Ahoj všem,
chápu, že je neodborné radit po internetu, ale potřebovala bych aspoň trochu poradit s výběrem drezurního sedla, bohužel nemám možnost jich vyzkoušet moc, seděla jsme jen ve dvou starých typech, kde už nikdo neví, jaká je to značka. Sedlo by bylo používáno do drezur Z a L, chtěla bych hluboké posedlí středně vysoké opěrky nebo menší opěrky, žádný obří. Moje výška je 161 cm, doufám, že nebude problém se standardní délkou bočnic, jak jste na tom vy s výškou? Mám tlačivějšího koně a občas mi vyjíždí kolena nahoru, nic hrozného, ale doufala jsem, že mi nějaká opěrka pomůže a trochu mi stabilizuje nohu, jestli je to možné.
Koník nosí Kentaur Senecu s komorou č.2 a sedí mu dobře, zajímalo by mě, jestli mu bude sedět drezurní sedlo KT se stejnou komorou. Uvažovala jsem o koupi Kentaur Penelopa, Medea II nebo Ithaka (tam se mi moc nelibí opěrky na suchý zip, jakou máte zkušenost s výdrží zipů?)
Děkuji za Vaše rady, každá se hodí
Gayt
napsal(a):
Ahoj všem,
chápu, že je neodborné radit po internetu, ale potřebovala bych aspoň trochu poradit s výběrem drezurního sedla, bohužel nemám možnost jich vyzkoušet moc, seděla jsme jen ve dvou starých typech, kde už nikdo neví, jaká je to značka. Sedlo by bylo používáno do drezur Z a L, chtěla bych hluboké posedlí středně vysoké opěrky nebo menší opěrky, žádný obří. Moje výška je 161 cm, doufám, že nebude problém se standardní délkou bočnic, jak jste na tom vy s výškou? Mám tlačivějšího koně a občas mi vyjíždí kolena nahoru, nic hrozného, ale doufala jsem, že mi nějaká opěrka pomůže a trochu mi stabilizuje nohu, jestli je to možné.
Koník nosí Kentaur Senecu s komorou č.2 a sedí mu dobře, zajímalo by mě, jestli mu bude sedět drezurní sedlo KT se stejnou komorou. Uvažovala jsem o koupi Kentaur Penelopa, Medea II nebo Ithaka (tam se mi moc nelibí opěrky na suchý zip, jakou máte zkušenost s výdrží zipů?)
Asi neporadím jak si představujete, ale minimálně k délce bočnic - mám "blbě" utvářené nohy, v univerzálce jsem se ještě v žádné neposadila tak, abych dosáhla na opěrky a neměla u toho krátké třmeny, ale seděla jsem pouze ve třech drezurních sedlech, ale tam u každého při správné délce řemenů jsem měla nohu přesně tam, kde měla být - opřené koleno o opěrku. Mám 168 cm, tedy zase takový prcek nejsem, ale zase tolik bych neřešila, jestli se do toho vejdete s koleny :)
S Kentaury nemám zkušenost už vůbec. Nejlíp se mi líbilo v Kiefferu, bohužel si nevzpomenu na typ, a straaašně ráda bych si pořídila Passier Grand Gilbert.
Co se týče odnímatelných opěrek, opět ne Kentaur, ale Lemetex - cca osm let staré sedlo a suché zipy jsou stále bez údržby a plně funkční :).
XXX.XXX.176.146
Dobrý den, tak aspoň já poradím. Ohledně těch kolen, v drezurním sedle je třeba zasednou opravdu do nejhlubšího místa, jakmile jde koleno nahorů automaticky to Váš sed tlačí na zadní část sedla, tím totálně změníte těžiště a sedlo potom nefunguje správně. Ohledně těch Vašich požadavku, například sesla Kentaur mají celkem velké kolenní opěrky. Já mám KT Elektru a měla jsem Afrodité i Medeu a všechny mají celkem velké opěrky. Sedla s menšími opěrkami jsou většinou více kontaktní ze značek například Stubben a Passier. Jinak ohledně těch bočnic, čím menší posedlí tim je bočnice kratší, popřípadě lze posedlí, které potřebujete a zkrácená bočnice. Já mám postavu 165 cm a mám 17,5 a bočnice mi sedí, předtím jsem měla 16,5 posedlí, které mi celkem sedělo, ale jak jsme ho dala na fríského koně, který má vysokou akci šla jsem na zadní číst sedla jak už jsme výše psala a vůbec to nefungovalo. . Jinak s tou komorou, je jasný, že drezurní sedlo sedne trochu na jinou část jako skokové takže většinou je u drezurního sedla třeba širší komora, ale zrovna Seneca je univerzální a to by Vám u drezurního třeba mohla jít stejná komora pokud zvolíte teda Kentaur, protože například ten Stubben a Passier mají uplně jiné rozměry komor
Gayt
napsal(a):
Ahoj všem,
Mám Ithaku, je na prodej, kdybyste chtěla, komora 2.
Příjemné sedýlko, jen ho nepotřebuji.
Opěrek se nebojte, drží fest, v sedle jsem i skákala, kůň vyhazoval, ani náznak posunu.
Gayt
napsal(a):
Ahoj všem,
Zkuste mrknout na www.a-sedla.cz
Pavlínka tam má opravdu velký výběr, je schopna sehnat snad cokoliv, je možná konzultace i ozkoušení. Stejně tak posílá poštou. Já jsem od ní měla Lemetex a byla jsem naprosto spokojená. Také jsem menšího vzrůstu, bočnice byly akorát, opěrky akorát velké, ani obří, ani malé. Když do toho člověk sedl jak má, uvolněně, tak nemá problém.
Základ je tlačit se za jakýchkoli okolností dolů do sedla do nohou.
Pro info, jezdila jsem v tomto:
http://www.a-sedla.cz/drezurni-sedlo-lemetex-lemetex-bernina-rck25
A ilustrační foto z praxe
Katka.Francova
XXX.XXX.215.213
Osobně doporučuji euroriding diamant s menším posedlím. Já mám 172cm a velikost posedlí 17,5 což mi sedí k mé výšce.
Na vaši výšku bych to viděla na 16,5.
Sedlo je hluboké, křesílko, posadí Vás do správné polohy. Luxus.