Nemusí být trvale, ale jen do doby, než se naučíš mít nohy nezávislé na zbytku těla.
Je třeba ohlídat si tendence se nohama "držet" břicha koně. S pohybem je třeba splývat a ne se snažit nespadnout.
Každopádně ježdění bez třmenů za zkoušku stojí, nebo je třeba zkusit jen prodloužit. Ježdění by měl vidět někdo znalejší na vlastní oči aby mohl poradit.
Ano jazdenie bez strmeňov je fajn na zlepšenie si sedu. Keď sa však na to pýtaš zrejme nemáš po ruke nikoho kto by ťa učil čo by som videla ako základný problém.
Nekľudné holene môžu byť aj kvôli nevyhovujúcemu sedlu a zlej polohe nôh - ak ti sedlo nesedí môže ti dávať nohy moc dopredu. Tiež ak máš strmene moc dlhé nedokážeš poriadne prešľapnúť pätu a ako nohu zdvíhaš budeš ňou aj hýbať.
Neklidná holeň může být z mnoha důvodů. Já s ní dobojovávám ještě teď a u mě to tedy jízda bez třmenů nespravila. Záleží totiž, co ten neklid způsobuje. U mě to bylo přílišnou snahou o vysezení pohybu, hodně jsem pohupovala pánví vpřed a vzad v klusu a tímpádem lítaly i holeně. Postupně se snažím sed uklidnit co nejvíc, jen lehce naklopit pánev a zase se uvolnit a pohyb směřuje spíš nahoru a dolů než výrazně vpřed a vzad a tímpádem i holeně začaly soupat a klesat nahoru a dolů (mírně) a ne se kinklat zepředu dozadu. Je pravda že v drezurním sedle udržím holeně snáz než ve skokovém, ale myslím si, že je to hlavně o umění se naučit odpružit pohyb směrem dolů do třmenu, který zabrání posunutí holeně vpřed.