Ten nej parťák pro koně?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.11.2015 12:16
lizbeth

XXX.XXX.213.24

Ráda bych založila diskuzi o tom, jaký je nejlepší parťák (Vašeho) koně nebo jaký si myslíte že by byl?

Beru to tak, že mám nyní kobylku ČT, která moc ke koním nikdy nelpěla a je vždy šikanována a na posledním místě ve stádě...druhého velkého koně nechci, líbil by se mi huculoidní typ poníka, co sveze děti i mě,160cm malou paní :) a možná k nim by byly tři ovečky a možná i jedna kozena smajlík

jaké máte zkušenosti se snesením 2 kobylky, nebo lepší kobylka+valach?

9.11.2015 13:42
spajzka

XXX.XXX.30.216

Kupovala jsem si hned na začátek dvě. Z rozdílných stájí, potkaly se až u handláka ve stáji. Jedna hodná, takovej mamutek. Druhá menší, ale na tu první ošklivá. Mám velkou pastvu, nebylo možno jí dělit. Musely mít prostor. Když jsem byla já přítomna byl klid ale jinak na žrádlo do oddělených boxů a i tam ta menší kopala do zdi. Nechtěla sem ji dávat pryč, protože to byla pěkná kobylka a z jejím asociálním chováním by jistě skončila v salámu. Na velkém prostoru to s přivřeným okem šlo. No, předloni se seniorka ze zdr. důvodů musela uspat. Koupila jsem opět kobylku. Stejně velkou jako mamutek a od první chvíle největší kámošky. To je úplně o něčem jiném, pastva se může porcovat, stojí vedle sebe žerou, pucujou se. Krása se na to dívat...

9.11.2015 22:04
33janinka33

XXX.XXX.18.226

Ja mam kobcu ct 15let a shetlanda valacha 3,5roku. Ona samozrejme vetsi a dominantni takze ponik ma vecne ozuzlany krk a zada protoze kobyla si po kazdem zradle do nej rada cisti zuby ale zatim mu diky bohu neublizila. Ale mam strach at mu neco nekrupne v pateri. Ja zas uvazovala o lame. Znamy to zvire strasne vychvaluje ale nevim jak se to snese s konmi nebo jestli je vhodne je chovat spolecne. Poradte jestli mate nekdo zkusenosti. Diky.

10.11.2015 00:34
lenacia

XXX.XXX.81.99

My jsme s kamarádkou teď přemýšlely o přesunu mé kobylky do vlastního. Její rodina má pozemky, a navíc je takřka kousíček od nich velký jezdecký areál s jízdárnou, krytou halou, a trenéry, což by nám víceméně pomohlo oboum.
Jenže problém je s pořízením společníka. Takže taky momentálně hledáme, uvažujeme o poníkovy, ale taky o tom, že bychom rády vzaly nějakou kobylu po úrazu, která by eventuelně byla přecijenom vhodná třeba do chovu, takže by případně za rok za dva nebyl problém s tím že bychom chtěly hříbě a neměli pro něj kamaráda (v případě že by obě zabřezly).

10.11.2015 07:34
lizbeth

XXX.XXX.213.21

U mě bude asi výběr jasný, dovezu koně domů a pokud si s kobylou prostě nesednou, budu ho muset vrátit. Otázka kolik lidí na to při prodeji přistoupí?

protože pastvin bude málo a budou mít společný paddock, takže si prostě musí sednout, toho se bojím nejvíce smajlík

já právě do velkého koně jít moc nechci, vidím v poníkovi huculoidního typu větší odolnost, vyrovnanější povahu, dobrou manipulaci i dětmi...a vzít si koně na důchod nebo na dožití? na to bych neměla, už tak svoji kobylu léčím ze všeho možného, chci jednoho nenáročného relativně zdravého koně

ještě jsem zvažovala osla, ale při pohledu na inzeráty a jejich ceny mě to přešlo, nechápu proč jsou osli tak drazí?

10.11.2015 07:36
Berticek

XXX.XXX.72.252

33janinka33 napsal(a):
Ja mam kobcu ct 15let a shetlanda valacha 3,5roku. Ona samozrejme vetsi a dominantni takze ponik ma vecne ozuzlany krk a zada protoze kobyla si po kazdem zradle do nej rada cisti zuby ale zatim mu diky bohu neublizila. Ale mam strach at mu neco nekrupne v pateri. Ja zas uvazovala o lame. Znamy to zvire strasne vychvaluje ale nevim jak se to snese s konmi nebo jestli je vhodne je chovat spolecne. Poradte jestli mate nekdo zkusenosti. Diky.

Lamy jsem viděla v pohodě v zoo s poníky, jak s velkým koněm to nevím, ale myslím, že by to mělo jít. Doma mám také 15 letou kobylku Fjorda a 3 leteho Shetlanda a nic se neděje, občas se kopnou u jídla a ona ho ozdibne, ale jinak jsou kámoši :).

10.11.2015 07:56
mgtka

XXX.XXX.22.65

Měla jsem jako společníka zapůjčeného shetíka ke své velké kobyle a nikdy žáden problém nebyl.
Když jsem koupila pak i druhého velkého koníka, nějakou dobu byli všichni tři po kupě a taky opět naprosto bez problému. Kdybych sháněla ještě někdy společníka určitě bych pořídila zase shetlanda nebo jiného poníka, je to určitě 100x lepší než jakýsi jiný živočisný druh:).

10.11.2015 11:22
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Mám dvě holky, jedna čt a druhá wpbr.1/Nemám čas jezdit dva velké koně 2/ mladou sem koupila před dvěma lety, bylo jí 1,5 roku, je mladá, tudíž máme čas na nějakou pravidelnou práci a velká je 14 letá, takže vybouřená, v nejlepších letech, žádnej puberťák.3/Pastvina, kterou mám -cca 0,8ha mi pro ty dvě stačí s celoročním příkrmem, takže na dva koně by to bylo fakt malý.Vyhovuje to jak mě, tak koním, mají parťáka rovnocenného.

10.11.2015 11:27
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Jinak můj názor na nejlepšího parťáka pro koně je - Stejný živočišný druh, přibližně stejného věku, nebo smíšené stádo, které koně vychová, kde si najde vlastní příčku ve stádě a bude se spokojeně pást na volných pastvinách.Protože žádný jiný druh nenahradí plnohodnotně rovnocenného partnera.Jako kdyby člověku uzavřenému někde o samotě místo dalšího člověka někdo dal psa, kočku, krávu jako parťáka-ano, nebude sám, ale není komunikace mezi dvěma rozličnými druhy.Jsou mezery, které nevyplní nikdo jiný, než správný kámoš.

10.11.2015 12:27
spajzka

XXX.XXX.144.112

Teď si vzpomínám, když se uspala seniorka, nějak jsme se netrefili do datumu a mamutek musel být 3dny sám. Bála jsem se toho, protože je to kobyla co nevydrží sama. Dali jsem ji vedle do boxu krávu. To byla noc hrůzy. Kráva řvala, kobyla naštvaná na krávu. Druhý den kráva mazala do kravína a byl klid.3dny se přežily, o to větší radost byla z nové kámošky.
Jinak moje koně jsou dennodenně z dobytkem, ale co je moc, to je příliš :D Proto se taky přikláním jako druha koupit koně, jedno jaké velikosti či stáří.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2015 19:32

Ono to fakt není o velikosti, ale o osobnosti těch zvířat.
Měla jsem shettynku s tinkerkou a shetka řezala tinkeru tak, že si zacouvala pod ní a kopala do ní...velká stála a čučela, ať se vybouří...
Trenérka má obrovskou kobylu, která se zamilovala do minishettyho a adoptovala ho jako svoje hříbě. Sice spolu nepřijdou do přímého styku, ale přes ohradu - malinký je s dalšími 2 většími poníky. Poníci jsou na sebe v pohodě, ale když přijde velká, tak větší poníky odhání a "chrání" malinkého :)
Add soužití na malém prostoru: Vzala jsem do ustájka valacha k mým 2 kobylám. Holky jsou nekonfliktní, ale neobuté. On nakutý na všechny 4. Doteď byli rozděleni, ale přichází období stažení do zimního výběhu, kde krmím všechny na jednom zastřešeném krmelišti a jsem fakt zvědavá, jak to bude probíhat. Zatím vždycky, když byli na chvíli spolu a měli žrát společně (seno, u jádra je jasný, že se hádaj o kýble), valach dělal mrtvýho brouka, třeba i jen stál opodál a tvářil se, že spí, a najednou některé z nich skočil po krku a vykousal jí a vykopal od jídla... jakmile se holky vzpamatovaly, vrátily se k senu a on je chvíli nechal, a zase po nich skočil.. A takhle to udělal několikrát. Tak se bojím, jak bude probíhat společné krmení. U mě také není reálné přehražovat to napůl, kvůli jednomu šmejdovi tak snad se umoudří.

11.11.2015 11:28
lizbeth

XXX.XXX.213.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ono to fakt není o velikosti, ale o osobnosti těch zvířat.
Měla jsem shettynku s tinkerkou a shetka řezala tinkeru tak, že si zacouvala pod ní a kopala do ní...velká stála a čučela, ať se vybouří...
Trenérka má obrovskou kobylu, která se zamilovala do minishettyho a adoptovala ho jako svoje hříbě. Sice spolu nepřijdou do přímého styku, ale přes ohradu - malinký je s dalšími 2 většími poníky. Poníci jsou na sebe v pohodě, ale když přijde velká, tak větší poníky odhání a "chrání" malinkého :)
Add soužití na malém prostoru: Vzala jsem do ustájka valacha k mým 2 kobylám. Holky jsou nekonfliktní, ale neobuté. On nakutý na všechny 4. Doteď byli rozděleni, ale přichází období stažení do zimního výběhu, kde krmím všechny na jednom zastřešeném krmelišti a jsem fakt zvědavá, jak to bude probíhat. Zatím vždycky, když byli na chvíli spolu a měli žrát společně (seno, u jádra je jasný, že se hádaj o kýble), valach dělal mrtvýho brouka, třeba i jen stál opodál a tvářil se, že spí, a najednou některé z nich skočil po krku a vykousal jí a vykopal od jídla... jakmile se holky vzpamatovaly, vrátily se k senu a on je chvíli nechal, a zase po nich skočil.. A takhle to udělal několikrát. Tak se bojím, jak bude probíhat společné krmení. U mě také není reálné přehražovat to napůl, kvůli jednomu šmejdovi tak snad se umoudří.

Jojo to je přesně to, čemu se já musím vyhnout, proto jsem zavrhla ustájení i kdyby nějaké známé...musím najít koně se kterým se tohle nebude dít...takže asi poníka smajlík

otázka je, přistoupí vůbec prodávající na "lhůtu na vrácení" když si s mojí kobčou nesednou? cca 14dní? pevně doufám že jo

11.11.2015 11:43
mgtka

XXX.XXX.22.60

Záleží jak kdo a jak na ten prodej spěchá.

11.11.2015 12:24

Nojo, na to Vám nikdo neodpoví. Držím palce, ať máte štěstí jak na majitele-prodejce, tak i na zamýšleného koníka.

11.11.2015 13:32
lizbeth

XXX.XXX.213.21

A z vlastní zkušenosti, je lepší hledat ponyho huculoidního typu nebo to klidně může být i welsh? v rámci povahy, přátelskosti ke koním, nekonfliktní povahy a vhodnosti jako v rámci možností zdravého společníka? na co se zaměřit při výběru? díky

11.11.2015 18:25
mgtka

XXX.XXX.92.43

U ponclů bych se hlavně snažila hledat následky schvácení.
Já mám zkušenost jen s tím shetlandem, ale to byl zlatý koník, hodný ačkoliv nic nedělal kromžraní, spaní a s*aní

V rámci pravidelného "nakupování" jsem narazila na toto http://zvirata.bazos.cz/inzerat/54039010/Prodam-za-symbolickou-cenu-ponika-jako-spolecnika.php
Sice je nejezditelná, ale zvyklá na velké koně.

11.11.2015 18:37

Na to mám málo zkušeností s poníky, abych Vám tu radila ohledně typu. Podle mě to je taky kus od kusu. A ten tip, abyste se zaměřila na náchylnost ke schvácení, je určitě dobrý, ale když jsem to rozebírala s vetkou po tom, co se mi schvátila po 4 letech normálního fungování, ta má shettlandka, tak mi na to řekla, že to stejně moc neovlivnim. Základní management chovu, to je jasné, ale jinak se může schvátit jakýkoli kůň z různých příčin :( zrovna mi říkala dnes kamarádka, že řeší závažné schvácení, které následovalo po vyčerpání koně (ne pony, normální velký) po závodech, ve spojení s dalším onemocněním... člověk neví, odkaď co "přilítne"..

12.11.2015 10:35
lizbeth

XXX.XXX.213.21

Díky vám oběma, tak třeba až do toho vlítnu a začnu jezdit po čr a hledat inzeráty, tak sem pak zpátky přijdu pro radu za Vámi co vy na toho a toho

12.11.2015 18:24

Mgtko, ono zas je to o tom, aby člověk přesně věděl, jakou má ten poníček vadu... aby si nezavařila lizbeth víc starostí než užitku :(
Lizbeth, my jsme vám obě říkaly, že zas až tak zkušeností s poníky nemáme :) tak na to radění se Vám pak snad chytne někdo jiný. Každopádně ono to stejně bude i o osobních sympatiích - těžko Vám tu budeme my říkat: "toho nekupujte, toho jo". Je to přece jen Váš život a některé věci těžko vyřeší a rozhodnou ostatní za Vás. Natožpak virtuálně.
Přeji šťastnou ruku při výběru!

Přidejte reakci

Přidat smajlík