dee1

XXX.XXX.157.193
Chtěla bych se zeptat - jak nejlépe a účinně na to, aby se kůň podsadil a dal hlavu dolů? Mám mladou kobylu, leze po předku, hlavu cpe jak žirafa nahoru a při cvalu se mi hrozně věší do udidla, jako by mě chtěla stáhnout, takže je těžké udržet ji v tempu.. Myslíte že by pomohlo zkusit koně vyvázat, aby si trochu osvojil že s hlavou dole to půjde líp, nebo to bude k ničemu?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bude to k ničemu. Do té doby, dokud si nevezmete k sobě nějakého šikovného trenéra. Není to myšleno zle, ale pokud to, na co se ptáš, neumíš zvládnout sama, tak určitě nevyvazuj - těžko to bude správně použito a bude fungovat. Navíc na mladého koně optimálně žádná udělátka nepatří ;)
Zkus si jí nejdřív připravit na lonži - tam můžeš nejlépe vidět, zda už začíná pracovat zádí.
Až budeš v sedle, nečekej, že se bude podsazovat. Dokud nebude kobylka ve své rovnováze, srovnaná s váhou jezdce, těžko po ní můžeš chtít, aby chodila podsazená a "sbalená" (sbalená je, doufejme, myšleno "týl dopředu dolů")... u mladého koně je třeba se nejlépe soustředit hlavně na pravidelné tempo, srozumitelnost a důslednost v pobídkách. Pokud budeš jezdit správně, sám ti nabídne snížení týlu. A až nabídne toto, správně nasvalí a získá rovnováhu, bude možné po ní začít chtít podsazení. Ale do té doby uplyne moře času..
A alespoň na ty začátky je vážně nejlepší mít někoho zkušeného na zemi
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Kůň jde na přilnutí sám od sebe, NE NIKDY OTĚŽÍ ČI UDĚLÁTKY!
Kůň, který má rovnováhu, jde v tempu a je hlavně pořádně uvolnění nabídne přilnutí sám od sebe, pokud je na to dostatečným tréninkem a postupem schopen.
Sama říkáte, že je kůň mladý, proto mám hodně otázek.
Jste si jistá, že je kůň DOOPRAVDY uvolněný?
Má rovnováhu a umí se nosit sám i s jezdcem?
Je dostatečně silná a osvalená na takovou práci?
Kolik jí je?
Kůň, zvláště mladý (když se dělá vše jak má) nemá sebemenší potřebu jít proti jezdci a způsobovat si bolest. Takové jednání koně značí reakci na tvrdého jezdce a prací, na kterou kůň není dostatečně připraven.
Nikdo takto z dálky Vám neporadí, přizvěte si zkušenější osobu, která Vám vysvětlí, jak zacházet s mladým koněm. Tak trápíte akorát koně i sebe a nikam to nevede. Pokud Vy nebudete akceptovat takové jasné signály koně, že takto ne, tak si zaděláváte na nehezký průser.
dee1
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat - jak nejlépe a účinně na to, aby se kůň podsadil a dal hlavu dolů? Mám mladou kobylu, leze po předku, hlavu cpe jak žirafa nahoru a při cvalu se mi hrozně věší do udidla, jako by mě chtěla stáhnout, takže je těžké udržet ji v tempu.. Myslíte že by pomohlo zkusit koně vyvázat, aby si trochu osvojil že s hlavou dole to půjde líp, nebo to bude k ničemu?
Pokiaľ sa na toto pýtaš tak jediná rada je TRÉNER.
Určite koňa nevyväzuj keď ho nevieš jazdiť bez toho. Práca s mladým koňom je umenie a treba si ju zaslúžiť skúsenosťami.