Jak ostrouhat koně bojícího se všeho

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kachnicka

19.10.2015 20:27
kachnicka

XXX.XXX.72.31

Zdravim. Mam problem pred tremi tydny se ke me dostal konik. Totalni strach z lidi. Za cele tri tydny jsem jeste nedocilila toho abych se k nemu dostala blize nez na tri metry. Chyceni, pohlazeni a nej problem ostrouhani. Konikovy je 8 let. Nikdy neobsedli. V mladi udajne uraz na pastve. Chytil se do drateneho oka nohou a strhnul si kus kopyta. Jinak pry nic. Ale nesedi mi takova fobie z lidi. Konik potrebuje uz zoufale ostrouhat. Ale jak na to. Nechci take aby mi zmrzacil kovare prozoze pri strachu se zscne trast a skace dopredu. Lidi, ohrada, auto nezajem co je kolem nej. Uz jsem zoufala. Ty kopytka uz akutne potrenuki zasah. S ostatnim se nejak poperu casem. Dam konikovy cas. Ale tohle nepocka.prosim pomoc.

19.10.2015 20:32
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Sedaci do mlsky wet ti poradí kolik stejně ho tam budeš potřebovat až bude připitomělej tak to pude je to řešení na rychlo a tak pro jednou nějaký chlapy k tomu aby vám neupad bude to dřina ale dá se to pro jednou

20.10.2015 08:13
aggitta

XXX.XXX.249.59

tony-jcb napsal(a):
Sedaci do mlsky wet ti poradí kolik stejně ho tam budeš potřebovat až bude připitomělej tak to pude je to řešení na rychlo a tak pro jednou nějaký chlapy k tomu aby vám neupad bude to dřina ale dá se to pro jednou

Sedace jen uklidňuje a adrenalin ji může "přebít", doporučila bych přímo uspat, položit a vystrouhat vleže. Do příštího strouhání už zapracujete na důvěře...

20.10.2015 10:02
katkaa1

XXX.XXX.187.26

aggitta napsal(a):
Sedace jen uklidňuje a adrenalin ji může "přebít", doporučila bych přímo uspat, položit a vystrouhat vleže. Do příštího strouhání už zapracujete na důvěře...

Súhlasím, ale myslím, že položiť ani nebude nutné len prispať, ale normálne do žily nie sedalinom ten nemusí fungovať dostatočne. Koňovi sme nedávno takto šili hlavu, veterinár si ho 2x dospával, ale kôň stál na nohách len sme ho pridržiavali. Robili sme tak aj zuby.

20.10.2015 10:20
aggitta

XXX.XXX.249.59

V podstatě když už tam vet bude, mohou se rozhodnout dle okolností...

20.10.2015 11:09
Oťásek

XXX.XXX.22.23

Pro jednou se přikláním také k uspání a můžete se domluvit s veterinářem a udělat u toho vše potřebné, naočkovat hlavně tetan, mrknout na zuby, pokud by bylo třeba vzít krve...pokud se k němu ale nepřiblížíte asi se Vám nepodaří uspat sedací do žíly, pak by to chtělo asi veta s foukačkou... nebo nejprve sedalin a jestli by pak šel "žilně" dopřispat... Bude to chtít šikovného veterináře a dobrý plán:).

20.10.2015 12:55
strelish

XXX.XXX.204.32

Máte tu sedaci foukačkou někdo vyzkoušenou? Chtěla jsem po místních vetech, aby uspali sousedovic hřebce, který se "vydal na výlet" k mým kobylám. Hřebec bez ohlávky, úplně zmagořený, šel přes všechno, takže jsem hodně zvažovala i uspání. Dle veta to ale dost dobře nejde, protože kůň má tenčí kůži a ta jehla hůř drží a taky dávka se musí použít vyšší...no prostě že není dobré to dělat.

20.10.2015 13:26
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Proto sem psal oblbnout aby bylo možný k němu s vetem kuli uspání předpokládam že ho jinak vet s jehlou ani nedohoní.Možná sem to nenapsal dost jasně.

20.10.2015 13:28
aggitta

XXX.XXX.249.59

strelish napsal(a):
Máte tu sedaci foukačkou někdo vyzkoušenou? Chtěla jsem po místních vetech, aby uspali sousedovic hřebce, který se "vydal na výlet" k mým kobylám. Hřebec bez ohlávky, úplně zmagořený, šel přes všechno, takže jsem hodně zvažovala i uspání. Dle veta to ale dost dobře nejde, protože kůň má tenčí kůži a ta jehla hůř drží a taky dávka se musí použít vyšší...no prostě že není dobré to dělat.

Foukačkou u nás uspával vet cizí jalovici, aby si ji majitel mohl odvézt. Vůbec nelehla a to dostala několik dávek, ale aspoň zblbla natolik, že se nechala nahnat do vleku. Pak 2 dny doma spala...
U koní bych se podobného předávkování bála.
Ale šikovný vet píchne koně do zadku, i když kůň blbne (jeden můj vet mi očkoval koně navolno na pastvině, stačilo, aby kůň kolem proklusal a už ji měl, já jen dohlížela, jestli dostal každý 1 injekci), stačilo by dostat ho do rohu nějaké ohrady. Samozřejmě pevné. Pokud je kůň vpuštěn do ohradníku, tak to bude větší problém.

Cituji zadavatelku: "Za cele tri tydny jsem jeste nedocilila toho abych se k nemu dostala blize nez na tri metry". No, nějak musel být chycen u předchozího majitele, ne?
Je fakt, že jsem měla několik podobně plachých koní, a vím, že to není snadné. Ale na druhé straně nikdy jsem nemusela koně uspávat, aby byl očkován, vystrouhán, odčerven. Ano, plašanky si to pamatovaly, a ochočovalo se do jisté míry znova, a dodnes musím s odchytem těchto převychovaných začít, než zjistí, že se cosi děje.
Střídala jsem různé fígle, pomohla jsem si se stavěním přenosných hrádí, do kterých jsem je zavřela (dost často jsem postavila hrádě do véčka a dovnitř jablky nalákala stádo až na chytanou klisnu, ta se mi "smála" těsně za hrádí zvenku véčka, ovšem hrádě jsem nenápadně popotáhla tak, že jsem jimi obkroužila popletenou kobylu a už byla naše!), obestavovala jsem stádo ohradníkem a tuto ohradu v ohradě postupně zmenšovala, chytala do lasa, drbala na zadku, až jsem se propracovala k hlavě a mohla kobylu podržet za hřívu, krmila jinou a využila situace, že se chytaná za krmenou schovávala. Nebo jsem odvedla všechny koně domů a tento za nimi přišel taky a byl s nima zavřen. Samozřejmě když se nic nedělo, koník si přicházel pro ňamku, i když napoprvé si ji vzal jen když mu to člověk hodil ty tři metry pod nohy, a později z hodně natažené ruky. Zjistila jsem, že - pokud tedy nejde stádo hromadně ke kopytáři a pod., je lepší nic neurychlovat a nedávat si cíle. Prostě jen takového plašana ochočovat, ale nezkoušet ho chytat. Teprve když se dospěje do stádia "nechá se hladit po hlavě a krku", lze vzít do ruky ohlávku (pokud ji na hlavě nemá) a zkusit nasadit a hned sundat - prostě jako u hříběte, co vyrůstá ve výběhu. Pokud kůň ohlávku na hlavě má, tak lze koně na pár vteřin přidržet (udělat s ním třeba krok dopředu nebo stranou, prostě může vědět a měl by vědět, že je držen) a pak uvolnit. Musí zjistit, že ne každé chycení = něco nepříjemného. Ale že vlastně o nic nejde.
Z mých 6 plašanek, co mi rukama prošly, mám doma dvě poněkud - podmínečně - napravené (tj. když se na ně jde pomalu, nechají se - většinou - chytit, když ale mají svůj den, musím "fíglovat", ovšem v každém případě jakmile jsou chycené, už jsou v pohodě, jen ještě mají ten "blok" při odchytu, stačí když člověk třeba sklouzne nohou na mokré trávě a už se holky tváří podezíravě - co to ta panička vyvádí?), hříbě prodané v půl roce se ochočilo hned změnou systému z 24/7 na box. Druhé hříbě to drželo do roka, ve dvou už nikdo nic nepoznal. Prodáno 4 leté obsednuté dětmi. Další klisna nám dávala hodně zabrat, ale když jsme ji převezli a chytili, nemohly si ji děti pod sedlem vynachválit. A poslední klisnu jsem prodala dřív než jsem ji ochočila, ta bohužel byla hodně temperamentní, chytání byl jen vedlejší problém jejího nervozního temperamentu - tedy dala se chytit, nechtěla stát smajlík
U všech jmenovaných koní jsem si jistá, že jim nikdo nikdy neubližoval, nebyly přetěžovaní či týraní, neměli strach z lidí (třebas malé děti k sobě bez problémů pouštěli a nechali se hladit a drbat), prostě jen vyrostli na pastvině a nebyli zvyklí na pravidelnou manipulaci několikrát za den jako jsou zvyklí koně boxovaní. A věděli, že člověk je většinou chytá, aby jim dal sedlo, nebo je zapřáhl, nebo prostě jen otravoval nějakým voděním a zvedáním nohou....

