jimmy007
XXX.XXX.96.1
Dobrý den,
do rukou se mi dostala sedmnáctiletá kobča, bývalá parkuračka. Skákala nad metr s přehledem i závodně, bohužel se jí stal úraz (ale to už je dost roků zpět) a má kohoutí krok. Podle veterináře jí ale noha vůbec nebolí, o čemž se sama přesvědčuji, kobča ráda běhá, někdy z radosti vykopává a vypadá to, že jí noha vážně v ničem nebrání. Když došlo na skákání, kobča vše štycla. Menší křížek i kolmáček, z klusu i ze cvalu. Zkoušela jsem okolo skoku chodit v kroku, překážky se nebojí. Zkoušely jsme skákat za zkušeným koněm, který jde do všeho s pár metrovým rozestupem, ale hned za ním. Kobča zase štycla. Neměl někdo podobný problém? Děkuji moc všem za rady :).
jimmy007
XXX.XXX.96.1
polárka.15
napsal(a):
Buď jí opravdu něco vadí ve výstroji či po fyzické stránce nebo je přetažená ze závodů a už toho má plné zuby, je znechucená a tak to dává najevo.
Výstroj by měla být ok, navíc k ničemu jinému nechuť nemá, jen k tomu skákání.. :/ Závodila naposled před x lety, takže přetažená ze závodů není...
ff12345
XXX.XXX.252.11
Je dost možné, že ji prostě skákání nebaví. Je to starší dáma, prožila si určitě náročnou kariéru a teď už chce mít zkrátka klid.
jimmy007
napsal(a):
Dobrý den,
do rukou se mi dostala sedmnáctiletá kobča, bývalá parkuračka. Skákala nad metr s přehledem i závodně, bohužel se jí stal úraz (ale to už je dost roků zpět) a má kohoutí krok. Podle veterináře jí ale noha vůbec nebolí, o čemž se sama přesvědčuji, kobča ráda běhá, někdy z radosti vykopává a vypadá to, že jí noha vážně v ničem nebrání. Když došlo na skákání, kobča vše štycla. Menší křížek i kolmáček, z klusu i ze cvalu. Zkoušela jsem okolo skoku chodit v kroku, překážky se nebojí. Zkoušely jsme skákat za zkušeným koněm, který jde do všeho s pár metrovým rozestupem, ale hned za ním. Kobča zase štycla. Neměl někdo podobný problém? Děkuji moc všem za rady :).
Tam může být i celá řada dalších zdravotních důvodů - kissing spines, podotrochlóza či artroza a s tím spojená bolest při dopadu... nebo prostě jen neschopný jezdec.
jimmy007
napsal(a):
Výstroj by měla být ok, navíc k ničemu jinému nechuť nemá, jen k tomu skákání.. :/ Závodila naposled před x lety, takže přetažená ze závodů není...
Zažila jsem 14ti letou kobylu přetaženou ze závodů a že pár let už nezávodila, tak to nic neznamená... Kůň tak silný vzdor neudělá jen tak. Něco za tím bude a sranda opravdu ne. Zaměřila bych se na zdraví a prostě bych s ní neskákala, ale dělala něco, co tu kobylu baví a s čím nemá problém. Proč jí do toho nutit?
jimmy007
napsal(a):
Dobrý den,
Skúšali ste skákať aj vo voľnosti? To by mohlo vylúčiť zdravotný problém. Ak ju niečo bolí nechcela by skákať ani bez jazdca. A ak skákať bude tak je problém buď vo výstroji (to by sa ale zrejme prejavovalo aj pri jazdení) alebo v jazcovi - zistila, že skákať nemusí.