Já používám Endomondo, je potřeba mít zapnuté GPS (některé mobily to označují jako lokalizace). Já si internet (data) při zapnutém Endomondu vypínám, takže se mi neukazuje mapka během pohybu, ale jakmile se dostanu domů k wi-fi, tak si endomondo zapnu, ono si načte mapku a zálohuje trasu na net.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Endomondo je fakt vynikajúce, na to, že je ro aplikácia zadarmo. Mám aj garmin, hodinky na ruke a endomondo meria takmer navlas rovnako. Síce sa občas stane, že mi vyskočí nejaká zvláštna max dosiahnutá rýchlosť, ale to môže pokojne byť aj tým, že na chvíľu stratí gps signál a potom to iba "dobehne".
Jediná nevýhoda je, že to žerie dosť dáta a baterku. Bez dát to dokáže zmerať iba čAs.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že základné veci, ako distance, speed a average speed zvládne aj menej zdatný angličtinár, nerobila by som si s tým starosti. Ale možno už je aj česká verzia.
Ad dáta- to mi nikdy nenapadlo, ale neriešim to, mám dáta neobmedzené, takže s tým som si starosti nerobila.
Používám Runtastic (na Androidu), aplikace zdarma, umí česky, k měření potřebuje pouze GPS. Měří vzdálenost, průměrnou rychlost, aktuální rychlost, dobu trvání, spálené kalorie, zaznamenává trasu, stoupání, klesání nejrychlejší a nejpomalejší úsek a já nevím co všechno ještě umí. Lze nastavit různé druhy pohybové aktivity (jízdu na koni, na kole, běh, chůzi...). Data doma přes wifi nasdílím na internet (není nutné), trasy a příslušné hodnoty lze prohlížet i v mobilu