Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.11.2015 17:02
serafima

XXX.XXX.251.110

Teraz nám začalo dosť mrznúť (dnes v noci -8°C) kobylu mám v otvorenom boxe, aj keď mám spravené vrchné dvierka prestala som ich zatvárať pretože sa tam hrozne práši potom tak nech je to prevetrávané, je to drevený box čiže teplo tam je také ako vonku, inak nedekujem (maximálne vo fujavici keď prší/sneží a fúka vietor a mrzne tak sa mi už raz aj triasla a koza do boxu nepôjde radšej sa bude klepať vonku) ale proste keď ona cez noc nič nerobí, nemá ani seno určite celú noc (dostáva 6 kg na noc), nevie sa ani prejsť aby rozprúdila krv, tak ma napadlo či jej nedať len nejakú ľahšiu nepremokavú deku (mám jednu podšitú fleecom) alebo kašľať na to a nechať ju tak, ale ráno keď ku nej prídem má stále ľadový čumák a tečú jej soplíky (aj mne by tiekli v takej kose).

24.11.2015 17:19
mgtka

XXX.XXX.22.86

Jako nejjednodušší řešení se nabízí zvýšit dávku sena, pokud je to možné.

24.11.2015 18:28
gudur

XXX.XXX.102.217

Také bych se přimluvila za více sena a pokud to není možné, zadekovala bych tou dekou s fleecem, kterou máte. Pokud se kůň klepe nebo má projevy nachlazení, neváhala bych.

24.11.2015 19:09
serafima

XXX.XXX.251.110

Klepať sa neklepe len ten čumák má studený a nič príjemné to určite nieje, taktiež je na pilinách pretože slamu si zožerie komplet celú len to čo počúra tak nechá, s viac senom je ten problém že kobyla je dosť pri sebe, teraz dostáva celkovo 11-11,5 kg na deň z toho je 6 kg na noc, už počas dňa jej sťahovať nechcem už tak je aj pár hodín bez sena a pridávať jej už veľmi nemôžem maximálne stúpneme na 12 kg (v najtuchšej zime) kedy ešte nepriberá. Je extrémne "ľahko" živiteľná aj keď podľa mňa je to skôr ťažko živiteľné keďže by som jej najradšej dopriala ad libidum ale nemôžem :(.

24.11.2015 19:18
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

serafima napsal(a):
Teraz nám začalo dosť mrznúť (dnes v noci -8°C) kobylu mám v otvorenom boxe, aj keď mám spravené vrchné dvierka prestala som ich zatvárať pretože sa tam hrozne práši potom tak nech je to prevetrávané, je to drevený box čiže teplo tam je také ako vonku, inak nedekujem (maximálne vo fujavici keď prší/sneží a fúka vietor a mrzne tak sa mi už raz aj triasla a koza do boxu nepôjde radšej sa bude klepať vonku) ale proste keď ona cez noc nič nerobí, nemá ani seno určite celú noc (dostáva 6 kg na noc), nevie sa ani prejsť aby rozprúdila krv, tak ma napadlo či jej nedať len nejakú ľahšiu nepremokavú deku (mám jednu podšitú fleecom) alebo kašľať na to a nechať ju tak, ale ráno keď ku nej prídem má stále ľadový čumák a tečú jej soplíky (aj mne by tiekli v takej kose).

Na výšila bych o něco dávku sena na noc, nejlépe do sítě s malými oky 5cm, kůň se zabaví na dýl, trvá mu, než sežere dávku dýl.I lehkou dekou mu můžeš rozhodit termoregulaci, která je u koní dost citlivá.V případě, že je zdravý, nasrstěný a netřese se, tak bych rozhodně nedekovala, jelikož mu termoregulaci rozhodíš byť jedním, dvěma dny pod lehkou dekou.Naši koně venku s přístřeškem na pastvině v pohodě i -26stupňů.Na zimu jsou koně připraveni a vybaveni mnohem, mnohem lépe, než na vytrvalý déšť, kdy fouká ještě k tomu vítr a nebo neskutečný vedra v létě, jako tomu bylo letos.Pokud je soplík průhledný čistě a není to doslova kapání z nosu, tak bych neřešila, jen zabarvený sopl.Oni jak dýchají nosem, tak ten teplý vzduch někdy může způsobit, že lehce mokré nozdy jsou.Lepší by byla fotečka, jak vypadá nosík.

24.11.2015 19:21
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

serafima napsal(a):
Klepať sa neklepe len ten čumák má studený a nič príjemné to určite nieje, taktiež je na pilinách pretože slamu si zožerie komplet celú len to čo počúra tak nechá, s viac senom je ten problém že kobyla je dosť pri sebe, teraz dostáva celkovo 11-11,5 kg na deň z toho je 6 kg na noc, už počas dňa jej sťahovať nechcem už tak je aj pár hodín bez sena a pridávať jej už veľmi nemôžem maximálne stúpneme na 12 kg (v najtuchšej zime) kedy ešte nepriberá. Je extrémne "ľahko" živiteľná aj keď podľa mňa je to skôr ťažko živiteľné keďže by som jej najradšej dopriala ad libidum ale nemôžem :(.

Moje kobyla čt v zimě, kdy bylo mínus 20 sežrala denně i 20kg sena, lepší je když má dostatek sena a může si zatopit, dávku sena můžeš postupně od února a dle počasí potom upravovat.Za mě rozhodně lepší kulatý kůň, co nabírá i ze vzduchu, než aby neměl co do pusy a netopil si, když potřebuje.Ale je pravda, že dávám taky dávky sena a nenechávám rozhodně stát balík ve výběhu už jen kvůli tomu, že ho půlku zašlapou a znehodnotí.

24.11.2015 20:03
serafima

XXX.XXX.251.110

Tak moja by ho kľudne zožrala ale je u nej riziko schvátenia a nechcem to podceňovať preto sa radšej pýtam na dekovanie a nie na pridávanie sena :) A ona už guľatá je až až.

24.11.2015 20:16
katkaa1

XXX.XXX.91.43

So sena by sa isto neschvátila ale ak je tučná tak by som jej nepridávala ani to. Na noc môžeš k senu primiešať aj trocha slamy tú môže žrať nemá žiadne živiny a aspoň niečo prežúva. No treba potom sledovať či dosť pije a aké má bobky lebo slama môže upchávať ak by sa jej moc prežierala. Dala by som tak do 1/3 k senu, alebo normálne nastlala a nech si z toho niečo vyžerie to robia aj naše kone.
My máme kone v murovaných, ale aj drevených nezateplených boxoch. V zime nechávame viac podstieľky ktorá aspoň zo spodu trocha "kúri" a inak nič, nedekujeme a vrchné dvierka zatváram len ak je víchrica. Ono tie kone niečo vydržia a ak bola vonku určite je dosť nasrstená naše sú už ako medvedíky :).

24.11.2015 20:21
serafima

XXX.XXX.251.110

Slamu sme skúšali hlavne kvôli tomu aby mala fajné "teplé" na zimu na spanie ale ona si to normálne komplet vyžerie je to jedna guľa kotúľavá :D keď je víchrica alebo teraz keď jej fúka rovno do stajne tak to tiež zavriem ale hej už je jak medveď krásne chlpatá hebučká už dokonca dosť dávno sa začala nasrsťovať a inak je to zdravý kôň len nechcem aby mi tam v noci mrzla tak za to sa pýtam :D.

24.11.2015 21:28
mgtka

XXX.XXX.22.86

Měla jsem taky ultrakulatého shetíka na pastevku a v zimě měl seno ad libitum a rozhodně mu to neuškodilo, myslím, že to ten kůň v mrazech opravdu spotřebuje na topení místo aby tloustl.

Jinak OT pro gituli, my koupili letos poprvé zlepšováček na balíky a je to super, není to taková ta čtvercová síť, ale opravdu na navlečení na balík.

24.11.2015 21:45
serafima

XXX.XXX.251.110

V tomto radšej budem počúvať veterinára nič proti naozaj... nevravím že jej nepridám teraz sa má za pár nocí otepliť tak že nebude mrznúť vôbec ale keď začne mrznúť pravidelne pridám jej cca 1-1,5 kg na noc.

25.11.2015 00:01
vet.

XXX.XXX.61.6

Raději bych na schvácení rizikovému koni dala trošku větší množství sen do sítě s malými oky, aby pojídal celou noc a mohl si topit, než mu rozhodit termoregulaci dáváním a sundáváním deky a než rozhodit metabolismus zkrmováním slámy. Nepíšete, jaké je to plemeno, ale čekám nějaké rustikální vhledem k lehké krmitelnosti. U takového koně je menší riziko, že mu bude zima. Studený nos nevadí problém nastává, když se kůň začíná klepat zimou...

Vanesa1

5.12.2015 10:49
Vanesa1

XXX.XXX.193.32

Já třeba dekuju. Myslím si, že deka je dobrá pokud kůň i v zimě pracuje. Potí se totiž, a srst navlhá směrem od kůže, kde může zůstat pod dlouhou hustou srstí, vlhká i několik hodin. Proto dávám deku, aby tato srst nenarostla. Doporučuju tuto a teď ji mají ají v akci http://www.parsival.cz/akce/deka_rugbe_iceprotect.

Přidejte reakci

Přidat smajlík