emmourek

XXX.XXX.94.238
Dobrý den, je mi 13 a už dlouho si přeji koně... Rodiče říkali, že až se vyřeší všechny aktuální finanční problémy, tak cca za ty 2 roky začneme konečně už reálně mluvit o koni a chtěla bych se zeptat, jak je to s výběrem a co to obnáší (kdybych měla koníka ustájeného): Záleží hodně na pokročilosti jezdce (nevím do jaké skupiny bych se měla řadit... zatím "Z" ve skoku)? V jaké cenové relaci se pohybuje "kvalitní" skokový kůň (asi by neměl být nad 70 000 Kč, ale ještě sama nevím jaká bude situace)? Okolo kolika Kč se pohybuje DOBRÉ ustájení se stravou (v Praze, ale ne zase nějaké moc drahé)? Chtěla bych spíše mladšího koně (i kvůli 2-leté rezervě), ale nevím jak moc by to pak záleželo na mé pokročilosti, či výkonnosti koně? Jaké plemeno je pro parkur (a celkově skoky) nejvhodnější? Moje nejoblíbenější plemeno je Oldenburský kůň, ale ti jsou moc drazí (100 000 a víc) ( je nějaké plemeno, které by mu mohlo být ať už schopnostmi, povahou nebo prostě jenom vzhledem podobné? A jak je to vlastně pak s výbavou pro koně, sedlo na míru, apod... A když už se jedu na koníka podívat, měla bych si zařídit nějakého odborníka na koně (abych nebyla náhodou v něčem ošizená)? Musí se koním nutně kupovat různé ty vitamíny, kloubní výživa (nepočítám mast na kopyta), lesky a šampony na srst, atd.? A poslední otázka: Jak poznám a jak zařídím opravu výbavy?
PS: Těch otázek by ještě bylo Můžete případně někdo prosím napsat (i když vím, že už se to tady probíralo tisíckrát) kolik vás (kdo má koníka/y ustájené v Praze) to všechno vyjde?
Předem děkuji za všechny odpovědi
Pokud koupi plánujete nejdřív za 2 roky tak by bylo asi nejlepší najít si nějakou stáj kde budeš ty 2 roky docházet, starat se o koně a ptát se na všechno co tě napadne. Nejlepší před koupí je totiž praxe, zkusit si co všechno takový kůň obnáší, co potřebuje, kolik co stojí a pokud tam bude i možnost jezdit na různých koních tak si sama uděláš představu jaký se k tobě nejlíp hodí. Tady ti můžou lidi napsat jak to mají oni ale většina věcí se dost liší a nejlepší je zkusit si to na vlastní kůži.
Já si k vybírání koně doporučuji přizvat trenéra, který tě trénuje. Jednak má přesnou představu o tom, jakého koně potřebuješ, jednak dokáže posoudit, nakolik kůň odpovídá popisu prodávajícího. Prodávající totiž velmi rychle pozná, zda se vyznáte či ne a podle toho s vámi bude jednat. Nejsnazší obětí jsou neznalí rodiče, kteří kupují koně pro své dítě. Ti si zkrátka dopředu říkají o to, aby je prodejce pořádně natáhnul.
emmourek

XXX.XXX.94.238
Díky všem za pomoc, už jsem toho o tom dost četla a asi si nechám pak ještě poradit od trenérky/trenéra (jak kdy).
A jen se chci opravit s tou výkonností v parkuru na "ZZ", tedy 80 cm (zjistila jsem, že v tom mám chybu, až když jsem si to po sobě dneska ještě jednou četla)
LilyAndHorse

XXX.XXX.164.36
Už máš toho koně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

LilyAndHorse
napsal(a):
Už máš toho koně.
Po 7 letech bych odpověď nečekala.