Kobyla po porodu - jízda na ní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.11.2015 18:39
Lena Travel

XXX.XXX.47.246

Dobrý den,
jezdím kobylu, která je po porodu (porodila v červnu-její první hříbě). Byla línější, ale teď je to horší. Čištění a sedlání je v pořádku, ale jízda. Ani v kroku se jí nechce jít, o klusu ani nemluvím a cval jakoby neznala. Když jde za koněm je to lepší, ale chodit pořád za koněm? Když jsem se ji snažila odpojit, začala se vztekat. Použila jsem bič a ona vyhodila. Nakonec se rozešla, ale předběhl by ji i hlemýžď. Opravdu už nevím co dělat. Vždycky jsem po jízdě akorát smutná a naštvaná, protože nevím co s ní. Přitom na vyjížďce cválala pomaleji, ale s chutí. Děkuji za rady.

15.11.2015 20:46
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

No vem si hříbě sebou taky to tak děláme.

17.11.2015 01:01
helas

XXX.XXX.12.12

No nevím. Taky jsem tyhle problémy párkrát kdysi absolvovala... a nakonec jsem se usnesla, že když je kobylka máma, tak jí dám pokoj a nechám ji dělat tu mámu.
Jasně, spadla se a tak, ale ono nám nic neuteklo.
Po odstavu zase začala pomalu chodit v práci, kondice se jí vrátila a určitě byla klidnější, a - jak to říct - víc se mnou. ;-).

17.11.2015 20:25
Lena Travel

XXX.XXX.47.246

Vzít hříbě sebou bohužel nemůžeme (na jízdárně je v tu dobu dost koní).
Ona je spíš prostě líná a teď ještě víc. Jezdilo se na ní, pak ne a pak zase ano. Takže v tom měla zmatek, ale před hříbětem to byla skvělá kobyla, která uměla šlapat (záleželo na jezdci). Její majitelka jí bude dávat více krmení, tak uvidíme.
Jinak děkuju za vaše odpovědi. :).

17.11.2015 21:02
helas

XXX.XXX.12.12

Nerozumím tomu. Podle toho, co jsi napsala, má kobyla pod sebou hříbě. Hříbě je pozdní, červnové - takže kojí, plus vyměňuje srst na zimu. To je na klisnu obrovská zátěž..
Není náhodou, že v laktaci se klisny krmí o dost víc, než v březosti.

Možná je jednoduše unavená. To nenakrmíte. Počkejte s prací po odstavu, pak jí dejte čas na zotavenou a s prací začněte pomalu a postupně; ona vám zase ožije smajlík

A odmění se vám tím, že zůstane zdravá.

17.11.2015 21:03
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

No tak hříbě sem samo nemyslel na jízdárnu ale ven je to mamina tak spíš pro zábavu než na práci. Berem takhle aby hříbě nebylo od mámy a měly nějaký zpestření

17.11.2015 22:02
helas

XXX.XXX.12.12

Tak přidám pár jevů, odpozorovaných:

- klisna sporťačka, žádalo se po ní, aby se dostala co nejdřív do závodní kondice. Takže se někdy ve třech měsících hříběte začalo pracovat. Nemám v úmyslu to hodnotit - klisna měla jen tohle jedno hříbě a ustála to - ale zajímavé bylo, že hříbě velmi rychle odpozorovalo, kudy máma chodí, a když bylo unavené, zalehlo uprostřed jízdárny a bylo.

- běžná chovná klisna, resp. více takových: po třech čtyřech měsících byly rády, že můžou na chvilku vypadnout. Ať už pod sedlem na couračku, nebo na ruce. Bylo ale nutné a/postupné přivykání a b/ co nejrychleji se dostat z dosahu hříběcího volání.
Po čase - a při získaných vědomostech (mluvím o dobách před 25-15 lety) se tento postup využíval pro pomalé odstavování. Jistě, začalo se oddělením do vedlejšího boxu - na chvilku - kvůli krmení, a pak se po minutách přidávalo... až si oba zvykli a byl klid i při odstavu a po něm.

Ať je to jak chce, když mi prostě klisna v laktaci pod sedlem sotva leze, jistě pro to má dobrý důvod. Snažit se to změnit způsobí víc škody, než užitku. Jistě že klisna s čtyř-pětiměsíčním hříbětem může od něj na hodinku odejít, ale... je-li unavená, je lepší ji vzít na ruce a třeba popást, však ještě je na čem.
A taky záleží, jestli v tu dobu to hříbě nechám ve stádě, kde už má tety a kamarády, nebo ho zavřu do boxu, kde bude řvát a plakat po mámě...protože i to hříbě je už kůň, a tak ví, že samota je moc zlá a nebezpečná věc.

18.11.2015 09:57
katkaa1

XXX.XXX.187.26

Myslím si, že tá kobyla je proste unavená, každá "mama" to zvláda inak, tá vaša má zrejme dosť toho, že kojí a momentálne aj vymieňa srsť. Ako tu už niekto písal je to pomerne veľká záťaž sama o sebe. Pokiaľ žriebä nebude odstavené tak by som s ňou robila len ľahšiu prácu, vychádzky, nejaké to ohýbanie na jazdiarni.4 - 5 mesačné žriebätá u nás nechávame doma pokiaľ ideme s kobylami na vychádzku, rovnako aj keď sa s nimi robí na jazdiarni sú vo vedľajšom výbehu s inými koňmi. Všetky žriebätá si na to zatiaľ rýchlo zvykli a je to v podstate taký postupný odstav.

Přidejte reakci

Přidat smajlík