Začala jsem se u sousedů starat o ročního poníka který kouše a potřebuji radu jak ho to odnaučit. Sousedi to řeší tím že když je kousne tak ho zbijí po plecích bičíkem a říkají že ho to musí bolet 10x více než je. A proto bych chtěla vědět zda to jde i jinou cestou než ho zlomit. Poník je v ohradě s ostatními koňmi a jeden z nich ho celkem šikanuje. Začala jsem brát poníka na procházky a snažím se ho zaujmout něčím jiným aby mě nekousal a když už vidím že mě chce kousnout tak mu odvrátím hlavu pryč ode mně. Podle mně si chce prostě hrát, prvně začne do mně strkat nosem a pak štípne. Ale když se mu něco nelíbí tak rovnou kousne například při čištění kopyt ho musím mít hodně na krátko přivázaného aby mě nekousl do zadku. A zadní nohy si nenechá vyčistit vůbec. Nějaké rady? Do teď se mu nikdo nevěnoval a bylo mi ho líto tak se snažím co to jde.
Začnu rozborem chyb - pony je sice ve stádě, ale kámoše na hraní tam nemá, je šikanovaný.
Je to puberťák který nezná a hledá hranice únosného chování k lidem.
Bohužel ztřískat ho bičíkem po pleci nepomůže. Lepší trest by bylo na koně zařvat nebo mu dát ihned dlaní facku po žuchvě. Proč? Protože tlučení bičíkem je nic proti vzájemnému kopání 2 koní, hřebeček to bere jako regulérní koňskou hru - já štípnu, oni mě "kopnou/kousnou". Křik mu může víc vadit a navíc pomáhá odlišit, že si nehraje s "divným koněm", ale s lidmi.
Shledávám vaši snahu za velmi dobrou, tedy - předcházet situacím, nenechat se kousnout, zabavit hřebečka, uvazovat nakrátko atd.
Radu mám jedinou - trpělivost. Jak dlouho se o poníka staráte? Týden? Měsíc? Pokud se to za 3 měsíce nezlepší, tak je nenapravitelný. Ale za týden se prostě hřebeček dostatečně nepoučil, že vás kousat nemá, nemůže a tedy už ani nebude... Také je to málo na vznik a utužení důvěry. Takže držím palce a jistě přijdou i výsledky!
aggitta
napsal(a):
Začnu rozborem chyb - pony je sice ve stádě, ale kámoše na hraní tam nemá, je šikanovaný.
Je to puberťák který nezná a hledá hranice únosného chování k lidem.
Bohužel ztřískat ho bičíkem po pleci nepomůže. Lepší trest by bylo na koně zařvat nebo mu dát ihned dlaní facku po žuchvě. Proč? Protože tlučení bičíkem je nic proti vzájemnému kopání 2 koní, hřebeček to bere jako regulérní koňskou hru - já štípnu, oni mě "kopnou/kousnou". Křik mu může víc vadit a navíc pomáhá odlišit, že si nehraje s "divným koněm", ale s lidmi.
Shledávám vaši snahu za velmi dobrou, tedy - předcházet situacím, nenechat se kousnout, zabavit hřebečka, uvazovat nakrátko atd.
Radu mám jedinou - trpělivost. Jak dlouho se o poníka staráte? Týden? Měsíc? Pokud se to za 3 měsíce nezlepší, tak je nenapravitelný. Ale za týden se prostě hřebeček dostatečně nepoučil, že vás kousat nemá, nemůže a tedy už ani nebude... Také je to málo na vznik a utužení důvěry. Takže držím palce a jistě přijdou i výsledky!
Ve stádě má jednoho 4 letého koně se kterým si hraje ale asi mu to nestačí. O poníka se starám týden, první den mě kousal skoro pořád a vždycky jak mě kousl tak uskočil do strany, když jsem nezareagovala tak mě začal při chůzi vystrčovat hlavou a potom mi vlezl do cesty a postavil se čelem ke mě a zase štípl. To si už teď nedovolí, štípe čím dál méně, včera pouze 3krát. Snažím se za všechno co udělá dobře ho pochválit a občas mu dám i nějaký pamlsek. Nejvíce se mě snaží kousnout při čištění kopyt, takže musím stát daleko od hlavy a pořádně držet nohu když čistím jinak mi ji vytrhne ale to už se taky lepší. Zadní nohy ale nedá vůbec jen jak se k nim přiblížím tak začne s ní dupat a cukat a to se ani nedotknu. Snažím se na procházkách občas zastavit a projet rukama celé tělo i ty zadní nohy tak aby ani necukl. Bude to chtít asi hodně času než zadní nohy zvedneme ale dělat se to musí, přední nohy mu předemnou ještě nikdo nikdy nečistil a taky to tak vypadalo. Bohužel nemám takovou sílu abych mu zadní nohu chytla tak aby mi ji nevytrhl a já mohla v klidu vyčistit.
Tak týden je opravdu málo, aby se hřebeček z rošťáka zcela polepšil, ale změny už jsou, takže vytrvejte.
Zadní nohy - postupovat lze pomalu - tedy pochválit, když koník
1.) nohu, o kterou je požádán, odlehčí
2.) když je ochoten přizvednout nohu, že ji opře o špičku kopyta
3.) když dovolí nohu nadzvednout o 5-10 cm nad zem, kdy už se dá do kopyta halabala zajet háčkem, a po 5 vteřinách zase pustit nohu dolů
4.) vydrží držet nohu déle a zvedne ji výš
U mladých koní, kterým se nohy nezvedají pravidelně, je úspěch bod 3. Není to pohodlné pro ošetřovatele, kopýtko je vyčištěno na dejme tomu 80%, ale lepší než nic a důležitá je pohoda zvířete.
Pak je tu samozřejmě možnost pro siláky, kteří poníkovi nohu zvednou a udrží nahoře, bohužel aby ji tito měli dost vysoko, vytahují jí více nahoru, než běžně u velkého koně, což poníkům není příjemné a následuje právě ten odpor ke zvedání nohou.
aggitta
napsal(a):
Tak týden je opravdu málo, aby se hřebeček z rošťáka zcela polepšil, ale změny už jsou, takže vytrvejte.
Zadní nohy - postupovat lze pomalu - tedy pochválit, když koník
1.) nohu, o kterou je požádán, odlehčí
2.) když je ochoten přizvednout nohu, že ji opře o špičku kopyta
3.) když dovolí nohu nadzvednout o 5-10 cm nad zem, kdy už se dá do kopyta halabala zajet háčkem, a po 5 vteřinách zase pustit nohu dolů
4.) vydrží držet nohu déle a zvedne ji výš
U mladých koní, kterým se nohy nezvedají pravidelně, je úspěch bod 3. Není to pohodlné pro ošetřovatele, kopýtko je vyčištěno na dejme tomu 80%, ale lepší než nic a důležitá je pohoda zvířete.
Pak je tu samozřejmě možnost pro siláky, kteří poníkovi nohu zvednou a udrží nahoře, bohužel aby ji tito měli dost vysoko, vytahují jí více nahoru, než běžně u velkého koně, což poníkům není příjemné a následuje právě ten odpor ke zvedání nohou.
No pro nás bude největší úspěch když nebude cukat s nohou když mu na ní jenom sáhnu. Snad se nechá co nejdříve vyčistit pač po roce by bylo dobré mu vyčistit nohy. Tak budeme se snažit ale stejně máme velký kus před sebou..A kdy je nejlepší čas zvykat ho na ostatní věci a taky na které by měl být zvyklý? Ruch aut, občas nějaký cizí zvuk, psi, atd? Později až doroste bych na něm chtěla jezdit a nerada bych aby se splašil kvůli každé kravině.
belgicanda
napsal(a):
No pro nás bude největší úspěch když nebude cukat s nohou když mu na ní jenom sáhnu. Snad se nechá co nejdříve vyčistit pač po roce by bylo dobré mu vyčistit nohy. Tak budeme se snažit ale stejně máme velký kus před sebou..A kdy je nejlepší čas zvykat ho na ostatní věci a taky na které by měl být zvyklý? Ruch aut, občas nějaký cizí zvuk, psi, atd? Později až doroste bych na něm chtěla jezdit a nerada bych aby se splašil kvůli každé kravině.
Omlouvám se, psala jsem z účtu od kamarádky.
belgicanda
napsal(a):
Já bych řekla, že zatím mu stačí jen základní výchova (vodění a aby se nechal vyčistit).