Dep
XXX.XXX.37.60
Zdravím přátelé,
chci si vybudovat boxíky pro kobylky. Budeme se s nimi stěhovat do stodoly z nynější stáje a fakt nemám finance na koupi dělaných boxů, popravdě kdybych měla, tak ty prachy za to nedám . Takže by mě zajímalo jak vypadají vaše vnitřní samo-domo boxíky ?
S budováním boxů asi neporadím, ale napadla mě jiná věc. Když nemáte mnoho finančních prostředků, co takhle systém volného ustájen. Pokud jsou na sebe koníci zvyklí, neměl by být problém je nechat se ve stodole pohybovat volně, třeba s otevřeným přístupem do výběhu. Seno mohou dostat do sítěk nebo několika krmelců (podle počtu koní), na krmení jádrem stačí n chvíli odděleně přivázat a dát každému jeho příděl. Můžete tak ušetřit celkem dost peněz za materiál a stavbu boxů a zároveň koníkům umožníte nestálý volný pohyb. Jedinou podmínkou takového ustájení je snášenlivost koní mezi sebou a dostatečný prostor ve stodole, aby se mohli bezpečně vyhnout jeden druhému... Omlouvám se OT.
Souhlasím s předchozím příspěvkem. Mám stádo poníků v zimě ve stodole (tedy vlastně celoročně, ale v létě jsou spíš na pastvině a stodola slouží k zalehnutí do slámy, když prší a je venku mokro, v zimě se víc zdržují uvnitř a když je fakt hnusně, tak chodí ven jen pít). Stodola je pro 11 shetlandic (hřebce v zimě u klisen nemám) luxusní volné ustájení, mají možnost se družit dle potřeb a vzájemně se odrbávat, nebo naopak si najít svůj osobní prostor a mít klid od ostatních, chodit tam dokola a pod. Krmení mají v 1 krmelci - dá se do něj celý balík sena. Ve stodole celou zimu přistýláme, a na jaře se to pohodlně vyveze traktorem, takže odpadá kydání boxů. Čas, co takto ušetřím, že jsou snadno zajištěny základní potřeby - krmení, suchá podestýlka - věnuji přímo osobně koním, takže mohu vysledovat, že jsou (či nejsou) v pořádku, v dobré kondici a pod. Pokud by některá nebyla, mohu ji vzít "domů" jako mám hřebce.
Jinak pokud by zadavatelka opravdu trvala na boxech, což tedy využít hrádě z coral systému, tedy takové ty pozinkované, když začnete v rohu, tak na každý box potřebujete 1 hráď se vstupní brankou a 1 boční, cena cca 7000 Kč/1 box, postaveno během půlhodiny. Výhoda - lze rozebrat stejně rychle a přesunout jinam, nebo ze 2 malých udělat 1 velký, nebo přehradit stodolu na polovinu atd atd. Popř. koupit hrádě bez branek, pak by box 3x3 m vyšel na 5000 Kč a holt by se otevíral odstrčením celé přední stěny...
Dep
XXX.XXX.235.4
Holky mám venku pouze od května do října.
Dokud je teplo. Mám starou kobylku která zimu fakt blbě snáší a už i přes léto se při větších deštích musí zavřít, protože zase uplně nedávám dekování. Kvůli času. A v zimě mi kolikrát odmítá jít ven. Vidí že chumelí, prší fouká nebo kdoví co - zasekne se mezi vraty a po půl hodině přemlouvání, kdy mladá už přešlapuje u branky si teda babka řekne, že mi tu radost udělá a teda do tý sibérie půjde.
Poníci jsou úžasní, vždy je tady obdivuji :). Právě nemusím mít ani klasiku, ale stačil by mi jakýkoliv tip jak kdo má boxy. Někdo řeší prostě zdí apod..
Asi záleží i na koních. Co takhle udělat ve stodole provizorní ohradu? Budou navolno ale budou moct jít ven.
Jinak liscké boxy bych asi řešila jedoduše posavením z boku zdí z cihel, nvepředu pak mezi nebo do cihel zabouchat háky, do kterých se pak dá dát třeba dřevěná kláda jako zavírání. Rozumní koně takovou bariéru vklidu respektují.
lenacia
napsal(a):
Asi záleží i na koních. Co takhle udělat ve stodole provizorní ohradu? Budou navolno ale budou moct jít ven.
Jinak liscké boxy bych asi řešila jedoduše posavením z boku zdí z cihel, nvepředu pak mezi nebo do cihel zabouchat háky, do kterých se pak dá dát třeba dřevěná kláda jako zavírání. Rozumní koně takovou bariéru vklidu respektují.
Boxy se dají vyzdít celé, pokud má člověk zdroj cihel zdarma, za očištění, z nějaké bouračky... ale je to příliš definitivní řešení.
Dep
XXX.XXX.37.60
Myslíte jakoby "přístřešek" ze stodoly ? To taky nejde. Výběh je za dvorem, našim parkvištěm pro stroje a sadem :)
Ta zase já počítám, že už tam budou definitvně.
Dep
XXX.XXX.235.4
Jo takhle, no taky jsem nad tím uvažovala, ale měla jsem strach jako ve stylu - no ty máš koně jako takhle jo ? jakože nejsou boxovaný atd atd.. Ono to původně sloužilo pro krávy takže tam jsou kotliny udělané - vešlo se tam 15 kravek. Takže holky tam budou mít prostoru habakuk. Ale právě jsem si říkala, aby neměl někdo kecy, že nemá každá separátní box.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Co víc koním dopřát, než možnost volby, kde se budou vyskytovat? ;) já bych "kecy" neřešila. Volné ustájení je snem mnohých z nás bez odpovídajícího prostoru nebo možností stavět něco stálého...
Jinak - aggittko, já bych se těch kovových panelů na ustájení bála. Mám je, používám tento typ (byť nižší) pro nahánění ovcí a bála bych se zavalení se zachycením nohy. Koně umějí gymnastické kousky, když se válejí a zamotají se mnohdy neuvěřitelně :( pro ty prcky asi jo, to mají šprušle dostatečné díry, ale pro velkého koně bych to neviděla tak ideálně.
Za mě - pokud nějaké oddělení ve stodole, tak leda pokud by bylo ve zbylé části odděleno objemové krmivo.. pak mě napadají dvě možnosti - buď vyzdívka, jak už tu padlo, nebo do kovových patek dřevěné kůly a prostě to celé udělat ze dřeva. S tím ale, že když se vrství zimní "koberec", tak že spodní trámy odhnívají rychleji - koňská moč je hodně agresivní...
Navíc tím, že nebudete muset řešit vypouštění koní z boxů, si ušetříte čas. S tím, že máte pastviny za stodolou - nešlo by udělat průchod rovnou do zadní stěny, abyste koním vytvořila opravdu volné ustájení s východem rovnou do výběhů?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Co víc koním dopřát, než možnost volby, kde se budou vyskytovat? ;) já bych "kecy" neřešila. Volné ustájení je snem mnohých z nás bez odpovídajícího prostoru nebo možností stavět něco stálého...
Jinak - aggittko, já bych se těch kovových panelů na ustájení bála. Mám je, používám tento typ (byť nižší) pro nahánění ovcí a bála bych se zavalení se zachycením nohy. Koně umějí gymnastické kousky, když se válejí a zamotají se mnohdy neuvěřitelně :( pro ty prcky asi jo, to mají šprušle dostatečné díry, ale pro velkého koně bych to neviděla tak ideálně.
Za mě - pokud nějaké oddělení ve stodole, tak leda pokud by bylo ve zbylé části odděleno objemové krmivo.. pak mě napadají dvě možnosti - buď vyzdívka, jak už tu padlo, nebo do kovových patek dřevěné kůly a prostě to celé udělat ze dřeva. S tím ale, že když se vrství zimní "koberec", tak že spodní trámy odhnívají rychleji - koňská moč je hodně agresivní...
Navíc tím, že nebudete muset řešit vypouštění koní z boxů, si ušetříte čas. S tím, že máte pastviny za stodolou - nešlo by udělat průchod rovnou do zadní stěny, abyste koním vytvořila opravdu volné ustájení s východem rovnou do výběhů?
Souhlasím, nejde po kraji pozemku udělat koridor a nechat koně si šmatlat jak se jim zachce dovnitř a ven?
co bychom někteří majitelé koní dali za takovou možnost ;-).
Dobrý den, já tedy mám pro koně přístřešek a úplně to nesouvisí. Máme spodek a základ z panelů, pak 40 cm okraje z betonu a zbytek nahoru dřevo a strecha. Už nám tu stal dříve jako pro ovce a teď jsme jej jen upravily, byl dost vysoký a to jsme mohli nechat ale spodní část jsme predelavali byla dřevěná a dřevo dole bylo na spadnutí proto kraje do 40 cm betonové, je to práce, ale upřímně mě to stálo minumum peněz, ono si myslím nejde tolik o ten materiál pokud se rozhlednete dobře tak se velmi výhodne dá nakoupit, horší je ta práce a sestavení. Pokud máte nekoho, kdo se v tom vyzna určitě bych toho využila, mě celý přístřešek pro dva koně nestal ani 5000, ale je pravda, že otec se kterým jsme přístřešek stavěli má spoustu kontaktu a tak věděl kam zavolat, i některý materiál jsme měly doma. :) Přeji Vám hodně štěstí a určitě bych box ani přístřešek za ty ceny také nekupovala. Možná nemáme nejkrasnejsi, ale už si myslím, že to je koním jedno, hlavně aby byl pevný, bezpečný a posloužil ucelu.
Dep
XXX.XXX.37.60
lizbeth
napsal(a):
Souhlasím, nejde po kraji pozemku udělat koridor a nechat koně si šmatlat jak se jim zachce dovnitř a ven?
co bychom někteří majitelé koní dali za takovou možnost ;-).
No právě, že nejde. je to tam fajn, ale naprd . Výběh je až za tím parkovištěm a sadem. Sad je oplocený dvoumetrovým plotem a půl metru pod tím, je betonová vyzdívka. A vrata jsou na jedné straně, přes celé parkoviště akorát napříč no a chlapy tam musí projet. Takže jsem smířená s ranním vstáváním a vyhozením koní na pastvu nebo až přituhne tak do sadu. No a ještě se chci zeptat, po kravkách tam je míčovka. Bude se voda kazit a zamrzat, když z toho budou pít dva koně a nebo by to zvládla ?