Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.11.2015 18:05
annakoník

XXX.XXX.153.114

Ahojky mám klisnu, které hodně ztrácí kila, je to nejspíš způsobeno častým a většinou náročným tréningem. Kvůli tomu jsem tréningy snížila na tři až čtyři dny v týdnu s toho jsou dva dny většinou vyjížďky.Klisna dostává dvakrát denně seno a teď už i dvakrát denně jádro, do kterého dávám mrkve, jablka, suchý chleba, otruby, oves a někdy i nějakou zeleniny co zbude například trošku řepy. ještě stále má přístup na pěti hektarové pastviny, které už sice nejsou příliš travnaté, ale aspoň si trošku něco naškube sama.Rozhodla jsem se pořídit nějaké doplňkové krmivo, či granule, ale příliš se nevyznám ve značkách a kvalitě.
kdybyste věděli o nějaké levné značce, či nějakém jiném způsobu získání kil pro koně, která podporuje takovou tu zátěž, budu ráda když mi písnete. ani troška energie navíc neuškodí.
všem děkuji za váš čas a už se těším na vaše odpovědi a komentáře.
Nováková.

27.11.2015 18:07
kallisto

XXX.XXX.135.38

Kobyla chodí z tréninku zpocená? Pokud ano, bude potřeba buď snížit zátěž, nebo ostříhat a dekovat. Kolik toho jádra dostává? Otruby jaké? Kolik ovsa?

27.11.2015 18:29
annakoník

XXX.XXX.153.114

Z tréningu jak kdy v létě vždy, v zimně vetšinou ne nebo má propocené jen pod sedlem dekování a ostříhá není možná já to nemám ráda a jsem proti dekování a klisna může být i přes noc venku má otevřené stáje které jsou napojeny na ohradu kdykoliv chce může ven a zase dovnitř, dostává jen hrstičku ovsa otruby jsou pšeničné a dostává na půl jádro a na půl zeleniny v pěti litrovém kyblíčku 2 krát denně.

27.11.2015 19:30
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Evidentně to není z tréninku, ale z nedostatku žrádla a počasím...

27.11.2015 19:31
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Jinak, co skrývají ty Vaše tréninky? Co děláte jak náročné to je? Kobyla je bez energie?

27.11.2015 19:58
koně

XXX.XXX.205.252

annakoník napsal(a):
Z tréningu jak kdy v létě vždy, v zimně vetšinou ne nebo má propocené jen pod sedlem dekování a ostříhá není možná já to nemám ráda a jsem proti dekování a klisna může být i přes noc venku má otevřené stáje které jsou napojeny na ohradu kdykoliv chce může ven a zase dovnitř, dostává jen hrstičku ovsa otruby jsou pšeničné a dostává na půl jádro a na půl zeleniny v pěti litrovém kyblíčku 2 krát denně.

Takže dáváte malinký kyblíček( 5l) Teď už dvakrát denně.Říkáte tomu jádro, ale obsahem kyblíčku je hrstička ovsa a možná 2hrstičky otrub.Doplněné pár kousky zeleniny a 5l je hned.
Takže kobyla v podstatě jádro nedostává.
Seno dvakrát denně.Kolik?Dvě načechrané králičí hromádky, jak je teď moderní, nebo aspoň 15kilo?
Přičemž je pořád venku a ještě chodí denně či obden pod sedlo.
Bohužel se nezmiňujete, jak je kobyla stará a jakého plemene.
Ani jste nenapsala, co se skrývá pod pojmem "náročný trénink" Ani jak intenzivní jsou vaše vyjížďky.
Každopádně, pokud kůň hubne, dala bych mu především nažrat.K senu nepřetržitý přístup, otruby a oves nepočítat na hrstičky, ale aspoň litry. Neuvidíte li výsledek, můžete řešit odčervení, zuby, krevní rozbory, prostě hledat příčiny vnitřní.

27.11.2015 21:01
Terven

XXX.XXX.110.147

Trošku mi to připadá jako jídelníček pro morče...
2 x denně seno je nic neříkající údaj, pokud nenapíšete, kolik toho sena je. Ztrácí -li kobyla kila, na seně určitě nešetřete, ideálně by teď v zimě měla mít ad libitum, tzn. kolik sežere.
Budete-li navyšovat jádro, což by možná chtělo, tak určitě postupně, pomalu, nikoli velké množství naráz. Stejně tak, budete-li přidávat nový druh krmiva - je třeba začínat po troškách, koně postupně uvykat, příliš rychlá změna může být příčinou koliky.
Hubnoucí kobyle by možná prospěl olej, stačí obyčejný řepkový, do jádra, ale začínat je nutno rovněž velmi pomalu, téměř po kapkách...skončit můžete třeba u jedné deci, jsou tací, kteří dávají i víc.
Mrkev, řepa i jablka jsou fajn, ale spíš jako pochoutka a zdroj vitamínů, jádro to není.
Pokud v otázce krmení totálně tápete, možná by bylo dobré nechat si krmnou dávku sestavit odborníkem na míru
http://krmeni-koni.cz/
zadarmo to není, ale pravděpodobně by vám to ušetřilo do budoucna.

pengerka

29.11.2015 19:13
pengerka

XXX.XXX.130.19

Já osobně jsem potřebovala, aby mi kobča přibrala, a něco i trochu energetického, ale nechtěla jsem volit jádro. Začala jsem krmit cukrovarské řízky a sladový květ a lněné semínko a ostropestřecový olej, a přídám ještě slunečnici. S výsledkem jsem spokojená a kobča taky :) Je trochu živější než dřív a krásně se mi zakulatila. Dále jsem ji nechala seno non stop a jakmile se zakrmila byl vidět rozdíl. takhle jsem to vyřešila já :) Třeba vám to v něčem pomůže:).

Přidejte reakci

Přidat smajlík