Starý kůň - mohu na něm jezdit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

CarolineJokerBlack

19.10.2015 16:13
CarolineJokerBlack

XXX.XXX.10.165

Ahoj, starám se o poníka valacha starého 23 let, tak nějak si říkám jestli na něm můžu ještě jezdit. Má už úctyhodný věk, ale jde na něm vidět že má pořád dost energie, ale mám pocit že bych měla od ježdění ustoupit. Přijde mi starý a snažím se ho neuhnat. Na cval si s ním netroufám i když jeho majitel říká že mu to jenom prospěje a že ho mám dobře prohnat. Myslíte že má pravdu nebo mám na něm přestat jezdit. Jezdím už dva roky ale až teď si říkám ze by mel mít už klid od sedla. Co myslíte? Budu ráda za každy otevřený a upřímný názor děkuji:).

19.10.2015 16:28
kapička

XXX.XXX.77.39

Záleží na koni, u nás máme 24 letou haflingu a jezdí se na ní. Tedy jezdí, max.2x-3x do týdne, ale většinou jen jednou, se vytáhne na pohodovou vyjížďku v chodech, jaké jí vyhovují. Kobyla má v pořádku záda, žije venku na velké pastvě, takže má pohyb, kromě lehčí artrózy v zadní noze jí nic není. Pokud artróza zlobí a kobča kulhá, má volno, ale většinou chodí čistě. Dokonce letos si i sama nacválávala, na pár metrů a jen hezky hopity, ale sama. Ven jde bez nějakého nucení, chodí skoro bez pobízení. Ale opravdu ji berem jen na pohodové vyjížďky, jen aby si nepřišla odstrčená a nepotřebná, a dokud ji to bude bavit a zdraví dovolí, tak chodit bude, a až se jednoho dne začne šklebit na uzdečku a nebude se jí chtít ze dveří, tak dostane úplný důchod.

vacina

22.10.2015 21:36
vacina

XXX.XXX.45.88

Já bych řekla, že rozhodně ano. Když má kůň chut a energii, měl by dostat příležitost si to užít. Samozřejmě všeho s mírou. Jak popisovala "kapička". Hezky pohodové vyjíždky, aby si nepřipadal odstrčená. Určitě bych zkoušela přirozenou komunikaci a práci ze země. Aby se vyběhala a nedávalo se na ni pořád sedlo. Dělala bych to hlavně kvůli ní, ne, že si chci cválat, tak budu cválat bez ohledu na koně. Je důležité to vycítit a poznat na koni, kdy by si ještě zaklusat a kdy nemá chut jít ani ven. Každopádně bych s ní pracovala pravidelně, aby se nenudila a "netrouchnivěla".

22.10.2015 22:57
Jesterka92

XXX.XXX.234.11

Měli jsme ve stáji ''babičku'' ČT 27 let do 25 roku se na ní dalo stále ''jezdit'' tím myslím krokové vyjížďky smajlík musíte sama vidět, jak na tom koník je smajlík pokud může a nemá problém určitě bych ho nenechala jen tak stát smajlík (y) A ještě jeden příklad mám huculku cca 20,22 let a dala by na frak i mladším koníkům :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík