Kroužek - "onemocnění" končetiny

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

anonymaaa

26.10.2015 13:27
anonymaaa

XXX.XXX.227.10

Prosím o zkušenosti s tímto typem "onemocnění" končetiny. Jak moc koně s kroužkem kulhají? Do jaké míry jsou použitelní k jezdeckým účelům? Zhoršuje se kulhání s věkem?
Je mi jasné že je to kůň od koně jinak, ale chtěl bych si udělat nějaký ucelený obraz.

26.10.2015 21:50
johnt

XXX.XXX.71.82

Mám kobylku, která má kroužky na obou zadních nohách. Začlo to v hříběcím věku a do půl roku mi bylo vety oznámeno ať ji uspím, jinak se budu dívat celý život na mrzáka trpícího bolestmi. To mi řekli vetové z obou klinik. Kulhala hodně, byla dlouhou dobu dopována pastou od bolesti Butasanem, byly chvíle kdy se na nohy nepostavila a musela jsem s pomoci chlapů a lonžky ji stavět na nohy...už jsem byla rozhodnutá ji uspat, nechtěla jsem aby se trápila, protože i žalostně ržála...jenomže celou dobu jsme s vetem mysleli, že řešíme růstovou zonu a z té se koně dostanou, i když taky bolí...nakonec jsem na diagnozu přišla sama...růstová zona a kroužky vypadají na pohled stejně, ale rtg řeklo pravdu, takže na uspání jsem nebyla psychicky připravená a nechtěla jsem aby to dělal za mne někdo jiný... a proč to píšu? Protože tohle čekání zachránilo kobyle život. Kdybych tehdy tu sílu v sobě našla, kobyla by nebyla... Termín uspání jsem domlouvala po 14 dnech s vetem a zároveň jsem se koukala na kobču a všimla jsem si, že chodí kapánek líp a tak jsem termín hned zrušila s tím, že uspat se dá kdykoliv... dopadlo to nakonec tak, že kobča přestala kulhat, obsedala jsem ji ve 4 letech a chodí pod sedlem. Ano, do sportu to nikdy nebude, zadní nožky jsou podstatně slabší než u zdravého koně, vidím to i při vstávání, že se nezvedá tak ladně, ale lehkoku práci na jízdárně zvládne (ne dýl jak půl hodiny), nechci po ní shromáždění, max lehké přilnutí, ale v ternénku už zvládla i 3 hodiny pod sedlem včetně poklusávání a troškou cvalu...mě to na ježdění stačí, ona je do pohody, koník na relax s úžasnou povahou i charakterem. Nepotřebuji koně do sportu ani na každodenní ježděné a jí to tak vyhovuje. Pravidelné tréninky pod trenérem 2x-3x týdně nezvládala-po určitě době už ráno nevstala ani na krmení a když se postavila, nožce ulevovala.
Na moje ježdění mi stačí, nepotřebuji denně jezdit a makat, takže jsem ráda, že jsme to zvládly a ona si může užívat života. Zvládly jsme to a to je hlavní!
Vkládám fotky jak vypadala, když bylo zle a jedna fotka, jak už "jezdíme"

anonymaaa

27.10.2015 13:12
anonymaaa

XXX.XXX.136.181

Děkuji za reakci :) a přeji jen spokojené chvilky a spoustu zdravých let ;) budu rád i za zkušenosti jiných tady na diskuzi :).

anonymaaa

30.10.2015 08:56
anonymaaa

XXX.XXX.226.15

To opravdu nikdo jiný nemá s kroužkem zkušenost? :(.

2.11.2015 08:46
farmarb

XXX.XXX.209.114

anonymaaa napsal(a):
To opravdu nikdo jiný nemá s kroužkem zkušenost? :(.

Ahoj,
máme doma osmnáctiletou huculku, která má kroužek na levé přední, pravděpodobně vzniklý na základě neléčeného úrazu (žila do 15 let ve stádě na pastvinách). Pro ilustraci přikládám rtg. této nohy, na druhém snímku je její pravá přední, kde je jen nepatrná začínající artróza spěnk. kloubu.
Jde onemocnění pro koně bolestivé, naše kobylka samozřejmě kulhá. Ale potíže lze mírnit jednak podáváním krmných doplňků pro kloubní výživu, jednak zajištěním pravidelného pohybu.
Huculka chodí po výběhu a denně ji vodíme. Kulhání je po pohybu méně výrazné, je vidět, že pohyb jí prospívá (vše je pod kontrolou veterináře), kobylku máme jen na chov a jako mazlíka pro dceru
Jinak jde o onemocnění nevyléčitelné, jehož průběh můžeme pouze zpomalit. Bohužel...

anonymaaa

4.11.2015 12:37
anonymaaa

XXX.XXX.226.84

Děkuji. Má někdo osobní zkušenost s tím, že by kůň kroužek měl, ale byl jezdecky využitelný?

Toto téma mne zajímá spíš obecně, já s ním právě žádnou osobní zkušenost nemám a rozhodně neplánuji mít, ale člověk si někdy nevybere.
Momentálně vybírám koně ke koupi a u několika inzerátu je napsáno, že kůň má kroužek na té a té noze, ale problém s nohou vlastně nemá, normálně jezdí, jen nebude do sportu. Což mne zaráží, protože jsem vždy měla za to, že kůň s kroužkem je již jezdecky nevyužitelný (možná snad na občasné svezení dítěte nebo tak).
Pletu se, nebo je to opět jen snaha prodat neprodejné někomu, kdo se nechá nachytat?

4.11.2015 18:18
liva

XXX.XXX.100.177

Mému koni se udělal kroužek po úraze- prasklina korunkové kosti.
Jezdecky využitelný byl, kulhal pouze při prodlouženém klusu, protože při velkém natažení přední nohy kroužek tlačil, ale na rekreaci to nevadilo.
Ale po prasklině kosti měl nohu místo barometru. Kdykoliv se měnilo počasí, noha ho bolela a kulhal.
Takže jsem jezdila podle počasí :)

Na pravé přední noze je při bližším pohledu kroužek vidět...
http://evik1976.rajce.idnes.cz/Vitani_jara_19-20_3_2011/#DSCN0048.jpg.

anonymaaa

9.11.2015 08:11
anonymaaa

XXX.XXX.231.74

liva napsal(a):
Mému koni se udělal kroužek po úraze- prasklina korunkové kosti.
Jezdecky využitelný byl, kulhal pouze při prodlouženém klusu, protože při velkém natažení přední nohy kroužek tlačil, ale na rekreaci to nevadilo.
Ale po prasklině kosti měl nohu místo barometru. Kdykoliv se měnilo počasí, noha ho bolela a kulhal.
Takže jsem jezdila podle počasí :)

Na pravé přední noze je při bližším pohledu kroužek vidět...
http://evik1976.rajce.idnes.cz/Vitani_jara_19-20_3_2011/#DSCN0048.jpg.

Dobře, takže Váš kůň byl jezditelný, ale měl omezení, nebyl tedy jezditelný pořád a bez problémů. Můžu se zeptat, dávali jste nějakou kloubní výživu nebo tak? Investovali více do koníka?

9.11.2015 09:07
liva

XXX.XXX.100.177

Investice byly nemalé. Na veškerou diagnostiku po úrazu i po vytvoření kroužku jsme miláčka vozili za MVDr Žertem na VFU do Brna.
Ptala jsem se ho na podávání kloubní výživy a řekl mi doslova tohle: "Pokud chcete mít pocit, že děláte něco navíc, tak mu to kupte, ale všechny ty přípravky jsou na hov..."
Od té doby naši koně žádné preparáty na klouby nedostávají.
Jediné, co podávám je MSM a to našemu nejstaršímu koni, kterému tím ulevuji od bolesti.

anonymaaa

13.11.2015 09:47
anonymaaa

XXX.XXX.228.98

Děkuji :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík