Dobrý den, chtěla bych se zeptat obledně velikosti výběhu pro koně. Mám dva haflouše na 15000m² což je 1,5 hektaru + třikrát ročně pasou sousedovo půlhektarové pole. Myslím si že je to pro ně dobré jsou ve skvělém stavu a nikdy jsem neměla problém. Teď bych si k nim pro dceru chtěla pořídit buď welsh pard-brad nebo něco menšího, otázkou je jestli by jim to ztačilo nebo bych muselo přidat. Mám ještě 12 hektarů z toho na 6 se dělá seno a na drohé půlce se pěstuje ječmen. Takže není problém přidat, ale myslím že by jim to mohlo stačit. Co myslíte?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Čo vám na tej pastve rastie a v akej kvalite, musíte vedieť vy. Obvykle sa berie hektár na koňa- bez nutnosti príkrmu.
Z praxe, máme štyri kone na 1,5ha, sú tam v podstate celoročne( pokiaľ nie je dlhodobo zlé počasie, to ich nepúsťame), nevypasú to a stále majú čo zrať. Ale prikrmujeme samozrejme senom. Vôbec by som sa toho nebála.
Podle mých zkušeností je hektar na koně (pastvina) moc. Toto se počítá totiž včetně výroby sena, tedy samostatný chov - hřebčín - se 100 koni měl mít 100 ha luk a pastvin.
Podle mě 1a půl ha + půl ha u souseda= 2 ha stačí pro 3 koně velice dobře, v případě přísušků lze vždy trochu přikrmit senem. Lepší je mírně "přetížená" pastvina, než nedopasená.

Tyjo, haflingove, jak je znam, tloustnou i ze vzduchu. U tech je naopak zadouci z duvodu laminitis i obezity spis nedostatek nez prebytek zeleneho. Ja mam tinkerku a ponicku a tem staci fakt malo a presto stale resim, aby byly v optimalni kondici, neotyle.

Nejakou radu pro co? :) vsechny jsme se shodly - dalsi se vejde, i bez rozsirovani.
Eliška0011
napsal(a):
Moje kobylka je už starší takže i když pořád žere tak je pořád jak štak akorád. Nemáte taky pro to nějakpu radu?
Pokud se vám zdá, že žere hodně, ale není to na ní vidět, zkuste zkouknout zuby.Pravidelné odčervení, nebo koprologii provádíte? Starší koně prostě už nevypadají jako zamlada, také může opadávat ze svalů.jestli má třeba méně práce, než mívala.
Každý den dostává přes 12 kg sena ( když už není dobrá tráva ale ještě není sníh ) a jsou jí pošád vydět žebra a kyčle. Přes zimu dostává 19 kg sena. Pravidelně odčervuji a očkuji. Venku je ale čilá jen s tou postavou máme problém. Přes zimu jí přikrmuji řepnými řízky, ale vždy jí vyroste jen břicho ale kosti jsou vidět pořád.

U toho mi přijde vždycky nejlepší, než to řešit na diskuzi, k ní vytáhnout koňského veterináře a zkusit se poradit s ním. Může být zádrhel v kdečem. To, že má dostatek sena, je správné, ale dá se doplnit složka žrádla, která by "obalení" mohla pomoct. Ale to si člověk musí být jistý, že kůň je zdravý, aby to mohlo fungovat, nebo aby si neuhnal ještě jiný problém, než "nekulatého" koně...
Taky záleží na tom, co ten kůň dělá... u některých nepomáhá jen je nakrmit, ale potřebují se k tomu prostě i správně hýbat. Ale je fakt, že pokud není haflingovi nějaký požehnaný věk, tak je divné, že je hubený - to je typ koně, který spíš trápí opačný problém.. ale hubení koně se tu řeší pořád, tak zkuste projet nějaké starší diskuse.