Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.11.2015 08:59
annakoník

XXX.XXX.153.114

Ahojky chtěla jsem se zeptat jestli má někdo nějaké zkušenosti s vytrvalostními koňmi
ptám s na plemeno vím o arabech nevíte někdo nějaká další plemena přímo na to určena ?

je to jen zajímavost
toho to koně si pořizovat nechystám jsem si vědoma jejich náročnější péči i tréning také, jejich věčinou ˇˇ splašenou ˇˇ povahou.

Dep

1.11.2015 09:22
Dep

XXX.XXX.235.4

Vytvrvalosti rozumím houbelec, ale moje kamarádka chodí s ČT kobylou po Minerálovi stupeň ST (160 km) a velice dobře . Ano arábači jsou k tomutu sportu velice vhodní, ale pokud by jsi chtěla zkusit něco nižšího tak si myslím, že je úplně jedno jakého máš koně.

Důležitý je zdravotní stav a fyzická kondice, která je kontrolovaná v průběhu závodu a pokud se veterináři něco nezdá může Tě i vyloučit

1.11.2015 09:47
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Neni to o plemeni ale o souhře kůň-jezdec musí mít naběháno oba aby to bylo pro radost a ne oddělat koně. Třeba loni jsme jeli cehnice s noričkou a doběhla v prostřed pole s arabama a veterina všechno za A . A na vižší uroveň to má jezdec i kůň nekolik let než dostaneš licenci třeba na 180 km.Takže na začátky 40km je to vlastně jedno co máš za plemeno

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.11.2015 09:52

Pokiaľ je kôň zdravý a má chuť robiť, do toho S prejde skoro každé plemeno. Trebárs taká Žoly, medzinárodne úspešný kôň, má z matkinej strwny trakéna a z otcovej A1/1. Jadlovský behá prevažne na krížencoch araba a ČT a každoroćne sa objavuje v top 20 svetového rebríčka. príkladov by sa našlo veľa, ale jeto otázka ambícií. Rozumný kompromis je shagya.

xoxo

1.11.2015 10:27
xoxo

XXX.XXX.34.244

Achtekinští koně a Mangalarga se dobře umisťují a klidně troufnou i Araby :).

1.11.2015 12:06
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Tady něco málo k pořízení koníka na vytrvalost-vyjma tréninků apod, jaké předpoklady by měl mít.Stavbou svalových vláken jsou předurčeni pro vytrvalost koně arabští, ať už plnokrevní, shagya-arabové nebo jejich kříženci, vhodný je i achaltekinec, kabardinec, klusák či appaloosa. V podstatě každé plemeno, u kterého byla v chovu uplatněna selekce na konstituční tvrdost, skromnost a spolehlivost. Například i hucul, fjord a hafling nachází uplatnění v tomto sportu. Obecně ale ne každý jedinec vhodného plemene je zaručeně ideální a naopak - některý jedinec plemene méně dispozičně vybaveného může dosáhnout dobrých, ba vynikajících výsledků. Hřebci jsou všeobecně méně používáni. Jsou hůře ovladatelní, lehko vzrušeně reagují během veterinární kontroly na malé podněty změnou tepové frekvence. Jsou však houževnatější a dobře zdolávají dlouhé kilometry.
Klisny jsou sice fyzicky slabší, ale klidnější a vytrvalejší.. Některé však bývají v době říje hůře jezditelné.
Valach se jeví jako ideální, ale po skončení sportovní kariéry nemá uplatnění v chovu. Někdy může být až flegmatický, což je nežádoucí.První zásadou je postupovat podle toho, co má již kůň za sebou. Jinak musíme pracovat s remontou a jinak se zkušeným zvířetem. Je třeba, abychom získali koně ovladatelného a poslušného, zvyklého na dlouhý pobyt v terénu.
Mladý kůň musí nejprve absolvovat základní výcvik stejný jako pro ostatní disciplíny. Hlavní zásadou je nic neuspěchat. Je možné již od začátku přípravy prokládat denní práci občasnými delšími krokovými vycházkami, jejichž trvání postupně prodlužujeme. Adaptace na zátěž je věc dlouhodobá, zvláště u kostí, kloubů.a šlach. Na delší dostihy je potřeba několikaletá příprava. Srdce, plíce a svaly, to je otázka daleko kratšího období, do dobré formy je lze dostat během několika měsíců. Takže trénovat se musí postupně, přiměřeně, pravidelně a dlouhodobě.Optimální KVH 145 –160 cm, hluboký hrudník, pevná záda, kratší silnější holeň, středně dlouhá spěnka, dobrá velká kopyta, korektní postoj, ploché dlouhé chody,100% zdraví je samozřejmým předpokladem, i když i zde mohou být určité výjimky.
Pokud váš kůň nesplňuje optimálně všechny tyto požadavky, nezoufejte, i tak může být velmi úspěšný, jestli je to psychicky vyrovnaný kůň, který dobře žere a pije za každých okolností, se kterým si rozumíte a má radost z pohybu v přírodě. Důležité je, aby nebyl flegmatický a nemuseli jste ho nutit do každého kroku, ani příliš temperamentní a špatně ovladatelný, který sebe i vás vyčerpá svou neposlušností. Musí být schopen jet bez problémů ve skupině neznámých koní. Je třeba, aby byl odvážný a ochotně překonával různé přírodní překážky a nástrahy neznámého terénu. Měl by být vyrovnaný a svého jezdce musí respektovat a důvěřovat mu.
Je-li váš kůň pravý opak, neznamená to, že by nemohl být úspěšný, pouze k dosažení dobrých výsledků budete muset vynaložit mnohem více práce než s vhodnějším zvířetem. Zásadní nedostatky se později projeví jako limitující faktor, který nedovoluje již dále zvyšovat nároky a výkonnost.
Ideálně by to měl být kůň s ploššími prostornými chody, štíhlé svaly lépe odvádějí teplo vznikající při zátěži, stejně jako jemná kůže s dobrým prokrvením.
Pro ty, kteří zatím nemají vlastního koně a teprve uvažují o jeho zakoupení, je možné shrnout požadavky na vhodného koně pro vytrvalost.

1.11.2015 12:14
annakoník

XXX.XXX.153.114

Dep napsal(a):
Vytvrvalosti rozumím houbelec, ale moje kamarádka chodí s ČT kobylou po Minerálovi stupeň ST (160 km) a velice dobře . Ano arábači jsou k tomutu sportu velice vhodní, ale pokud by jsi chtěla zkusit něco nižšího tak si myslím, že je úplně jedno jakého máš koně.

Důležitý je zdravotní stav a fyzická kondice, která je kontrolovaná v průběhu závodu a pokud se veterináři něco nezdá může Tě i vyloučit

Ano vím o tom.
já sama jezdím hobby závody na 15,20,30 ale i 50 km ale jezdím pouze hobby s klisnou irského coba která je na obrázku a nejsme vůbec špatní dva z 11 závodů jsme vyhráli
ale jednou mě tak napadlo jestli je na to vhodné plemeno... vím že ne, ale baví nás to.

1.11.2015 12:19
polárka.15

XXX.XXX.171.253

No nevím, ale zadavatelka psala, že to chce jen pro zajímavost, NECHCE POŘIZOVAT smajlík

Ale je pravda, že je to vždy o jedinci a o jeho přístupu, ne o plemeni. Araba v předkách má snad každé plemeno.

