Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
potřebovala bych pomoct, koníkům, o které se staráme se udělaly na patkách takové modřiny, modré až do černa, viz fotka. Jsou to otlaky nebo abces? Nebo něco jiného? Nemá s tím někdo zkušenost, aby nám mohl poradit, co s tím dále dělat a jak to léčit? Koník kulhá. Děkuji za odpověď.

Bohužel se nestará :-/.
napsal(a):
Dobrý den,
potřebovala bych pomoct, koníkům, o které se staráme se udělaly na patkách takové modřiny, modré až do černa, viz fotka. Jsou to otlaky nebo abces? Nebo něco jiného? Nemá s tím někdo zkušenost, aby nám mohl poradit, co s tím dále dělat a jak to léčit? Koník kulhá. Děkuji za odpověď.
No to se teda pěkně NESTARÁTE-proboha zavolejte kopytáře, aby je vystrouhal, takový zanedbaný kopyta a ploutve jsem dlouho neviděla teda.Pro koně jsou nohy důležitý tak proč je proboha trápíte?Bodeť by neměly na patkách tohle!Když nemají péči, kterou si zaslouží.LIdem jako tohoto rázu do rukou teda nepatří ani žížala.Takhle nechat trpět koně.Nemám slov.

Tady zase někdo nepochopil situaci.
Milé přispěvatelky, z výše uvedeného vyplává, že zadavatelka je nejspíš dobrá duše, co chodí obstarávat koně, na které jejich majitel kašle. Má zájem koním pomoct, ale bohužel není v její moci natlouct majiteli do hlavy, že o koně je taky potřeba se starat a trochu do nich investovat.
Tedy odpověď na otázku zadavatelky zní: koníkům, pokud mají takováto kopyta, pomůže primárně správná péče kováře. Ten vám zároveň řekne, jaká je třeba následná péče o takováto kopyta. Dokud ale nebudou mít koně správně upravená kopyta, těžko s tím vy něco svedete. Maximálně můžete zkusit léčit tu hnilobu (hlavní složkou preparátů proti ní, je nejčastěji dehet, modrá skalice). Ale otázka je, zda se vám bude chtít investovat do koní, které nejsou vaše a majitel má přístup, jaký má...
napsal(a):
Tady zase někdo nepochopil situaci.
Milé přispěvatelky, z výše uvedeného vyplává, že zadavatelka je nejspíš dobrá duše, co chodí obstarávat koně, na které jejich majitel kašle. Má zájem koním pomoct, ale bohužel není v její moci natlouct majiteli do hlavy, že o koně je taky potřeba se starat a trochu do nich investovat.
Tedy odpověď na otázku zadavatelky zní: koníkům, pokud mají takováto kopyta, pomůže primárně správná péče kováře. Ten vám zároveň řekne, jaká je třeba následná péče o takováto kopyta. Dokud ale nebudou mít koně správně upravená kopyta, těžko s tím vy něco svedete. Maximálně můžete zkusit léčit tu hnilobu (hlavní složkou preparátů proti ní, je nejčastěji dehet, modrá skalice). Ale otázka je, zda se vám bude chtít investovat do koní, které nejsou vaše a majitel má přístup, jaký má...
Já neumím to napsat jinak bohužel a když někdo napíše, že se stará o koně, tak mi tohle přijde teda ubohé.Není starání jako starání a místo fotek a řešení na diskusi je třeba jednat.Zadavatelka čeká co?Že jí tu někdo poradí-vezmi si rašpli a kleště a udělej to sama?Hnilobu nelze odstranit jen přípravky, který se na ní napatlají, nejdříve je třeba pořádně ořezat střel od hniloby přeci.Navíc takový ploutve, co má ten kůň, to jsou minimálně 3 měsíce neošetřená kopyta dle přerostu špice a podsunutých patek, je otázkou času, kdy kopyto začne praskat při takovém tlaku na přerost špice.Navíc sešlapuje podsunuté patky.Ano pokud dotyčná má potřebu investovat a pomoci koni, stejně se neobejde bez souhlasu "rádoby"majitele, který si nenechá určitě říkat, co má a nemá dělat.Je to jeho kůň, že.Tohle je hnus jak lidi dokážou trápit zvířata.Navíc nechat koně kulhat!

Já rozumím vašemu rozhořčení, vím, jak mají vypadat zdravá kopyta, ale je zbytečné tady řvát na zadavatelku. Z toho vznikne další z mnoha diskuzí, kdy se tu všichni rozčilují, jak někdo týrá koně a nic z toho.
