Adelkamilacek
XXX.XXX.244.170
Můžu se zeptat, zda je možný přepis koně na osobu mladší 18 let, nebo musí bý majitel plnoletý? děkuji za odpověď.
aggitta
napsal(a):
Nezletilý může vlastnit třebas dům (např. dědictví), takže proč by nemohl vlastnit koně?
Nevlastní, vlastní to až dovršením 18. věku :) do té doby je to vždy kryté dospělým člověkem, notářem, advokátem...
Smlouva na koně uzavřená osobou mladší 18ti let je neplatná. A je třeba dospělé osoby.
Vlastní, je napsaný v katastru nemovitostí jako majitel.
Ale nemůže prodat - pokud prodává, musí prodej schválit opatrovnický soud a pod. Protože správně nemůže nezletilý podepsat kupní smlouvu na nemovitost, ale dědicem samozřejmě je (dědit může i nenarozené dítě, je-li počaté)
Vím to 100% - kupovali jsme nemovitost, polovinu od dospělého majitele, druhou vlastnil nezletilý. My nakonec počkali půl roku, až mu bylo 18 let a poté odkoupili od něj druhou polovinu.
Logicky, když kupuju koně a není mi 18 let, tak aby mohla koupě proběhnout, tak ji musí podepsat zákonný zástupce, tudíž zákonem odpovědný za koně je stále rodič do věku 18 let dítěte, pokud mu ho potom rodič daruje, aby se zbavil "břemene" je už na nic...
Žádné bludy nešířím, bavím se pouze o odpovědnosti "o věc" a podepsání smlouvy.
A když už budeme slovíčkařit, tak dítě uzavře "ústní kupní smlouvu" i tím, že jde do krámu a koupí si sešit do školy či bonbóny.
tony-jcb
napsal(a):
Polárko neptá se na kupní smlouvu ale na zápis a průkaz koně není doklad o jeho vlastnictví což tam máš i uvedeno takže se tam klidně může nechat zapsat ničemu to nevadí a jí to zjevně udělá radost dcerka je tam taky zapsaná když je, její" a zdaleka jí není 18 let.
Však ano, vždyť píšu, že se tam může klidně do průkazu napsat, aby měla pocit že má koníka a je "její" :).
Ano Polárko, ale jak píšu, odpovědnost k právním úkonům roste s věkem člověka. Čili si může koupit ty rohlíky, ale ne koně. Vlastníkem bude hned, rodiče mu jej nemusí darovat, pouze musí podepsat tu smlouvu, že vlastně souhlasí a ví, že dítě bude majitelem. Jsou odpovědní zástupci. To, že ji podepíše zákonný zástupce neznamená, že bude majitelem rodič.
Myslím, že koně může skutečně vlastnit i dítě, ovšem samozřejmě rodič je automaticky jakýmsi ručitelem, podepíše za dítě kupní smlouvu (pokud jde o nabytí koně koupí, koně lze získat i darem, odchovem, dědictvím a pod.), financuje ustájení a ručí za škody.
Podobně jako když koupíte dítěti kolo, je kolo majetkem dítěte, ale rodič zaplatí seřízení, opravy, a když by dítě jedoucí na kole srazilo chodce, tak i škodu na majetku a zdraví.
aggitta
napsal(a):
Myslím, že koně může skutečně vlastnit i dítě, ovšem samozřejmě rodič je automaticky jakýmsi ručitelem, podepíše za dítě kupní smlouvu (pokud jde o nabytí koně koupí, koně lze získat i darem, odchovem, dědictvím a pod.), financuje ustájení a ručí za škody.
Podobně jako když koupíte dítěti kolo, je kolo majetkem dítěte, ale rodič zaplatí seřízení, opravy, a když by dítě jedoucí na kole srazilo chodce, tak i škodu na majetku a zdraví.
Jojo v tomto se shodneme. To, že tam možná být napsaná můžu jako "majitel" a přitom majitel nejsem se stejně vylučuje, nakládat s tím nemohu, odpovědná za to nejsem, jen mám od toho jen papír, takže stejně vše se vyřeší až dovršením zletilosti.
polárka.15
napsal(a):
Jojo v tomto se shodneme. To, že tam možná být napsaná můžu jako "majitel" a přitom majitel nejsem se stejně vylučuje, nakládat s tím nemohu, odpovědná za to nejsem, jen mám od toho jen papír, takže stejně vše se vyřeší až dovršením zletilosti.
Ano, dítě je majitelem, ale jako nemůže 10 leté dítě prodat své kolo, nemůže prodat koně, nebo si zjednat ustájení. Kallisto to popsala přesně - vlastnictví a způsobilost k právním úkonům jsou 2 různé věci.
aggitta
napsal(a):
Ano, dítě je majitelem, ale jako nemůže 10 leté dítě prodat své kolo, nemůže prodat koně, nebo si zjednat ustájení. Kallisto to popsala přesně - vlastnictví a způsobilost k právním úkonům jsou 2 různé věci.
Já to vím, že to jsou dvě rozdílné věci, nebojte
Jen mi furt nesedí to vlastnictví, mrknu se v pondělí v práci, to mi nedá spát
Locz
XXX.XXX.10.196
Z vlastní zkušenosti.. Před dvěma měsíci jsem si koupila koně. Je mi 16. Naprosto bez problému jsem psaná v průkazu koně jako majitel. Do hlášení o změně jsem vyplnila svoje údaje, nikoliv mých rodičů. Jak říkám - všechno v pořádku.
Locz
napsal(a):
Z vlastní zkušenosti.. Před dvěma měsíci jsem si koupila koně. Je mi 16. Naprosto bez problému jsem psaná v průkazu koně jako majitel. Do hlášení o změně jsem vyplnila svoje údaje, nikoliv mých rodičů. Jak říkám - všechno v pořádku.
Jojo, v průkazu je to jedno tak jako tak
Majitelem koně apod. může být i čerstvě narozené miminko, ovšem způsobilost k právním úkonům, čili nakládáním s majetkem, zodpovědnost za koně, když něco provede, prodej, podpisy smluv apod. smí pouze jeho zákonný zástupce starší 18let-čili většinou rodič, případně babička, starší sourozenec, či jiná zmocněná osoba.