Šklebí se při žrádle.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.11.2015 12:50
kuna a

XXX.XXX.206.126

Nevíte někdo, proč to dělá. Můj letos petiletý valach se začal při žrádle strašně šklebit, není to jen při krmení když dostává jádro ale i celou dobu co žere seno. Je to hrůza, lidi co ho neznají se ho bojí nevíte někdo jak docílit toho aby přestal :-/ ? Je to čím dál horší, bojím se že začne zachvilku i hryzat. To je to takový hamoun ?

25.11.2015 12:55
kallisto

XXX.XXX.157.94

Potřebuje mít na žraní klid. Jak od lidí tak od koní. Někteří se toho nezbaví.

25.11.2015 13:15
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

kuna a napsal(a):
Nevíte někdo, proč to dělá. Můj letos petiletý valach se začal při žrádle strašně šklebit, není to jen při krmení když dostává jádro ale i celou dobu co žere seno. Je to hrůza, lidi co ho neznají se ho bojí nevíte někdo jak docílit toho aby přestal :-/ ? Je to čím dál horší, bojím se že začne zachvilku i hryzat. To je to takový hamoun ?

Máš dvě možnosti, buď koně nechat prostě v klidu nabaštit, aby neměl důvod se stresovat a hrozit všem kolem, nebo prostě i přes jeho škleby tam v klidu stát a jakmile přestane šklebit, tak odejít a nechat ho dožrat.Ono mu dojde, že člověk mu žrádlo nesebere, nám to pomohlo, taky uši na krku a za pár dní v pohodě, ještě jí můžu seno vzít a prostě třeba přendat a pohoda klídek.Někteří koně se to ovšem nikdy neodnaučí, tak je lepší je nechat v klidu u jídla.Záleží, jak moc to koník řeší.

25.11.2015 13:37
kuna a

XXX.XXX.57.44

No ja mu tam ani nelozim kdyz zere stavi jen aby prosel nekdo kolem boxu achjo no vypada jak vrah

25.11.2015 17:46
sisi58

XXX.XXX.218.3

Ten Váš se aspoň šklebí jen při žraní.
Nás chce kobyla nejspíš sežrat, jen se na ni podíváme.
Ale pod sedlem je perfektní.

25.11.2015 18:13
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

sisi58 napsal(a):

Sisi a jak se takovýto kůň kroti?:-D.

25.11.2015 19:20
sisi58

XXX.XXX.218.3

gitule vrtule napsal(a):
Sisi a jak se takovýto kůň kroti?:-D.

Nekrotí, ukecává

25.11.2015 19:32
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Já bych byla taky naštvaná, kdybych měla hlad a někdo mě rušil u jídla

25.11.2015 19:37
sisi58

XXX.XXX.218.3

Pokud by to jídlo stálo za to
no třeba se šklebí, že mu nechutná

25.11.2015 19:55
koně

XXX.XXX.205.252

A nedáváte mu málo?
Píšete, "po celou dobu co žere seno" To by, třeba u nás, znamenalo v podstatě pořád, protože mají seno nepřetržitě k dispozici.Takže by koně už museli mít ochrnuté pysky od šklebení, uši od přilípnutí ke krku a taky oči vykoulené.
Jinak bych ho asi nechala, když už tedy žrádlo dostane, aby na něj měl klid.Ať se tváří jak chce.
Pokud byl doteď v pohodě a najednou začíná být takhle protivný, zkusila bych hledat příčinu.Nezměnilo se mu něco v dosavadním managementu?Noví koně ve stádě, jiná stáj...

