Nanny
XXX.XXX.199.180
Zajímalo by mě, jak pečujete o sedlo se semišovým posedlím. A jak často se vlastně má sedlo mazat? A uzdečka předpokládám taky? Omlouvám se, jestli se ptám na všeobecně známé věci, ale se samostatným ježděním teprve začínám a v jezdecké škole nás tyhle věci neučili.
tony-jcb
napsal(a):
Gitule to je zase hodnotná informace jinak sedlo otři po každym ježdění a mažu tak jak je potřeba v závislosti na počasí a intenzitě ježdění ( u každého jinak ) u nás řádný promazání 14dní - měsíc jak kdy uzdečka většinou potřebuje víc když je v přímim kontaktu s potem.
A tvoje informace zase může být mylná. Opravdu máš semišové posedlí, které mažeš? Hoď foto, zajímalo by mě, jak semiš vypadá po namazání, nikdy jsem na to neměla odvahu.
U výstroje Nanny je podstatné, aby si byla jistá, z jakého materiálu sedlo vlastně má. Jestli je sedlo kožené nebo je to plasťák -Wintec, Daslo, Star, Tekna, Thorowgood, USG, Norton - které vzhledově imitují semiš.
tony-jcb
napsal(a):
Gitule to je zase hodnotná informace jinak sedlo otři po každym ježdění a mažu tak jak je potřeba v závislosti na počasí a intenzitě ježdění ( u každého jinak ) u nás řádný promazání 14dní - měsíc jak kdy uzdečka většinou potřebuje víc když je v přímim kontaktu s potem.
Myslím si, že je to oprávněná reakce, protože v JK by měli učit, jak zacházet s výstrojí a jak se o ní starat, neb slouží oběma-jezdci i koni.Tudíž se divím, že takovou informaci ti lidé nedostanou.Já do JK nechodila, zjistila jsem si info po známých apod.pak přišla samotná praxe, kdy co jak atd.ale udivuje mne, že se člověku, který chodí do JK nedostane informace starostlivosti a péče o pomůcky.To je jako by chodili jen jezdit a věděli pr.lačku o tom, co kůň jí, jak se čistí kopyta apod.Navíc bez fotky sedla těžko souditi, čím mazat, navíc se jedná i o intenzitu ježdění, počasí, ve kterém sedlo bylo při vyjížďce.Když jsou vedra, maže se častěji, když je chladněji či vlhko, musí se nechat uschnout řádně 6 hodin minimálně v teplejší místnosti nejlépe. atd.
lina225
XXX.XXX.252.11
Semisove posedli lze pouze setrne ocistit vlhkym hadrikem s mydlovou vodou. Pripadne lze koupit i spec. cistici prostredky (napr. od Wintecu) - vetsinou to ale neni potreba. Po ocisteni je vhodne posedli naimpregnovat (univerzalni bezbarvou impregnaci koupis v jakekoli obuvi). V praxi je udrzba mnohem snazsi nez u kozenych sedel.
Nanny
XXX.XXX.199.180
Děkuji všem za rady.
Pro Gituli: Máte pravdu, že by se to učit mělo, ale navštěvovala jsem postupně několik "jezdeckých škol", všechny se nacházely v Praze, učila jsem se jako dospělá, takže žádný klub, ale prostě přijdeš, odjezdíš, zaplatíš a vypadneš. Budete se divit, ale až ve třetí škole skoro po roce mě vůbec nechali si koně sama připravit, v těch předchozích to dělaly děti z oddílu nebo někdo, takže klient opravdu jenom přišel a jezdil, o ostatních věcech se nedozvěděl nic. Pak jsem naštěstí našla školu, kde náš učili i další věci kolem koně, ne jenom ježdění, ale spousta klientů si tam naopak stěžovala, že si platí za ježdění a ne za to, aby čistili koně. Většina z nich ani nevěděla, jak koně třeba vodit.
Opravdu praktické věci jsem se dozvěděla až tzv. za provozu, když jsem si koně začala pronajímat.
Nanny
napsal(a):
Děkuji všem za rady.
Pro Gituli: Máte pravdu, že by se to učit mělo, ale navštěvovala jsem postupně několik "jezdeckých škol", všechny se nacházely v Praze, učila jsem se jako dospělá, takže žádný klub, ale prostě přijdeš, odjezdíš, zaplatíš a vypadneš. Budete se divit, ale až ve třetí škole skoro po roce mě vůbec nechali si koně sama připravit, v těch předchozích to dělaly děti z oddílu nebo někdo, takže klient opravdu jenom přišel a jezdil, o ostatních věcech se nedozvěděl nic. Pak jsem naštěstí našla školu, kde náš učili i další věci kolem koně, ne jenom ježdění, ale spousta klientů si tam naopak stěžovala, že si platí za ježdění a ne za to, aby čistili koně. Většina z nich ani nevěděla, jak koně třeba vodit.
Opravdu praktické věci jsem se dozvěděla až tzv. za provozu, když jsem si koně začala pronajímat.
