adinos

XXX.XXX.32.87
Ahoj, co když má kůň výběh v poli a ten co ty pole má je stříká chemikáliemi ? Vadí to nějak?
adinos

XXX.XXX.32.170
Ale ne, má výběh který je obklopený polem a zatím jen hypoteticky.
Lenuuska

XXX.XXX.53.162
Nase pastvina je taky ze 3stran obklopena polemi, ktera zemedelci strikaji postriky a hnojimy a konici nikdy zadne potize nemeli...jen kdyz kvete repka tak obcas nektery ma vytok z oci, davame masky a uz je to vporadku takze se nebojte
adinos
napsal(a):
Ale ne, má výběh který je obklopený polem a zatím jen hypoteticky.
Takže snad tedy chápeme otázku dobře, že máte obavy, když kůň bude ve výběhu, který budou obklopovat pole s plodinami ošetřovanými postřikem.
Mohla bych vám tady popisovat, že používané přípravky jsou testovány z hlediska vlivu na zdraví lidí i zvířat, že zemědělci používají bezúletové trysky a tedy hrozba pro koně je minimální, ale jak znám tyto diskuze, tyto argumenty nepomáhají, a je pravda, že alergii může mít člověk nebo kůň i na zcela normální potraviny a rostliny.
Napíšu to ale jinak - pokud by zemědělec pole neošetřoval, nestříkal by ani proti plísním, houbovým chorobám a podobně a při větru nebo při sklizni by se pak spory plísní šířily vzduchem až kilometr daleko. Tak si vyberte - malé riziko, že právě váš kůň bude na nějaký postřik alergický, nebo 100% jistotu, že bude zasažen při žních poletem plísní ze stébel obilí a řepky?
PS: máme pole vedle pastvin a nikdy žádné potíže u koní.
adinos

XXX.XXX.32.220
Děkuji a pomohly by okolo stran výběhu i stromy?
Určitě by pomohlo udělat dokola živý plot - ze stromů nebo keřů. Já bych ho udělala hned, ale v pastvině vlastním jen kousek pozemku a sázet stromy na cizí není správné.
V Anglii jsem moc obdivovala jejich rostlinné pásy kolem pastvin i polí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Aggitta má v podstate pravdu, keby chemikálie striekané na polia mali byť zdravotne závadné, nemohli by sa stiekať na polia ani v blízkostí domovej zástavby-čo sa bežne deje.
Tiež máme pastvu na kraji poľa a v čase postreku kone sťahujeme domov, aspoň na pár hodín. Pre istotu.
No já nevím, viděla jsem video, jestli to bylo A DOST! nebo něco takového, už přesně nevím, kde se řešilo, že dvě březí kobyly potratily dva dny po sobě, protože se stříkalo pole u výběhu.. Jestli to byla nešťastná náhoda nebo za to mohl skutečně postřik nevím, ale s tou nezávadností bych si nebyla tak jistá..
EquisvetCz
napsal(a):
No já nevím, viděla jsem video, jestli to bylo A DOST! nebo něco takového, už přesně nevím, kde se řešilo, že dvě březí kobyly potratily dva dny po sobě, protože se stříkalo pole u výběhu.. Jestli to byla nešťastná náhoda nebo za to mohl skutečně postřik nevím, ale s tou nezávadností bych si nebyla tak jistá..
Nevím, nejsem děd vševěd, nevím, co se u pozemku vše dělo, ale možná spíš byly na vině herpes viry, než postřik, ale to samozřejmě spekuluji, ovšem ono to láká najít rychle viníka - postřik. Ale ty látky se ředí, stříká se třebas 200l jíchy, ale přitom se na hektar dává od pár gramů účinné látky až po 5 litrů (to myslím jen při totální desikaci porostu). I těch 5 litrů je tedy 0,5 mililitru na metr čtvereční. Jsou to látky škodící konkrétním plevelům nebo konkrétnímu druhu hmyzu, atd.
Víte, dnes spíše uspěje reportér s reportáží, která je o vraždě, požáru, jedovatém postřiku, než aby naopak udělal reportáž o tom, že to (až na vzácné alergie) je natolik vyzkoušený přípravek ve světových laboratořích, že je jeho použití bezpečné.