Ohrada jen z elektriky nebo i pevná

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.10.2015 11:05
aajana.kralova

XXX.XXX.28.114

Zdravím všechny, chtěla bych se zeptat na váš názor. Budeme stavět ohradu pro koníky na louce, kde je nikde nikdo není, jen pár chatiček opodál, je to u silnice, směrem do jedné vesnice, takže nějaký pohyb tam je. Ale přesto stále řeším otázku, zda postavit ohradu z dřevěných kůlů pevnou nebo pouze ohraničit lankem či vodící páskou. Jde o to, že pokud je nechám jen na lance, půjde kolem nějaký talent ze srandy to tam přestřihne koně utečou. Nebo už to je jednodušší i pro zloděje..Díky za názory.

31.10.2015 12:48
mgtka

XXX.XXX.92.43

Mám koně jen v elektrice, ale důležité je zejména jak tvoji koně pásku respektují. a kdybych měla ohradu podél cesty, asi bych to zabezpečila více, buď více řad, nebo dále od kraje.

31.10.2015 15:01
Berticek

XXX.XXX.37.245

Zdravím, já to mám u lesní cesty, hodně tam chodí lidi na procházku a nic moc, prestrizene to tam mám co chvíli, naštěstí, když tam koně nejsou. Den co den si to musím ohlédnout když je tam dávám, ale to si nevybereš i z dřevěné ti je mohou přes vchod vypustit pokud to nebudeš mít pod zámkem :).

31.10.2015 16:01
lenacia

XXX.XXX.205.245

aajana.kralova napsal(a):
Zdravím všechny, chtěla bych se zeptat na váš názor. Budeme stavět ohradu pro koníky na louce, kde je nikde nikdo není, jen pár chatiček opodál, je to u silnice, směrem do jedné vesnice, takže nějaký pohyb tam je. Ale přesto stále řeším otázku, zda postavit ohradu z dřevěných kůlů pevnou nebo pouze ohraničit lankem či vodící páskou. Jde o to, že pokud je nechám jen na lance, půjde kolem nějaký talent ze srandy to tam přestřihne koně utečou. Nebo už to je jednodušší i pro zloděje..Díky za názory.

Nevyberete si, věřte mi, že řešit co se může teroeticky stát je už samotný nikam nevedoucí cesta. Už sem měla přiležitost vidět ohradu dřevěnou, vysokou skoro metr sedmdesát, se snad 7 řadami břeven mezi sebou. Zkrátka opravdu kux luxusního hrazení. (majitelé se věnovali kácenís tromů a výrobě a prodeji různého typu dřeva od prken, přes kulatiny po drcenou kůru)... tak moc krásná dřevěná ohrada, že se nejspíš lidé z vesnice rozhodli, že nač jejich dřevo kupovat, normálně si ho vytrhnout z ohrady. A tak trhali a trhali, často vytrhali i část hrazení výběhu, nezájem, že koně utečou. Že se majitelé rozhodli kromě dřevěné ohrady podél raději natáhnout i ohradník, aby koně neutekli. No a pokud si sousedé nepořídili ústřední topení, tak tam trhaj dodnes.

Já osobně, po tolika zkušenostech, kdybych chtěla být ve vlastním, bych se rohodla pro koplet pletivové ohrazení pozemku. Žrádlo jim tam sice budou asi házet pořád přes plot, ale když už nic jiného, tak pletivo by aspoň měli potíže přelézt, aby si "toho krásnýho koně pro princezny" pohladili, Snad i potencionální zloděje vy odradilo pižlat se tam s kleštěma, navíc samotná branka by mohla být zamykatelná. Ale opět i tady je plno problémů.

Nejlevnějšía nejrychlejší je elektrický ohradník, a nejlepší je i pevnou ohradu s elektrickým ohradníkem zkombinovat. A zatímco ohradníkem se dá pastvina i oddělit, případně posunovat, pvná ohrada stojí pevně. Takže pokud ohradník respektují, tak použijte ten, a pevnou ohradu budujte následně po něm.

31.10.2015 16:23
Berticek

XXX.XXX.37.245

Nám chodí lidi normálně nad dům k dřevěné ohradě, tam máme koně v noci nebo, když nejsme doma přes celý den a ničí nám tam veci, několikrát vypustili i ostatní zvířata. Takže dolů k dřevěné jsme si (bohuzel- mě to přijde smutné ) museli dát kamery a vidíme co koníci dělají kdykoliv a kdyby se vrátil případný škoditel bude natočený, ale světě div se, dvě kamery a od té doby se nic neprihodilo.

31.10.2015 19:26
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Já mám ohradu již před tři roky podobně jako ty, v chatové oblasti na kraji vesnice,20 metrů od silnice.Mám jen kůly a 4 řady pásek.V prosinci mi ponička díky psovi, který ji honil prolítla skrz pásky a nakonec šla i přes spodní drát na krávy, kterej je silnej a kope, protože přece za ohradou je lepší tráva.Takže jsem pro ní udělala menší pevný výběh, tudíž mi nastala komplikace ve formě vypohybování koně, který si nemůže pořádně zaskotačit a zacválat, velká je na volno, ta pásku respektuje i když není pod proudem.Pokud někdo bude chtít ublížit tobě, koním nebo tak, nezáleží, zda máš koně jen za páskou, nebo na pevnou ohradou, ta se dá taky zničit-známému schválně zlámaly houpáním vodorovné klády a koně šly z ohrady prostě taky.Pokud někdo bude chtít uškodit, ublížit, udělá to i když budeš mít koně u baráku za 3 metrovým cihlovým plotem.Pokud koně pásku respektují, budeš to mít jednodušší, pokud ne, je to problém, kdy díky útěkáři může celé stádo jít přes elektriku a průšvih je na světě.Nebo to udělej tak, že dáš pásku a během času jak se ti naskytne ohradíš napevno kulatinou a pak pásku sundáš.Pokud tedy potřebuješ urgentně koně někde ustájit venku.Nezapomeň, že by měli mít také kam se schovat, i kdyby to byla jen plachta přehozená přes 4 sloupy a kulatinu tvořící jakoby střechu.Držím palce, aby se ti povedlo dobře zvolit způsob.

7.11.2015 20:18
aajana.kralova

XXX.XXX.28.114

Děkuji všem za názory, je pravda, že si nevyberu pokud chci bezpečnost pro koníky.. Jen jsem se potřebovala ujistit, že asi opravdu nemá význam to zas tak hrotit. Z toho je pak člověk opravdu spíš jen na nervy.. Přístřešek mít samozřejmě budou i dle řádných rozměrů atd.. Bude se stavět až na jaře, takže je ještě čas vymýšlet varianty:) Moc všem děkuji za příspěvky:).

8.11.2015 10:31
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Po mojich skúsenostiach by som kone nikdy bez dozoru iba v elektrike nenechala a pri ceste už vôbec nie. Za prvé ľudia sú blbí a nikdy neviete kto vám to prereže a za druhé aj tie najlepšie kone ju môžu občas pretrhnúť, ja som minule čumela ako blb keď dve kobyly horovali a jedna druhú doslova vykopala až k ohrade a tá v panike ju chcela preskočiť no samozrejme to bolo vysoko tak sa zamotala zadkami a vytrhala mi pásku asi na 50m. Bolo to len v rámci predelených výbehov ja mám všetko ohradené pevným plotom, ale keby to bolo niekde pri ceste tak mám 4 kone vonku.. no nič moc

Přidejte reakci

Přidat smajlík