Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

opteron

27.9.2015 19:28
opteron

XXX.XXX.164.67

Dobry den

Dnes jsme strouhali nase miniponcly a objevil se u bile cary hematom. Konik je 24/7 na pastve, chodi, beha normalne, nohy neodlehcuje i při osetrovani kopyt není problem. Muze to byt následek drivejsiho prischvaceni? Kopyto je na omak vlazne. Vet se k nam dostane az během tydne. (u kopytka v okamziku foceni není dokoncena korektura tak omluvte "neupravene" kopyto)

27.9.2015 20:17
vet.

XXX.XXX.181.169

Může to být následek metabolického schvácení/přichvácení (klasické poníkovské - tráva, inzulinová rezistence, obilniny apod) nebo mechanického přichvácení, v podstatě přetížení lístkové škáry v oblasti špice následkem příliš dlouhé špice, velkého množství pohybu na tvrdém terénu, negativní palmární úhel (špice dlouhá, patky krátké) apod. Který typ to byl se většinou odhaduje podle celkového stavu koníka a vzhledu kopytní stěny...
Hematomy jsou na předních, zadních nebo všech kopytech ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2015 08:09

Souhlasím s vet., může.

Špice mi přijde dlouhá, ale píšete, že korektura není hotová, navíc nevidím postoj a víc podrobností, jen chodidlo..
Chtělo by to i věk poně, jeho foto, fotky kopyt tak, jak je třeba k posouzení.

28.9.2015 19:05
vet.

XXX.XXX.181.169

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Souhlasím s vet., může.

Špice mi přijde dlouhá, ale píšete, že korektura není hotová, navíc nevidím postoj a víc podrobností, jen chodidlo..
Chtělo by to i věk poně, jeho foto, fotky kopyt tak, jak je třeba k posouzení.

Také mi připadá špice dlouhá - když porovnám přední a zadní polovinu kopyta, tak ta přední je výrazně delší, i když by měly být skoro sejné. Navíc je bílá čára ve špici roztažená, což naznačuje pravděpodobně chronicky dlouhou špici. Ale jak říká Žofré, chtělo by to víc informací...

29.9.2015 09:55
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

opteron napsal(a):
Dobry den

Dnes jsme strouhali nase miniponcly a objevil se u bile cary hematom. Konik je 24/7 na pastve, chodi, beha normalne, nohy neodlehcuje i při osetrovani kopyt není problem. Muze to byt následek drivejsiho prischvaceni? Kopyto je na omak vlazne. Vet se k nam dostane az během tydne. (u kopytka v okamziku foceni není dokoncena korektura tak omluvte "neupravene" kopyto)

Nechala bych kolmo k zemi srazit přední část kopyta, přijde mi zbytečně dlouhá, tím se zmenší odpor a tlak na přední část a měl by hematom zmizet určitě do dalšího strouhání.Navíc není napsáno, zda to má jen na jedné, či na obou předních, zadních, nebo na všech 4.Nejlépe udělat foto na rovině-asfaltu, aby bylo vidět, pod jakým úhlem je kopyto, zda je přední, či zadní a zda je špice zbytečně dlouhá, jak tvrdím já.Přeji, aby bylo zas vše v pořádku.

opteron

18.10.2015 10:22
opteron

XXX.XXX.164.67

Tak konecne jsem se dostal k netu :) Mela to na dvou prednich a jedne zadni (viz foto). Vet sestroul jste cast a pod tim jiz nic krvavého nebylo. Konik chodi normalne, neodlehcuje. Vet pravil ze to muze byt prischvacenina z jara, ze az ted na podzim se to rustem posunulo k okraji kopyta. Mame na pastvine dost jetele a ikdyz jej co tyden vysekavam tak prece jen se k nemu dostanou.

19.10.2015 10:36

Nejsem vet ani eurokovář, nicméně od starého jarního přischvácení bych čekala spíš vydrolenou bílou čáru nebo "kapsu", tahle krev je jasně červená, přičetla bych ji problému z poslední doby, asi dlouhé pauze mezi trimy s ponecháním dlouhé špice, takže páčivá síla při překlopu/ + KD + dispozice/. Pokud by některé kopyto bylo bílé, pomohly by fotky i z profilu a nakonec i u nebílého + fotky těch dalších kopyt a celého ponyho.

Tak o dispizici ke schvácení víte, víte, co máte hlídatsmajlík..

Přidejte reakci

Přidat smajlík