Rozvaha nad ustájením

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.10.2015 20:55
evcusik

XXX.XXX.201.120

Hezký večer,
ráda bych s Vámi prodiskutovala mojí situaci - kdy si sama nevím ráda a říkám si, že více hlav více nápadů :) Jedná se mi o ustájení či jeho podobu a úpravu. Budu moc ráda za jakékoliv poznatky.

Mám zdravou(ťukám) 3letou arabskou klisnu, zvyklou na pastevní ustájení 24/7. Máme tu velké pastevní prostory, není přístřešek a co jsem procházela podzim/zimní pastvinu tak žádné závětří (lesy, budovy) není. Pastva není zrovna bohatá a výživově kvalitní, zatím se nepřikrmuje senem (já bych ráda, ustajovatel je jiného názoru, přikrmuju si kouskem sena sama, ale není to každodenně). A stejnak pokud se už dokrmuje, ne vždy se moje kobyla "prokouše" k senu mezi ostatními koňmi. Na jaře mi po zimě zhubla o 2 stupně kondice (vím, že jsem káča pitomá a nechala ji v tomto systému péče). Proto to právě řeším.

Cítím se nesvá nechat v tomto období až do jara svojí kobylku, kdy se nebude mít kam schovat s nejistotou, zda se vůbec nafutruje senem, aby se zahřála. Před týdnem začla výrazněji nasrsťovat - a línat. Zimní chlupstvo si umí připravit kvalitní, řekla bych, že je v střední kondici až lehké kondici (stupeň 4-5).

Mám několik možností, jak situaci vyřešit:
a) na noc zavírat - ve stáji je stejná teplota jako venku, max o 5 stupňů vyšší, cirkulace vzduchu vzduchu je dobrá, ustajovatel stele míň než je košér pro mě. Sena dává 1x menší kopu (5-6-7 kg) na noc. Nebude jí zima, když se nebude moci dost pohybovat, zahřeje jí seno? Co denní režim - s dekou, bez deky, s jakou dekou? Nahradí deka přístřešek?

b) 1-2x denně (reálně od ustajovatele 1x) hodit do boxu, aby si sama vychutnala porci sena a aspoň tuto dávku měla jistou. Ale neřeší mi to, že ustájko nemá přístřešek a není ochrana před povětrnostními vlviy.

c) stěhování - kde je otazník jestli mě na zimu vezmou a jak to bude vypadat

Ustajovatel chce mít co nejmenší práci s koněm (ráda zaplatím, finance nejsou problém). Tzn. čas kdy jsem u koně, si veškerou práci dělám sama (3-4x týdně) - zbytek ustajovatel. Nevím zda mě nepošle k šípku, nutnost koně zavírat, vyměnovat deky, kydat a nastýlat (jak kvalitně taky s otazníkem), seno dávat (s otazníkem jaké množství).

Když to čtu, tak sama nevím jestli vypadnout nebude nejlepší. Nechci, ale rozrušit osobní vztahy - sama vlastně nevím, jestli to co chci je standart a vyžadovat si ho. Či jen zhejčkávání koně (jak mi bylo řečeno).

Děkuji, zda jste to dočetli až sem. Budu ráda za vaše pohledy, připomínky a poznámky co jak udělat.

24.10.2015 21:47
gudur

XXX.XXX.102.217

Za sebe bych se z takového ustájení stěhovala - min. na zimu. Standardem je na pastevku seno neustále k dispozici, hlavně pokud jdou teď v noci teploty k nule a kůň nemá možnost schovat se před větrem, deštěm, ranním vlhkem (přístřešek beru jako další standard). Pokud u ustajovatele víte, že chce mít s koňmi co nejméně práce, tak nemá smysl přemýšlet nad boxovým ustájením s kydáním, nastýláním a už vůbec ne předekováváním. Kůň, pokud stojí ve venkovním boxe, by měl mít teplejší deku, než když je přes den venku a může se zahřát pohybem (a samozřejmě přes den je počasí teplejší než v noci). Deka přístřech nenahradí - pokud bude pršet/sněžit tři dny (jak teď v půlce října) a k tomu bude zima, i velice kvalitní naimpregnovaná deka propustí nejdříve vlhkost a chlad a poté celkově mokro - pokud jste u koně denně a máte dostatek dek na výměnu, není to takový problém.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.10.2015 21:56

