pengerka

XXX.XXX.140.239
Dobrý den, dnes je to týden, co jsem vyzula kobylce podkovy. Nakovaná byla od května a to z důvodu, že si velmi těžko zvykala na kamínky a polní cesty. Jelikož 6 let znala pouze úvaz a výběh, po tom jsem ji koupila já. S odstupem času si myslim, že jsem měla ještě vydržet a dat ji možnost se aklimatizovat než jsem ji nakula. To je teď už bohužel jedno:\ chtěla bych se zeptat jak bude nejlepší v nejbližších měsících postupovat, co se týče pohybu(pod jezdcem, na ruce, na lonži). Ustajena je 24/7 ovšem výběh je poměrně tvrdý, protože moc neprší. Kobylka je rekreačně využívána. Slyšela jsem o alternativě Botiče, ale moc se mi to nezamlouvá. Byla bych radši, kdyby si kopyta zvykala bez našich vynálezu a zprijemnovatek. Děkuji za odpovědi:).
V lednu jsem koupila koníka, kovaného 5 let.
Podkovy jsem nechala sundat.
Je listopad a já jsem koupila botičky, jinak by nechodil pod sedlem vůbec
Pořád to bylo něco, otlaky, absces, kulhání bez zjevné příčiny atd., atp.
Teď má boty a začal pomalu pracovat. Tak uvidím, jak se to vyvrbí.
U jiného koně jsem nakula na radu starších a celou dobu, cca 4 roky, to nebylo ono.
Až jsem se naštvala a podkovy šly dolů. Do půl roku koník chodil jak panenka kdekoliv a bez nejmenších problémů.
Takže podle mě, je to kůň od koně. Nejlépe je vyzkoušet.
Souhlas se Sisi, je to opravdu kůň od koně. V naší stáji je momentálně 17 koní, všichni bosí. Jeden A1/1 se kove na předek od jara do podzima, zbytek je bosí nonstop. Ano, cesty si vybíráme, kamenité úseky obcházíme, koním se přizpůsobíme - terény v našem okolí nám to umožňují. Přesně před rokem jsme koupili kobylku do chovu 14l. /celoživotní sporťačka kutá na 4/ Podkovy jsme sundaly, po 3/4 roce se s ní vyjet ven prakticky nedalo... koupili jsme botičky a na naše rekreování jednou za čas procházka, je to naprosto vyhovující a kobyla je evidentně moc spokojená.
pengerka

XXX.XXX.130.19
Děkuji vám za reakce:) já botičky přímo neodsuzuji, ale nějak je mi " příjemnější" aby si kopyto s touto změnou poradilo samo. Kopýtka má pevná a kvalitni a zatím to vypadá, že vše probíhá dobře. Predevcirem mi litala po ohradě jak ďábel. Po měkkém i po tvrdém naprosto bez problémů až jsem byla sama překvapena. Určité je to koník od koníka jiné:) jen jsem chtěla znát názory, nebo zkušenosti těch, kteří zvolili stejný postup jako já. Chtěla bych, aby byla kobylka na boso celoročně, pokud to bude možné a zvládne to:).
pengerka
napsal(a):
Děkuji vám za reakce:) já botičky přímo neodsuzuji, ale nějak je mi " příjemnější" aby si kopyto s touto změnou poradilo samo. Kopýtka má pevná a kvalitni a zatím to vypadá, že vše probíhá dobře. Predevcirem mi litala po ohradě jak ďábel. Po měkkém i po tvrdém naprosto bez problémů až jsem byla sama překvapena. Určité je to koník od koníka jiné:) jen jsem chtěla znát názory, nebo zkušenosti těch, kteří zvolili stejný postup jako já. Chtěla bych, aby byla kobylka na boso celoročně, pokud to bude možné a zvládne to:).
Chápu, že je to bez botiček asi příjemnější Vám, důležitější je, aby to bylo příjemnější i koni. Botičky nejsou nic proti ničemu, kopyto si rovněž poradí samo a kůň při tom netrpí.
Ale určitě to spousta koní zvládne bez nich, zvlášť, když jim majitel v době adaptace vyhoví na úkor svého svezení.
pengerka

XXX.XXX.133.46
Nejde o to co je příjemnější pro mě... Ale prostě chci, aby si to kopyto poradilo samo a pokud to půjde tak to bude paráda.. Když ne, budu o nich uvažovat. Nemám v nejbližší době v plánu ji brát pod sedlo, dokud na to nebude připravena:) ježdění v moji práci s kobylkou zaujímá podstatně menší část.:) pracujeme hlavně že země. Budujeme si důvěru:) takže to, že teď nějaký čas nebudeme jezdit nám necini žádný problém:).
To já budu raději jezdit na koni s botičkami a budovat si důvěru ze sedla
Na chození po zemi a kamarádění mám psa.
Koně si snad nikdo nekupuje na to, aby na něm primárně nejezdil. Pokud se to tak třeba časem stane, to je něco jiného. Nebo si koupit malého koně.
Ale mít koně jezdeckého a chodit pěšky?
sisi58
napsal(a):
Koně si snad nikdo nekupuje na to, aby na něm primárně nejezdil. Pokud se to tak třeba časem stane, to je něco jiného. Nebo si koupit malého koně.
Sisi, asi mám to, čemu Vy říkáte jezdecký kůň a chodím pěšky. Pro nás je kůň především člen rodiny, mazlíček, parťák, jezdecký kůň rovněž, ale nikoli vždy a za každou cenu, zkrátka nemá to jako hlavní pracovní poměr, nýbrž spíš jako vedlejšák
Já s kobylou na ruce chodím moc ráda, věřte, že při práci ze země objevíte takové aspekty vzájemného vztahu, jaké pouze ze sedla nemáte šanci poznat.
A nemám nic ani proti lezení na hřbet, jak by se mohlo zdát. Jen mám pocit - a zrovna tady na ifauně si ho potvrzuju - mnoho koní doplácí zdravotně a psychicky na fakt, že jsou jezdečtí za každou cenu. Kůň prakticky tahá nohy za sebou a padá i v kroku bez jezdce a "rehabilituje" pod sedlem, dívčiny, které nemají ani ponětí o krmení a základní péči, řeší cval a zrychlování před skokem.
Je mi jasné, že zrovna Vy nejste "jezdec za každou cenu", berete to rozumně, ale věřte, že jsou i lidi, kteří jsou u koní stejně dlouho jako Vy a jsou schopni se zeptat, proč je vlastně nutné koně odčervovat.
Pokud to tak máte nastavené, a vyhovuje, je to ok.
Já si s kobčou opravdu víc rozumím ze sedla. Je to mnohem jednodušší. A lépe tomu rozumí.
Koupila jsem ji jako starší a jakékoliv pokusy o komunikaci mimo ježdění, nefungují. Je to první kůň, co znám a znala jsem, co ho lidé vůbec nezajímají.
Sundám uzdečku či ohlávku a z pracovitého, slušného koně se stane ignorantka pokud ne asociál. Nevím proč a po 6 letech pokusů jí už svou přítomnost nevnucuji.
S koňmi vychází stejně, jako každý jiný kůň.
Koník, co jsem měla do minulých Vánoc byl slušnější a nechal se sebou lépe manipulovat a má péče se mu více zamlouvala. Po 16 letech jsme byli jako staří manželé
Už jsme nic neřešili, vše bylo dané. Ale pokud neměl o kontakt zájem, odkráčel středem a já ho nehonila.
Mám zato, že i kůň má nárok na své myšlenky a volníčko bez toho, abych mu lezla do hlavy a do jeho osobního prostoru.
Určitě by se dal kůň tak sešikanovat, aby i mrkal na povel, ale to nechci, je to nuda a místo takového koně si mohu koupit trenažér.
Mám to prostě systém "Ty pán, já pán!" a zatím mi to fungovalo.
sisi58
napsal(a):
Pokud to tak máte nastavené, a vyhovuje, je to ok.
Já si s kobčou opravdu víc rozumím ze sedla. Je to mnohem jednodušší. A lépe tomu rozumí.
Koupila jsem ji jako starší a jakékoliv pokusy o komunikaci mimo ježdění, nefungují. Je to první kůň, co znám a znala jsem, co ho lidé vůbec nezajímají.
Sundám uzdečku či ohlávku a z pracovitého, slušného koně se stane ignorantka pokud ne asociál. Nevím proč a po 6 letech pokusů jí už svou přítomnost nevnucuji.