20.10.2015 13:47
westernlove

XXX.XXX.195.188

Určitě přispat nebo uspat a vystrouhat, ošetřit.Jinak koně ještě víc vystrašíte.Potom začít pomalu pracovat na důvěře, pokud nemáte zkušenosti sehnat na pomoc někoho kdo je má...

20.10.2015 17:45
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

aggitta napsal(a):

Taky se mi to zdá asi jako nejlepší nápad, protože sedace u vystresovaného koně nezabírá tak, jak má a neumím si předstvavit ani, jak by majitelka koni sedaci podala teda, když je to abnormálně "zprzněné"-omlouvám se za ten výraz- zvíře, co má fobii z čehokoli, navíc by to bylo pro všechny zúčastněné život ohrožující určitě

20.10.2015 17:53
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

kachnicka napsal(a):
Zdravim. Mam problem pred tremi tydny se ke me dostal konik. Totalni strach z lidi. Za cele tri tydny jsem jeste nedocilila toho abych se k nemu dostala blize nez na tri metry. Chyceni, pohlazeni a nej problem ostrouhani. Konikovy je 8 let. Nikdy neobsedli. V mladi udajne uraz na pastve. Chytil se do drateneho oka nohou a strhnul si kus kopyta. Jinak pry nic. Ale nesedi mi takova fobie z lidi. Konik potrebuje uz zoufale ostrouhat. Ale jak na to. Nechci take aby mi zmrzacil kovare prozoze pri strachu se zscne trast a skace dopredu. Lidi, ohrada, auto nezajem co je kolem nej. Uz jsem zoufala. Ty kopytka uz akutne potrenuki zasah. S ostatnim se nejak poperu casem. Dam konikovy cas. Ale tohle nepocka.prosim pomoc.

Nebudu tu řešit, proč ho máte apod.Ale na jedno musím reagovat-pokud koník je takto plachý, proč je na pastvě?Proč by nemohl být v boxu, kde postupně zjistí, že když člověk přijde, tak mu nikdo neublíží?Na pastvě si neumím představit ani nějaké navázání kontaktu vůbec, podle mne nevnímá absolutně, že nejste hrozba, že s ním chcete navázat prostě kontakt a nemusí se bát.Určitě mě ostatní ukamenují, ale dle mého názoru by byl lepší menší výběh třeba s přístřeškem napevno ohrada, nebo vchod rovnou do boxu-záleží na vašich podmínkách, než vypustit někam na pastvinu.Když za 3 týdny není pokrok, jak chcete za měsíc vystrouhat znovu?Přece se nemůže po zbytek života při manipulaci uspávat neustále, ona ta jejich pumpa taky nevydrží všechno.Zkusila bych mu omezit prostor, ale tak, aby se necítil v nebezpečí a začala s ním opravdu něco dělat, jinak to nikam nepovede a nedej bože, aby vám někam zdrhnul, to ho prostě bude muset někdo asi...

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.10.2015 19:22

Reaguji na "ona ta jejich pumpa taky nevydrzi vecne"...
Jasne, na chemii neni ani u cloveka, ani u zvirat nic dobreho. Ale kdyz to nejde jinak... v oddile jsme meli kone (A1/1 po dostih.zkusenostech), ktery mel hruznou zkusenost po zakovani kovarem. Od te doby si na nohy nenechal sahnout. V boxe si lehal i pri rutinnim cisteni. Ja se k nemu dostala ve fazi, kdyz uz si "jen" klekal, takze sebou prastil jen obcas. Byla jsem tam s nim cirka 10 let a za tu dobu se sice uklidnil v palici, co se jezdeni i osetrovani tyce, ale na kovani se musel vzdycky uspavat. Vzdycky kovali cca 4 lidi - jeden drzel hlavu na rameni, jeden nohu, jeden az dva podpirali telo a kovar koval...
Ale jinak souhlas, ze na ochoceni takhle divokeho/zrazeneho kone je vybeh to nejblbejsi mozne prostredi...
Videla jsem ockovani koni, kteri na sebe nenechali vetem sahnout, pres pripousteci ohradu (kun uvnitr, vet zvenku). Ale uprimne - jak nasedovat kone, ktery na sebe nenecha sahnout, bych taky nevedela. Ono uz jenom sehnat veta, kteremu se to bude chtit zkouset, bude kumst (a nejspis si za to necha i zaplatit...).