Zadavatelka zřejmě o koních mnoho neví, ale tuší, že kulhající kůň s nehezky vypadajícími kopyty asi není v pořádku. Tak chtěla podporu tady. Protože jinak nemá, na koho se obrátit. A tady místo rad typu: Hele, jasně, ta kopyta nevypadají dobře, protože potřebují častější a správnější zásah kopytáře a následnou péči takovou a makovou... " atp., se jí dostalo jenom osočování.
Její vina, že koně vypadají, jak vypadají, to nejspíš není.
Je spousta stájí, kde koně vypadají takto. Bohužel. S tím asi my na diskuzích nic neuděláme. Jediné, co můžeme, že když už se u nich vyskytne někdo, kdo s tím má chuť (a možná i malinkou možnost) něco dělat, tak že ho podpoříme, a ne z něho drsnými slovy stáhneme kůži.
Díky za schovívavost

Milá polárko, jsem zvyklá na vaše výpady.
Informace jsem vzala z toho, co napsala zadavatelka.
Prostě reakcemi, které předvádíte vy nebo Gitule a podobné, nic pozitivního nedocílíte.
Každopádně mám jistě lepší věci na práci, než tu obhajovat nějaké postoje. Prostě jen to, co probíhá občas tady na diskuzích mě nadzvedává. Není to o tom si tu navzájem pomáhat, ale honit ego. A to těm, o které tu jde především - tedy koním - nic nepřináší.
napsal(a):
Já rozumím vašemu rozhořčení, vím, jak mají vypadat zdravá kopyta, ale je zbytečné tady řvát na zadavatelku. Z toho vznikne další z mnoha diskuzí, kdy se tu všichni rozčilují, jak někdo týrá koně a nic z toho.
Zadavatelka zřejmě o koních mnoho neví, ale tuší, že kulhající kůň s nehezky vypadajícími kopyty asi není v pořádku. Tak chtěla podporu tady. Protože jinak nemá, na koho se obrátit. A tady místo rad typu: Hele, jasně, ta kopyta nevypadají dobře, protože potřebují častější a správnější zásah kopytáře a následnou péči takovou a makovou... " atp., se jí dostalo jenom osočování.
Její vina, že koně vypadají, jak vypadají, to nejspíš není.
Je spousta stájí, kde koně vypadají takto. Bohužel. S tím asi my na diskuzích nic neuděláme. Jediné, co můžeme, že když už se u nich vyskytne někdo, kdo s tím má chuť (a možná i malinkou možnost) něco dělat, tak že ho podpoříme, a ne z něho drsnými slovy stáhneme kůži.
Díky za schovívavost
Právě, že kdyby lidé jednali jinak, než lezli na diskuse, tak nebudou ostatní přispěvatelé do diskusí rozhořčeni.Lepší by byl příspěvek-koukejte, v jakém byly stavu, koukejte, jak jsme jí pomohly a v jakém stavu jsou nyní.Od pc přeci brouku ještě koni nikdo adekvátně nepomohl.Proč se někdo rozčílí, že týrá koně?Viz. foto přeci.Pokud je zadavatelka soudná, tak uzná, že dle toho, co píše, že se stará o koně, tak se nestará evidentně ani ona, ani majitel tak, jak by bylo zahodno.Takové kopyto v tomto stavu není otázkou dvou týdnů bez péče.Nikdo nestahuje z nikoho kůži.Pokud má evidentně zájem se pořádně postarat, stejně jí nezbyde nic jiného, než majiteli říci, aby konečně domluvil a zavolal urgentně kopytáře.Což jí tu píšeme.Soudný člověk pochopí, že pokud to není jeho přímá vina, tak ho nikdo nesoudí.Ale není starání, jako starání přeci.Má to svoje hranice.Jsem cholerický extrovert, tudíž shovívavost u mě nikdo fakt hledat nemůže dřív, než se z toho vypíši apod.
Naprostý souhlas s hhippie... Místo rady a podpory automaticky útočit je blbost. Pakliže nejste schopni konstruktivně pomoci, nepište... Chápu, že člověka by nadzvedl dotaz typu: Koníšek mi začal pajdat. Okolí říká, že má hrozná kopyta, ale já jim nevěřím. Miluju ho a dávám mu vše! Co myslíte vy? Viz. fotka...