Ahoj. Hele, asi se Ti tu sejde x nazoru, ale me k tomu napada, ze jsi vedela, jake jsou podminky, kdyz jsi tam kobylu davala, ne? Takze sis ted, kdyz prituhuje, najednou uvedomila, ze to mozna nebude vyhovovat, ze bys chtela neco vic?
Za me - to, ze chces mit pres zimu kone pod strechou, zadne rozmazlovani neni. Ne kazdy kun je schopny, i pri dostatku sena, zustat v optimalni kondici pri techto podminkach. Deka by to mohla suplovat, ale ten management nejspis nezvladnete.
Pokud mas pocit, ze se s majitelem neda rozumne domluvit, tak uz jsi davno mela zacit domlouvat nekde neco jineho.
Mam pocit, ze tim shrnutim sem, sis vlastne odpovedela sama ;)
Jinak zodpovedny ustajovatel by mel nastavit podminky tak, aby kazdy z koni mel dostatek zradla - to znamena, ze pokud je stado vetsi, nebo je tam velmi dominantni jedinec, ktery odhani od zradla, je treba, aby dostavali jidlo na vic mist, aby se vsichni v klidu najedli.

24.10.2015 22:01
evcusik

XXX.XXX.201.120

Děkuji za reakci. Já to vidím stejně - se zimou je to proste katastrofální a podprůměr standartu. Děkuji za informace k dekám (neměla byste prosím ucelený zdroj informací k dekám?, potřebuju se v tom lépe zorientovat, deky používám jen pro krizovky - kdy se kůň třepe a odpocky.

Přístřešek mi byl slibován, bohužel skutek utek.

Ještě se zeptám, příjde Vám standartní již teď přikrmovat? Tráva je velmi nízká, pastvina se začíná rozmáčet a zachvíli bude samé bláto, co se týče složení bylin a trav, žádná hitparáda, chudší pastvina.

Já už si připadám jak jouda, že co beru jako standart se ostatními bere jako něco extra, super luxusního (=seno, přístřech/stodola, či kvalitní pastva, zpevněný výběh).

24.10.2015 22:04
evcusik

XXX.XXX.201.120

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj. Hele, asi se Ti tu sejde x nazoru, ale me k tomu napada, ze jsi vedela, jake jsou podminky, kdyz jsi tam kobylu davala, ne? Takze sis ted, kdyz prituhuje, najednou uvedomila, ze to mozna nebude vyhovovat, ze bys chtela neco vic?
Za me - to, ze chces mit pres zimu kone pod strechou, zadne rozmazlovani neni. Ne kazdy kun je schopny, i pri dostatku sena, zustat v optimalni kondici pri techto podminkach. Deka by to mohla suplovat, ale ten management nejspis nezvladnete.
Pokud mas pocit, ze se s majitelem neda rozumne domluvit, tak uz jsi davno mela zacit domlouvat nekde neco jineho.
Mam pocit, ze tim shrnutim sem, sis vlastne odpovedela sama ;)
Jinak zodpovedny ustajovatel by mel nastavit podminky tak, aby kazdy z koni mel dostatek zradla - to znamena, ze pokud je stado vetsi, nebo je tam velmi dominantni jedinec, ktery odhani od zradla, je treba, aby dostavali jidlo na vic mist, aby se vsichni v klidu najedli.

Jedná se o to že ustájko není čistě komerční, jsou tam bližší vztahy - proto nechci prvně rozpoutat emoce. A prostě jsou tam lidské faktory, které mě "nutí" zde setrvávat. Ale kůň nebude trpět pro mé osobní věci, jen chci "našlapovat" při změně opatrně.

Ustájení jinde mám rozjednáno a v různých stupních realizace (jen jsem to pro zjednodušení nepsala do úvodního příspěvku).

Vlastně tato diskuze asi je jenom o tom, zda nejsem divná, že totok požaduji jako standart.

A děkuji za reakci :).