Tak to je mazec teda.Já odsuzuji, když jen přijít k hotovému odjezdit a vrátit.Ale je to věc každého klubu apod.Myslím si, že by lidé měli znát základy, ale vinu dávám těm, kteří neposkytují informace.Pokud někdo nadává, že by si měl koně připravit a vlastně se tzv.zdržovat, proč chce jezdit, když ví kulový.Ale je to věc názoru-je super, když se člověk zajímá co a jak je atd.Vzdělávání je důležitá věc v životě každého, nikdo neví vše, ale nevědět je horší.Je to fajn, držím palce při dalším vzdělávání, také to tak mám, stále se dozvídám nové věci a zpracovávám je jak v praxi, tak v životě.Jen tak dál.
OT: nechci mluvit za Nanny, ale mám dojem, že to, co popisuje, je normální stáj, kde si člověk zaplatí lekci na jízdárně pod cvičitelem a chodí tam více či méně pravidelně (viz. různé výhodné permice na 10 lekcí s platností 3 měsíce...). To fakt nemá s jezdeckou školou nebo klubem nic společného... Třeba u nás to je hlavně místo, kam si pracující lidi (hlavně ženy) chodí vyčistit hlavu po práci, pomazlit se s koněm... A péči o koně učí jen ty, co o to projeví zájem... Já si třeba chystala koně už asi od 5. lekce, dneska pomáhám lidem, co tam chodí i několik měsíců, prostě o to nejeví zájem...
Já jsem asi divná, ale já nemám často mazané uzdečky ráda, teď na podzim, jak je hnusně, tak děcka v klubu mažou snad co 14 dní a ona ta kůže nabobtná a pak jdou těžko povolovat přezky. V druhé stáji mažeme tak jednou za jedno roční období, uzdečky tam drží pomalu desetiletí a vypadají hezky. Na pohled bych nepoznala, které uzdečka je pravidelně mazaná a která ta naše... Syntetické sedlo bych vzala leda vlhkou handrou, kožené glycerinovým mýdlem na kůži a pak nějakým mazáním a nechat aspoň přes noc vsáknout a případně druhý den suchým hadříkem ještě setřít zbytky mazání. Jak často neporadím, u sedel taky držíme naši čtvrtletku
Nanny
XXX.XXX.199.180
kapička
napsal(a):
OT: nechci mluvit za Nanny, ale mám dojem, že to, co popisuje, je normální stáj, kde si člověk zaplatí lekci na jízdárně pod cvičitelem a chodí tam více či méně pravidelně (viz. různé výhodné permice na 10 lekcí s platností 3 měsíce...). To fakt nemá s jezdeckou školou nebo klubem nic společného... Třeba u nás to je hlavně místo, kam si pracující lidi (hlavně ženy) chodí vyčistit hlavu po práci, pomazlit se s koněm... A péči o koně učí jen ty, co o to projeví zájem... Já si třeba chystala koně už asi od 5. lekce, dneska pomáhám lidem, co tam chodí i několik měsíců, prostě o to nejeví zájem...
Já jsem asi divná, ale já nemám často mazané uzdečky ráda, teď na podzim, jak je hnusně, tak děcka v klubu mažou snad co 14 dní a ona ta kůže nabobtná a pak jdou těžko povolovat přezky. V druhé stáji mažeme tak jednou za jedno roční období, uzdečky tam drží pomalu desetiletí a vypadají hezky. Na pohled bych nepoznala, které uzdečka je pravidelně mazaná a která ta naše... Syntetické sedlo bych vzala leda vlhkou handrou, kožené glycerinovým mýdlem na kůži a pak nějakým mazáním a nechat aspoň přes noc vsáknout a případně druhý den suchým hadříkem ještě setřít zbytky mazání. Jak často neporadím, u sedel taky držíme naši čtvrtletku
Máte pravdu, takhle funguje většina stájí, kam dochází dospělí pracující lidé, co si chtějí trochu zajezdit na koni. Když jsem chtěla začít s ježděním, tak jsem nevěděla, jak to funguje, prostě jsem si vybrala na netu podobnou jízdárnu, kde nabízeli lekce, přišla, zaplatila, odjezdila hodinu a zase šla. Člověk začátečník ani neví, že se to dá dělat i jinak, ale zase zaměstnaný člověk nemá čas (a často ani zájem) trávit u koní každé odpoledne. Jak píšete, tak si chtějí jenom odpočinout od práce, pomazlit se s koňma atd. Většina těchto klientů si to stejně vyzkoušela a za čas odpadla, no a ten, kdo u koní vydržel jako já, si pak hledal něco trochu jiného, kde byla možnost se o koně postarat, vodit do a z výběhu, být třeba u krmení, pomoci s prací ze země, časem jsem si i vyzkoušela trénovat začátečníky atd. Jenže u mě už je to teď postižení na celý život, sice zatím nemám vlastního koně, ale už mám plný pronájem a věnuji tomu mnohem víc než tu jednu placenou hodinu týdně.
Ohledně čištění výstroje děkuji, myslím, že zvolím nějaký kompromis, ještě se poptám holek ve stáji, jak to dělají. Koukala jsem dneska na sedlo a je to nějaká syntetika, takže to mazat nebudu, ale uzdečka už by to trochu potřebovala.