HellienTa

XXX.XXX.106.46
Dekovat - ano x ne? Poníka asi nebudu, má skvělou kondičku, ale přemýšlím co s plňasem. Żebra mu nelezou, ale nemá úplně nasvalená záda a je dušný. U předchozích majitelů strávil 5let v Jeseníkách bez přístřešku, boxu i deky - prostě byl ve stádě venku bez "úkrytu". A známá mi taky radí, ať dušného nedekuji, že to jejímu pomáhá.. Co myslíte? Ještě se asi budu radit s vetem, ten mi ale taky by asi řekl nedekovat..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokiaľ má kôň možnosť schovať sa a má čo žrať aj vo výbehu, tak by som nedekovala. Zadekovala by som v prípade, že by koňovi bola zima- to budete určite vidieť.
Nedekovala bych, pokavaď by mu nebyla vyloženě zima. Dekováním mu rozhodíte termoregulaci.
Tady je hezký článek.
http://www.equichannel.cz/pravidla-spravneho-dekovani
Cituji:
Úmysl dobrý, výsledek špatný
Nejhorší, co můžete pro svého koně udělat, je dávat mu deku nárazově. Pokud je kůň v zimní srsti, zvyklý být ve výběhu i v horším počasí, deka není potřeba.
Pokud necháte koně nasadit hustou zimní srst, která sama o sobě vytváří přirozenou, velmi teplou „deku" a dáte na něj klasickou deku, srst se splácne a koni může být zima. Srst pro zachování své izolační a hřejivé funkce totiž potřebuje pracovat. Když má majitel při náhlém ochlazení pocit, že koni bude zima a dá mu deku (nejčastěji ještě jen tenkou pláštěnku, která koně nezahřeje), spíš mu uškodí, než pomůže.
HellienTa

XXX.XXX.11.177
barevnalentilka
napsal(a):
Nedekovala bych, pokavaď by mu nebyla vyloženě zima. Dekováním mu rozhodíte termoregulaci.
Tady je hezký článek.
http://www.equichannel.cz/pravidla-spravneho-dekovani
Cituji:
Úmysl dobrý, výsledek špatný
Nejhorší, co můžete pro svého koně udělat, je dávat mu deku nárazově. Pokud je kůň v zimní srsti, zvyklý být ve výběhu i v horším počasí, deka není potřeba.
Pokud necháte koně nasadit hustou zimní srst, která sama o sobě vytváří přirozenou, velmi teplou „deku" a dáte na něj klasickou deku, srst se splácne a koni může být zima. Srst pro zachování své izolační a hřejivé funkce totiž potřebuje pracovat. Když má majitel při náhlém ochlazení pocit, že koni bude zima a dá mu deku (nejčastěji ještě jen tenkou pláštěnku, která koně nezahřeje), spíš mu uškodí, než pomůže.
Děkuji za článek, moc mi pomohl, je opravdu hezký :) a to co jste citovala, asi tedy zůstanem bez deky a uvidím jak se mu bude dařit.
Jestli byl předchozí léta venku v horách a vypadá jakž takž, asi bych nedekovala.
Dekování je docela věda, aby byl člověk pořád ve střehu před změnami teplot, převlékal, sušil, zašíval...
Ve vašem případě bych dala k dispozici seno, nepřetržitě.Plus jestli se má v nejhorším větru a dešti kam schovat, není co řešit.Případně krmte víc jádra, než dosud krmíte, aby měl v zimě z čeho topit
HellienTa
napsal(a):
Dekovat - ano x ne? Poníka asi nebudu, má skvělou kondičku, ale přemýšlím co s plňasem. Żebra mu nelezou, ale nemá úplně nasvalená záda a je dušný. U předchozích majitelů strávil 5let v Jeseníkách bez přístřešku, boxu i deky - prostě byl ve stádě venku bez "úkrytu". A známá mi taky radí, ať dušného nedekuji, že to jejímu pomáhá.. Co myslíte? Ještě se asi budu radit s vetem, ten mi ale taky by asi řekl nedekovat..
Pokud je kůň nasrstěný, netřese se, není mu zima, má se kam schovat před nepřízní počasí, nebo není na tréningy, při kterých se zapotí a pak potřebuje vyholit, tak bych rozhodně nedekovala.
1/Rozhodíte tím koni termoregulaci
2/Pokud začnete dekovat, je nutné mít více dek na výměnu
3/Pokud koně zadekujete, bude muset tak být do jara
4/Dušnému koni prospěje nejen to, že nemá deku, ale i to, že je na čerstvém vzduchu co nejdéle
5/Pokud to samozřejmě jeho zdravotní stav dovolí, aby neměl deku, tak proč jí dávat