1.11.2015 12:25
annakoník

XXX.XXX.153.114

gitule vrtule napsal(a):
Tady něco málo k pořízení koníka na vytrvalost-vyjma tréninků apod, jaké předpoklady by měl mít.Stavbou svalových vláken jsou předurčeni pro vytrvalost koně arabští, ať už plnokrevní, shagya-arabové nebo jejich kříženci, vhodný je i achaltekinec, kabardinec, klusák či appaloosa. V podstatě každé plemeno, u kterého byla v chovu uplatněna selekce na konstituční tvrdost, skromnost a spolehlivost. Například i hucul, fjord a hafling nachází uplatnění v tomto sportu. Obecně ale ne každý jedinec vhodného plemene je zaručeně ideální a naopak - některý jedinec plemene méně dispozičně vybaveného může dosáhnout dobrých, ba vynikajících výsledků. Hřebci jsou všeobecně méně používáni. Jsou hůře ovladatelní, lehko vzrušeně reagují během veterinární kontroly na malé podněty změnou tepové frekvence. Jsou však houževnatější a dobře zdolávají dlouhé kilometry.
Klisny jsou sice fyzicky slabší, ale klidnější a vytrvalejší.. Některé však bývají v době říje hůře jezditelné.
Valach se jeví jako ideální, ale po skončení sportovní kariéry nemá uplatnění v chovu. Někdy může být až flegmatický, což je nežádoucí.První zásadou je postupovat podle toho, co má již kůň za sebou. Jinak musíme pracovat s remontou a jinak se zkušeným zvířetem. Je třeba, abychom získali koně ovladatelného a poslušného, zvyklého na dlouhý pobyt v terénu.
Mladý kůň musí nejprve absolvovat základní výcvik stejný jako pro ostatní disciplíny. Hlavní zásadou je nic neuspěchat. Je možné již od začátku přípravy prokládat denní práci občasnými delšími krokovými vycházkami, jejichž trvání postupně prodlužujeme. Adaptace na zátěž je věc dlouhodobá, zvláště u kostí, kloubů.a šlach. Na delší dostihy je potřeba několikaletá příprava. Srdce, plíce a svaly, to je otázka daleko kratšího období, do dobré formy je lze dostat během několika měsíců. Takže trénovat se musí postupně, přiměřeně, pravidelně a dlouhodobě.Optimální KVH 145 –160 cm, hluboký hrudník, pevná záda, kratší silnější holeň, středně dlouhá spěnka, dobrá velká kopyta, korektní postoj, ploché dlouhé chody,100% zdraví je samozřejmým předpokladem, i když i zde mohou být určité výjimky.
Pokud váš kůň nesplňuje optimálně všechny tyto požadavky, nezoufejte, i tak může být velmi úspěšný, jestli je to psychicky vyrovnaný kůň, který dobře žere a pije za každých okolností, se kterým si rozumíte a má radost z pohybu v přírodě. Důležité je, aby nebyl flegmatický a nemuseli jste ho nutit do každého kroku, ani příliš temperamentní a špatně ovladatelný, který sebe i vás vyčerpá svou neposlušností. Musí být schopen jet bez problémů ve skupině neznámých koní. Je třeba, aby byl odvážný a ochotně překonával různé přírodní překážky a nástrahy neznámého terénu. Měl by být vyrovnaný a svého jezdce musí respektovat a důvěřovat mu.
Je-li váš kůň pravý opak, neznamená to, že by nemohl být úspěšný, pouze k dosažení dobrých výsledků budete muset vynaložit mnohem více práce než s vhodnějším zvířetem. Zásadní nedostatky se později projeví jako limitující faktor, který nedovoluje již dále zvyšovat nároky a výkonnost.
Ideálně by to měl být kůň s ploššími prostornými chody, štíhlé svaly lépe odvádějí teplo vznikající při zátěži, stejně jako jemná kůže s dobrým prokrvením.
Pro ty, kteří zatím nemají vlastního koně a teprve uvažují o jeho zakoupení, je možné shrnout požadavky na vhodného koně pro vytrvalost.

Díky za tvou vyčerpávající odpověď :D
mám sice dva koně haflinga a irskou cobku, ale úspěšnější se mi jeví spíše klisna vytrvalost a radost s pohybu má neobyčejně velkou a hafloš je spíše takový klusák ve cvalu příliš dlouho nevydrží. ale za to nejspíš může jeho minulost.

1.11.2015 12:31
annakoník

XXX.XXX.153.114

tony-jcb napsal(a):
Neni to o plemeni ale o souhře kůň-jezdec musí mít naběháno oba aby to bylo pro radost a ne oddělat koně. Třeba loni jsme jeli cehnice s noričkou a doběhla v prostřed pole s arabama a veterina všechno za A . A na vižší uroveň to má jezdec i kůň nekolik let než dostaneš licenci třeba na 180 km.Takže na začátky 40km je to vlastně jedno co máš za plemeno

Kůň s kterým jezdím tyto hobby závody je klisna irský cob je to teda trošku divoch miluje běh a trapy ostatně já taky
a v tom co dělá není vůbec špatná, hrozně ráda se předvádí před jinými koňmi vždy se snaží na plno a je to vidět na našich výsledcích
je velmi všestraná závodíme i ve westernu ale letos mě jeli i parkur
ze všech soutěží jme si přivezli stužky i za první místa
ale otázka byla jen ze zajímavosti jsem 100 % spokojená s ní.

annakoník

XXX.XXX.153.114

xoxo napsal(a):
Achtekinští koně a Mangalarga se dobře umisťují a klidně troufnou i Araby :).

Jj díky.

Cob mi ako vhodné plemeno nepríde, jednak stavbou tela- veľa "masa", s tým spojené horšie ukľudňovanie a možná náchylnosť na tuhnutie a druhak kvôli rýchlosti- kratší krok, ktorý viac vyčerpáva a v neposlednom rade aj tá obratnosť a ľahkosť nie je u mohuntejších plemien silnou stránkou.
Ale hobby z dlhej vhvíle prečo nie. Nedostatky aj tak pocítite až tak nad tých 60-80km.

1.11.2015 12:42
annakoník

XXX.XXX.153.114

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Cob mi ako vhodné plemeno nepríde, jednak stavbou tela- veľa "masa", s tým spojené horšie ukľudňovanie a možná náchylnosť na tuhnutie a druhak kvôli rýchlosti- kratší krok, ktorý viac vyčerpáva a v neposlednom rade aj tá obratnosť a ľahkosť nie je u mohuntejších plemien silnou stránkou.
Ale hobby z dlhej vhvíle prečo nie. Nedostatky aj tak pocítite až tak nad tých 60-80km.

No jo ale mě nevhodně zatím nepřijde není tak mohutná jak u tohoto plemene bývá máme ji po celej rok venku stáj se nezavírá a je napojena na ohradu tak že si může kdykoliv i v zimě ven a zase dovnitř je velmi odolná a i když se to nezdá tak velmi obratná i v těžko dostupném terénu a snadno přeběhne i některé plňase a u nás nejsou příliš tyto závody dostupné, nedají se tu sehnat delší než těch 50 km tak jsem to moc neřešila ale jezdíme i více dení.

Dep

1.11.2015 13:01
Dep

XXX.XXX.235.4

Gitule, zeptám se na jednu věc, pokud bych s mojí plňaskou rozhodla pro vytrvalosti jednou někdy možná :D

Myslíte si, že by v rámci přípravy na vytrvalosti se mohla naučit šetřit energií ?

2.11.2015 13:01

Dotaz síce nebol smerovaný na mňa, ale niektoré kone sa to nenaučia a do konca života budú dve kolá letieť a potom sa nechajú tlačiť. Ale dá sa pomôcť aspoň tak, že vyštartujete pár minút po ostatných koňoch s nejakým kľudným doprovodom, ktorý vás nebude hecovať, ale pôjdete pokojne aspoň to prvé kolo.

2.11.2015 18:51
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Dep napsal(a):
Gitule, zeptám se na jednu věc, pokud bych s mojí plňaskou rozhodla pro vytrvalosti jednou někdy možná :D

Myslíte si, že by v rámci přípravy na vytrvalosti se mohla naučit šetřit energií ?

Záleží na mnoho faktorech.Nejdůležitější je postupná příprava koně na vytrvalost.Záleží hodně na daném jedinci.Až se rozhodnete pro přípravu, nebude to otázka pár měsíců práce.Navíc inspektoři a kontroloři na vytrvalosti vás dokáží dle stavu koně rychle přesvědčit o tom, že příprava a stav momentální závodícího koně není v pořádku a vyřadí vás.Myslím si, že není vhodné se ptát, co si myslím já o šetření energie vaší plňasky, když neznám podrobnosti.Všeobecně je známo, že Arabský plnokrevník je velmi vytrvalý, kdežto Anglický plnokrevník je spíše jen o rychlosti, než o vytrvalosti.Nevím, jakého původu je vaše plňaska.Navíc jak jsem psala výše, záleží na jedinci.Na vytrvalost se hodí i Huculové a jiná plemena přeci.

2.11.2015 18:57
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Šetřit energii jí naučíš pravidelnou prací ( ne hodinu 2x týdně). Chodí li kůň 4 - 5 hodin pod sedlo 5x týdně naučí se to sám jak pošetřit hodně je to o citu abys koně nepřetahla a zase abys mu moc brzo nechtěla odpouštět jízdu že je unaven.

2.11.2015 19:34

Inšpektori a kontrolóri? Asi myslíte skôr veterinárov, či v českej vytrvalosti majú nejakú novinku?

2.11.2015 19:38
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Kdepak pořád máme veterinu jako do teď neboj

Dep

2.11.2015 21:21
Dep

XXX.XXX.37.60

tony-jcb napsal(a):
Šetřit energii jí naučíš pravidelnou prací ( ne hodinu 2x týdně). Chodí li kůň 4 - 5 hodin pod sedlo 5x týdně naučí se to sám jak pošetřit hodně je to o citu abys koně nepřetahla a zase abys mu moc brzo nechtěla odpouštět jízdu že je unaven.

Tak to ta moje čúza je jako akumulátor... Chodila 6x týdně 1-2 hodinky denně a furt byla hrozně hrrr.

Teď si užívá pauzičky, není čas na ježdění hnula si se zády tak se to pomalu dává do cajku. I když jezdit můžu lehčí vyjížďky, nějak se mi nechce jezdit. Raději v rámci fyzičky jezdce chodíme na ruce. Tak člověk teď přemýšlí co by ještě mohl příští rok vyzkoušet.

Právě úplně nevím jestli by nám vycházela tepová frekvence, poněvadž ona rychle jde do stresu a s tím bychom mohli mít eventuelně problém, ale to už je na jiné povídání :)

Gitule chápu od klávesnice se blbě posuzuje a blbě jsem to napsala, myslela jsem to tak nějak obecně

2.11.2015 21:32
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Dep napsal(a):
Tak to ta moje čúza je jako akumulátor... Chodila 6x týdně 1-2 hodinky denně a furt byla hrozně hrrr.

Teď si užívá pauzičky, není čas na ježdění hnula si se zády tak se to pomalu dává do cajku. I když jezdit můžu lehčí vyjížďky, nějak se mi nechce jezdit. Raději v rámci fyzičky jezdce chodíme na ruce. Tak člověk teď přemýšlí co by ještě mohl příští rok vyzkoušet.

Právě úplně nevím jestli by nám vycházela tepová frekvence, poněvadž ona rychle jde do stresu a s tím bychom mohli mít eventuelně problém, ale to už je na jiné povídání :)

Gitule chápu od klávesnice se blbě posuzuje a blbě jsem to napsala, myslela jsem to tak nějak obecně

Na dvě hodinky to snad nemá cenu tahat koně z výběhu to se sotva zahřeje

3.11.2015 09:10

Dep napsal(a):

Vjednej diskusii na eqch som dávala nejaké články o vytrvalosti a o tréningu. Je tam pekne popísaný ten zqčiatok, ako dlho trénovať a ako rýchlo trénovať. Veľmi inšpiratívne, navyše doplnené oskúsenosti Silvie, ktorá sa zatiaľ snáď s každým koňom dostala na ME, MS a podobne.
Na prvých pretekoch určite budete ukľudňovať dlho, ale aj ukľudňovanie sa dá natrénovať a behať sa dá aj tak, aby kôň chodil do cieľa pomerne pokojný. A veľa samozrejme spravia aj kľudové tepy koňa.
Môžete skúsiť hobby, tie sa tuším robia ja na 20km a uvidíte.
Ešte odkazna tie texty, tu v diskusii
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1328679#prispevek1553874.

Přidejte reakci

Přidat smajlík