25.11.2015 20:34
polárka.15

XXX.XXX.171.253

sisi58 napsal(a):
Pokud by to jídlo stálo za to
no třeba se šklebí, že mu nechutná

U mě stojí vždy zato, mám fajnový jazýček

25.11.2015 20:58
sisi58

XXX.XXX.218.3

polárka.15 napsal(a):
U mě stojí vždy zato, mám fajnový jazýček

Já zbaštím vše, co uvaří někdo jiný

26.11.2015 09:30
katkaa1

XXX.XXX.187.26

sisi58 napsal(a):
Holčina stihla uhnout

Tak toto na mňa skúsil jeden nevychovaný žrebec ešte dávnejšie a mal tú smolu, že som práve tlačila fúrik s lopatou. Parelliho lopata robí zázraky už to nikdy potom neskúsil

26.11.2015 11:29
kuna a

XXX.XXX.206.126

Je takovy ušklebený hlavně vždy, když ho na zimu dávám do boxového ustájení :-/ jinak je zvyklý jaro leto cast podzimu na venkovní boxy... No je to hruza, ale malo bych řekla že nedostává, je takový když je plná stáj koní, když s ním jdu jezdit a dám si ho do stáje, ostatní koně venku... není problém. Asi je to prostě hamoun. Je zvlástní, že když žere seno venku tak se ještě od mého staršího koně nechá odehnat...asi si řeší své komplexy v boxe

26.11.2015 11:31
kuna a

XXX.XXX.206.126

sisi58 napsal(a):

Taky jsme měli jednoho ve stájí podobného, ale jakmile se nasedlal tak to byl stoprocentní kun.

26.11.2015 15:51
sisi58

XXX.XXX.218.3

kuna a napsal(a):
Taky jsme měli jednoho ve stájí podobného, ale jakmile se nasedlal tak to byl stoprocentní kun.

Nevím, jak je to teď v koňáckém společenství, ale dřív se koně dělili na ty, co jsou mrchy ve stáji a pod sedlem zlatíčka a na ty co jsou bezva na ošetřování, ale pod sedlem ludry
Já dávám přednost zlatíčku pod sedlem
Mimochodem, ta kobča nekouše, jen straší (ale vypadá to hrozivě) Za 6 let, co ji mám, kousla jen jedenkrát a to hloupého chlapa, co ji pleskal dlaní mezi očima
Zřejmě to viděl v televizním seriálu.
A mám vyzkoušené, že zvýšený hlas na ni platí, lopata ne.

26.11.2015 19:15
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Pokud se na vás kůň při žrádle šklebí, tak vás považuje za níže postaveného v žebříčku hierarchie stáda a ukazuje vám, že máte vypadnout a on vás tam nechce (trocha etologie neuškodí).
Rady nechat ho v klidu nažrat, jsou dobré jen k tomu, aby na vás jednou zaútočil, až v jeho osobním prostoru budete podle jeho soudu příliš dlouho.

Kůň se na vás NIKDY NESMÍ PŘI ŽRÁDLE ŠKLEBIT a nechat mu to projít je laická chyba jak prase.

Vy jste mu nadřazený tvor v jeho stádě ergo vy rozhodujete, kdo bude kdy žrát. Pokud se na vás zašklebí, ihned a naprosto nekompromisně ho donuťte, aby se okamžitě vzdálil od toho, co právě žere a donuťte ho stát v přiměřené vzdálenosti od žlabu/sena a nežrat, zatímco vy se mu v tom budete trochu rýpat nohou nebo rukou. Až potom, co vy uznáte za vhodné ho ke žrádlu pustit, tak od toho místa odejděte a nechejte ho tam jít. Klidně to opakujte několikrát za den. Ze začátku budete potřebovat možná i bičík, abyste "svůj" stádový nárok na jeho žvanec podpořila. Tím nechci říct, abyste koně zbila, jen ho prostě donuťte vám udělat místo a čekat až se vy "nasytíte". Jakmile to pochopí a začne respektovat, přestane se na vás šklebit.

26.11.2015 20:47
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Jako souhlasím s tím, ale na druhou stranu, když háži svému koni, tak chci, aby ustoupil, dal mi prostor než odejdu a pak ať si jde k senu, to stejné, když jdu s jádrem, až nejsem u žlabu, tak tam může jít, ale jinak ji nechávám být, ať má na žrádlo klid.

Spolu to máme vyřešené, žádný problém nemáme, spíše naopak. Ale jsem zastánce toho, že když má kůň večeři, měl by se mu dát klid.

Jedna kobyla u nás je taky v pohodě, ale u žrádla dělá caviky, je to prostě hysterka, ale v životě se na člověka zle nepodívala či neublížila v běžném životě.

26.11.2015 20:48
Terven

XXX.XXX.110.147

alfi pav napsal(a):
Pokud se na vás kůň při žrádle šklebí, tak vás považuje za níže postaveného v žebříčku hierarchie stáda a ukazuje vám, že máte vypadnout a on vás tam nechce (trocha etologie neuškodí).
Rady nechat ho v klidu nažrat, jsou dobré jen k tomu, aby na vás jednou zaútočil, až v jeho osobním prostoru budete podle jeho soudu příliš dlouho.

Kůň se na vás NIKDY NESMÍ PŘI ŽRÁDLE ŠKLEBIT a nechat mu to projít je laická chyba jak prase.

Vy jste mu nadřazený tvor v jeho stádě ergo vy rozhodujete, kdo bude kdy žrát. Pokud se na vás zašklebí, ihned a naprosto nekompromisně ho donuťte, aby se okamžitě vzdálil od toho, co právě žere a donuťte ho stát v přiměřené vzdálenosti od žlabu/sena a nežrat, zatímco vy se mu v tom budete trochu rýpat nohou nebo rukou. Až potom, co vy uznáte za vhodné ho ke žrádlu pustit, tak od toho místa odejděte a nechejte ho tam jít. Klidně to opakujte několikrát za den. Ze začátku budete potřebovat možná i bičík, abyste "svůj" stádový nárok na jeho žvanec podpořila. Tím nechci říct, abyste koně zbila, jen ho prostě donuťte vám udělat místo a čekat až se vy "nasytíte". Jakmile to pochopí a začne respektovat, přestane se na vás šklebit.

Pokud se kůň se kůň při žrádle jen šklebí a nenanačuje žádné výpady proti člověku nebo nechňape, tak bych rozhodně hlasovala pro to, nechat ho žrát v klidu.
Tzv. "žrací hysterie" je u koní dost častý jev a výše uvedeným postupem se spíš podpoří než potlačí. Kůň se utvrdí v tom, že o kyblík je třeba bojovat.
Uši přilepené k hlavě neznamenají vždy hrozbu, je to prostě vyjádřená negativní emoce - nespokojenost, netrpělivost, strach. Tím, že ho nějakou nesmyslnou buzerací donutíte mít uši vpředu, ho těch pocitů nezbavíte.
U koně zadavatelky mohlo dojít k nějakému posunu v hierarchii směrem dolů, kůň má prostě strach o své žrádlo. Pokud by se pokusil o výpad proti člověku, tak je na místě mu jednu fláknout, jinak bych ho opravdu nechala v klidu, žrádlo je žrádlo a nikoli práce, méně často bývá více a čím víc se s ho...m mažete, tím víc smrdí.

27.11.2015 08:36
Vany

XXX.XXX.50.243

Tak nevím, ale fotka mi přijde jako když má holčina rohlík v puse a chce po koni "pusinku". A je foceno z úhlu, který vypadá takto. Nepřijde mi to jako "zašklebený kůň jdoucí po oběti"..
Na fotce v ohradě je to zřejmé, jen mne zaráží ta ruka držící něco - vestu? Stylem toreador v aréně..
Ale to jen tak, jak na mne foto působí..

27.11.2015 15:20
sisi58

XXX.XXX.218.3

Vany napsal(a):
Tak nevím, ale fotka mi přijde jako když má holčina rohlík v puse a chce po koni "pusinku". A je foceno z úhlu, který vypadá takto. Nepřijde mi to jako "zašklebený kůň jdoucí po oběti"..
Na fotce v ohradě je to zřejmé, jen mne zaráží ta ruka držící něco - vestu? Stylem toreador v aréně..
Ale to jen tak, jak na mne foto působí..

Ohradu jste skoro uhodla, ne toreador, ale odhánění.
Jasně, pokud by byla fakt naštvaná, tak ani vesta nepomůže.
Holčina opravdu uhýbala, lekla se. Kobyla si nejspíš chtěla jen čuchnout. Ale vzhledem k tomu, jak při to vypadala, lekl by se každý.
Je to prostě šklebna a při její velikosti to vypadá dost hrozivě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík