Kobyla si lehá při zvedání nohou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.12.2015 21:10
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Dobrý den,
minulý týden jsem si nechala přivézt dvě kobylky irského coba. Jednu tříletou a jednu starou rok a půl. Bohužel toho moc neumí. Ta starší umí alespoň chodit na ohlávce. Malá stojí jak přibitá a nejde. S tím si snad zvládnu poradit. Obě jsou velmi hodné, nekoušou ani nekopou a vykartáčovat se nechají. Ale co je horší, ani jedna neumí zvedat nohy. Ta starší se neobtěžuje je zvednout vůbec a stojí celou svou vahou na všech čtyřech. Nereaguje na žádné dotyky. Přední nohy si nechá silou vytáhnout dopředu a poté ohnout dozadu, ale chvilku poté si začne plnou vahou lehat na moje záda a já po chvilce pustím, aby sebou nepraštila. U zadních nohou totéž, někdy s nimi ještě před lehnutím cuká. Ta mladší je to samé, jen má ty nožičky lehčí a jdou snáze zvednout.
Připadá mi to, jako by měly problém udržet stabilitu a vůbec nevěděly, že jde stát i na třech.
Včera tu byl kovář a strouhal jim kopyta. Říkal, že jim evidentně nikdy nikdo kopyta nedělal (ale kupodivu je mají zdravá a nějak přirozeně olámaná). Ten to vyřešil tak, že si je opřel o zeď a já je držela u hlavy. Ta starší mu dvakrát vyhodila, ale jinak je zvládnul bez větších problémů.
Potřebovala bych poradit, jak je můžu v klidu naučit zvedat nohy sama, aby si nelehaly a já nepřišla o záda. Mockrát děkuji za jakoukoli radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.12.2015 21:20

Upřímně, nikdy jsem neřešila podobný problém, ale napadlo mě, jestli by se nedal použít poustup při učení cirkusových cviků s tušírkou - poklepáváním na holeň koně jí postupně odlehčí - zvedne - nechá zvednutou... je to běh na dlouhou trať, je třeba hodně trpělivosti, chválení za každý náznak spolupráce, atp., ale pokud by byly ochotné spolupracovat s Vámi, tak by to třeba mohla být cesta.
Ale doufejme, že někdo bude mít nějakou zaručenější a vyzkoušenější radu ze své praxe ;).

21.12.2015 21:26
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Děkuji za reakci. Já jsem otevřená jakékoli nenásilné formě. Kobylky jsou opravdu jinak velmi hodné, akorát ve výcviku zanedbané.
Ještě mě napadlo, že by to mohlo být i výživou, ale to jsou jen mé úvahy. Obě holky přijely podvyživené a začervené a potřebují dost zesílit. Je možné, že nemají dostatek síly. Usuzuji i podle toho, že opřené o zeď se nechaly ostrouhat...

21.12.2015 21:39

Spíš je to pro ně prostě nezvyk, stát na 3 nohách. Ale když kůň jde, používá taky ne vždycky 4 opěrné body ;) teda, pokud jste je viděla někdy klusat nebo cválat... takže jistě to umějí, jen si dát čas na to je to naučit.
Co Vás proboha vedlo ke koupi takových koní? Co vím, tak takovéhle trosky posílali z Belgie "jako dárek" přibalené při koupích dobrých koní s komentářem: "dělejte si s tím co chcete, buď to dejte na jatka nebo to vylečte..my to nechcem". (takto se prý dostala matka mé kobyly ze zahraničí do Čech... taky tinker).

21.12.2015 21:53
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Tyhle jsou ze Skotska. Vybírala jsem je cíleně, takže to není žádný odpad a měsíc před cestou vypadaly zcela normálně. Podle veterináře pravděpodobně pohubly před cestou stresem při různých manipulacích, které neznaly a stresem během cesty, kdy cestovaly pět dní, zavřené v autě přepravce. No co se týče výchovy - to tam u koní na kšeft nikdo neřeší. Před prodejem je stahují neposkvrněné rovnou z pastvin, potom je nějak zpacifikují, vyčistí, hodí na ně sedlo a chlapa, hezky nafotí a prodají. Byl to risk, ale nelituji, jsou to opravdu moc pěkné a zdravé kobylky, jen na nich bude ještě dost práce. Teď akorát potřebuji vyřešit to zvedání nožiček.

21.12.2015 22:29

Kdo Vám to napovídal, že zhubly stresem? To by v něm musely být opravdu hodně dlouho - tinkera hned tak něco nerozhází. A červy ze stresu taky nedostane... no ale rozumím, to byla samozřejmě Vaše volba. Nebudu do toho rýpat :) vlastně je mi to šumák, jen si vždycky říkám co k tomu člověka vedlo.. v Irsku jsem byla pracovně u GP skokanů, tak vím, že přístup ke koním je tam jiný než tady na českém dvorečku. Na druhou stranu tohle mě fakt překvapilo :( ale všude jsou chovatelé různých kategorií, tak člověk narazí na kdeco...
Přeji hodně štěstí, ať se Vám brzy podaří najít tu správnou notu (nohu)

21.12.2015 22:34
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Neznám jediného importovaného coba, co by přijel s ideální váhou. Ale tohle tady opravdu řešit nechci. Diskuzi jsem založila z jiného důvodu...

22.12.2015 07:59

Cca cestou "signální slovo- signál-náznak správné reakce-odměna".
Časem by mělo stačit signální slovo a třeba gestem určení nohy.

signální slovo- třeba "nožku!"
signál ihned PO slově-ťuknutí tušírkou, já bych asi raději ťuknutí rukou na nohu nebo "zatažení" za šlachy na zadní straně nohy nebo za rousy... pozor, potřebujete určitý konkrétní dotyk, jinak vám bude ochotné zvíře zvedat nohy při každém dotyku
náznak správné akce-třeba zpočátku náhodně odlehčí nebo přizvedne - pochvala rychle a nadšeně- třeba slovo jedno- Jo! Hodná! Pašák! + mrkvička- stačí malinký kousek

Cvičit třeba 3-4x denně ale krátce, postupně chválit a odměňovat za větší zvědnutí a sebekratší výdrž..tu postupně prodlužovat, stavět o vteřinu dříve, než by si lehla /to bych použila káravé slovo, třeba Nene!, pokud nestačí, i rýpla loktem a až se malinko odkulí, pochvala slovní a hned pokyn na postavení/ nebo než by se vytrhla a postavila sama- to je učení zlozvyku, ale zpočátku musíte chtít opravdu velmi málo..
Před uvolněním nohy z ruky další signální slovo "Na zem!" a i s rukou postavit na zem, až tam ruku pryč /prevence vytrhávání/

Klidně cvičit kdekoli, i venku/pokud nestojí hladové na trávě/, jedna "cvičí", druhá kouká, vo co go.

U mladých /neznají až tak/ nebo starých/možná artrosa a problém ve vynucené pozici dlouho/ během strouhání sama myslím na to, abych přerušila, nechala postavit, přešlápnout, někdy povodila...stejně to dělám při ošetřování zubů, prostě občas rozvěrák ven, polknout sliny, pochválit, projít se( děláme v pohodě, bez sedace/.

A jistě by to šlo i R+smajlík
Chce to, aby přivolaný odborník nebyl proti /nespěchal a neřešil "nevychovanost" rašplí/.

22.12.2015 08:33
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Děkuji za radu. Základem je tedy vytrvalost a trpělivost.
Nejspíš jsem toho po nich hned od začátku chtěla příliš. Zvolním tedy tempo a budu chválit za maličkosti. Na pochvalu reagují velice dobře, hlavně ta malinká, ta se u všeho tváří jak snaživý prvňáček jen, aby byla pochválená a poňuňaná smajlík

22.12.2015 08:51

Jjsmajlík. Rozložte to na malé porce, které na sebe navazují.Raději dobře než rychle, hlavně když jsou vaši a na delší čas..Taky máme takovou Plhu, tu mladší- hlásí se a větší odměna je pochvala než mrkef, i když tou tedy též nepohrdnesmajlík.
Jsou to dobrá zvířata, jen syrová, neumí to. Pamatuji, jak vet s mým chlapem dělali kopyta cca 16ti koním, několik z toho syrových..měli jsme jen jeden půlden. Nakonec se alespoň základní strouhání udělalo u všech, u jedné ne zadky a jedina s chlebem se sedalinem, ta nakonec jednou kopla, nijak dramaticky, a dostatečně předem to říkala. Tam se nám osvědčilo taky dělat na louce, okolní stádo bylo okolo a koukali, ošetřovaný byl klidnější a bylo kam utéci-pro všechnysmajlík.

22.12.2015 08:59
aggitta

XXX.XXX.249.59

"Lehání si" po zvednutí nohy je pasivní obrana zvířete. Nejsou zvyklé na zvedání nohou, chce to trénink (máte je jen týden), zvyknou si a pochopí, co od nich chcete. Takže chce to trpělivost, zvedat třebas jen pár centimetrů od země, nedržet dlouho. Prostě úplně stejně jako se učí zvedat nohy hříbata.
Jasně, na vystrouhání to nestačí, ale to máte hotové, tak máte víc jak měsíc na pozvolný trénink.

22.12.2015 12:12
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Děkuji za podporu. Vyslechla jsem si i názory, že když to neumí v tomhle věku, že už se to nenaučí.

22.12.2015 12:15
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

To jako koně postihne po roce věku demence či co? A proto se už nic nenaučí?

22.12.2015 12:28
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

No hádejte se s blbcem... Já takové řeči pouštím jedním uchem dovnitř a druhým ven a myslím si něco o pr*eli. Ale těším se, až tihle lidi za nějaký čas přijdou a uvidí, že i roční a i dokonce tříletý (dle jejich názoru ztracený případ) kůň se dokáže vše naučit.

22.12.2015 13:43
anobbona

XXX.XXX.84.98

Tony ty jsi to vystihl
Jinak vždy žasnu nad stavem věcí, kdy si člověk něco pořídí aniž by znal alespoň základy - naučit koně zdvihat nohy je naprosto banální věc.

22.12.2015 15:08
aggitta

XXX.XXX.249.59

anobbona napsal(a):
Tony ty jsi to vystihl
Jinak vždy žasnu nad stavem věcí, kdy si člověk něco pořídí aniž by znal alespoň základy - naučit koně zdvihat nohy je naprosto banální věc.

Je a není. Něco jiného je to učit malé zvídavé hříbátko, něco jiného učit to důvěřivého mazla a něco jiného je zvedat nohy staršímu koni, který vyrostl netknutý, pak zažil horor 5 denního transportu a najednou neví, čí je a zda mu něco nehrozí... a opravdu, část bázlivců vůbec nohu nezvedne, nebo se cukají, vzpínají, atd. a občas se nějaký rozhodne prostě se o člověka takto opřít. Už se nám stalo, že ten kůň prostě sebou sekl o zem. Jakoby některý tedy hledal "pomoc z nezvyklého" nahoru (ten se vzepne), jiný hledá únik dolu (klesá, opírá se, až i padá).
A nemusí to jít hned napravit, protože záleží na tom, jak má ten kůň to chování zažité, jak je "tvrdohlavý" u toho svého chování zůstat, jak rychle dokáže důvěřovat člověku.
Myslím, že zadavatelka umí naučit koně zvedat nohy. Ale prostě chtěla poradit, nebo aspoň utěšit, že toto až tak nenormální není a že se to spraví. I když - mívala jsem klisnu po úrazu. Nohy na čištění zvedala normálně, ale kování bylo problematické, protože opravdu dlouhé držení rovnováhy na 2 zdravých a třetí špatnější jí nebylo po chuti. Přitom v práci v tahu i pod sedlem to poznat nebylo. Takže ano, asi je dlouhý balanc na 3 nohách tak, aby měl kovář prostor pro práci (ta 4. tedy vysoko nahoře a vytočená do strany) dost namáhavé nebo nepříjemné. A koně si potřebují zvyknout, že je v této poloze nikdo nezakousne, ani ten cizí člověk, co přijel strouhat...

22.12.2015 16:37
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Děkuji aggitto. Stojím o konstruktivní řešení (proto jsem také založila tuto diskuzi) a vážím si Vašich rad. Na nesmyslnou kritiku lidí, co příspěvek nepochopili reagovat nebudu...
Pracujeme na získání vzájemné důvěry a denně je znát lehký pokrok. Věřím, že z nich obou budou milionoví koně a budou pracovat rády. Jen s těmi kopýtky to bude běh na delší trať.

22.12.2015 17:21
aggitta

XXX.XXX.249.59

Ochočovala jsem z Holandska dovezenou kobylku 2 roky... šlo to pomalu, že byla a je ve stádě, odháněná ostatníma, ale podařilo se, už se nechá chytit dobrovolně.

22.12.2015 18:08
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Hned jsem pochopila, že víte, o čem píšete.

22.12.2015 18:26
aggitta

XXX.XXX.249.59

Prostě už jsem těch koní potkala v životě hodně...

22.12.2015 21:46

Mě si loni začátkem června pořídila tehdy dvouletka. Boxovaná, na rozdíl od vašich. I tak nezvyklá na bližší kontakt s člověkem. Ani v boxe nemohla být sama, ale s jiným koněm. Před člověkem utíkala, sáhnout na sebe nechala jen přes box a to musel ven vystrčit hlavu nejprve spolubydlící. Ohlávku měla těsnou, nesundávali ji, protože by ji pak nenandali, na vodítku neuměla, na úvaze prý (zřejmě opakovaně) spadla, nikdo ji v životě nečistil...

No, ke zvedání nohou jsme se dostali až v půlce srpna. Kopyta vypadala upravovaně, radši jsem nezjišťovala jak strouhali, když nohy nedržela. Tipuju, že to bylo podobné jako s uvazováním... První dvoje zdvihání jsme si vypomohli lanem, po kouscích, hodně chválili atd. Prvá dvě strouhání jsem radši nechala na silnějších jedincích. Taky ztrácela rovnováhu, vycukávala se, poposkakovala, pokládala se. Máme dobrého kováře, nespěchal, byl a je v klidu, dávali jsme pauzy. Běžné zdvihání nohou na čištění bylo víceméně v cajku už v září, takže zhruba po měsíci. Přes zimu se to zhoršilo, ale kvůli tomu, že jsem za kobylkou mohla jen jednou, dvakrát týdně, někdy ani to ne. Na jaře, s dostatkem mého času a nácviku, to bylo zase většinou v pohodě. Občas to ale zkusí. Vycuknout se, položit se, už ne z důvody nerovnováhy. Prostě jen zkouška sirén. Bývalo to třeba jednou týdně, teď tak jednou měsíčně nebo při strouhání, když má pocit, že to trvá dlouho. Postupně se to stále zlepšuje. Dvakrát tak ale spadla, přes zimu, když zkoušela fest, to bylo kvůli echt silnému poklesu přední nohy. No, a podruhé zrovna dnes, spíš její nepozorností, že ji napadlo natáhnout se za stéblem trávy, tím lehoulince poklesla v přední a vzhledem k bahnitému stavu spěnky mi noha vyklouzla a kobylka spadla na karp, jauvajs. Trvalo to vteřinu než se pokusila znovu vstát. Měla fakt překvapený výraz a viditelně si tu sekundu srovnávala v hlavě, co se stalo. Pak si už dávala sakra pozor, aby mně její noha nevyklouzla.

Takže naučitelné to určitě je. Jen počítejte, že až chytne rovnováhu, můžou zkoušet, jestli to přece jen nejde jinak. Je nutné brát to postupně. Nejprve je navyknout na dotek po celém těle, na místo, kde budete nohy zdvihat, odloučení od stáda, že jsou jen s jedním, dvěma koňmi, pak teprve po kouskách začít se zdviháním. Určitě to všechny tři zvládnete k všestranné spokojenosti.

PS: profilová fotka je první den po dovozu, s tou těsnou ohlávkou. Sundat ji ten den ještě nešlo.

23.12.2015 20:01
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Děkuji všem, kteří poslali své zkušenosti a rady!
Jsem ráda také za podporu a přesvědčení, že není nic ztraceno.
Včera a dnes jsme udělaly veliký pokrok (z mého pohledu). Inspirovala jsem se i na těchto stránkách http://www.kopytar.cz/, kde jako jednu z variant radí nejdřív koně naučit v klidu stát bez úvazu a pak zkusit zvedat nohy. Vzhledem k tomu, že jsou v režimu 24/7, přišlo mi to jako celkem dobrý nápad. Vzala jsem jednu po druhé. Stát se holky naučily hodně rychle (možná taky díky tomu, že tloukly špačky na sluníčku smajlík ). Se svěšeným vodítkem stály jak přikované, případně jsem je vrátila na "značku" a hned pochopily. Nechaly se komplet vydrbat hřbílkem i kartáčem a malá při čištění nožiček už tolik nepodupávala. Nožky jsem jim zvedla opravdu na maličkou chvilku, aby nestihly cukat nebo lehat, a byla bych to já, kdo nožku položí. U předních se celkem dařilo... Stabilitu stále ještě těžko nacházejí, ale je vidět, že pozvolna začínají pobírat oč jde a přešlapují méně, než přivázané.

24.12.2015 14:09
flyhigh

XXX.XXX.250.10

Koukám, že už asi pozdě, ale stejně to napíšu... Mám dva případy.
První je moje, v roce a půl dovezená arabka. Kopyta horší, strouhaná MOŽNÁ byla kdysi dávno. Na nohy si nenechala sáhnout, vyděšená z lidí. Komplikace další (a taky ve finále spása) nastala, když si třetí den rozsekla spěnku tak nešikovně, že z toho byly skoro dva měsíce v boxe a zafačovaná noha. Poprvé si nohu nechala ošetřit ukázkově, v šoku; když přijel veterinář podruhé, já měla po dvouhodinovém doslova souboji v boxe, sundaný první obvaz ze tří, co měla na noze... Nafasovali jsme sedalin, a během dvou dnů se dáma naučila, že když má nožičku zvedlou, tak si s ní můžeme dělat co chcem (pokud byla položená noha na zemi, nemohli jsme se jí dotknout). No, a tím začal problém, jak ji naučit zvedat ostatní nohy - prakticky neřešitelné, dokud se jí noha nezahojila. Pak už ale byla doslova rozmazlená, a trvalo to dva pokusy během jednoho dne, než pochopila a nohy od té doby zvedá velmi dobře. Ale bylo to až v době, kdy byla všude osahaná, ničeho se nelekala, a doopravdy byla extrémně vymazlená.
Druhá, kobylka kamarádky, ve svých skoro třech letech nohy zvedat neuměla, a hlavně nechtěla. Předky po týdnech práce jo, zadky vykopávala. Kamarádce ve finále pomohla první návštěva podkovářky, její pomocník to nakonec musel vyřešit přes "lano" (vodítko kolem spěnky, dále domotané tak, aby se "smyčka" neuvolnila). Bylo to docela na divoko, u zadních nohou si kobyla na několik minut prostě sedla na zadek, ale kopyta byla v tak příšerném stavu, že se to nějak zvládnout muselo. A světe div se, ačkoliv to byl drsný přístup (všechno v klidu, ale nekompromisně), od toho dne to najednou šlo.

Ale jak říkám, jsou to případy dvou rozmazlenců - jeden vymazlený, druhý opravdu rozmazlený; nedá se to srovnávat s koňma rovnou staženýma z pastvin, kde je potřeba citlivý, pomalý přístup, jako píšete výše. Jen jsem tím chtěla naznačit, že to pro toho koně není tak náročné, a pokud se s tím budou dělat až zbytečné ciráty, někteří toho velmi šikovně využijí a budou dlooouho předstírat, že to prostě nejde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík