kopretinaaa
XXX.XXX.210.246
Dobrý den,
potřebuji znát vaše názory na to, zda toto hříbátko má příliš prošlápnuté spěnky a zda myslíte, zda by se to dalo vhodnými korekturami v tomto věku ještě zpravit? Děkuji...
kopretinaa
XXX.XXX.210.246
Jej, omlouvám se za hrubku, samozřejmě, že Spravit... ;-)
Takže tento koník s tím pravděpodobně už bude mít problémy? Četla jsem totiž, že vhodným trimem se to dá upravit a když se začne včas, tak i úplně problém napravit. Takže do koupi tohoto koníka byste nešli?
kopretinaa
napsal(a):
Takže tento koník s tím pravděpodobně už bude mít problémy? Četla jsem totiž, že vhodným trimem se to dá upravit a když se začne včas, tak i úplně problém napravit. Takže do koupi tohoto koníka byste nešli?
Jak až moc velké porušení spěnky je diagnostikuje veterinář, ne my od pohledu od stolu. Těch možných příčin je hodně. Jinak se týká trimu - tak k tomu se já vyjadřovat nebudu raději, ale každopádně to chce kvalitního kováře, změnu režimu a celoživotní péči a peníze.
Takového koně bych rozhodně nekoupila.
kopretinaa
napsal(a):
Nekoupila bych ho, problém nevyřeší jakákoliv úprava kopyt nebo způsob kování.
Bude se to s růstem zatížení (vyšší hmotnost zvířete, jezdec) leda zhoršovat a ani na chov takový kůň není.
neznam
XXX.XXX.147.91
Prosím pro mé další vzdělání - jaké zdravotní problémy jsou spojeny s těmito spěnkami? podle obrázku - prošláplé jsou jen ty přední, vidím to dobře? děkuji.
neznam
napsal(a):
Prosím pro mé další vzdělání - jaké zdravotní problémy jsou spojeny s těmito spěnkami? podle obrázku - prošláplé jsou jen ty přední, vidím to dobře? děkuji.
Je to prostě trvalé poškození spěnky, souvisí to s kvalitou pohybu koně do budoucna. Je to nepřirozené a velice namáhavé opotřebení šach, kloubů a vazů v noze i s ohledem na kopyto a kopytní kost. Úhel spěnky je jiný než u zdravého koně, tudíž působí tak, jak nemá. U hříběte bych to ještě nenazývala prošláplými spěnkami, ale "pouze" měkkými spěnkami.
kopretinaaa
XXX.XXX.210.246
Děkuji za názory... Vložím ještě fotku z jiného dne, tam mi to tolik nepřijde, při pohybu po tvrdém to prý kobylka nemá, je možné, že to takto pouze vypadá na té fotce, když stojí v bahně a natahuje se za mnou? V pondělí tam opět jedu, tak se na to zaměřím, všimla jsem si z toho až na té fotce. Prý se to koníkům i může samo srovnat, nevím ale, nakolik by to byl risk...
kopretinaaa
XXX.XXX.210.246
kopretinaaa
XXX.XXX.210.246
A tady.
kopretinaaa
XXX.XXX.210.246
taiza222
napsal(a):
Pokud chcete ohodnotit prošlápnuté spěnky, tak je potřeba je vyfotit. Tyto fotky z dálky a ze shora směrem k nohám jsou nedostačující.
Doplním. Vyfotit na rovném pevném podkladu ( asfalt, beton, dlažba...) v úrovni spěnky, takže s foťákem hezky do podřepu nebo lehu.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Tak ako pri všetkých iných konských anomáliách je vždy treba posudzovať individuálne. Je to žriebä, spenky sú mäkké, váha koňa(a plus váha jazdca) je sústredená na predné nohy, takže je veľmi pravdepodobné, že sa to vekom bude zhoršivať. Ale samozrejme, je možné, že celý život bude mať iba mäkké spenky a žiadne problémy. Takže je to taká ruleta a záleží na vás, ako sa rozhodnete. Ale vzhľadom na to, koľko je na trhu koní, zdá sa mi nerozumné kupovať "už poškodeného koňa".
kopretinaaa
XXX.XXX.210.246
Zde klus na tvrdém.
kopretinaaa
XXX.XXX.210.246
Nejde mi vložit video..
kopretinaaa
XXX.XXX.210.246
kopretinaaa
XXX.XXX.210.246
...
Z jakého důvodu trváte na tomto koni? Co to je zač a za kolik?
Jak Vám psali ostatní - chce to FOTKY ne fotky, jak se s ním mazlíte ve výběhu, to nám opravdu nic neřekne.
Za mě jak jsem psala shora - prošláplé spěnky to nejsou, jsou to měkké spěnky a dlouhé, které opravdu mohou přejít do formy "prošláplé" spěnky. Vzhledem k růstu koníka, zatížení jak svojí hmotností, tak hmotností Vaší jakožto jezdce. Celoživotní starost jak peněžní, tak celkově s nejistým výsledkem, zda ten kůň nebude v budoucnu pouze jako "sekačka" na trávu s vysokými náklady.
Znám i člověka, který s takovým koněm sportoval - ten kůň má teda zadky (což předky jsou větší problém), několik let je díky úrazu na přední noze jako rekreační kůň, tak chodí pomalu spěnkovým kloubem po zemi a majitelce to nevadí - občas jí to nateče, občas pokulhá, ale vždy to sama rozchodí, tak to neřeší a taky to měla od mala.
Další kamarádčina kobyla, která toto má tak je schopna chodit jen na speciálním okutí nohou, které také není levné a je to kobča vyloženě společník.
Na trhu je plno koní, zdravých. A o to víc, když se jedná o hříbě a už má určitý problém...
kopretinaaa
XXX.XXX.210.246
Je to 1,5 roku stará kříženka, ze 3/4 qh a z 1/4 pony. Fotky pořádné žel nemám, dělala jsem jen video a to mi sem nejde vložit. Kobylka má úžasnou povahu, je to charakter, na to, jak je mlaďounká, je obrovsky klidná. Vím, že je to risk, může se jí to po podání minerálů, dostatkem pohybu a nestáním jen v bahně zlepšit, nemusí s tím mít nikdy problém a bude mít velice pohodlné xhody...když to bhde ta lepší varianta. Může mít ale také problémy, o kterých se zde píše. Nikdo mi neřekne, zda to dopadne tak či tak, co pročítám, tak lidé mají zkušenosti tak i tak. Jde asi o to, rozhodnout se, zda do toho risku jít. Kobylku bych měla od kamarádky výměnou za sedlo, což je také pro mě výhodné, pomůže mi s obsedáním, až přijde čas... Je to hodně pro i proti...
kopretinaaa
napsal(a):
Je to 1,5 roku stará kříženka, ze 3/4 qh a z 1/4 pony. Fotky pořádné žel nemám, dělala jsem jen video a to mi sem nejde vložit. Kobylka má úžasnou povahu, je to charakter, na to, jak je mlaďounká, je obrovsky klidná. Vím, že je to risk, může se jí to po podání minerálů, dostatkem pohybu a nestáním jen v bahně zlepšit, nemusí s tím mít nikdy problém a bude mít velice pohodlné xhody...když to bhde ta lepší varianta. Může mít ale také problémy, o kterých se zde píše. Nikdo mi neřekne, zda to dopadne tak či tak, co pročítám, tak lidé mají zkušenosti tak i tak. Jde asi o to, rozhodnout se, zda do toho risku jít. Kobylku bych měla od kamarádky výměnou za sedlo, což je také pro mě výhodné, pomůže mi s obsedáním, až přijde čas... Je to hodně pro i proti...
Já vidím samé proti, nic pozitivního na tom nevidím...
kopretinaaa
napsal(a):
Mám dojem, že chcete už jen požehnání, že má cenu do toho jít, že je velká šance, že vše bude v pořádku, že jste se do kobylky prostě zamilovala. Tomuhle se nedá velet.
Čistě z racionálního hlediska. Hříbat kříženců za velmi levno je hodně. S lepším exteriérem. Taky mazlivých. Taky na svůj věk velmi klidných a vstřícných. Dlouhé spěnky se nezlepší. Ani minerály, ani dostatkem pohybu, ani nestáním v bahně, ani ničím jiným. Stejně jako by se jí lepší péčí nezměnila barva, délka uší nebo třeba stehenní kosti. Může se to změnit v prošláplé spěnky nebo nemusí. Většinou se to zhoršuje. Jste do kobylky sice zamilovaná, možná máte pocit zodpovědnosti postarat se o koně kamarádky, když ho dává pryč, ale chcete mít koně, který bude ve výsledku stát více peněz "na údržbu" a pravděpodobně nebude plně využitelný podle Vašich představ? Snadno si oblíbit lze i jiného koně.
Nemluvě o tom, že jakéhokoliv křížence bych radši kupovala v starším věku, jako dvouletka, tříletka a staršího, aby bylo poznat, co z něho roste.
Nebrala bych. Navíc pokud už při výběru koně řešíte peníze, tak bych zkusila šáhnout po úplně jiných zvířatech. Abyste se pak nezařadila mezi ty chovatele, kteří mají koně v bahně, protože nemají peníze na zpevnění nebo na dražší ustájení nebo chtějí postavit přístřešek za 15tisíc, protože víc nemají nebo strouhají po půl roce, protože je to drahé. A to pořád mluvím o zdravém jedinci.
kopretinaa
XXX.XXX.234.18
Děkuji za názory, je jasné, že když čtu v diskuzích, že měli koníka s tímto problémem a zlepšilo se to, že mě to potěší a dodá naději, ale nejsem zaslepená tím, že chci tohoto koníka a žádného jiného. Pastvinu s přístřeškem již hotovým máme, vypodloženo tosiplastovými rohožemi, aby koníci nestáli v bahně. Máme již 2 kobylky pony. Po špatné zkušenosti koupi kobylky za 50tis už nemám důvěru v koupi koně přes inzerát, proto mě lákala nabídka mít koníka od někoho, logo znám a věřím mu, víc než o vzhled mi jde o povahu a navíc v tomto věku bývají často hříbátka taková "ošklivá káčátka". Předci též se skvělou povahou. Ale samozřejmě zdraví je také velice důležité, proto to řeším a jsem ráda za kritické hodnocení, je mi jasné, že by to byl risk 50:50 zda to bude v pořádku či se to bude zhoršovat. Nikdo předem to nemůže vědět, jen mě zajímal názor lidí, co s tím mají zkušenost, že mají takového koníka a bývá to zrovna tak - někdo úplně v pohodě, někdo musí speciálně kovat atd a to bych nerada...
Lenže, toto nie je o tom, že sa možno bude zhoršovať. Celý život budete riešiť povrch, kutie, záťaž. Od obsadania, cez nejaké jazdenie, až do konca života. Stále budete pozorovať, či nepajdá, či sa to nezhoršuje, každú jednu nečistotu chodu už budete rozoberať, čo keď to bola veľká záťaž, čo keď to bol ťažký povrch... Proste nebudete mať kľudny' život, lebo ten problém tam je a nezmizne.
A v neposlednom rade treba počítať aj s tým, že jedného dňa možno budete musieť kobylku predať a hľadať nový domov pre koňa, ktorý ma určitý handicap a nemá ani chovnú hodnotu nie je jednoduché.
kopretinaa
napsal(a):
Děkuji za názory, je jasné, že když čtu v diskuzích, že měli koníka s tímto problémem a zlepšilo se to, že mě to potěší a dodá naději, ale nejsem zaslepená tím, že chci tohoto koníka a žádného jiného. Pastvinu s přístřeškem již hotovým máme, vypodloženo tosiplastovými rohožemi, aby koníci nestáli v bahně. Máme již 2 kobylky pony. Po špatné zkušenosti koupi kobylky za 50tis už nemám důvěru v koupi koně přes inzerát, proto mě lákala nabídka mít koníka od někoho, logo znám a věřím mu, víc než o vzhled mi jde o povahu a navíc v tomto věku bývají často hříbátka taková "ošklivá káčátka". Předci též se skvělou povahou. Ale samozřejmě zdraví je také velice důležité, proto to řeším a jsem ráda za kritické hodnocení, je mi jasné, že by to byl risk 50:50 zda to bude v pořádku či se to bude zhoršovat. Nikdo předem to nemůže vědět, jen mě zajímal názor lidí, co s tím mají zkušenost, že mají takového koníka a bývá to zrovna tak - někdo úplně v pohodě, někdo musí speciálně kovat atd a to bych nerada...
Uvědomte si, že to je růstová nebo genetická vada, není to vytrhlá hříva, která časem zpátky naroste a člověk nepozná, že tam kdy co bylo.
Je prostě "špatně narostlý" a to špatné se bude dál rozvíjet. Člověka se skoliózou zad, s kratší jednou nohou, se zraněným kolenem a problémy s vazy, může dál klidně žít, ale má to určité omezení, určitá pravidla, které se po čas života udržují, než přijde zlom a začnou problémy. člověk to řekne, zvíře ne. Koně dokáží snášet dlouhodobě i velkou bolest a nepohodlí a nedají to na sobě znát.
Promiňte, ale pokud jste koupila koně a naletěla, je to Váš problém, když člověk investuje za vyšetření, do RTG a další věci, tak přijde na to, zda koupil zvíře takové, jaké mu prodejce tvrdil nebo ne. Bez tohoto bych koně opravdu nekoupila. Konzultovala jsem to jak s veterinářem, tak zubařem, tak kvalitním kovářem a mám opravdu zdravé zvíře.
Na chov nebude, na rekreační ježdění spíše ano, ale víc ne.
kopretinaa
napsal(a):
Mě osobně hříbě přijde jako dosti mizerné, takové podražené.Možná je to tím, že na fotkách je to špinavé chlupaté kostnaté břichaté nic, navíc zabořené do bahna.
Má li to být kříženka s quarterem, rok a půl stará čekala bych zvíře celkově mohutnější.Nebo má spíš tři čtvrtiny poníků?
Dlouhé spěnky na předních má, zdá se.Ale s delšími, měkčími spěnkami funguje spousty koní.Který má ideální postoj, ideální končetiny, ideální kopyta?
Chcete tuhle kobylku přidat do výběhu ke svým poničkám, nakrmit jí, odčervit ?Podle toho, jak se bude vyvíjet jí časem obsednout a brát jí na lehké rekre vyjížďky?To by mohla zvládnout.
Ale zas nevíte, jak vám vyroste či zmohutní, zatím nemá holeň nic moc.Pokud jste na fotkách vy, jakožto budoucí jezdkyně, aby vám nebyla malá a drobná.
Viděla jste její rodiče, že byste aspoň trošku měla představu?
Jestli jste se zamilovala, tak asi není co řešit a za sedlo jí můžete znova vyměnit vždycky
kopretinaaa
napsal(a):
Z tých fotiek tie sponky úplne posúdiť nejde. Vyzerajú dlhšie, ale to nemusí ešte znamenať, že kôň bude jazdecky nevyužiteľný a bude mať problémy. A úpravou kopýt sa sklon sponky dá tiež ešte trcha zmeniť. No ak si chcete kúpiť koňa treba si položiť otázku čo s ním chcete v budúcnosti robiť a dať emócie trocha bokom. Koník na fotke je väčší poník, s kratším rámcom a tenkými nohami. Nikdy to nebude super parkurák ani drezurák, ale môže to byť pohodový parťák na vychádzky pre menšieho jazdca. Mne osobne sa nepáči, ale keď sa poobzerám po okolí na čom všetkom tu ľudia jazdia tak nie je až taký škaredý