20.10.2015 20:00
aggitta

XXX.XXX.249.59

gitule vrtule napsal(a):
Nebudu tu řešit, proč ho máte apod.Ale na jedno musím reagovat-pokud koník je takto plachý, proč je na pastvě?Proč by nemohl být v boxu, kde postupně zjistí, že když člověk přijde, tak mu nikdo neublíží?Na pastvě si neumím představit ani nějaké navázání kontaktu vůbec, podle mne nevnímá absolutně, že nejste hrozba, že s ním chcete navázat prostě kontakt a nemusí se bát.Určitě mě ostatní ukamenují, ale dle mého názoru by byl lepší menší výběh třeba s přístřeškem napevno ohrada, nebo vchod rovnou do boxu-záleží na vašich podmínkách, než vypustit někam na pastvinu.Když za 3 týdny není pokrok, jak chcete za měsíc vystrouhat znovu?Přece se nemůže po zbytek života při manipulaci uspávat neustále, ona ta jejich pumpa taky nevydrží všechno.Zkusila bych mu omezit prostor, ale tak, aby se necítil v nebezpečí a začala s ním opravdu něco dělat, jinak to nikam nepovede a nedej bože, aby vám někam zdrhnul, to ho prostě bude muset někdo asi...

Pravda, souhlasím. Mít jednoho plachého koně, držím ho a ochočuji v boxu či miniohradě. Přesto jsem zde popisovala své zkušenosti s plašankami na pastvě. Ale šlo buď o podkobylčata, nebo chovné klisny s hříbaty, nebo minimálně klisny ve stádě s hřebcem. A jak jsem napsala, dokázala jsem je v případě potřeby s trochou fíglů nebo pomocí přenosných hrádí vždy odchytit, když bylo potřeba, nestrádaly, že nejsou vystrouhané, odčervené a pod., chodily i pod sedlem. Ilustrovala jsem, že kůň může být nedůvěřivý sám od sebe, nemusí být týraný, prostě ne každý kůň je vtírka.
Ano, chce to mít na pastvině nějakou možnost uzavřít koně při např. krmení v menším pevném prostoru... já občas využila stodolu, kde jsem zavřela celé stádo, tedy i plašanku. Jenže ona samozřejmě příště, jak viděla, že zavírám, zdrhla - a nechala se chytit mimo stodolu. Začínám si myslet, že to některý koně dělaj z plezíru, baví je to.

kachnicka

20.10.2015 20:56
kachnicka

XXX.XXX.72.31

On konik na me reaguje. Nemaji pastvu o 20 h. Maji vice pastvin. Vzdy o mensich prostorach. Konik kdyz me vidi reaguje na me. Jde ke me. Ale proste se zastavi par m. Odeme.
Pri koupi jej nakladala majitelka. Konik byl zavren ze zacatku pouze v padocku ale hrebec se nam k nemu porad vkradal. Tak jsme otocili.
Na konika nehodlam spechat a stresovat ho. Pracovat na duvere skousim denne. Jdu na nej i pres valaska. Ktery mu ukazuje zr se me nemusi bat. Ale plasan jde max za nej. Kdyz natahnu ruku chce bliz ale nakonec se stahne. Uplacim. Chlacholim. Ale odchyt proste nejde. Nenecha me.
Zavreni do stisnenyho prostoru asi nepude. Jak rikam konik jde pres vse. Jak se citiv stisnene proste jde dopredu a je mu jedno co tam je. Podle byvale majitelky kdyz se zavrel do boxu tak ho proste zrasil. Opra du nevim co se mu v zivote stalo tak zleho s lidmi. Ale poptem se veta co a jak s tim oblbnutim atd. A uvidime. Dekuji za pomoc a pochopeni.
Konikovi jsem rozhodne neublizila ja. Chci mu pomoci. A moci porucit kopytum at nerostou tak rychle udelam to. Bohuzel konik mi prisel neostrouhany. A ja nebudu koukat jak kopytka rostou a rostou. A nezasahnu dokud si konik. Nerekne fajn nebudu se bat a NechM se chytat a ostrouhat. Na konika rozhodne nekladu prehnane naroky. I kdybych si mela duveru ziskavat mesice klidne ale s klidem bez stresu a dalsiho strachu. Ale kopytka musi byt ostrouhana.
Dnes jsem docilila toho ze konik prisel. Dokonce si vzal i z ruky namky ale jak jsem hybla rukou k ohlavce cukl a pak uz byl hodne obezretny.

21.10.2015 06:04
aggitta

XXX.XXX.249.59

Cituji: "Dnes jsem docilila toho ze konik prisel. Dokonce si vzal i z ruky namky ale jak jsem hybla rukou k ohlavce cukl a pak uz byl hodne obezretny."
Už jsem psala, že takto NE. Ty ňamky z ruky musí brát týden (každý den toho týdne) a pak teprve zkuste přidržet za ohlávku. Jinak ho zradíte. Podle mých zkušeností je dobré, pokud si vezme ňamku z ruky, a přitom se takto bojí chycení, lepší za ohlávku nechytat, ale jen ho pošimrat na nose - třebas. Nebo pohladit po krku, plecích. Podle toho, jak se chová, co vám nabídne. Pokud by stál, raději pokračovat v hlazení po těle, šimrat na kohoutku, pod hřívou, hledat co by se mu líbilo. Prostě dát najevo, že vám o chycení nejde! Že ňamka nerovná se chytání, ale že mu nabízíte přátelství a ochranu.