24.10.2015 22:15

Vite co, k tomu kazdy bude mit jiny pristup. Co jednomu bude pripadat jako dostacujici, bude jiny vnimat klidne jako tyrani...
Ja mam celorocne kone venku a na letni pastvine jsem doted taky nemela pristresek, jen vzrostle stromy. Jenze pro typ koni, ktery jsem mela, to bylo dostacujici (tinker, shetty). Kone jsem obmenila, navic vzala do ustajka plnase, a razem to bez oristresku "nejde". Na zimu presouvam do mist, kde jsou zastresene krmeliste a domecky odjakteziva.
Co se zradla tyce - moje kobyly tloustnou snad ze vzduchu. Mam je na hodne vypasene pastvine, k tomu 2x denne jedna sit sena a sotva drzej figuru, aby nevalily bricha. Plnas je oddelen a zere celodenne volne seno plnou hubou a je sotva, aby se o nem nedalo rict, ze je vychrtlej... Takze to prostredi je vazne desne zavisle na typu a potrebach kone.
Nejde o to, co si mysli o Vasem nazoru ostatni, jde o to, aby Vas kun dostaval, co potrebuje, aby byl v pohode. Verim, ze i pres personalni komplikace, se rozhodnete ve prospech kone ;).

24.10.2015 22:27
evcusik

XXX.XXX.201.120

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vite co, k tomu kazdy bude mit jiny pristup. Co jednomu bude pripadat jako dostacujici, bude jiny vnimat klidne jako tyrani...
Ja mam celorocne kone venku a na letni pastvine jsem doted taky nemela pristresek, jen vzrostle stromy. Jenze pro typ koni, ktery jsem mela, to bylo dostacujici (tinker, shetty). Kone jsem obmenila, navic vzala do ustajka plnase, a razem to bez oristresku "nejde". Na zimu presouvam do mist, kde jsou zastresene krmeliste a domecky odjakteziva.
Co se zradla tyce - moje kobyly tloustnou snad ze vzduchu. Mam je na hodne vypasene pastvine, k tomu 2x denne jedna sit sena a sotva drzej figuru, aby nevalily bricha. Plnas je oddelen a zere celodenne volne seno plnou hubou a je sotva, aby se o nem nedalo rict, ze je vychrtlej... Takze to prostredi je vazne desne zavisle na typu a potrebach kone.
Nejde o to, co si mysli o Vasem nazoru ostatni, jde o to, aby Vas kun dostaval, co potrebuje, aby byl v pohode. Verim, ze i pres personalni komplikace, se rozhodnete ve prospech kone ;).

Klisna je shagye, ostatní koně ČT, kteří tloustnou jen se kouknou za roh na trávu. Já si kobylku přikrmuju senem co to jde - ale právě v mé nepřítomnosti bych ráda též příkrm.

Kobylka je v kondici tak akorát, ale je jí třeba v tom udržet - značka můj ideál: seno k dispozici.

Taky je to celkem špunt a tvar těla skvělý pro vytrvalost na ochlazování - bohuzel v zimě dost naprd.

Sama vím, že koně se do přístřešků necpou, ale na pastvě není ani jakási stěna která by zadržela/zmírnila nepřízeň počasí.

Už je rozhodnuto, fakt není co řešit - plán c je pro mě správný.

Děkují.

25.10.2015 01:01
helas

XXX.XXX.12.12

Ono jde "mít s koňmi málo práce" - za předpokladu, že se investuje více do přípravy. Přístřešek, odolné velkokapacitní krmelce, místa s vodou, atd. atd.

Já bych brala jako důležité i vědomí, že - když já nemohu - někdo zodpovědný každý den mého koně prohlédne, prostě všímá si.
Ustajovatel by měl mít dokonalý přehled o tom, jaká je hierarchie koní ve stádě, čili jak musí uzpůsobit krmení, aby se dostatečně nažrali všichni.
Mimo jiné.

Vztahy nevztahy - pokud za něco beru peníze, musím poskytovat odpovídající službu.
Kůň je bezmocný, když je ustajovatel líný nebo neprofesionální.
Ono i poskytování ustájení je služba jako každá jiná.
A hloupý ustajovatel, který živí to cosi, jako "lidské vztahy" řečmi, ale spolehnutí na něj není. Protože mu začnou zákazníci utíkat někam, kde budou třebas odtažitější, ale zato spolehliví a pečliví.

(Z obdobného důvodu je pro mne už dnes i klasická drbárna ve stáji. Když to překročí určitou mez... nu, koně máme pro radost, ve stáji má být pohoda a stáj je prostě vždycky taková, jaký je ustajovatel.)

Tož tak.
Hodně štěstí v novém místě!

26.10.2015 07:35
dsj

XXX.XXX.116.98

Já bych asi také přemýšlela nad změnou ustájení - 24/7 kde chybí přístřešek a přes zimu se nepřikrmuje senem není pro běžného koně vhodný. Mít na pastvině přístřešek pro koně při ustájení 24/7 je snad dokonce povinnost ze zákona?
Kdysi jsem řešila podobný problém se svou A1/1 - připlatila jsem si aby mi jí 1x denně stahovali z pastviny, aby se v klidu nažrala - ale výsledek byl nulový - kobyla stejně nežrala, protože většinou chytla nerva v boxu, protkalcovala si tam povinnou hodinu, rozkopala oběd a při tomhle režimu mi z nervů zhubla ještě víc.
Druhá kobyla, která je kliďas, mi na stejné pastvině tloustla tak, že kritických měsících dostávala pastevní náhubek...

26.10.2015 09:50
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Obávam sa, že ak je pre ustajňovateľa problém zbúchať jeden drevený prístrešok a zabezpečiť koňom ZÁKLADNÚ potrebu = seno, tak dohoda o iných veciach (zatváranie, dekovanie, prikrmovanie) nebude možná, alebo minimálne nebude dodržiavaná.
Skúsiť to však môžete, keďže ide o známych tak bez emócií, povedzte im, že vám kôň schudol a bohužiaľ ani keď veľmi chcete nejde to nechať len tak a spýtajte sa ustajňovateľa čo a či vôbec by bol ochotný urobiť preto, aby ste tam s koňom ostali, lebo ak nič tak bohužiaľ ani keď veľmi chcete (blablabla) nebudete tam môcť ostať.
Na mieste ktoré popisujete by som bez prístrešku ostala iba v prípade, že by môj kôň bol na noc boxovaný aj keď v nezateplenom boxe ale s veľkou kopou sena a slamy vnútri. Minimálne sa tam usuší v prípade že je mokrý a aspoň tam nefúka a ráno opäť dokŕmený senom. A musela by som si byť istá, že aj v prípade, že nebudem môcť týždeň prísť tak všetko bude na 100%. Moc reálne to u vás ale nevidím.

26.10.2015 13:48

Nemám ty zákony načtené, ale u koz a ovcí vím, že není nutné mít přístřešek. Majitel má povinnost zajistit, aby se zvířata v případě nepřízní počasí měla možnost schovat do porostu nebo za terénní zlom, aby se ochránila... myslím, že je to stejně stanovené i pro koně. O tom, že většina koní dá samozřejmě přednost prostornému domečku, než křoví, nemusíme polemizovat... ;) idyž jsou typy koní, kterým je to vážně šumák. Moje tinkera má takovou izolační vrstvu, že nemá za potřebí se schovávat. Vlastně je ten domeček, od chvíle, co jsme ho dostavěli (cca měsíc), myslím netknutý. Zatímco druhá půlka, kam má přístup ustájený A1/1 je každodenně zakaděný, že snad za celý den nevystrčí nos...

7.11.2015 20:40
evcusik

XXX.XXX.201.120

Jj je to tak. Pokud na paatvinu primo nenavazuje staj/stodola, tak je povinnost mit pristresek. Protoze tomu tak v ustajku je (pastvina navazuje na staj, ktera ale neni volne dostupna pro kone), tak z hlediska legislativy se nic neporusuje.

Jinak situace se ma tak, ze kobylku stehuji, nepocitane hektaru.9clenne stado, velke pristresky s podestylkou, seno 24/7 na nekolika stanovistich, v pripade hodne hnusneho pocasi ci marodeni ci pokud budu proste chtit je box k dispozici. Co vic si prat, fackuju se, ze jsem to neudelala drive. A jako bonus drenazovana piskova jizdarna:D

Vsem moc dekuji, ze me nakopli ke zmene. DEKUJI ;).

Přidejte reakci

Přidat smajlík