Jsem s rozumem v koncích.. Nevím co mám dělat, co je správné, co má smysl..
Nastíním situaci:
Kobyla CS,17 let, muchařka, po úrazu zad jí zůstala na PZ noze na spěnkovém kloubu nálevka, kterou má již cca 10-12 let. Já mám kobylu 4.rok.
A nevím co mám dělat, nevím komu to říct, s kým se poradit... Pravděpodobně od začátku, když zakulhala, nebyla to nikdy vina zad (na které mě minulá majitelka upozornila, že jsou po úrazu a kůn je pouze na lehkou ekreaci, cože jsme vždy dodržovali), ale téhle nohy, nálevky. Problém je už roky v té noze a záda se zdají být v pořádku. Ovšem veliký problém se kterým se potýkáme už několik měsíců. Hrozně kulhá, téměř na tu nohu nechce chodit. Nikdo na ní už měsíce nejezdí.
Kéž bychom to věděli... Kéž bysme si neustále neříkali - to jsou ty záda, asi si v nich hnula... Kdyby
V létě chvílema kulhala a chvílema vypadala dobře. Ale poslední měsíc nebo dva už na nohu sotva došlápne. Dělala jsem co mě napadlo, co mi řekli veterináři. Všechno bez efektu. Rentgeny ukázali, že díky nálevce, která se nikdy neřešila, se na šlachovém pouzdře udělali zvápenatělý místa, jakýsi výrůstky, který brání šlaše se v pouzdře pohybovat a proto ji to bolí. Šlachový pouzdro je pro šlachu těsný. Zatím je mi známa jediná pomoc, velice nákladná a velice nejistá výsledku - a to nohu otevřít a šachový pouzdro rozříznout a udělat ho pro šlachu větší. A když říkám nákladná, myslím tím několik desítek tisíc. Nevím, co mám dělat a už mi dochází síly i peníze. Dosud její nemoc stála skoro 10 tis. během pár týdnů a nikdo nic nedokázal.
Někteří mi radí ať ji nechám uspat... Srdce mi říká, že to nemůžu udělat, že musím zkusit všechno.. Ale ona má bolesti, v létě ji trápí mouchy a bojím se, že ji život netěší.
Nedokážu se rozhodnout. Protože ona doma v malým výběhu chodí tak, jak říkám, ale když ji vezmeme do velkýho nebo na louku (což je cca 2-4x do týdne), tak lítá a je asi šťastná. Akorát, že pak přijdeme domů a za několik hodin se jí to rozleží a zase na nožku chodí jako by v ní měla hřebíky.
Ještě jsem to nezabalila, čekám na rentgeny - který jsem bohužel nechala udělat nějaké debilní veterinářce, protože už několik týdnů je z ní nemohu dostat. Až je budu mít ještě je rozešlu na kliniky, s jedním dobrým doktorem se radíme, zda udělat sono, chce se rozhodnout až podle rentgenů - který rozešle nejlepší doktorům v ČR.
Nejhorší je to čekání.. Myslím, že přijdu o rozum..
Asi budem za zlú, ale kúpili ste si koňa po úraze s nálevkami tak čo ste čakali, že sa zázračne vylieči? Áno, veterinári sú drahí, aj liečba, preto keď si niekto chce kupovať koňa a šetrí už na jeho kúpe tak mu poviem nech sa na to radšej vykašle. Práve pre toto, nemáte na to, aby ste jej pomohli, poskytli dostatočnú starostlivosť a dúfate, že vám tu niekto napíše nech jej tú nohu zabalíte do kelových listov a zázračne ju to uzdraví. Nie to sa nestane, ak nemáte na to, aby ste ju dali operovať a veterinár vám potvrdil, že stav sa bude len zhoršovať tak ju dajte utratiť a netrápte ju. Ak kôň na jednu nohu ledva stúpa je to už veľmi vážny stav a čoskoro sa zhorší aj druhá zdravá noha.
katkaa1
napsal(a):
Asi budem za zlú, ale kúpili ste si koňa po úraze s nálevkami tak čo ste čakali, že sa zázračne vylieči? Áno, veterinári sú drahí, aj liečba, preto keď si niekto chce kupovať koňa a šetrí už na jeho kúpe tak mu poviem nech sa na to radšej vykašle. Práve pre toto, nemáte na to, aby ste jej pomohli, poskytli dostatočnú starostlivosť a dúfate, že vám tu niekto napíše nech jej tú nohu zabalíte do kelových listov a zázračne ju to uzdraví. Nie to sa nestane, ak nemáte na to, aby ste ju dali operovať a veterinár vám potvrdil, že stav sa bude len zhoršovať tak ju dajte utratiť a netrápte ju. Ak kôň na jednu nohu ledva stúpa je to už veľmi vážny stav a čoskoro sa zhorší aj druhá zdravá noha.
Nečekala jsem nic! Co to je za otázku? Proč bych měla něco čekat?
Sakra ptám se, že je před námi problém - který ano, mohli jsme ho předvídat, ale i tak by před námi jednou byl! Nejste trošku zabedněná?
Ptám se co mám dělat, jestli má cenu něco dělat!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Konkrétně ke zdravotnímu stavu kobči nedokážu nic říci. Tady bych doporučila to, co máte v plánu. Oslovit kliniku a zeptat se na názor. Zároveň i na předpokládanou sumu za operaci.Počítejte s tím, že je to ale základní cena, při komplikacích se může navýšit a to násobně. Optat se můžete i na to jaký je odhad úspěšnosti zákroku.
Sama si pak musíte odpovědět jestli máte dostatek financí na operaci včetně případných komplikací a následnou pooperační léčbu. Roli hraje i váš čas, který budete muset věnovat pooperační léčbě. Odpovědět si i na to, zda ponesete riziko neúspěchu operace, tedy to, že přes vynaložené prostředky se stav kobylky nezlepší.
Současný stav není dobrý, kobča má bolesti a pravděpodobně přetěžuje párovou končetinu. Rtg zaurgujte, trvejte na okamžitém dodání nebo nechte udělat rtg. solidnějším vetem ať se můžete posunout dál v rozhodování.
S tím rtg má Dess pravdu. Pokud jste neplatila dopředu, zrušte to.
Mě přijel vet na pastvinu s přenosným rentgenem a všechno jsem viděla a věděla hned.
Pro případný tisk si ty snímky veterinář jen uložil v PC.
A pokud je to jedna noha, tak to ani nebude tak moc drahé. Vzhledem k tomu, co už jste investovala.
Nebudu Vám radit, co s kobylkou, od PC se to radí dobře, ale stát proti ní na louce a rozhodnout, je jistojistě těžké.
sisi58
napsal(a):
S tím rtg má Dess pravdu. Pokud jste neplatila dopředu, zrušte to.
Mě přijel vet na pastvinu s přenosným rentgenem a všechno jsem viděla a věděla hned.
Pro případný tisk si ty snímky veterinář jen uložil v PC.
A pokud je to jedna noha, tak to ani nebude tak moc drahé. Vzhledem k tomu, co už jste investovala.
Nebudu Vám radit, co s kobylkou, od PC se to radí dobře, ale stát proti ní na louce a rozhodnout, je jistojistě těžké.
S RTG máte pravdu, přesně tak to proběhlo - jenomže co se týče uložení v PC tak to právě neudělala! Trvalo mi víc než týden než jsem z ní dostala odpověď, že se RTG bohužel neuložili, protože jsem je chtěla poslat - tak jsem jí vynadala, že trvám na tom, aby přijela zrentgenovat znovu, což souhlasila a teď čekám... Budu jí muset zavolat, ale nejsem si jistá jestli budu dost rázná, aby opravdu přijela.

kykyna
napsal(a):
S RTG máte pravdu, přesně tak to proběhlo - jenomže co se týče uložení v PC tak to právě neudělala! Trvalo mi víc než týden než jsem z ní dostala odpověď, že se RTG bohužel neuložili, protože jsem je chtěla poslat - tak jsem jí vynadala, že trvám na tom, aby přijela zrentgenovat znovu, což souhlasila a teď čekám... Budu jí muset zavolat, ale nejsem si jistá jestli budu dost rázná, aby opravdu přijela.
Zajímalo by mě jméno veterináře, který neuloží snímek, chybu nemá vůli rychle řešit a opětovný rentgen trpícího zvířete potřebný k další léčbě odkládá na neurčito...
Abych si ho náhodou nepozvala..

Hodne súhlasím s názorom Katky, zviera potrebuje pomôcť, vám sa zas do toho toľko investovať nechce... No možností nie je veľa. Môžete sa pozerať na zviera, ktoré sa trápi a ďalej sa ľutovať, že nviete čo s ním, môžete ho rovno uspať, alebo môžete investovať peniaze, aj za cenu toho, že sa to nemusí podariť. Žiadneiné možnosti nie sú.
Vzala by som RTG, ktoré máte k dispozícii( a teda nejaké máte, ak viete, že tam vznikol útvar a púzdro je tesné), poslala by som ich na obe kliniky, aj s nejakým popisom aktuálneho stavu koňa( s tým by vám. Mohol pomôcť veterinár, napísať nejakú správu o stave) a nechala by som si poradiť, ako to riešiť. Na klinike doktori obvykle nemajú problém povedať, nakoľko sa operácia oplatí a aké sú riziká, zároveň vám povedia aj sumu, vrátané rizík a tak podobne. Komunkujte s nimi, nebavte sa s nikým, kto raz na klinike bol a platil toľko a toľko, alebo kto má známeho, ktorý má známeho. Informácie z druhej ruky obvkle nebývajú aplikovateľné na ďalšie prípady. No a vo väčšine prípadov sa dá dohodnúť aj na splátkach.
17let zas není tolik.Ale je to případ od případu. Vy máte teď dilema.Platit léčbu, která zatím nikam nevedla a vlastně ani nevíte jestli někam povede.A pak, pokud by se nějaká operace zdařila, vám stejně zbude na krku víceméně nepoužitelná kobyla, navíc muchařka.
Asi bych zvážila hledisko, mám čas, peníze a prostory si držet doživotně invalidu? Je radostný život koně, který se nemůže bez bolesti pohybovat a v létě trpí dvakrát?Pokud sama v sobě usoudíte, že už ne, nechala bych kobylu uspat.
A peníze, které ušetříte na zbytečné léčbě, pak můžete investovat do koně zdravějšího.
napsal(a):
Hodne súhlasím s názorom Katky, zviera potrebuje pomôcť, vám sa zas do toho toľko investovať nechce... No možností nie je veľa. Môžete sa pozerať na zviera, ktoré sa trápi a ďalej sa ľutovať, že nviete čo s ním, môžete ho rovno uspať, alebo môžete investovať peniaze, aj za cenu toho, že sa to nemusí podariť. Žiadneiné možnosti nie sú.
Vzala by som RTG, ktoré máte k dispozícii( a teda nejaké máte, ak viete, že tam vznikol útvar a púzdro je tesné), poslala by som ich na obe kliniky, aj s nejakým popisom aktuálneho stavu koňa( s tým by vám. Mohol pomôcť veterinár, napísať nejakú správu o stave) a nechala by som si poradiť, ako to riešiť. Na klinike doktori obvykle nemajú problém povedať, nakoľko sa operácia oplatí a aké sú riziká, zároveň vám povedia aj sumu, vrátané rizík a tak podobne. Komunkujte s nimi, nebavte sa s nikým, kto raz na klinike bol a platil toľko a toľko, alebo kto má známeho, ktorý má známeho. Informácie z druhej ruky obvkle nebývajú aplikovateľné na ďalšie prípady. No a vo väčšine prípadov sa dá dohodnúť aj na splátkach.
Žádné snímky nemám, čtěte pořádně. Já vím, jaké jsou možnosti. Spíš jsem chtěla slyšet lidský názor lidí od koní (Né holek, které milují svého jediného koníčka a pro něj by zabíjeli), jak by jednali u kobylky, se kterou roky bojujeme s muchařinou, pečujeme o staré úrazy a která má nyní v 18 letech tento veliký problém.
Mám hrozný strach že jí zbytečně trápím, a zároveň se stydím, že mi docházejí síly... Stála mě tolik probdělých nocí.. Vůbec nehledte na peníze, kdyby to byl její jediný problém a kdyby byla o deset let mladší, dala bych je okamžitě. Jen už jsem prostě teď s rozuměm v koncích a lidi, kteří nás znají mě nahlodávají, že se trápí, že já už nejsem soudná...

Upřímně, a už tu ten názor padl, po posouzení nějakým kompetentním vetem bych taky spíš přemýšlela o uspání. Jak jste popisovala, a sama cítíte, že jí ten život tak, jak je, nijak extra netěší a vzhledem k jejímu celkovému stavu, to už o moc jiné nebude.. dlouhá rekonvalescence s nejistým výsledkem, stres s tím spojený, cizí prostředí, bolest, nepříjemná manipulace při následném ošetřování... asi bych spíš neměla to srdce jí tomu vystavovat, když si přičtu další věci, které o ní vím...
Přeji Vám pevné nervy a pevně nohama na zemi do dalších dní! Hlavně, až se jednou rozhodnete, si za svým rozhodnutím stůjte a nepochybujte! Každý majitel koně je dřív nebo později nucen převzít tu odpovědnost na sebe a jednat...byť i v nepopulárních krocích.

Díky Kykyna za informaci.
Hhippie to napsala moc pěkně...
Děkuji za podporu..
Situace s RTG dostala nový spád - vetka se včera vyjádřila, že nemá čas mi udělat nové snímky a že mi na účet vrátí peníze.
Takže můj další postup bude ten, že se s někým poradím zda RTG nebo sono, pak to rozešlu nejlepším veterinářům, které mi natipuje jeden uznávaný v mém okolí a podle jejich odpovědí a diagnóz se rozhodnu.
Dneska jsme byli zase na louce, běhala jako vítr (chodí na volno při koních).. opravdu nevím, co si z těch jejích výkyvů bolesti a radosti vzít..
Naprosto sdílím názor hhippie...nechat posoudit rozumným vetem a podle toho pokračovat. Jako pokud sama vidíš, že kobylka není v pohodě a vet řekne že špatenka, tak prostě udělat co je potřeba. Takové to udržování chudáka koně, protože je to můj milááášek " je většinou jen zbytečné trápení...