Může být klkání velký problém?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nicnevi

2.12.2015 12:25
Nicnevi

XXX.XXX.242.21

Dobrý den,
chtěla bych se s vámi poradit ( budu ráda za každý názor). Rozhodla jsem se, že si po dlouhé době u koní jednoho pořídím. Narazila jsem na skvělého plnokrevníka (valach,5let, KHV 170cm= ideální jsem vysoká), chtěla bych s ním zkusit všestrannost. Zkoušela jsem si ho pod sedlem a je naprosto skvělý, ovladetelný, rychle chápající, nádherně skáče a v boxe je to také miláček. Byly jsme s ním už i na veterinární prohlídce a všechno vypadá dobře. Jediné co mě dost trápí je to, že klká ( s oporou). Dělá mi to dost starosti. Veterinář říkal, že by mu mohlo prospět nové prostředí a víc práce ( což mám v plánu.) Ale přesto si nejsem jistá... Chci ho především do sportu, takže by mě zajímalo, jestli ho to může nějak omezovat?...Popřípadě nemáte nějaké rady, jak to omezit nebo se toho zbavit?... O klkáku samozřejmě vím.. Také jsme slyšela, že se na místě, kde se zachytávají, má pomazat nějakou hodně pálivou omáčkou.
děkuji za odpověďi.

2.12.2015 12:50
keira

XXX.XXX.106.7

Měla jsem klkavého koně, v hobby sportování ho to neomezovalo.
Komu to ale vadilo byli ustajovatelé a majitelé dalších koní, kteří se báli, aby se to od něj jejich koně nenaučili. Obávám se, že klkavého koně vám mohou v některých stájích odmítnout ustájit.

Dále to vadilo mě- trápilo mě dívat se na koně, kterému kvuli řemínku otéká hlava. Pokud se utáhl méně, aby hlava neotékala, tak se mu dařilo klkat i s řemínkem.
Pálivá pasta vám toho asi moc nevyřeší, protože tím nemůžete namazat napaječku, žlab, celou ohradu, kohoutky dalších koní na výběhu...

Neměla jsem odvahu ho nechat operovat, slyšela jsem, že někteří klkají i po operaci a pak už s tím nejde nic dělat a řemínky už nezabírají. Nicméně následující majitelka ho odoperovat nechala, po operaci chvíli neklkal vůbec, pak zase začal, ale už snad mírněji.

Nejlepší je, pokud má člověk klkavého koně ve svém, s dalším svým koněm, nejlépe na pastevku, a neřeší to a koně neškrtí.

Jinak zdravotně byl ok. Zuby asi o něco opotřebovanější, celý oves nestrávil (což s tím asi stejně nesouvisí), ale byl krmitelný jako běžný kůň vysoko v krvi a snad nikdy neměl koliku.

2.12.2015 12:51
kallisto

XXX.XXX.157.94

Klkání jako takové problém nebude. Může to zhoršovat přijímání krmiva, protože může napolykat vzduch ale u mladého koně bych se bála spíše deformace zubů, která přijde... Hodně koní klká i s řemenem a naučí se časem klkat i bez opory. Na omáčku zapomeň, dají se koupit přípravky proti okusování. Dostatek práce je fajn, ale v boxe se tomu koně většinou nevyhnou. Ideální je venkovní výběh, pastevko a tak, kde koně k tomu mají aspoň o chlup menší sklon, kamaráda vedle a ideál furt něco přebírat a chroupat... Jinak výkonnostně to vliv mít nebude.

2.12.2015 12:53
kallisto

XXX.XXX.157.94

Přesně tak, operace nebývá vždy úspěšná. Naproti tomu máme klkavého koně ve stáji furt a to včetně hříbat ve stádě a nenaučil se to nikdy žádný.

U nás pomohl výběh ohrazený el. páskou tak, aby neměl o co klkat.

2.12.2015 13:14
keira

XXX.XXX.106.7

kallisto napsal(a):
Přesně tak, operace nebývá vždy úspěšná. Naproti tomu máme klkavého koně ve stáji furt a to včetně hříbat ve stádě a nenaučil se to nikdy žádný.

U nás pomohl výběh ohrazený el. páskou tak, aby neměl o co klkat.

Mno, abych pravdu řekla, jednou jsem přišla do stáje a viděla, jak kůň v protějším boxu, takový přihlouplý trouba, ožvýkává hrazení a vypadá, jako když se o něco snaží. Vylekalo mě to a tak jsem ho přes ten čumák projistotu plácla.
Ale doopravdy se to za 4 roky, co jsem ho měla, od něj žádný kůň nenaučil a ani u další majitelky s tím nebyl problém.

