Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2016 19:45
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Dobrý den, vím, že na toto téma bylo již mnohokrát diskutováno všude možně. Pročetla jsem mraky diskuzí a článků, ale i tak bych ráda vaše názory na konkrétní případ. Cca před dvěma měsíci jsem pořídila dva irské coby, čili velmi rousnaté plemeno. I přesto, že přijeli z Anglie, kde velmi často prší, rousy měli čisté (bez strupů). Bývali pouze na pastvinách, takže permanentně v mokru a chladnu. Přijeli velmi chlupatí, takže na zimu vybavení. Máme je v režimu 24/7 s přístřeškem (do kterého skoro vůbec nechodí). Dnes jsem jim objevila v rousech (které jsou v jednom případě velmi husté) několik menších stroupků. Ráda bych předešla rozjetí něčeho většího. Momentálně mají v ohradě sucho, jelikož mrzne, ale příští týden se má opět oteplit a pršet a nerada bych, aby se jim z toho ve vlhku něco vyvinulo. Mám k dispozici domácí konopnou mast ze sádla. Mohu ji, v rámci dané situace (mráz, venkovní ustájení, výskyt stroupků), použít? Nerada bych nadělala víc škody, než užitku... Prosím nepište, abych zajistila koním sucho a teplo. Jsou venku a budou tam až do podzimu. Pokud bude pršet, budou mokří, včetně nohou a oschnou přirozeně (tak, jak byli doposud zvyklí). Netroufnu si jim ani ostříkat nohy hadicí, ani jim dělat nějaké desinfekční koupele, vzhledem k tomu, že je nemám kde vysušit úplně do sucha. Koupila jsem i pig oil, ale jak jsem pochopila, ten se používá spíše jako prevence, než léčba. Je vhodné tedy promáznout nožky tou konopnou?

4.1.2016 06:47
makki

XXX.XXX.107.171

Mému tinkerovi se ani v mokrém počasí voda až na kůži nedostane. Zůstane po vrchních chlupech a odteče. Pig oil používám taky, zatím musím zaklepat, že to funguje. V létě sukýnky propírám v Neostomosanu. Nicméně se stroupky bojuji taky a na místě, kde bych to nečekala, tj. v místě, kde už rousy nejsou - na zadní straně karpálního kloubu. Vždycky ostříhám, pak mažu indulonou s Betadinou. Daří se mi to udržovat v snesitelném stavu, ale vyléčit se mi to zatím ničím nepodařilo, ač jsem už vyzkoušela různé rady a postupy. Takže by se mi nějaká rada taky hodila.

4.1.2016 15:28
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

makki napsal(a):
Mému tinkerovi se ani v mokrém počasí voda až na kůži nedostane. Zůstane po vrchních chlupech a odteče. Pig oil používám taky, zatím musím zaklepat, že to funguje. V létě sukýnky propírám v Neostomosanu. Nicméně se stroupky bojuji taky a na místě, kde bych to nečekala, tj. v místě, kde už rousy nejsou - na zadní straně karpálního kloubu. Vždycky ostříhám, pak mažu indulonou s Betadinou. Daří se mi to udržovat v snesitelném stavu, ale vyléčit se mi to zatím ničím nepodařilo, ač jsem už vyzkoušela různé rady a postupy. Takže by se mi nějaká rada taky hodila.

Nikdo jiný se neozval smajlík. Ale vznesla jsem dotaz i na facebooku na koňské veterinární poradně a odpověděla mi, mimo jiných, MVDr. Nedomová. Zde je okopírovaná odpověď: "Ve vlhku, které nedavno bylo se velmi daří plisnim, bohužel lonska zima byla velmi mírná a spory navymrzly. Ted už snad bude lépe, jinak konopnou mastí nic nezkazíte, ale obecne lepe zabírá silná desinfekce, v tomto pocasi neni uplne dobrý napad použít betadinove mýdlo, tak bych asi zkusila namazat betadinovou mastí."
Betadinová mast se dá koupit přímo v lékárně, takže určitě vyzkouším. Koupila jsem i zinkovou mast a postřídám je. Doufám, že zabráním rozjetí další infekce. Snad Vám rada také pomůže smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.1.2016 18:47

Nikdo jiny se neozval, protoze to tu visi teprv den... Musite byt trpelivejsi ;)
U moji tinkerky se jedna o vsenky. Mrknete na Google, abyste vedela, co hledat - jsou opravdu velmi malinkate. Nalez je takovy, ze se odlupuje bila kuze jakoby v pruzich pod sebou - nejvic taky na zadni strane prednich na karpu. Takmrknete, jestli se nemuze jednat o to same. Resime jednou za cas Neostomosanem (pozor, je to sajrajt, tak dobre cist pribal.letak). Zkousela jsem i nejaky zahranicni prirodni preparat primo pro rousnate kone, ale ikdyz to bylo velmi casove narocne a desne drahe, uplne bez uspechu.

4.1.2016 19:23
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Měla jsem za to, že jakmile diskuze zapadne dále mezi starší příspěvky, že už se nikdo neozve smajlík
Neostomosanem jsem vystříkala ocas, hřívu a rousy, jakmile jsme je přivezli. Počasí ihned nedvolilo aplikaci na celé tělo. Cca po dvou týdnech, kdy se udělalo hezky jsem aplikaci zopakovala, tentokrát na celé tělo. Do hřívy, ocasu a rousů vetřeno poctivě, na tělo jsem nastříkala rozprašovačem a včesala kartáčem. Nebyli úplně mokří, jen navlhčeni a vlhcí vykartáčováni, aby se do dostalo mezi chlupy. Otázka je, co zimní srst pustila ke kůži. Na hlavu jsem natřela jen nastříkanou rukavicí.
Prohlížela jsem srst i hřívu a žádné breberky jsem neviděla. Ale samozřejmě nevylučuji, ani nepodceňuji. Je možné, že by s tím mohly souviset i lupy v srsti (ale příčin lupů mohou být také mraky).
Stroupky jsou bílé i šedivé a drží se cca 1 cm od kůže v chlupech. Jsou na zadních nohou zezadu ve spěnce. Zatím žádné drama, ale chci podchytit v počátku. Na dotyk asi né úplně příjemné, protože kobylka varovně lehounce pokopává, když jí to prohmatávám.

4.1.2016 19:29
strelish

XXX.XXX.204.32

Hhippie a všenky má nejvíc tam? Všenky teda řeším pipetou - resp. pour-on, ale když už u koní byly, tak hlavně ve hřívě a v jemné srsti mezi ušima. Jinak se strupy u tinkerů jsem se setkala spíš v podobě bílých krust, lokalizace +/- stejná jako u vás.

4.1.2016 21:47

Jj, jinde jsme je nepotkaly. Resila jsem to normalne s konskou vetkou, tak to neni zadny muj vymysl, ze my mame vsenky. Jsou stavy, kdy je tohorsi a musim vymyt a osetrit - pres leto kobyla obcas jakoby vykopava do zeme ("oklepava"), tak to myjemtim Neostomosanem. Jinak spis jen pozoruji, aby se to nezhorsovalo. Nez jsme na to prisly, cim to je, napadeni bylo takove, ze v nekterych mistech mela jakoby rozpraskanou kuzi do krve lehce, ale mazala jsem, ted uz nevim cim a zlepsilo se to. Ale proste nemam pocit, ze by to nekdy bylo vyreseno uplne. Kobyla na to citliva neni, jde spis jen o vizualni problem drobnych odrostlych kousku kuze. Napadeni se dal nerozsiruje, ani nejde na druheho kone ve stade.
Taky me napadlo, ze by to mohla byt kmbinace s nejakou plisni, ale nezhorsuje se to, spis jen kolisa v zavislosti na rocnim obdobi. Mam je taky na pastevku a mokro ani vysoka trava stav nezhorsuji. Pokud se u zadavatelky problem objevil ve spence, urcite nutne resit. Mozna bych zkusila holt vystrihat misto, at se to da dobre zalecit. At si nerozjedete nejaky podlomy z toho :(
Jinak tenhle typ koni na mokro ve spenkach bezne netrpi - vlhkost se ke kuzi nedostane prave skrze tak husty porost chlupu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík