terrii
napsal(a):
Budu kupovat rok a půl starou klisničku minishetty, která byla ve společnosti 3letého hřebce též minishetty. Je možné, že může být již březí? Pokud ano, nechat nebo raději pro její věk potrat (zmetání) od Vet? Děkuji za případné rady a zkušenosti.
U chovatele, který nemá licentovaného hřebce, kterým lze připouštět kobylky bych si v životě nekoupila teda hříbě, které nabízí vám.Navíc ano, může být březí.Takto se nechová solidní rádoby koňák, protože takové prasáxny správný chovatel nedopustí, navíc kobylka není hotová, vyspělá a pokud je březí, tak je to černá plemenitba a už vůbec jestli je hřebec její otec a tohle jeho dcera, no prostě-koupila bych jinde.Od takového rádoby chovatele teda ani omylem.
terrii
napsal(a):
Oba jsou dovoz Holandsko, nepříbuzní. V ČR jsou rok. Pán je měl spolu s dalšími zvířaty. Prosím pouze o radu, zkušenost, zda v jejím věku raději potrat, nebo lze březí nechat? Děkuji.
To, že je to dovoz z Holandska neznamená, že je hřebec licentovaný a že mají oba PP, jak jsem psala výše-pokud není licentovaný a ona být březí s ním může, vzhledem k věku 18 měsíců, tak je to černá plemenitba a docela by mě zajímalo, jak se tohle vysvětlí inspektorovi, kterej pak musí vystavit modrej průkaz a popsat koně.Nenechala bych teda ani omylem.Pokuta za černou plemenitbu je docela mastná.Tuším až 50.000Kč
Jelikož jí koupím už možná březí, tak nemusím tento problém řešit a případná pokuta by šla za původním majitelem, bude to zapsáno i v kupní smlouvě. Já bych hříbě normálně nechala očipovat a vystavit průkaz s otcem nezámí. Takže toto neřeším. Mám to prokonzultováno s ÚEK. Mě jde o to zda tu má někdo zkušenost s takto mladou březí kobylkou a jaký byl porod atd.
A vy ji necháte před koupí vyšetřit vetem, zda je nebo není březí? Nebo se spokojíte s větou ve smlouvě že možná březí je?
A pokud je březí, stejně si tu kobylu koupíte?
Pohlavní dospělost koní:
Hřebci 9 měsíců
Klisny 12 – 18 měsíců
Já bych takto mladou kobylu jako březí nechtěla. Je to ještě hříbě, březost je zátěž na organismus, na ty vyvíjející se kosti, klouby a šlachy... atd.
Chovám koně už 30 let, poníky o 3 roky kratší dobu. Takže se mi už leccos přihodilo, např. také zabřeznutí rok staré klisničky. Jedna byla ve výběhu v jiném stádu než bylo stádo s plemenným hřebcem, ale prolezla dvojitý ohradník, potok a opět ohradník - holt hormony jsou hormony. Hříbě z toho bohužel bylo. A klisna nijak nestrádala předčasnou březostí, mám ji dosud.Poučení - od té doby odchovávám ročky nejraději v zahradě za plným plotem, který neprolezou...
Ještě starší případ byl skutečně "moje blbost". Měla jsem 2 hříbata, hřebce a klisnu. Hřebce zamluveného, odvoz se táhl, tak jsem nakonec prodala klisničku, i když jsem si ji plánovala nechat. Za podivných okolností, které sem nepatří, jsme klisnu asi po 2 měsících odkoupili zpět, a že nebylo jinde místo, byla 1 noc s hřebečkem v boxu. Měla 11 měsíců, zdálo se mi to OK, rok ještě nemá. Pak druhý den jsem si tedy vymohla odvoz hřebečka kupcem a už jsem měla dojem, že vše je v pohodě, až na to, že 22 měsíční Kassiopeia se nám ohřebila (na 100% zabřezla u nás, vina dočasného majitele to nebyla)! Hříbě samozřejmě bylo bez PP. Klisna nakonec přerostla nejen oba rodiče, ale i standard shetland pony (měla 110 cm, rodiče 106 a 98), takže jí předčasná březost nepodtrhla. Připouštěli jsme ji pak WMP.
Hřebení obou klisen bylo OK, bez pomoci, hříbata zdravá.
Ovšem potřebujete nutně kupovat 2v1? To je to tak výhodná koupě? Nelze si vybrat jiného poníka?
Na fotce první "brzorodička - foto z výstavy letos v létě, foto druhé bych musela z alba naskenovat...
Přivezli k nám na ranč novou kobylku, arabku, pro dceru majitele, vybrala si ji. Mladá, necelé dva roky.A bylo to na ní vidět. Pořád byla taková nijaká, žádné svaly, velké(podle nás senné) břicho.
Ještě jí ubírali krmení, že je tlustá. Nebyla, byla březí.
Porodila dobře, ale nebyly v pořádku ani matka, ani dcera.
Možná to poníci zvládají lépe, ale pro tyto dvě to bylo velmi špatné.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.94.208
sisi58
napsal(a):
Přivezli k nám na ranč novou kobylku, arabku, pro dceru majitele, vybrala si ji. Mladá, necelé dva roky.A bylo to na ní vidět. Pořád byla taková nijaká, žádné svaly, velké(podle nás senné) břicho.
Ještě jí ubírali krmení, že je tlustá. Nebyla, byla březí.
Porodila dobře, ale nebyly v pořádku ani matka, ani dcera.
Možná to poníci zvládají lépe, ale pro tyto dvě to bylo velmi špatné.
Tak jestliže jí ubírali krmení ještě místo aby naopak přidali je logické že trpěly ve výsledku ona i hříbě.
Aggitta - Děkuji, za zkušenost, tohle jsem potřebovala vědět
Radila jsem se i s Vet a také doporučil případnou březost nechat, rodila by jako dvouletka. Případný potrat by prý pro ní byl mnohem rizikovější než březost. Jinak vzhledem k omezené nabídce minipony a mému zatížení na strakáče si jinou vybrat nechci
Líbila se mi na první pohled a jak se říká, kůň si vybírá svého pána... tak jsem to měla i se svou první kobylkou
terrii
napsal(a):
Aggitta - Děkuji, za zkušenost, tohle jsem potřebovala vědět
Radila jsem se i s Vet a také doporučil případnou březost nechat, rodila by jako dvouletka. Případný potrat by prý pro ní byl mnohem rizikovější než březost. Jinak vzhledem k omezené nabídce minipony a mému zatížení na strakáče si jinou vybrat nechci
Líbila se mi na první pohled a jak se říká, kůň si vybírá svého pána... tak jsem to měla i se svou první kobylkou
Souhlasím s veterinářem, přerušení březosti v tomto stádiu, tedy nikoli "zamáčknutí" plodu, ale regulérní potrat, ničemu neprospěje. A pokud tedy jinak padla do srdíčka, tak to holt se nedá nic dělat. Srdci neporučíš.
Tak ať to i té vaší malé dobře dopadne.
Je fakt, že ne každá miniklisna přežije porod, i když už rodila vícekrát. Nechci strašit, ale chce to klisnu v době porodu (až bude mít vemínko) hlídat... Může mít hříbě špatnou polohu a pod.