Tento dotaz mi nepřišel nijak "nazabití". Někdo se snaží pomoci. Třeba se z toho nakonec vyklube to, že zadavatelka je skutečně majitelka a kašlala na to. Ale taky to můžeme být jen někdo, kdo chodí pomáhat na jiného koně a tenhle tam živoří, tak vymýšlí, jak mu pomoci, nebo co předložit majiteli. Jenže Vašimi útoky zadavatelku odradíte od jakéhokoliv řešení.. Když prudí byť jen na diskuzi, co teprve majitel...
napsal(a):
Milá polárko, jsem zvyklá na vaše výpady.
Informace jsem vzala z toho, co napsala zadavatelka.
Prostě reakcemi, které předvádíte vy nebo Gitule a podobné, nic pozitivního nedocílíte.
Každopádně mám jistě lepší věci na práci, než tu obhajovat nějaké postoje. Prostě jen to, co probíhá občas tady na diskuzích mě nadzvedává. Není to o tom si tu navzájem pomáhat, ale honit ego. A to těm, o které tu jde především - tedy koním - nic nepřináší.
Jenže Hippie- co přináší koním tady na diskusi příspěvky?Od pc těžko někdo něco vyřeší, v 95 procentech se stejně volají - odborníci, trenéři, kopytáři, veterináři.Honit si ego zde nemá cenu, natož význam přeci.Já prostě jednám narovinu a bez rukaviček.Lepší, než chodit kolem horké kaše, nebo psát nesmyslná slovíčka, aby se náhodou zadavatel neurazil.V podstatě napíšeme, co má dělat, poradíme, ale každý přispěvatel svým způsobem.
At se holčina klidně zeptá když chodí do stáje kde se nemá čemu přiučit já se taky nenarodil se souborem znalostí v hlavě.Lepší když se chce něco dozvědět než aby jí to bylo jedno i v případě že stim nemůže vlastně nic dělat tak se jí to třeba bude hodit až bude uvažovat o svim koni.Je to diskuze né jasný návod jak pomoci to by rovnou mohly zrušit veteriny, kováře a další obory.Nikdo přece nečeká že u počítače něco vyřeší ale třeba se něco dozví.
napsal(a):
Dobrý den,
Určitě je potřeba kovář, ale JINÝ, než koně okoval, dobrý kovář by viděl, že je něco v nepořádku. Kopyta nejsou kutá zas tak dávno.
Kopyta jsou úzká v patkách a ty jsou špatné, na tom bosém kopytě mi přijde ta jedna patka i nějak oteklá. Fotky nejsou moc dobré.
I veterinář by se shodl.
Vám majitel neuvěří, vetovi či kováři ano.
Z toho vycházejte.
Až přijde jeden nebo druhý k vám do staje, zeptejte se na to a majiteli sdělte, že to říkal kovář či veterinář.
A že pokud budou nohy ok, kůň bude jezdit lépe.
Na to by se měl chytit i ten nejtupější majitel
Na fotkách je kopyto dříve přichváceného koně cca půl roku po sundání podkov, kůň byl kutý asi 5 let, právě kvůli tomu přichvácení.
Hned, jak přišel k nám, podkovy šly okamžitě dolů.
Koník chodí lépe a je klidnější v terénu.
Na yyjížďky nosí botičky, jinak je bosý.
Zatím to není to ideální, ale lepší se to.

Děkuji za odpovědi. Jen jsem nevěděla, zda je to otlak, hniloba nebo abces, proto jsem to tady dávala. Nebyla jsem si jistá. Do tohoto koníka investuji už několik let, bohužel jelikož jsem ted nastoupila na výšku, tak ty peníze už prostě nemám. Ptáte se, na co ten majitel koně má? Já si to říkám pořád, ale nikdy se mi nedostavila odpověď. Majiteli si mohu říkat, co chci, jak špatné to je, ale komunikace s ním je na bodě mrazu, ne, že by ho to nějak zajímalo, že kůň na nohy nemůže. Výběh mají rozbahněný, jiný tam k dispozici není, a já s tím nic dělat nemohu, protože koník nepatří mně. Takže budu doufat, že se majitel umoudří a toho kováře a veterináře zaplatí...
Když už se tu mluví o té hnilobe, než jsem si pořídila koně viděla jsem ji jen na fotkách, četla o ní jak zhruba vypadá, léčí se, že ji zaručeně poznám dle zápachu. Teď mám vlastní a než mi poprvé přijel kopytar myslela jsem si, ze mam hnilobu u obou koni také. Kopyta měli dle mého pěkně, ale prostě jim zapáchali tak "zvláštně " a já povidam kopytari, že asi mají hnilobu. Koukal na to a nikde nic. Vystrouhal je a hniloba, že ne. Dal mi rady, že máme namacet kopyta kvůli tvrdosti, ale hnilobu, že nemají. Bylo mi strašně blbý zeptat se, že jim sem tam kopyta zapachaji ( nesmysly o line hubě si nechte) Takže je nějaký lehký zápach normální či ne? Někdy jim "smrdi" více někdy méně.