21.10.2015 06:12
aggitta

XXX.XXX.249.59

PS: nevím, jak moc má přerostlá kopyta, ale v této krizi důvěry bych řešila jen velmi přerostlá kopyta. Pokud není problém s kopýtky, neštípou se, a nejsou to "lyže", tak zatím strouhání odložte. Ano, pravidelné strouhání patří k welfare, tedy česky k "pohodě zvířete". Ale toto zvíře je tím víc v nepohodě, čím víc na něj spěcháte. Možná bude lepší pro jeho fyzično, když bude vystrouhaný, ale u jeho psychiky to bude naopak.
Osobně se domnívám, že pravidlo "strouhat jednou za 6 týdnů" platí hlavně u koní celodenně boxovaných, nebo u koní s problémy postojů. U mustangů se kopyta vůbec nestrouhají, milovičtí divocí koně taky korekturu kopyt nepoznají. Takže u koní, co jsou 24/7 venku lze termín strouhání poněkud posunout, jasně, že ne na "nikdy", nechováme ve svých ohradách mustangy, ale aby vůbec bylo co strouhat, strouhám své stádo v delších intervalech...

21.10.2015 10:22
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

kachnicka napsal(a):
On konik na me reaguje. Nemaji pastvu o 20 h. Maji vice pastvin. Vzdy o mensich prostorach. Konik kdyz me vidi reaguje na me. Jde ke me. Ale proste se zastavi par m. Odeme.
Pri koupi jej nakladala majitelka. Konik byl zavren ze zacatku pouze v padocku ale hrebec se nam k nemu porad vkradal. Tak jsme otocili.
Na konika nehodlam spechat a stresovat ho. Pracovat na duvere skousim denne. Jdu na nej i pres valaska. Ktery mu ukazuje zr se me nemusi bat. Ale plasan jde max za nej. Kdyz natahnu ruku chce bliz ale nakonec se stahne. Uplacim. Chlacholim. Ale odchyt proste nejde. Nenecha me.
Zavreni do stisnenyho prostoru asi nepude. Jak rikam konik jde pres vse. Jak se citiv stisnene proste jde dopredu a je mu jedno co tam je. Podle byvale majitelky kdyz se zavrel do boxu tak ho proste zrasil. Opra du nevim co se mu v zivote stalo tak zleho s lidmi. Ale poptem se veta co a jak s tim oblbnutim atd. A uvidime. Dekuji za pomoc a pochopeni.
Konikovi jsem rozhodne neublizila ja. Chci mu pomoci. A moci porucit kopytum at nerostou tak rychle udelam to. Bohuzel konik mi prisel neostrouhany. A ja nebudu koukat jak kopytka rostou a rostou. A nezasahnu dokud si konik. Nerekne fajn nebudu se bat a NechM se chytat a ostrouhat. Na konika rozhodne nekladu prehnane naroky. I kdybych si mela duveru ziskavat mesice klidne ale s klidem bez stresu a dalsiho strachu. Ale kopytka musi byt ostrouhana.
Dnes jsem docilila toho ze konik prisel. Dokonce si vzal i z ruky namky ale jak jsem hybla rukou k ohlavce cukl a pak uz byl hodne obezretny.

Budu hnusná, ale absolutně dle toho, co tu píšete nechápu, že takovýho koně kupujete.Proč proboha?Na světě nelze zachránit přece všechny zkažené koně, nebo jiné koně.Proč proboha kupujete koně, kterej jde přes všechno, zdemoluje box, není vystrouhanej, ani se nedá vystruhat bez uspání, jak s ním proboha chcete manipulovat, kdy si na něj chcete sednout a užít si by´t hodinu v sedle na krokové vycházce?Proč si proboha kupujete takovýho koně?Ještě za něj platíte?Tenhle by měl být za odvoz a nebo ještě předchozí majitel by měl zaplatit vám, že se ho vůbec zbavil.Podle mě teda je to největší hloupost, kterou může člověk udělat.Rádoby zachránci pak řeší problémy s koněm tady.Pro vás by bylo lepší zavolat si odborníka, kterej rozumí komunikaci s koněm, aby vám řekl co a jak máte dělat, viděl danou situaci, ale myslím si, že vám řekne to, co já, že tenhle kůň by měl lítat za duhovým mostem, protože podle mě za chvíli skončíte vy v nemocnici.Je to vaše rozhodnutí, nikdo vám ho nebere, ale proč si přidělávat starosti s takým... koněm, když můžu za peníze koupit pohodáře, kterej mi bude léta dělat radost.Zajímalo by mě, kdy na něj někdo sedne, protože pojede do nemocnice, nebo do márnice.To je vše, co sem chtěla napsat.Prostě vás nechápu, proč takovýho zmetka máte-teda jak jste ho vůbec mohla koupit, dát za něj peníze.