Ten můj to uměl o kohoutek/krk jiného koně, takže absence dřevěného hrazení nám zas tak moc nepomohla. Ale faktem je, že když by měl jako společnost malého poníka, tak už by si možná neškrtnul :D.

2.12.2015 14:07
kapička

XXX.XXX.5.211

Ve stáji je klkavý kůň, vedle něj se vystřídalo dost různých koní a ani jeden s tím nezačal. Klká s oporou a nejčastěji u jídla.

2.12.2015 16:53
svatka

XXX.XXX.70.17

Nicnevi napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se s vámi poradit ( budu ráda za každý názor). Rozhodla jsem se, že si po dlouhé době u koní jednoho pořídím. Narazila jsem na skvělého plnokrevníka (valach,5let, KHV 170cm= ideální jsem vysoká), chtěla bych s ním zkusit všestrannost. Zkoušela jsem si ho pod sedlem a je naprosto skvělý, ovladetelný, rychle chápající, nádherně skáče a v boxe je to také miláček. Byly jsme s ním už i na veterinární prohlídce a všechno vypadá dobře. Jediné co mě dost trápí je to, že klká ( s oporou). Dělá mi to dost starosti. Veterinář říkal, že by mu mohlo prospět nové prostředí a víc práce ( což mám v plánu.) Ale přesto si nejsem jistá... Chci ho především do sportu, takže by mě zajímalo, jestli ho to může nějak omezovat?...Popřípadě nemáte nějaké rady, jak to omezit nebo se toho zbavit?... O klkáku samozřejmě vím.. Také jsme slyšela, že se na místě, kde se zachytávají, má pomazat nějakou hodně pálivou omáčkou.
děkuji za odpověďi.

Klkání jako takové není zdravotní problém. Je s ním spojena řada pověr a mýtů a když jsme před časem kupovali klkavou klisnu, dalo práci se probrat k reálným informacím.
V první řadě klkání sice není zdravotní problém (krom opotřebení zubů), ale dost často z něj pochází - obrovské procento plnokrevníků (netýká se to jen jich, ale dělaly se u nich rozsáhlé studie) má vlivem krmení (málo objemu, hodně jádra, často prázdný žaludek a hlad) a celkového managementu od mládí žaludeční vředy a s tím spojené bolesti břicha (někdy mohou až i kolikovat), od kterých si klkáním ulevují. V hlavě si to s tou úlevou spojí natolik, že ani po přeléčení vředů s tím pravděpodobně nepřestanou. Pro klkavého koně je klkání stejně silná psychologická potřeba jako žrádlo (také existují studie, ale všechno je to v angličtině), takže zabraňovat mu v tom ať už řemenem nebo operací vidím jako kruté. Klkání může být i stájový zlozvyk z nudy, spousta lidí to tomu přisuzuje, ale často je to jen jedna z příčinných souvislostí. Kůň začně klkat mnohem spíše z hladu než z nudy, protože na hlad jeho zažívací systém není stavěný (což přímo souvisí se vznikem žaludečních vředů, je to nepominutelný faktor stejně, jako stres).
Jak asi plyne z textu, u nás ve stáji koním klkací řemeny nedáváme. Mnoho lidí se obává toho, že koně od sebe klkání okoukají, ale moje mladá kobyla stojí naproti dvěma klkajícím už skoro tři roky a ani ona, ani nikdo jiný tento problém nemá. Ve stájích, kde od sebe koně klkání "okoukávají", obvykle toto souvisí s celkovým managamentem.
Nicméně to nic nemění na to, že v některých stájích ti klkavého koně neustájí, nebo budou trvat na tom, aby nosil řemen (někteří koně ale klkají i s ním), takže je dobré si toto ujasnit předem.
Nejlepší způsob, jak příčiny klkání co nejvíce eliminovat, je skutečně koně nechat žít 24/7 venku, ale nedá se počítat s tím, že by se tak kůň dal úplně "vyléčit".

2.12.2015 16:53
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Nicnevi napsal(a):
Dobrý den,
děkuji za odpověďi.

Určitě bych změnila boxové ustájko na pastevní samozřejmě s ohledem, jak na tom nyní koník je, pokud byl doteď v boxu, tak ho ven strčit na jaře, aby se měl čas na zimu připravit.Klkání u koní přestává ve chvíli, kdy končí stres z ustájení, tudíž nejlepší je, aby nestál po práci v boxe, také je více, než pravděpodobné, že tento zlozvyk naučí další ustájené koně.Navíc samotné klkání ohrožuje koně na životě, neboť polykáním vzduchu může dojít ke kolice a to je velmi vážné a zdraví ohrožující onemocnění.Většinou jsem se setkala s tím, že ustájení 24/7 prospělo koním, kteří měli zlozvyky tohoto typu.Klkací řemen koníkovi nasazují a pomáhá?Známá z toho byla nešťastná a tak koni v boxe dala zevnitř elektriku, aby se nemohl opřít a klkat, taky to pomohlo, spíše potlačilo zlozvyk bolestí od elektrického proudu, ale box měl veliký 5*6 metrů ve stáji, takže pohyb nějaký měl a nemusel se bát, že udělá krok sem nebo tam a dostane výboj.