Berticek
napsal(a):
Když už se tu mluví o té hnilobe, než jsem si pořídila koně viděla jsem ji jen na fotkách, četla o ní jak zhruba vypadá, léčí se, že ji zaručeně poznám dle zápachu. Teď mám vlastní a než mi poprvé přijel kopytar myslela jsem si, ze mam hnilobu u obou koni také. Kopyta měli dle mého pěkně, ale prostě jim zapáchali tak "zvláštně " a já povidam kopytari, že asi mají hnilobu. Koukal na to a nikde nic. Vystrouhal je a hniloba, že ne. Dal mi rady, že máme namacet kopyta kvůli tvrdosti, ale hnilobu, že nemají. Bylo mi strašně blbý zeptat se, že jim sem tam kopyta zapachaji ( nesmysly o line hubě si nechte) Takže je nějaký lehký zápach normální či ne? Někdy jim "smrdi" více někdy méně.
Tak moji koně taky hnilobu nemají a nikdy neměli, ale prostě pokud už mají kopyta trochu přerostlá a našlapou si tam trávu, tak je to taky cítit...sem tam třeba nějaký brouček, žížala..a už to jede :).
Grandina
napsal(a):
Tak moji koně taky hnilobu nemají a nikdy neměli, ale prostě pokud už mají kopyta trochu přerostlá a našlapou si tam trávu, tak je to taky cítit...sem tam třeba nějaký brouček, žížala..a už to jede :).
Díky za odpověď, já nevěděla, jestli nemám volat i jiného kopytare. Žádné příznaky hniloby nemají, z kopyta háčkem vyberu jen hlínu a mají je pěkná, kobylka má trochu hlubší strelkove rýhy než mám u valacha a tak mi přijde normální, že když tam má hlínu a trávu tak to prostě trochu zapacha. :).
Nevím, z čeho kdo usuzuje na hnilobu, ta bývá spíš ve střelkových rýhách. I když tam určitě taky být může - u zanedbaných kopyt na podzim a v bahně to není nic divného. Lehké zasmrádnutí se může občas objevit i u udržovaných kopyt, zvlášť ve vlhku - jsou-li hlubší střelkové rýhy, prostě tam nějaký ten bakteriální rozklad probíhá.
To, na co ukazují šipky na fotkách, vypadá jako otlaky. Otlačené patky v případě přerostlých špic nejsou nic divného. Absces neposoudím, ten by asi nebyl ani tak vidět na fotkách, jako spíš na pohybu koně - je to hodně bolestivá záležitost.
Léčit se obojí určitě dá, zadarmo to ale nebude -je to těžké, když majitel nechce a zadavatelka nemůže. Ačkoliv vystrouhání bosých kopyt zas taková finanční darda není - pokud dobře vidím, to jedno kopyto je bosé.
Jinak - před focením je lepší kopyta vyčistit od bahna, je z toho víc poznat.
Je dobře, že má zadavatelka snahu řešit.
Moc tomu nerozumím, ale připadá mi, že ty patky tam vůbec nejsou. Jsou úplně seřízlé?
Prostě se mi zdá, jakoby chodidlo nemělo v patkách žádnou oporu, takže tlak váhy koně je přenesen dopředu ke špicím = otlak jak prase (krev).
Kováře odborníka by to asi chtělo... a to několikrát, do úplné nápravy. Ale možná se pletu. Jiní jistě napíší lepší radu, zkus napsat na Equichannel. Vypadá to dost hrozně a hniloba jako diagnóza mi taky přijde jako nesmysl.
napsal(a):
Dobrý den,
Kopyta na fotkách jsou evidentně přerostlá, shnilá, otlačená, tam si každý najde.
Jediný, kdo tyhle věci může adekvátně řešit je podkovář, případně ve spolupráci s veterinářem.Na jednom z kopyt je z dávné doby ještě podkova.To znamená, že k tomu koni nějaký podkovář jezdil.
Kdybyste ho zavolala, a zaplatila, pravděpodobně by přijel znova, ne?
Pokud nevíte, neznáte, nemáte kontakt, majitel vám ho neřekne, můžete zavolat podkováře jiného.Určitě se ve vaší oblasti nějaký bude vyskytovat.
Po vystrouhání se teprve uvidí, co a jak je třeba řešit.
helas
napsal(a):
Moc tomu nerozumím, ale připadá mi, že ty patky tam vůbec nejsou. Jsou úplně seřízlé?
Prostě se mi zdá, jakoby chodidlo nemělo v patkách žádnou oporu, takže tlak váhy koně je přenesen dopředu ke špicím = otlak jak prase (krev).
Kováře odborníka by to asi chtělo... a to několikrát, do úplné nápravy. Ale možná se pletu. Jiní jistě napíší lepší radu, zkus napsat na Equichannel. Vypadá to dost hrozně a hniloba jako diagnóza mi taky přijde jako nesmysl.
Patky se zdají otlačené, co se týče špic, tak na jedné fotce není vidět vůbec, na druhé je obalena blátem. Takže si netroufám tvrdit, jestli je tam otlak jak prase (krev).
Hniloba jako diagnóza nesmysl není, ale pokud se bavíme o tom, k čemu ukazují šipky zadavatelky, tak to hniloba nebude.
Ono by to chtělo opravdu lepší fotky, kopyto očistit a vyfotit celé zespodu a pak u stojícího koně z boku.
Bez korektur těm koním asi pomoci nebude...předpokládám, že se na nich nejezdí?
Terven
napsal(a):
Patky se zdají otlačené, co se týče špic, tak na jedné fotce není vidět vůbec, na druhé je obalena blátem. Takže si netroufám tvrdit, jestli je tam otlak jak prase (krev).
Hniloba jako diagnóza nesmysl není, ale pokud se bavíme o tom, k čemu ukazují šipky zadavatelky, tak to hniloba nebude.
Ono by to chtělo opravdu lepší fotky, kopyto očistit a vyfotit celé zespodu a pak u stojícího koně z boku.
Bez korektur těm koním asi pomoci nebude...předpokládám, že se na nich nejezdí?
Na začátku původního příspěvku je koní víc, ale na konci se píše, že koník kulhá.
Moniiickka, jak to tedy je?
Kolik koní? Všichni kulhají? Na všechny majitel kašle? To jsou ryzáci, že jsou kopyta světlá?
Každé kopyto je od jiného koně nebo jen jeden, ten, co kulhá?
Chce to víc informací, jinak se tu bavíme o ničem
napsal(a):
Děkuji za odpovědi. Jen jsem nevěděla, zda je to otlak, hniloba nebo abces, proto jsem to tady dávala. Nebyla jsem si jistá. Do tohoto koníka investuji už několik let, bohužel jelikož jsem ted nastoupila na výšku, tak ty peníze už prostě nemám. Ptáte se, na co ten majitel koně má? Já si to říkám pořád, ale nikdy se mi nedostavila odpověď. Majiteli si mohu říkat, co chci, jak špatné to je, ale komunikace s ním je na bodě mrazu, ne, že by ho to nějak zajímalo, že kůň na nohy nemůže. Výběh mají rozbahněný, jiný tam k dispozici není, a já s tím nic dělat nemohu, protože koník nepatří mně. Takže budu doufat, že se majitel umoudří a toho kováře a veterináře zaplatí...
Nezlobte se na mě, ale Vy nastupujete na výšku a nevíte, že "abces" neexistuje? (A netvrďte, že to je překlep! máte to tam víckrát.)
Tenhle patvar mi doslova trhá žíly a od budoucího vysokoškoláka ho neberu už vůbec! ke stavu kopyt se nevyjadřuju to už udělali jiní.
napsal(a):
Dobrý den,
Třeba budu mimo mísu, ale: píšete, že se o koně staráte, že do něj investujete /vypadá to, že se Vás o koně stará víc/... pokud na nich i jezdíte a majitel nikoli, pak bych považovala trochu za samozřejmost, že si kopytáře/kováře zavoláte se souhlasem majitele sami a že to třeba místo příspěvku za docházku ke koním zaplatíte... to by potom bylo starání o koně a správná investice... postarat se o to, aby měl nohy v pořádku. Pokud majitel není úplný blb, určitě by to ocenil. A myslím, že i na výšce se dá těch pár stovek /jednou za dva měsíce/ hravě přivydělat, zvláště, když Vás tam dochází více. Musí se hlavně chtít, chtít pro to i něco udělat a pokusit se na tom rozumně domluvit s majitelem...