Nanny

XXX.XXX.199.180
Jezdím koně, který je pěkně kulatý a dobře krmitelný a jeho majitelka zastává názor, že je potřeba, aby držel dietu. Takže koník dostane seno jednou denně, ráno, pak jde do výběhu, kde celý den stojí a nemá vůbec nic k jídlu (jsou tam s ním takhle o hladu i další koně, jejich majitelé jsou s tím asi spokojeni). A minule jsem odcházela až večer, byl zavřený v boxe a tam taky neměl vůbec nic, tak aspoň uždiboval slámu. A já mám pocit, že takhle to přece nejde, kůň není masožravec, aby se najedl jednou denně, někde jsem dokonce četla, že když nežerou nějakou dobu, můžou z toho mít i zdravotní problémy. Taky byl vždycky příjemně temperamentní a ochotný, a teď poslední dobou je protivný, sotva se vleče, tak jestli prostě nemá hlad? Poradíte nějaké argumenty, články a pod., abych majitelce vysvětlila, že by měl dostávat víc najíst, že seno prostě potřebuje, i když je tlustší? Ona ho má ráda, chce pro něj to nejlepší, ale u koní se pohybuje teprve krátkou dobu a teprve se učí, takže si snad nechá poradit.
Vidíte to naprosto správně, taky nesnáším pohled na koně, kteří stojí ve výběhu a nemají do čeho ždíbnout. U nás jsou koně v zimě u balíku v síti nonstop a vyženou se od něj jen na malou část odpoledne, aby se dalo okolí krmiště vykydat.
Je pravda, že jsou typy koní, kterým nemůžete dát seno ad libitum, protože by jim hrozily zdravotní komplikace - obezita, schvácení. Pak je to ale třeba pořešit jinak než dlouhodobou hladovkou. Buď častým krmením po malých dávkách nebo různými zpomalovači žraní atp.
Pro koně je kontinuální přísun pastvy či sena (objemu) fyziologický, důležitý nejen pro zažívací trakt, ale i pro psychiku.
Hlavně jí řekněte, že držet koně o hladu v zimě si zahrává se zdravotními problémy. V zimě kůň potřebuje právě naopak více objemného krmiva než po celý rok. Jak tepelná izolace (tučnější postava, seno), tak ke správnému fungování trávicí soustavy. Každý kůň během zimy zhubne, proto si dopředu dělá tukové zásoby, aby zvládl ve zdraví zimu. Takže máte pravdu.
http://www.equichannel.cz/jak-konim-zprijemnit-zimu
http://www.equichannel.cz/krmeni-koni-v-zime-1296028772
a tak dále..
Nanny

XXX.XXX.199.180
Tak si připadám strašně bezmocná, chtěla bych koni pomoct, ale není můj, takže nic nenadělám. Snažila jsem se s majitelkou promluvit, ale moc mě neposlouchala, dozvěděla jsem se prostě zase to samé, že koně jsou tlustí a celý den by akorát stáli a žrali seno, takže dostanou nažrat ráno a večer a musí jim to stačit. Byla u toho i majitelka jiného koně a ta jí přitakávala, že se tak dohodli všichni majitelé ve stáji a jsou s tím spokojení. Včera bylo pět pod nulou, sněžilo a koně stáli ve výběhu, byl na ně dost smutný pohled. Obávám se, že do jara už moc tlustí nebudou. Hlavně, že mají deky, ale dát jim nažrat, to ne.
Lina225

XXX.XXX.131.91
To je bohužel běžná praxe. Ze začátku jsem si myslela, že je alespoň v zimě naprostý základ, aby měli koně co žrát, ale bohužel jsem dost brzo byla vyvedena z naivity. Málokteré nájemní stáje dodávají koním seno do výběhu neomezeně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Každý máme jiná měřítka na to, co je "kůň v pohodě".
Myslím, že koně stojící každý den hodiny na výběhu bez ničeho v zimě a větru jako v létě a parnu s mouchami /bez vody, bez možnosti něco ždíbat, bez přístřeší, drbátek, lizů/ neutrpí většinou žádnou fyzickou újmu typu vyhladovění, umrznutí, vředů atd.-, pokud nejsou nějakým způsobem "podražení".
Osobně pro své koně takový způsob držení nechci a mají pro můj dobrý pocit vodu a ždíbání/taky musím omezovat kcal/ a lizy a drbátka a přístřeší 24/7.Sítě s malými oky zkouším nově, ale chodíme krmit /často a trochu/ 3x denně a máme nezámrznou napaječku, tosiplasty atd. Co je pro mého koně dobré rozhoduje výhradně majitel, pokud to není na hraně zákona /což držení způsobem, jaký popsala zadavatelka, jistě není/
Podotek:zejména v zimě bych řešila víc vodu než chlad nebo dostatek suchého objemu v KD.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Samozřejmě, já plně respektuju právo majitele rozhodovat si o svých koních a taky netvrdím, že tady jde o týrání nebo tak něco, koně se mají jinak opravdu dobře, je o ně postaráno atd. Jenom si myslím, že aspoň v mrazu a sněhu by prostě měli mít co uždibovat, vždyť i v těch výše uvedených článcích se píše, že by mohli mít zdravotní problémy, když delší dobu nežerou. To je prostě problém, když člověk jezdí cizí koně, ale už jsem zažila i horší věci, kdy jsem už stáj opravdu změnila.
Ještě jednou jsem to zkusila s majitelkou probrat a staví se k tomu docela rozumně, už to vypadá, že je to na dobré cestě. Je trochu problém, že se musí dohodnout více lidí, někdo to seno ve výběhu chce, někdo ne a ustajovatel musí uspokojit všechny.