2.12.2015 17:58
svatka

XXX.XXX.70.17

"klkání ohrožuje koně na životě, neboť polykáním vzduchu může dojít ke kolice"

Moderní výzkumy v posledních letech prokázaly, že "polykaný" vzduch ve skutečnosti do žaludku nepronikne a toto je tedy jedna z rozšířených pověr.
Pokud trpí klkavý kůň na koliky, je oboje - jak klkání, tak koliky - pravděpodobně důsledkem jiného zdravotního problému, často právě vředů.

2.12.2015 18:13
mgtka

XXX.XXX.92.43

Já znala kdysi koníka, který klkal s oporou, vyskakano měl S s juniorkou. Nosil klkaci remen ale ne takový ten kovový ale široký kožený, který mu nijak při ničem nevadil, jen když tak sklonil hlavu při tom polknuti. Měl jen jednoho souseda a ten to nikdy neokoukal.
Každopádně i přes to bych se klkaciho koníka bála. Ten váš vysněný je z MS kraje že?koukám po okolí a vídám ho v inzerci.

Omlouvam se za ty háčky a čárky ale pořád si zatím nerozumím s novým telefonem.

Nicnevi

3.12.2015 06:42
Nicnevi

XXX.XXX.242.21

mgtka napsal(a):
Já znala kdysi koníka, který klkal s oporou, vyskakano měl S s juniorkou. Nosil klkaci remen ale ne takový ten kovový ale široký kožený, který mu nijak při ničem nevadil, jen když tak sklonil hlavu při tom polknuti. Měl jen jednoho souseda a ten to nikdy neokoukal.
Každopádně i přes to bych se klkaciho koníka bála. Ten váš vysněný je z MS kraje že?koukám po okolí a vídám ho v inzerci.

Omlouvam se za ty háčky a čárky ale pořád si zatím nerozumím s novým telefonem.

Děkuji za odpověď. Ne, pochází z Pardubic a neni ani inzerovaný, mám ho na doporučení :).

Nicnevi

3.12.2015 06:42
Nicnevi

XXX.XXX.242.21

Děkuji všem za odpovědi :).

lina225

3.12.2015 08:49
lina225

XXX.XXX.179.169

Ja bych si klkaveho kone nekoupila. Opravdu s tim muze byt problem pri ustajovani a u plnokrevniku to ma obvykle za nasledek, ze vypadaji jak zebrinaky. Odnaucit se to neda a remen bych tedy svemu koni davat nechtela, nenluve o tom, ze to u vsech nepomaha. Myslim, ze relativne zdraveho (vzhledem k tomu, kolik ma nabehano) plnokrevnika sezenete za par penez vzdycky.

3.12.2015 09:05
náhoda

XXX.XXX.20.36

gitule vrtule napsal(a):
Určitě bych změnila boxové ustájko na pastevní samozřejmě s ohledem, jak na tom nyní koník je, pokud byl doteď v boxu, tak ho ven strčit na jaře, aby se měl čas na zimu připravit.Klkání u koní přestává ve chvíli, kdy končí stres z ustájení, tudíž nejlepší je, aby nestál po práci v boxe, také je více, než pravděpodobné, že tento zlozvyk naučí další ustájené koně.Navíc samotné klkání ohrožuje koně na životě, neboť polykáním vzduchu může dojít ke kolice a to je velmi vážné a zdraví ohrožující onemocnění.Většinou jsem se setkala s tím, že ustájení 24/7 prospělo koním, kteří měli zlozvyky tohoto typu.Klkací řemen koníkovi nasazují a pomáhá?Známá z toho byla nešťastná a tak koni v boxe dala zevnitř elektriku, aby se nemohl opřít a klkat, taky to pomohlo, spíše potlačilo zlozvyk bolestí od elektrického proudu, ale box měl veliký 5*6 metrů ve stáji, takže pohyb nějaký měl a nemusel se bát, že udělá krok sem nebo tam a dostane výboj.

Z vlastní zkušenosti - pastevko klkacímu koni nemusí pomoct.

Máme na pastevku klkací kobylu a ta vydrží klkat o hrazení výběhu několik hodin v kuse.

Jednou při opravách hrazení pastvin jsme ji pozorovali - klkala 3 hodiny a to opravdu nepřeháním. Příkrm je schopná žrát i hodinu. Po každém soustu si klkne. Musíme ji hlídat.

Majitelka je už nešťastná. Bohužel, bude muset dostat natrvalo klkací řemen. i když je na pastevním ustájení.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2015 17:00
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlasím se svatkou.

Klkací řemen bych nedávala, řešila bych zdraví a pohodu koně a stáj, kde si nemyslí, že z klkání jsou koliky a kolem pevných předmětů má být pro klkavce omotaná elektrika.

Pokud bych o takové stáji, nejlépe dvou, věděla, klkavého koně bych i koupila-pokud je to jediná vada/ sto koní-sto vad, a "vad", ty, o kterých nevím, budou možná horšísmajlík/
S vetem bych probrala terapeutický pokus s ranisanem nebo blokátory protonové pumpy, s koníkem jednala na pohodu, dala adlibitně seno, klidně zpomalovačem, upravila KD na prevenci kolik a zlepšené trávení/ s výživářem, pokud neumím sama/.Pokud by i pak za rok klkal, tak by prostě klkal.
Zuby jednou ročně a nerašplit nic zbytečně.

3.12.2015 18:25
axl

XXX.XXX.159.147

Zalezi i jak moc klka, jestli pri kazde malicke prilezitosti nebo jen pokud se nudi. Co se tyce operace, mam valacha, ktery je na to operovan a neklka. Chnape po voditku, kdyz stoji na uvazisti, ale ne vzdy a zlab ma ohlodany. Ale je to spise, ze ho parkrat pri zrani chytne. A jak to nejde, necha toho. Pak mame ve staji opravdu klkavou kobylu a nikdo to neresi. Zadny hribe to neodkoukalo, zadnej okolo stojici taky ne. A jak tu nekdo psal, popkud mam staj, kde mi kone ustaji, sla bych do nej.

susu

3.12.2015 21:07
susu

XXX.XXX.16.91

S řemenem opatrně, strašně koní se naučí klkat i s ním a vznikají od toho pak hrče na krku, které už nikdy nezmizí. Mám klkajícího koně. Hodně mu pomohl režim venku, ale teď když už se nepasou, tak klká znovu. Nejvíc když má nervy anebo se nudí. Dávali jsme pastu proti okusu, hladké stěny atd. vždy si našel něco o co si klkne. Nakonec jsme se s tím smířili. Prostě to má jak člověk cigára. Kdo přijde, tak se toho děsí. Nikdo jiný to neokoukal za těch 5 let, ale musím zdůraznit, že naši koně tráví většinu času venku a předpokládám, že kdyby to bylo naopak, tak se někdo z nudy přidá. Jinak náš nikdy neměl zdravotní problémy spojené s klkáním. Jestli se vám koník zamlouvá a je zdráv, neváhejte a jděte do něho. A určitě ho za klkání netrestejte, hodně štěstí.

Kúsanie

10.12.2015 16:59
Kúsanie

XXX.XXX.13.106

U, nás máme žrebca a klká. Keď ho naše družstvo kúpilo mal ten remeň na sebe ale predseda pvedal nech mu to z krku dajú dole. Prettynko ten obojok nemá už skoro 2 roky a za tie dva roky mal už 3 krát koliku. Teraz má zase takže odporúčala by som ten klkací remeň.

10.12.2015 18:07
keira

XXX.XXX.132.244

Kúsanie napsal(a):
U, nás máme žrebca a klká. Keď ho naše družstvo kúpilo mal ten remeň na sebe ale predseda pvedal nech mu to z krku dajú dole. Prettynko ten obojok nemá už skoro 2 roky a za tie dva roky mal už 3 krát koliku. Teraz má zase takže odporúčala by som ten klkací remeň.

Je otázkou, jestli by ty koliky neměl i s řemínkem. To, že něco koreluje, neznamená, že je to příčina a následek. Tak koníkovi zase dejte řemínek, jinak v managementu nic neměňte a za další 2 roky uvidíte. Jinak to jsou jen domněnky.

13.12.2015 13:06
Eliška0011

XXX.XXX.136.152

Měla jsem klkací kobylku, byl to děs. Měla moc obroušené zuby a pak špatně žrala. Jednoho dne když klkala o přístřešek, zasekla si třísku do patra. Byla to pěkná paseka. Naštěstí se snadno vytáhla. Ale znám pána který měl stejný problém, bohužel se na to přišlo pozdě a koník podlehl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík