terka856
XXX.XXX.21.181
Dobrý den, mám dotaz.. Můj 3letý valášek si v jednom roku zranil spěnkový kloub a rozjel se mu tam silný zánět.. Naštěstí jsme to ale vyléčili a koník má pouze malou jizvu na sezamské kůstce (místo zánětu). Letos ho chci obsedat, a tak si říkám, jestli mu nepřidat do krmení nějakou prevenci. Zvažuji nad MSM od Alavis nebo Nutri Horse. Můj starší valášek má artrozu a na závodech dostal Kloubní výživu od N.H. a když začal kulhat, tak jsem mu to dala a do týdne bylo po bolesti. Jaký máte názor? Děkuji. :).
Arka Sl
XXX.XXX.48.98
No ja bych nebyla proti, myslim ze by mu to i prospelo
ff12345
XXX.XXX.172.226
Kloubní výživu určitě přidat můžete, ale zrovna MSM se užívá vyloženě k utlumení bolesti a já bych řekla, že při obsedání bude naopak žádoucí sledovat, zda není kloub přetěžován.
Raději úměrnou práci, pořádnou krmnou dávku a pokud přidat nějakou kůru na klouby, tak u takovéhoto mláděte spíš vidím přidání želatiny jako vhodnou věc.
MSM je opravdu na chronické, akutní a bolestivé stavy, což Váš koník není. Teď byste do něco cpala zbytečně něco, co nepotřebuje a až to bude potřebovat (ťuk ťuk ať ne), tak už to nebude mít takový efekt.
Hlavně nezapomeňte, je blbost zkrmit pixlu a skončit, stejně tak to do koně futrovat 365 dní v roce.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Okrem primeranej práce by som pred obsadaním dala koňa vysletriť dobrému ortopédovi. Pre istotu aj rtg, nech viete, či sa tam už nezačala šíriť nejaká atróza. A on vám už potom poradí, či dať iba bežne predajnú kĺbovú výživu, alebo ísť radšej do veterinárnych liečív na báze kyseliny hyaluronovej.
terka856
XXX.XXX.21.181
Moc vám děkuji. :) Tak tedy staršímu valáškovi to dávat do krmení budu a u mlaďocha si budu sledovat krmnou dávku (večer: vojtěškové peletky-hrst ovse- ostropestřec-slunečnice, ráno: sladový květ-řepné řízky-lněné semínko-kvasnice) a pomaličku pracovat... :).
terka856
XXX.XXX.21.181
A bohužel teď se mi u staršího valáška vyskytl další problém.. Na zimu jsme je začali přes noc schovávat do stáje. Od rána do večera jsou venku a mají seno. Dnes večer ale začal kašlat. Přemýšlím, jestli mu dát deku nebo ne. Přece jenom teploty rychle skočily pod tu nulu.
terka856
napsal(a):
A bohužel teď se mi u staršího valáška vyskytl další problém.. Na zimu jsme je začali přes noc schovávat do stáje. Od rána do večera jsou venku a mají seno. Dnes večer ale začal kašlat. Přemýšlím, jestli mu dát deku nebo ne. Přece jenom teploty rychle skočily pod tu nulu.
Deku ne, pokud ji normálně nenosí, teď začít dekovat je to nejhorší, co můžete udělat!
Ad podávání kloubní výživy :)
Když kůň začne kulhat, většina majitelů přestane jezdit, nasadí kloubní výživu, případně změní management koně.
Co koni pomohlo? Podávání výživy nebo absence práce...?
Vyzkoušel někdo podávat kloubní výživu a zároveň na kulhajícím koni jezdit?
Kdysi měl jeden z mých koní ortopedický problém, který řešil MVDr Žert a na dotaz, zda koni podávat kloubní výživu mi odpověděl doslova toto: " Pokud chcete mít pocit, že děláte něco navíc, tak mu to kupte, ale je to na ho*no."
Od tohoto okamžiku žádný z našich koní žádnou kloubní výživu nedostal a ušetřené peníze jsou investovány jinak :)
Jediný "kloubní prostředek" který podávám je MSM. Dostává ho valach, kterému bude letos 22 let.
Důvod podání je, že je ráno po vypuštění z boxu ztuhlý.
Setkala jsem se s názorem, že z tohoto důvodu by měl být v režimu 24/7.
Jenže tenhle kůň byl v režimu 24/7 do 18 let. Pak z důvodu stěhování a změny ustájení musel být převeden do režimu 12/12.
Po změně ustájení dědek nezvykle pookřál.I tu ztuhlost, která se objevila v 21 letech po chvíli rozhýbal, ale to nám přišlo zbytečné. Má jednoho majitele od 3 let, a slouží dobře, tak proč do něj MSM neinvestovat. :)
Přes den je venku ve stádě, ale na noc má svůj klid, v klidu se nažere, lehne si...
Poslední 2 roky nosí v zimě deku a v té je také evidentně spokojen...
http://evik1976.rajce.idnes.cz/Woodcraft_7.-8.2.2015/#DSCN0432.jpg.
http://mobi29.rajce.idnes.cz/Silvestr_2015_-_HIPO_Korycany/#IMG_4258.jpg
Tímto příspěvkem se nechci dotknout zastánců podávání kloubní výživy ani striktních zastánců režimu 24/7.
Jen si při pročítání dikusí vždycky vzpomenu na MVDr Žerta...:) :)
Toto netvrdí iba doktor Žert, ale väčšina konských ortopédov. je to ako s ľudskými liečivami, voľnopredajné väčšinou neliečia a nepomáhaju, na liečbu sú lieky na predpis-tak isto to je u koní. Sú to iba výživové doplnky, ktoré určite neublížia, ale pri problémoch ani nepomôžu.
Po skúsenostiach s ozaj boľavým koňom, ktorý má veľmi ťažký stupeň artrózy na prednej nohe, liečený aj kmeňovymi bunkami, dofrmácia kĺbu vlastne spôsobila aj podotrochlózu, tak neverím ani na msm a jeho údajné účinky proti bolesti.
Podle studií, co jsem četla, jsem došla k názoru, že kloubní výživa může mít smysl jako prevence. Takža pokud člověku přebývají peníze, může zkusit dávat občas kůry jako prevenci (ale stejně nikdy nezjistí, jestli to mělo efekt). Ale rozjetou artrozu už to nezachrání.
Teoreticky by mohly fungovat protizánětlivé věci - s boswelií, MSM, protože i artrozu doprovází zánět. Ale to už se neřadí mezi kloubní výživu a nekrmí preventivně.
Fakt nefunguje. Myslím, že v určitých štádiách už proste tá výživa nestačí. Áno, ako prevencia pokojne-dávame všetkým koňom v športe, lebo predsalen, sú tam rôzne opotrebovania, drobné poranenie, ktorým môže aj bežne dostupná výživa pomôcť a kôň neukáže žiadnu bolestivosť.
Co znamená to pvl. :) http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/d1d/d1d238f4e40f178f6ce23433b0a5c7e0.jpg.
Plv, pulver. Prášek.