lina225
XXX.XXX.55.52
Je tu nekdo, kdo resil problemy s vlastnim konem odvozem k "odbornikovi" na prevychovu? Nemam na mysli kone zakerneho ci nevychovaneho, ale kone s realnym psychickym problemem a velkym strachem. Je vubec mozne takovy problem natrvalo vyresit tak, aby kun posleze normalne fungoval i u sveho majitele?
Moc si to nedokazu predstavit, takze budu rada, kdyz se podelite o zazitky. Dekuji
Nejprve, co bych s koněm udělala, pokud není ve stádě, tak ho "zastádovat" a dát ho na pastevní ustájení, pokud je možnost. Až si najde místo ve stádě, tak bych ho pomalu s někým hodně zkušeným ( např. V. Bořánek) začala pracovat na důvěře i s prací ze země. Nejlepší by bylo když byste měla možnost se i Vy zúčastnit převýchovy ( např. objednat si ho do stáje, kde ho máte ustájeného), protože odborník Vám bude ukazovat, jak se to má dělat opravovat Vaše chyby a budete mít přehled, co se sním dělá a jaké metody používá, protože pokud nebudete přítomna jeho převýchovy, tak by se mohlo stávat, že si nebudete rozumět, což si myslím, že by byla škoda. Mám také klisnu, která bude potřebovat převýchovu - už je zastádovaná na pastevku a už je na ní a vidět, že se má o mnoho lépe než předtím) a já jsem hodně spokojená. Mám v plánu si objednat odbornici na práci ze země. Nejdůležitější je pro koně aby byl, jak v bezpečí- ve Vaší i stáda, tak i psychiky na tom bude lépe než jindy a ono to půjde. Bude to chtít čas, trpělivost i peníze, ale koník Vám to vrátí, že budete mít spolu hezký a lepší vztah se spousty příjemných zážitků. Přeji hodně štěstí.
Další provázkář na cestě problem na zemi se řeší ze země a problem na zádech se řeší na koni ! A hlavně v klidu posledního koně co sem dostal po bořánkovy že ho prej mají prodat nebo utratit jako nejezditelnýho sem normál jezdil tak nevim. Nic proti němu ale jak to neni podle šablony tak to asi chce trošku individuální přistup a cit ono je to kůň ne stroj tak ty návody vždycky nejdou
tony-jcb
napsal(a):
Další provázkář na cestě problem na zemi se řeší ze země a problem na zádech se řeší na koni ! A hlavně v klidu posledního koně co sem dostal po bořánkovy že ho prej mají prodat nebo utratit jako nejezditelnýho sem normál jezdil tak nevim. Nic proti němu ale jak to neni podle šablony tak to asi chce trošku individuální přistup a cit ono je to kůň ne stroj tak ty návody vždycky nejdou
Asi budu za blbou, jaký provázkář?
Pro zadavatelku.
Reálný psychický problém a velký strach se těžko řeší po internetu.
Spíš bych se tu zeptala, na koho se obrátit. a napsala přímo, jaký problém.
Myslím, že na tohle bude v kotlince opravdu málo odborníků.
Za mě, pokud se problém vyřeší u jednoho člověka, neměl by být problém i u jiného.
Kůň není člověk. Když je mu lépe, nebude se vracet do toho špatného stavu schválně.
Jenom lidé a jezevčíci si bolístky hýčkají
Nebo máte jinou zkušenost?
Teď jsem si vzpomněla
zkuste kouknout semhle
http://www.vycvikkoni.cz/.
lina225
napsal(a):
Je tu nekdo, kdo resil problemy s vlastnim konem odvozem k "odbornikovi" na prevychovu? Nemam na mysli kone zakerneho ci nevychovaneho, ale kone s realnym psychickym problemem a velkym strachem. Je vubec mozne takovy problem natrvalo vyresit tak, aby kun posleze normalne fungoval i u sveho majitele?
Moc si to nedokazu predstavit, takze budu rada, kdyz se podelite o zazitky. Dekuji
Ano, pred 15 lety mi napravoval psychicky velmi labilni klisnu jeden skvely horseman. Trvalo to 4 mesice a take bylo potreba moje vyskoleni. Od te doby to byl naprosto jiny kun. Sice je porad lehce labilnejsi, ale obe s tim umime pracovat. Kdyz jsem ji kdysi koupila, byla jsem v jejich peti letech jeji sesta majitelka, klisna byla vynervena jen se na ni dalo sedlo....
tony-jcb
napsal(a):
Každý máme nějaké zkušenosti, ale když čtu tohle
http://www.equichannel.cz/vaclav-boranek-horseman-telem-i-dusi
hlodá ve mně červíček pochybností, zda to, co říkáte, je pravda
sisi58
napsal(a):
Teď jsem si vzpomněla
zkuste kouknout semhle
http://www.vycvikkoni.cz/.
Jo tenhle člověk je skvělý, byla jsem na jeho kurzu a jsem z něj nadšená.
tony-jcb
napsal(a):
Hele, určitě každý horseman má nějakou svou metodu, nebo několik metod, vyhovujících jeho směřování výcviku. A opravdu i ten dobrý horseman nemusí najít recept na konkrétního koně...
Tolik k Bořánkovi.
Sama tedy horseman nejsem, ale pokud mi to s koněm nejde, a nepomůže trpělivost a pomalý postup, nebo opravdu nevidím zlepšení (tedy že moje zvolená metoda funguje), je myslím dobré koně dát pryč, než se s ním trápit. Ano, možná by ho někdo napravil a mne naučil, jak tedy s ním mám konat, ale jednodušší je najít si jiného koně.
Řečeno jinak - s každým koněm si nesednete, nebo mu nesedí vaše prostředí, dost často kůň v jiném bude jako vyměněný...