Blér

XXX.XXX.209.92
Zdravím, mám kobylku a1/1 s čt, je jí 10 let. Vždycky byla suprová na ježdění i ošetřování, chodila na volných otěžích i ve cvalu nikam se nehnala jen když jsem ji pobídla. A nejednou ze dne na den se zní stal takovej "magor". Nedokáže jít v klidu na volných otěžích, pořád chce jen valit nic jinýho ji nezajímá. A když jedeme klusem tak se mi strašně pověsí do otěží a hnes začne vyloženě prchat, když jí stočím na kolečko tak vůbec nezpomalí jen pořád zrychluje i kdyby se na tom blátě měla natáhnout. Všeho se najednou leká i když tama chodíme třeba každou vyjížďku. Ať už jdeme jakýmkoliv chodem tak má pořád hlavu až v oblacích a prostě ji nesníží. Vůbec nevím co s ní mám dělat?!
Blér

XXX.XXX.209.92
Dostává 3l ovsa,1l granulí(equibo pohoda), nastrouhám jí řepu, a na zklidnění jsem ji koupila hořčík.
Souhlas s Polárkou.
Ovsa je moc. Pro Váš dobrý pocit můžete nahradit ječmenem. Ale i tak dát max 1litr. A zvykat postupně.
Nebo přidejte granulí a jen trochu obilí (tak půl na půl oves, ječmen)
Já dát své kobyle 3litry ovsa, tak mě buď na místě sežere a nebo se mnou vyběhne až na Šerák
Zkuste to a uvidíte. Tak do 3-4 dnů by se to mělo projevit.
Blér

XXX.XXX.209.92
Děkuji za rady :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na podzim i moje mladá, jinak lenochodná a flegmatická, tinkera, objeví rychlost "trysk" a odlepuje zadní i v jiném rytmu, než je chod - zkouší vyhazovat (ale zas aby té energie nevydala moc, že...), leká se... ale u ní to působí spíš hodně vtipně. Prakticky nedávám žádný příkrm a stejně je jak kdybych jí sypala půl kýble ovsa denně Už vím, že za pár týdnů jí to přejde.
Takže se přikláním k odebrání jádra-energie a uvidíte, že se zklidní. A kdyby náhodou ne, tak za pár měsíců bude zase jaro a z kobylky ta vaše stará známá pohodářka
Blér
napsal(a):
Zdravím, mám kobylku a1/1 s čt, je jí 10 let. Vždycky byla suprová na ježdění i ošetřování, chodila na volných otěžích i ve cvalu nikam se nehnala jen když jsem ji pobídla. A nejednou ze dne na den se zní stal takovej "magor". Nedokáže jít v klidu na volných otěžích, pořád chce jen valit nic jinýho ji nezajímá. A když jedeme klusem tak se mi strašně pověsí do otěží a hnes začne vyloženě prchat, když jí stočím na kolečko tak vůbec nezpomalí jen pořád zrychluje i kdyby se na tom blátě měla natáhnout. Všeho se najednou leká i když tama chodíme třeba každou vyjížďku. Ať už jdeme jakýmkoliv chodem tak má pořád hlavu až v oblacích a prostě ji nesníží. Vůbec nevím co s ní mám dělat?!
Jaké má sedlo? Nepřestalo ji z nějakého důvodu sedět? (změna kondice koně nebo změna sedla - sesednutí polštářů, pokřivení kostry ze špatného nasedání, "rozjetí" komory... ).
Blér

XXX.XXX.209.92
V sedle chyba nebude máme bezkostrové(Notron), a jezdí i s gelovkou.
Blér
napsal(a):
V sedle chyba nebude máme bezkostrové(Notron), a jezdí i s gelovkou.
Ono i bezkostrové může nesedět, rozhodně nemůžete dát jakoukoli bezkostru na jakéhokoliv koně.
Nicméně, tady bych si taky tipla, že sedlem to nebude, spíš nadbytkem energie nebo jsou to normální kobylí výkyvy v závislosti na počasí a hormonech
Blér
napsal(a):
Nič si z toho nerob, naše kone sú presne takéto štyri z troch vrátane 20 ročnej babky
Na jeseň aj flegmoška ktorú musím v lete tlačiť ešte aj smerom domov ožíva tak, že mám s ňou čo robiť. Pomáha ubrať ovos a pridať trocha práce ak je to možné, s našimi koňmi teraz chodíme na dlhšie vychádzky a keď vidím, že majú veľa energie tak sa snažím dať zopár dlhších cvalových úsekov už smerom od domu, aby sa trocha unavili kým sa otočíme domov. Zvyčajne to zaberá a domov už spokojne odfrkujú. Keď vidím, že sú moc živé tak prvá ide vždy tá ktorá je najviac v pohode a vždy jazdíme minimálne vo dvojici lebo keď sú kone samé vždy magoria viac. Po týždni ničnerobenia by som si ale momentálne asi netrúfla ani na tú vychádzku v tomto blate by to bolo naozaj nebezpečné.
V sedle bych chybu opravdu nehledala a stojím si za tím, co jsem psala shora
Ono 3litry ovsa v tuto dobu je opravdu malá sebevražda. Některý kůň na to reaguje tak, že je lenivý, nechce se mu je v takovém "útlumu" a jiný kůň zase naopak obživne jako za celý rok ne.
Je to individuální, ale změna chování a vnímání počasí a období okolo máme všichni, jak zvířata tak my sami. Člověk vnímá jinak deštivý zamračený listopad než prosluněný teplý červenec a u koní je to samé (když neberu změnu práce v závislosti na možnostech, světle,..)