S koňmi vychází stejně, jako každý jiný kůň.
Koník, co jsem měla do minulých Vánoc byl slušnější a nechal se sebou lépe manipulovat a má péče se mu více zamlouvala. Po 16 letech jsme byli jako staří manželé
Už jsme nic neřešili, vše bylo dané. Ale pokud neměl o kontakt zájem, odkráčel středem a já ho nehonila.
Mám zato, že i kůň má nárok na své myšlenky a volníčko bez toho, abych mu lezla do hlavy a do jeho osobního prostoru.
Určitě by se dal kůň tak sešikanovat, aby i mrkal na povel, ale to nechci, je to nuda a místo takového koně si mohu koupit trenažér.
Mám to prostě systém "Ty pán, já pán!" a zatím mi to fungovalo.
A proč myslíte, že při práci ze sedla mu lezete do hlavy a osobního prostoru míň než při práci ze země?
Můj kůň má nárok na své volníčko a myšlenky 22-23 hodin denně, některé dny i víc ,
mám pocit, že je to celkem fér.
Ou, to bylo tvrdé.
Ale kdy tedy pracujete ze země? Nebo se mám zeptat, jestli a kdy jezdíte?
Asi takto.
Ze sedla pouze využívám toho, co do kobči nacpal někdo jiný. Ona to neřeší, protože to zná. Co koně dělají pravidelně, to neřeší.
Ze země je to jiné, nevyužívám kobylku k jízdě, chci po ní, aby dělala to, co si já umanu.
Nevím jak to napsat, abych se v tom neztratila.
Přijde mi, a nemusíte se mnou souhlasit, že tzv.práce ze země, je pro koně spíše nepochopitelná. Klasická výuka chce po koni řád při péči o něj a řád při jízdě na něm.
Mantinely, které oba zúčastnění respektují.
To přirozeněkomunikování je chaos. Tohoto dojmu jsem nabyla z diskuzí. Všichni doporučují, ovšem je nutno najít toho onoho, kdo to fakt umí a ten každý problém vyřeší.
Tímto každá diskuze o problémech s koňmi končí a buď se opravdu někdo objevil nebo ten tazatel rezignoval.
Zatím jsem nezaznamenala, že by tu někdo po čase napsal, že horseman přijel, kouknul a vše se dle jeho rady v dobré obrátilo.
Článeček v odkazu jsem našla nedávno. Stojí za přečtení.
http://www.horsemanship.cz/ranch/?page_id=323.
sisi58
napsal(a):
Ou, to bylo tvrdé.
Ale kdy tedy pracujete ze země? Nebo se mám zeptat, jestli a kdy jezdíte?
Asi takto.
Ze sedla pouze využívám toho, co do kobči nacpal někdo jiný. Ona to neřeší, protože to zná. Co koně dělají pravidelně, to neřeší.
Ze země je to jiné, nevyužívám kobylku k jízdě, chci po ní, aby dělala to, co si já umanu.
Nevím jak to napsat, abych se v tom neztratila.
Přijde mi, a nemusíte se mnou souhlasit, že tzv.práce ze země, je pro koně spíše nepochopitelná. Klasická výuka chce po koni řád při péči o něj a řád při jízdě na něm.
Mantinely, které oba zúčastnění respektují.
To přirozeněkomunikování je chaos. Tohoto dojmu jsem nabyla z diskuzí. Všichni doporučují, ovšem je nutno najít toho onoho, kdo to fakt umí a ten každý problém vyřeší.
Tímto každá diskuze o problémech s koňmi končí a buď se opravdu někdo objevil nebo ten tazatel rezignoval.
Zatím jsem nezaznamenala, že by tu někdo po čase napsal, že horseman přijel, kouknul a vše se dle jeho rady v dobré obrátilo.
Článeček v odkazu jsem našla nedávno. Stojí za přečtení.
http://www.horsemanship.cz/ranch/?page_id=323.
K přirozené komunikaci se nebudu vyjadřovat, nemám ráda ten termín, nepoužívám ho a ani si nemyslím, že něco takového provozuju. Práce ze země nerovná se přirozená komunikace, ačkoli to řada "skalních" jezdců má takto zaškatulkované.
Práce ze země může být pro koně stejně nepochopitelná jako požadavky některých jezdců ze sedla. Není mi jasné, z jakého důvodu by mi měl kůň lépe rozumět, sedím-li mu na zádech.