21.10.2015 11:18
aggitta

XXX.XXX.249.59

Taky pravda.
Třebas byl zadarmo?
Ale on je i zdarma drahý.Pokud nejde o chovné zvíře s vyšší hodnotou, tak má Gitule vrtule pravdu, máte zapotřebí se s ním mořit? Pokud je koupený, lze ho snad vrátit, zejména pokud jeho nedůvěra nebyla přímo inzerovaná.
Znova se vrátím ke svým plašankám - jedna import Holandsko, druhá GB, takže ty těžko budu vracet, že. Obě chovné klisny, pod sedlo je nepoužívám. Pak 3 další se vyřešily na 100% (2 chodily pod sedlem, třetí prodaná v půl roce vyřešená v boxu nového majitele), a o posledním případu nemám info. Popsala jsem ji slovy: "A poslední klisnu jsem prodala dřív než jsem ji ochočila, ta bohužel byla hodně temperamentní, chytání byl jen vedlejší problém jejího nervozního temperamentu - tedy dala se chytit, nechtěla stát", doplním, že v tomto případě mne poněkud ošidil prodávající, předvedl mi klisnu v boxu a pod sedlem (bez jezdce, jen tam běhala na lonži) v malé jízdárně, tvrdil, že obsednutá je, ale že dopoledne tu nikdo není, kdo by na ni sedl. A já na ni byla taky těžká, abych ji prubla. Doma už jsme jí nedali ani to sedlo, a já, přiznávám, to po 2 měsících vzdala. Malé pokroky v důvěře, ale bylo jasné, že nikdy mazel nebude. Prodávající věděl, proč ji dává pryč, že? Logické by bylo ji vrátit, ale platila bych znovu přepravu a protože kobyla byla laciná, zkusila jsem najít někoho, komu temperament klisny nevadil - vzal si ji do sportu (já ji kupovala pro občasné svezení dětí a na to fakt nebyla). Koupili jsme ji s hříbětem stejně plachým (to je to vyřešené u nového majitele v boxu), obě s PP, mohla bych je mít na chov, ale já chtěla něco jiného. Když jsem očipovala hříbě, aby se mohlo prodat zvlášť, tak nakonec (pobyt u nás nepočítám) se mi náklady za koupi obou plus přeprava plus registrace hříběte vrátily. A o zkušenost jsem bohatší. smajlík
Samozřejmě při prodeji dál jsem kupci předvedla, jak obtížně se chytá a jak je nervní, i když na ni dáme jen dečku...
PS: a rozhodně nelituji, že jsem to vzdala.

21.10.2015 12:01
avelanc

XXX.XXX.156.2

Teď jsme dávali sedalin kobyla, když se jí měli dělat zuby. Kobyla nervovala, je to hysterka a nebyla zvyklá na box. Chtěla jsem k ní vlézt, ale bylo mi řečeno, že je to jedno. Že to působí chemicky, jen že nesmí být kůň ve stresu při podání. Když bych u ní stála, tak by se uklidnila. Ale budiž, ostatní jsou chytřejší. U kobyly jsem nestála.
Sedace moc nezabrala. Zuby se udělaly, ale p. Dušek už mi příště přijet nechce..
Takže sedaci, když by kůň nervoval, skutečně nemá smysl dávat. Jen mě napadlo. Je zvyklý dostávat pravidelně nějakou mňamku do kbelíku? Asi bych ho naučila, že má v kbelíčku něco dobrého. Jednou do toho dala sedaci, ale po koni bych nic nechtěla a čekala, až vytuhne. Ve stádě by měl mít klidný... Zkusit to naprosto bez stresu.
Ale zkušenost se sedací mám jen jednu a v tom našem případě nezabrala. Tak jsem na to téma přemýšlela, kde se stala chyba. Každopádně příště budu volat veta na uspání přímo do žíly (což bude s tou naší můrou taky peklo)...

