cudinkax
XXX.XXX.225.100
Zdravím Vás, ráda bych se na Vás obrátila s otázkou ohledně koníka útěkáře. Mám pony klisničku,3 letou, jinak hodnou, jen ohradník jí nedá spát, i 3-4 pásky pod elektřinou ji nezastaví... bohužel když pásky nevydrží její průlet a trhnou se, utečou mi i ostatní koně. Řěšili jste to někdo? a jak? díky za info :).
cudinkax
XXX.XXX.225.100
Pevná ohrada není možná, vypásáme různé kusy zatravněných ploch na statku s kravkama, takže ohrady přemisťuju. Jedinou pevnou mají u stájí, kde mají možnost výběhu i domku zarás... ale to vypásání.
Řětízek zkusím, to by jí mohlo vytrestat. Díky
Jinak, ještě nějaké tipy? ona je opice po tatínkovi, i když ten byl takový, že rušil i pevné ohrady :/.
Jo taky mám takové lumpy a nejen poníky...
Před pár lety jsem měla dva koně - kobyla co měla skoro 180cm a valáška necelých 150cm. Kobylu nikdo nechtěl nikde ustájit, jelikož utíkala odkudkoliv, já ji brala a říkala si, jak jsou ostatní blbý, že nedokážou zabránit koni aby utekl...naučila mi to i mladého. Ti dva mě tehdy stály mládí . z ohradníkových tyček si udělaly slalom a to doslova, vyloženě je bavilo běhat ven z ohrady a zase zpátky, oba koně podlézaly ohradník a oba byly schopní podlézt i ohradník co byl 40cm nad zemí. Na velkou zabralo jediné - zavřela jsem ji do maličké ohrádky, kde se sotva otočila, na ohlávku jsem jí připevnila tyčku, tak aby mezi ušima přesahovala ještě dál přes hlavu, na to jsem namotala lanko a nechala jsem jí to viset před čumákem. Kobyla jakmile sklonila hlavu a chtěla podběhnout, tak dostala přes lanko pecku přímo do hlavy. Zkusila to za ten den párkrát, párkrát také tu ohrádku totál zrušila, ale nakonec to pochopila a přestala utíkat.
Valachovy jsem tehdy udělala solo řadu lanka v ohradě bez proudu, probíhal si tím, měl pocit že provedl lumpárnu a zas zdrhl, jeho potřeby byly ukojeny a moje taky, kůň zůstával v ohradě.
Nyní mám poníky a občas jsou to také útěkáři. Zvlášť jedna, ta když prostě chce, tak proleze i myší dírou, klasicky ale - ven to jde velmi lehce, to se ohradník podleze, ale zpátky - k ohradníku ani na 3metry...
Uživatel s deaktivovaným účtem
V Německu dělali kombinaci obou výše zmíněných modelů - na velmi malém prostoru koně zavřít s ohlávkou opletenou hlavně na čumáku něčím vodivým. "Tykadlo" anobbony pro podlézače je fakt dobré :)
Ale věřím, že jsou typy zvířat, které to mají prostě za celoživotní zábavu, tyranizovat ustajovatele... U takového bych radši, po vyčerpání všech invencí, volila "zbavit se ho" s přiznáním toho, že nerespektuje ohrady. Stejně jako anobbona se jistě najde někdo, kdo si řekne, že to přece nemůže být tak hrozné, že on už jistě něco funkčního vymyslí... Nervy máme jen jedny ;).
Před hodně lety - asi 15, mi podbíhala malinká klisnička - Samantha. Nepomohla ani anténka na hlavě, nakonec jsem klisničku s těžkým srdcem prodala. Lepší, když ji bude mít někdo jiný, než když ji u nás přejede auto. Měla totiž ve zvyku po útěku ne se pást mezi ohradníkem a silnicí, ale stoupla si doprostřed asfaltky a koukala do blba. Alternativou ještě bylo mít ji celoročně ve stáji, ale takový život jsem pro ni nechtěla.
Další útěkářku, také minishetlandku, strakatou Duhu, nějak zvládám. Ta aspoň zdrhávala zjara na zelenější pastvu za ohradníkem, takže někdy stačilo ji na 2-3 týdny zavřít na zahradě, než stádu poporostla tráva i na pastvině. A pak tedy natáhnout pod poslední pásku balíkový provázek, aby do mezery nestrčila hlavu... Letos proběhla jen jednou - z výběhu do výběhu, chtěla trávit konec léta v jiném stádě...
Zajímavé je, že tato klisna, když jí loni uteklo hříbě ohradníkem ven, tak dlouho s ním chodila kolem, až vběhlo zpátky (to už jsme naháněli) a ona poté bez problémů za ním - evidentně prostě proběhla ohradník ven, aby si hříbě dovedla zpátky...a pak s ním chtěla dovnitř. Jenže běhali v zadní části, kdy by dohlání k brance znamenalo hnát je kolem výběhu 500 m po silnici, takže jsme jim různě zkoušeli nadzvedávat pásky, aby proběhli zpět.