Práce je pro koně tak srozumitelná, jak srozumitelný je člověk, který ho učí.
Já považuju práci ze země za základ, ale chápu, že každý to tak mít nemusí.
Zaujaly mě Vaše věty: "Ze sedla pouze využívám toho, co do kobči nacpal někdo jiný. Ona to neřeší, protože to zná."
Pokud bch to měla nastavené takto, asi bych neměla potřebu mít vlastního koně, docházela bych někam do turistické jízdárny, měla bych víc času, peněz a míň starostí.
Ještě k Vašemu dotazu - jezdí dcera, cca každý druhý až třetí den, podle nálady a situace, někdy také pouze pracuje ze země, někdy kombinuje. Já nejezdím, pokud ke koni jedu sama, chodíme na ruce, pečuju, čistím, rozmazluju, kochám se.
Velmi se omlouvám za OT, s přechodem na boso už to má pramálo společného.
Já souhlasím s tím co píšete.
A pokud jsem u koní, mám dva, tak dělám to, co Vy, pokud ke koni jedu sama, pečuji, čistím, rozmazluji, kochám se. Už se bojím jezdit sama, takže to mám tak, že pokud seženu spolujezdce, jedu, jinak prostě jen u koní jsem a dělám, co je potřeba.
Proč bych se měla bránit tomu, využít kobčin potenciál? Co umí, umí dobře. Využívám toho.
Stejně, jako si ke střežení domu pořídím hlídacího psa a jeho výcvik využiji. Co je špatně?
Mimochodem, zmíněná kobyla byla, při koupi taky nakutá a to mizerně. Přechod na bosá kopyta ji trval asi týden.
Ovšem její plochá kopyta jsem s kovářem dávala dohromady cca rok, než se kompletně vyměnila rohovina. Tu má jak zvon. Může kamkoliv, bez kulhání.
Takže je to tak, že je to kůň od koně a dokud majitel/ka nevyzkouší, nemůže posoudit.
Ale většinou to fakt trvá tak dlouho, než se rohovina komplet vymění.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Zatím jsem nezaznamenala, že by tu někdo po čase napsal, že horseman přijel, kouknul a vše se dle jeho rady v dobré obrátilo."
Podle mého má váš názor tři příčiny minimálně:
1. Na "síťovém Rohanu" se podle mého pohybujete krátce, na EQ chodí zlomek lidí co před 10 lety, píše ještě méně. "Horsemani" tam ale stále ještě jsou, někteří.Stran Bořánka tam najdete minimálně dva zkušené majitele, jeden měl zkušenost špatnou, jeden dobrou- opakovaně tam psali, co a proč.
2. Nezadala jste téma /"komu pomohl "horseman"/ a i tak pro pejorativní přízvuk mnoho lidí asi nenapíše, stejně jako nečekám odezvu na "kdo blistroval"
3. Hlavně:.Lidi, co slušně učí nějaký směr práce s koněm, prostě z podstaty věci nemohou dát rychlé a jednoduché řešení typu " přidej hořčík a tušírku za holeň". Obvykle přijedou a začnou mapovat koně a jeho člověka a koukají a zkouší, nekouknou. Většinou zjistí, že "problém", na který byli voláni, je jen třešinka na dortu.Pak je třeba zkusit posunout celý pár a to je jako výuka cizího jazyka, spíš horší, páč se přecvičují a mění zažité nedobré myšlenky a návyky.. Ofšem většina majitelů by ráda jezdila jak ve Vídni, ale hned, neráda dala ty roky přípravy jako ve Vídni-časem vynaloženého úsilí i penězi. Protože to nebude hned o ježdění a to většinu majitelů vůbec neba- jako červi, KD, kopyta, hmyz.
Po opakovaných zlomeninách při náhodných a koňmi cca nezaviněných pádech jsem víc než rok vůbec nenasedla, po prvních pádech a unášení koněm jsem taky měla tendenci řešit bezpečnějí sedlo, uždění, pomocné otěže..nefungovalo to a nelíbilo se mi to...požádala jsem o pomoc na EQ, nejprve veřejně, v diskuzi mě pak zaujali někteří přispívající.
Chvíli jsem zkoušela spolupráci s panem Nyklem, problém byl v tom, že jsem nebyla schopna porozumět jeho radám, následně jsem dlouhodobě využila služeb pana Tomíška-
http://www.svatom.com/. Spolupráce trvalal několik let /já jsme hodně tupá a neobratná a vzdálenost byla velká a na něco jsme měla jiný názor, takže nebyla ochotna dělat a hledal se jiný postup/, nicméně 1x měsíčně celodenní clinic a mezitím videa a maily sít. Strach mě zcela neopustil, ale dostala jsem se na level, kde jsem sama jezdila po lese a polích krok, kratší sekvence klus a pár skoků cval- na BB a padu bez třmenů a s pocitem pohody. Hlavně mi to ale moc pomohlo pochopit možnosti spolupráce a učení se s koněm, takže jsem si následně troufla řešit různé problémy i u jiných našich koulí sama, znovu zatahat zápřahem zpraženou kobylu, učit něco mladou remontu i starou vyděšenou / z té byla taky jedna zlomenina/, přizpůsobit cíle možnostem páru a od dob započetí spolupráce ani jeden pád nebo fraktura. Na všech našich možno i na BB a bez sedla na velmi jemno a fungují tak i jiným lidem, opakovaně ověřeno.To je to, co mě baví v tom soužití s koněm.
Spolupráce ukončena před několika lety, ale i v součanosti mám "horsemana na telefonu-síti".
Kdybych chtěla jen využít nacvičené a svézt se, budu to řešit jako Terven, budu si platit jednotlivé jízdy na připraveném koni, mě ale baví učit se, i ta kopyta a červy..
Asi jsem to špatně napsala.
Tak znovu, co je špatné na tom, že u 20leté kobyly při mém předdůchodovém věku využívám toho, co umí. A umí toho dost. Víc než já.
Tatáž kobyla nestojí o kontakt s lidmi, není to mazel, ale koně má ráda.
Je po Servátorovi a pokud pohledáte, nepředává tento hřebec mazlivou povahu.
Vycházíme spolu dobře, protože se respektujeme.
Pokud mám problém s koněm či u koní vznesu dotaz, ovšem nespoléhám se jen na odpovědi
v diskuzích, ale dále řeším s příslušným přivolaným odborníkem. Při řešení problému se ledacos dozvím, tedy se dále vzdělávám.
Schvácení, KD, dušnost, karcinomy, otoky, odčervení, letní vyrážku, atd. atp.
Ale nepodávám o tom raport na diskuzích.
Nechápu, proč bych tedy měla jezdit na cizích koních.
Jen proto, že v diskuzích nezveřejňuji své osobní pocity? Mám koně ráda (potažmo i jiná zvířátka), ale co je komu po tom a koho to zajímá?
Sisi, jestli jste to špatně napsala, nevím, ale každopádně jste špatně pochopila to, co tady píšeme.
To je jedno, původně jsem zareagovala hlavně proto, že mi nepřijde úplně šťastné zde, v diskuzi, kde se pohybují mraky nezkušených jízdychtivých dívčin, dávat v tématu o přechodu naboso rady v duchu "jaképak chození po zemi, na to mám psa...kůň je jezdecký, tak jezdit."
Je smutným faktem, že mnoho koní nezvládne přechod na boso nikoli z důvodu špatných kopyt, ale z důvodu, že majitel není ochoten se příliš omezovat v ježdění.
Pro Váš klid - na tom, že jezdíte na dvacetileté kobyle, není nic špatně.
sisi58
napsal(a):
Také mám koně na ježdění a psa na vycházky
A také mě dost překvapilo, že si někdo dokáže pořídit koně zdravého, funkčního a jezdeckého primárně na to, aby kolem něj běhal po zemi.
Ale asi je nová doba.Kůň se ze zvířete hospodářského a užitkového, stává pet a hobby mazlíkem.Osobně to asi nikdy nepochopím, ale je to tak.
Každopádně zadavatelka kobylu zula, tak uvidí.Je to případ od případu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můj OT příspěvek reagoval na vaše prohlášení o tom, že jste ještě neviděla horsemana, který přijel, kouknul, vyřešil.
Na rozumném využití starší kobyly není vůbec nic špatně, stejně jako nevidím vůbec nic špatně na tom, že nevnucujete kontakt koni, který o něj nestojí a vy nestojíte o to u toho koně něco měnit / pokud jste spokojená s tím, že použijete martingal a jedete ven jen ve dvou a funguje to tak a vy jste spokojená, je to podle mého ok/.
Raporty na diskuzích jsou fajn k tomu, aby další, kteří řeší podobný problém, měli lepší pozici, víc informací a možností k úvaze..Pokud by se každý ptal a nikdo nesdílel následně nalezené informace, diskuze by jako zdroj informací scíply na úbytě. Nicméně je každého věc, jak si svůj copyright a know-how chrání, nikdo není povinován se zdarma o své dělit..
,
V diskuzích na netu s neznámými se já cítím zodpovědná za to, co tam naklapkuji a rozšířím a jaké to může přivodit následky. Těžko to odnesu de jure, pokud poradím u " staví se proti mně" něco jako "flákni jí bičem" a pro člověka a koně to nedopadne, ale mě osobně by to dost mrzelo, bez ohledu na věk a reálný rádcovský kruh poškozeného. U jednoznačnějších témat to ale i de iure odnesu-jestli nevěříte, zkuste nabádnout k protiprávnímu chování a pak vytáhnout svůj názor o odmítání zodpovědnosti a rodičích.
Za mě konec OT.
Pro zadavatelku:
máte na výběr asi z těchto možností:
-nechat kobylu zutou, sledovat stav povrchu a počasí a chování koně.Snažit se přizpůsobit povrch dle možností tomu, že je kobyla citlivá / nenutit ji po tvrdu, natož s dalšími + 60 a více kg, což neznamená nejezdit, já měla kobylu s platfusem a prostě jsem vybírala cestu, v případě nezbytnosti silnice se štěrkem slézala/.Přizpůsobit trim tomu, co je akutní problém a oč jde-a upravovat podle průběhu zimy.A počkat, jestli se stav bude lepšit.
-nechat kobylu zutou, ale z důvodů, že chcete, aby chodila po tvrdu a s váhou na zádech hned/ musíte trénovat, musí chodit po silnici atd./, jí pomoci botkami, než se rohovina přizpůsobí a doroste. A čekat, jestli se to bude lepšit, postupně zouvat..
-nechat kobylu zutou, ale chcete, aby chodila po tvrdu a jezdit i po takovém chcete hned-nicméně botky nechcete. Tak sledovat koně i kopyta-třeba to vyjde a kobyle bude jen nepříjemně. Třeba to nevyjde a bude mít otlaky, abscesy, viděla jsem i značné mechanické schvácení/ pohyb po na beton zmrzlém výběhu/
-neřešit zouvání, nakovat a jezdit /nemyslím, že podkovy jsou nutně vždy špatně/.
pengerka

XXX.XXX.130.19
Tééda, tady se to pěkně rozjelo... Já se svým koněm pracuji ráda ze země... Koupila jsem ji jako 6-ti letou neobsedlou..a tím pádem jsem byla nucena s ní pracovat ze země, a mě i kobylku to baví. Samozřejmě, že se rády vyjedeme do terénu, nebo na louku se proběhnout... Kobylka je již obsedlá a jezdíme, trénujeme kondičku. Nechci ale, aby chodila pod sedlo 5x do týdne.. Věnuji se jí každý den a práci(zábavu) obměňuji a myslím si, že jí to vyhovuje... Teď po undání podkov má ten režim trochu jiný, ale je spokojená...Ale jak zde bylo zmíněno, je to spíš takový nás domácí mazlíček, a není to tím že bychom si ji tak vychovali. Ona taková prostě je. Miluje společnost, hry ze země, škádlení se...Moji rodiče jsou "nekoňáci", koní se dřív báli... stačilo 14 dní a pochopili, že kobylka je spíš takový pejsek než kůň...U každého koně je to individuální...
Prvnímu koníkovi trval přechod z podkov na bezproblémové chození bez nich asi 8 měsíců.
Ovšem ten měl kopyta zdravá.
Druhý kůň je v současné době bez podkov 15 měsíců a ještě to není v pořádku, po měkkém povrchu
ano, ale kostrbatý povrch ještě nezvládá bez botiček.
Ale tento koník byl před 6 lety zchvácený. A následně nikoli dobře okutý, takže to trvá mnohem déle.