21.10.2015 12:45
aggitta

XXX.XXX.249.59

Už jsem psala, sedace = útlum, adrenalin ji "přebije", máme vyzkoušeno z chovu skotu. Odebíráme-li býkovi krev na pastvině (do naháněcí uličky se nevejde), je nutno se po indiánsku připlížit a píchnout, usne, pak se může vzít krev. Pokud by nejprve běhal, plašil se, nic ho neuklidní.
Nevím, jestli hysterku, která potřebuje sedaci, uklidní panička.
Z letoška mám zkušenost s jednou jalovicí. Nic jsme s ní nedělali, jen nám omylem vběhla do náhánědla, byla mladá na to, aby se jí musela brát krev. Normálně se z toho uzavřenýho prostoru zvencla. Neotevřeli jsme jí hned, aby nám neutekly ty, co odběr potřebovaly. Nebudu to celé popisovat, co vyváděla, nakonec už znovu venku zalehla, já poblíž čekala na odvoz telat. Najednou se zvedla a šla mne zabít, protože jsem udělala chybu a byla s ní v jednom prostoru. A myslela jsem si, že už se uklidnila. Jalovice naštěstí uklouzla a padla mi k nohám. A jsem ráda, že žiju a že jalovice ne. Sice za chcíplotinu člověk musí ještě zaplatit odvoz kafilerce, ale kdyby neupadla, zabila ona mě. A kdyby nešla po mě, šla by po někom jindy a nemuselo jí to uklouznout
Chci tím ilustrovat, že v momentě, kdy zvířeti hrabe, se na nic neohlíží. Podobně jako nasr...ný člověk mlátí pěstí do stolu nebo nadává...

21.10.2015 12:58
avelanc

XXX.XXX.156.2

Asi jsem se špatně vyjádřila. Sedace byla podána. Kobyla zavřena v jediném boxe, který byl k dispozici (na pastevku), ve kterém nikdy nebyla. Začala vyvádět, že je sama, třebaže na koně viděla. Se mnou v boxe neřešila samotu... Proto jsem navrhovala, že bych byla u ní.
Jinak zkušenosti nemám, takže jsem psala jen úvahu.
Bylo mi řečeno, že panu Duškovi sedace zabrala zatím na všechny koně, jen na tu mou ne.

21.10.2015 13:39
aggitta

XXX.XXX.249.59

avelanc napsal(a):
Asi jsem se špatně vyjádřila. Sedace byla podána. Kobyla zavřena v jediném boxe, který byl k dispozici (na pastevku), ve kterém nikdy nebyla. Začala vyvádět, že je sama, třebaže na koně viděla. Se mnou v boxe neřešila samotu... Proto jsem navrhovala, že bych byla u ní.
Jinak zkušenosti nemám, takže jsem psala jen úvahu.
Bylo mi řečeno, že panu Duškovi sedace zabrala zatím na všechny koně, jen na tu mou ne.

No třebas dlouho zubaře potřebovat nebude... a mezitím zmoudří

kachnicka

21.10.2015 16:56
kachnicka

XXX.XXX.72.31

No ja mela kone miliuse ale darovala jsem jej zname s tim ze u ni mel mit klidny kvalitni duchod v boxe. Ja mam pastevko. Bohuzel znama ted uz mohu rikat byvala se pekne vybarvila. Par mesicu na to kone psychicky i fyzicky znicila. A ac dohoda byla nepojizdny a v pripade nechteni vraceni me. Nesmi byt prodan dal.na nem vesele jezdila jeji dceruska a kone po par mesicich znicenrho prodala treti osobe a ten na polska jatka. Kone jsem se dozadovala zpet i upozornila veterinu. Jockey club a znate nase uredniky neresili. Konik byl pro me vse. A pritel mi jako naplast zanej seknal tohoto. Ale to je jako voda a ohen rozdil. Dnes jsme konika opet dostali k sobe. Drbala ale usi dozadu nervni a jiny misto nez krk ne. No jezdeni to jeste vubec neresim to je jesze na hony vzdalene.nepotrebuju mit za kazdou cenu pod sedlem. A nrjsem jako jiny abych se zbavila nebo zabila zvire jen protoze se mi nehodi nebo protoze si s lidma predemnou zazil peklo.
Nic s konikem skousim dal pomalu pokroky. Sam prijde pres cely vybeh kdyz me vidi, snahu o kontakt ma. Takze verim ze cas to zlepsi.budeme pokracovat a budu davat vedet nase pokroky.

21.10.2015 17:34

Jen na podporu Vasi snahy. Nejcasteji jsou toto kone pro jednoho pana. Sice to bude stat hodne casu a energie, ale jestli se zkamaradite a on se Vam podda - za par mesicu nebo let - budete v nem mit zivotniho partaka jako v zadnem jinem ;).

