Jeden pán mi nabízí hříbě, které bylo, ale připuštěno appaloosa hřebcem.. Hřebec není plemeník..Pán mi, ale řekl, że to byla nehoda a že mu hřebec utekl a kobylu mu připustil. A teď hříbě prodává.. Nemám s tím moc zkušeností, ale chci se zeptat jestli je v tom nějaký problém. Vím, že by se nemělo připouštět neplemenými hřebci, ale když to byla nehoda tak to nevadí nebo ano?
Jo to se tak říká, že mu hřebec utekl přece ti neřekne že ho na kobylu pustil načerno, že...
Ale stát se to může, samozřejmě.
Já bych takové hříbě nekupovala, neb za prvé tím podporuješ pána aby vyráběl další hříbátka na kšeft, pokud to nebylo omylem.
Za druhé hříbě po "neplemenných" rodičích může (a nemusí) mít různé vady.
Takovíto koně "voříšci" bývají jednou skupinou lidí milováni (bývají to dobří hobby koně), jiní to odsuzují, neb se prodává fůra "papírových" koní s dobrými původy, charakterem a korektní stavbou těla, za velmi malé peníze, tak není důvod kupovat voříšky. Koní je nyní prostě moc.
Tebe jako případného kupujícího by mělo zajímat, zda má pán hříbě papírově v pořádku, zda má modrý průkaz, očkování, krve...
Otázku co začátečník s hříbětem, když nemáš tyto zkušenosti, raději vůbec neotvírám...
Jaja007

XXX.XXX.41.2
Ono bohužel v dnešní době není punc kvality papírové zvíře, podívejme se, jak je to v chovu ČT, kolik je tam vad jak v kloubech, tak v mozku koně, co se přenáší na další potomky. Toto rozhodně čisté a neprůhledné není. Je to smutné, ale vliv a peníze vládnou úplně všude.
Rozhodně bych ale i tak takové HŘÍBĚ nekupovala. Nevěřím tomu, že to bylo náhodou (jedna babka povídala, že...). Nepodporuju žádné handláky, jedna náhoda k druhé náhodě sedá...
I tak se dá na trhu vybrat kvalitní hříbě s ověřeným původem a člověk aspoň ví, do čeho jde. Kříženci nejsou špatní, ale rozhodně bych takového koně nechtěla. Jsou jasně daná pravidla co a jak se má připouštět, tak se to má dodržovat (viz handláci se psi - úplně to stejné).
Pokud koupit koníka, nebát se investovat
ladyhuculka
napsal(a):
Jeden pán mi nabízí hříbě, které bylo, ale připuštěno appaloosa hřebcem.. Hřebec není plemeník..Pán mi, ale řekl, że to byla nehoda a že mu hřebec utekl a kobylu mu připustil. A teď hříbě prodává.. Nemám s tím moc zkušeností, ale chci se zeptat jestli je v tom nějaký problém. Vím, že by se nemělo připouštět neplemenými hřebci, ale když to byla nehoda tak to nevadí nebo ano?
Jestli sháníte nějaké hříbě a líbí se vám, proč ne.Že byl jeho otec nelicentovaný a matka bůhvíjaká, tak od něj nemůžete v dospělosti čekat nic konkrétního.Nevíte jak bude velké, k čemu šikovné, prostě "voříšek"
Samozřejmě by mělo mít hotový modrý průkaz s popisem a najeté schéma očkování.Nabrané krve.Dále musíte vyplnit hlášenku o změně majitele a napsat kupní smlouvu.To vás, jakožto kupce zajímá.
Jakým způsobem vaše hříbě vzniklo, to už je věc, za kterou by byl případně postihován "chovatel".
Uživatel s deaktivovaným účtem

Otázka je, či je otcom naozaj appa žrebec- či to náhodou pán nehovorí preto, aby tochu dvihol cenu žriebäťa. Uchovniť žrebca amerického plemena taký problé nie je, takže sa natíska aj otázka, prečo nie je uchovnený...
ladyhuculka
napsal(a):
Musím říct, że pána znám a nemyslím si, že by jej připustil schválně. V tomhle mu věřím. Navíc ani na hříběti moc vydělat nechce.. Prodává ho za 8000 coż mi přijde jako dobrá cena. Sportovní výkony nečekám.. Až vyroste postačí mi jen na vyjížďky nebo hubertky.
Pokud má již hříbě modrý průkaz, asi bych do toho šla, pokud nemá, tak bych nešla.Ono taky jde o to, jak si to pán vyřešil s UE a zda již tam byl inspektor, který hříbě popíše do průkazu a vystaví ho.Pokud toto učinil, tak bych do toho šla.Pokud je to hříbě bez modrého průkazu prostě jako štěně z ulice, tak bych ho nekoupila, byť by bylo za 1Kč.Navíc, když vám přijde kontrola na hospodářství, chcou papíry ustájených přítomných koní a pochybuju, že by jste jim vymluvila, že papíry voříšek prostě nemá.Za problémy spojené s koupí takového koníka to určo nestojí.Ale je to věc názoru.