21.10.2015 23:29
koně

XXX.XXX.205.252

kachnicka napsal(a):
No ja mela kone miliuse ale darovala jsem jej zname s tim ze u ni mel mit klidny kvalitni duchod v boxe. Ja mam pastevko. Bohuzel znama ted uz mohu rikat byvala se pekne vybarvila. Par mesicu na to kone psychicky i fyzicky znicila. A ac dohoda byla nepojizdny a v pripade nechteni vraceni me. Nesmi byt prodan dal.na nem vesele jezdila jeji dceruska a kone po par mesicich znicenrho prodala treti osobe a ten na polska jatka. Kone jsem se dozadovala zpet i upozornila veterinu. Jockey club a znate nase uredniky neresili. Konik byl pro me vse. A pritel mi jako naplast zanej seknal tohoto. Ale to je jako voda a ohen rozdil. Dnes jsme konika opet dostali k sobe. Drbala ale usi dozadu nervni a jiny misto nez krk ne. No jezdeni to jeste vubec neresim to je jesze na hony vzdalene.nepotrebuju mit za kazdou cenu pod sedlem. A nrjsem jako jiny abych se zbavila nebo zabila zvire jen protoze se mi nehodi nebo protoze si s lidma predemnou zazil peklo.
Nic s konikem skousim dal pomalu pokroky. Sam prijde pres cely vybeh kdyz me vidi, snahu o kontakt ma. Takze verim ze cas to zlepsi.budeme pokracovat a budu davat vedet nase pokroky.

Tak nevím.
Jestli váš první kůň byl pro vás vše, šíleně jste ho milovala, ale stal se starým a nepojízdným, proč jste mu vy sama nezařídila kvalitní důchod?
Byla li to taková láska z vaší strany, bylo by problémem vytvořit na vašem pastevku jeden přístřešek, či venkovní box a svého milovaného si tam opečovávat?
Pak honem píšete, že nejste jako jiní, abyste se zbavovala zvířete, protože se vám nehodí. Zní mi to dost alibisticky.
Každopádně, teď si dost užijete a dovolím si pochybovat o smyslu vašeho konání.
Rady tu padly...

22.10.2015 06:40

Podoteky:
-zkusila bych ochočovat R+, jako František Šusta divoká zvířata. Půjčte si knihu Trénínk je rozhovor..pochopíte základní princip a můžete zkusit.Ublížit pokus o R+ určitě nemůže, koni ani lidem okolo. Úplně nejlépe: sežeňte někoho, kdo R+ s koněm dělá /asi nereálné, ale ty základy na vůbec přiblížení nebo nasazení ohlávky bych s enebála zkusit sama-poté, co přečtu a pochopím princip/

-na kopyta bych se zvysoka vykašlala, pokud jde o přerosty/ jo, nášlap bych řešila, za celkové narkozy/.S foukačkou má zkušenosti vet horsana z EQ, pokud s enepletu/ jestli kdy a jaké dávky na koně/.
Je mokro a měko, kopyta se boří a tak to má menší následky na šlachy a klouby, kopytní stěna se promění v sukně a ty se nejspíš jak přímrzne olámou.Jako exmooři v MIlovicích, že.
Asistovala jsme před lety u korektur dvaceti koní, kteří žili tabunově a dva roky předtím jim na kopyta nikdo nesáhl jistě-některá zvířata byla syrová, ale klidného plemene. Jedné jsme dali sedalin na chlebu a neudělali pak zadky, ostatní ok, jedna nás nakopla.Šlo o základní korektury. Koně jsme nevázali, ohlávku, lano/držič rukavice, ale připravený koně pustit/.Přímo na plání, uprostřed ostatních koní, aby měl "ošetřovaný" větší jistotu a vždy dost prostoru zmizet / nikoli nás zabít/.

kachnicka

22.10.2015 20:04
kachnicka

XXX.XXX.72.31

Ten konik byl nepojizdny. Takze jsem jej nedala pryc protoze bych si nemohla vozit zadek. Konika Jsem se ujala protoze ho znicili pubertacky v jezdeckem klubu a protoze uz jim byl na nic chtely ho utratit. Vzala jsem si ho vyhubleho. Obe zadni Medvedi. Vyhozena panev atd. Konika jsem opecovavala tri roky. Bohuzel pastevko mam v pronajmu a stavba zateplenych bo u nesmi byt. Byvali majitel mi za nim stale lezl a cpal jeho i zbyle kone sajraity. Po otrave celeho stada. Jejich zachrane bohuzel jeden konik jeho najezd nezvladl. Jsem proste konika dala aby byl od pana dal. Od te doby Se chlap neukazal. Bohuzel ano nikdy si to neodpustim. Jinak moc dekuji tem co mi poradili a za slova podpory.

23.10.2015 07:37
anobbona

XXX.XXX.84.98

Teda, to je zas kovbojka dnešní doby...člověku se ani nechce věřit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík