frontera

XXX.XXX.160.17
Zdravím, mám ustájeného koně v boxovém ustájení ve stáji, kde jsou 2 ošetřovatelé. S přicházející zimou, začali koně (3 členné stádo) z výběhu zavírat ve 3 hodiny odpoledne. Koně dostanou kupku sena, kterou mají sežranou v půl 5. Od té doby tam koně stojí na slámě bez kousku sena od 5h odpoledne do půl 8 do rána, kdy dostanou další kupku sena. (tj.skoro 15 hodin bez sena, pouze s možností dát si kousek slámy). Potom jdou ráno kolem 9 hodiny do výběhu, kde mají balík méně kvalitního sena, ze kterého si uždibují, dokud nejsou zase odvedeni do boxu. Myslíte si, že je to z hlediska frekvence a množství krmení správný postup? Ošetřovatelé mi tvrdí, že přes noc má kůň mít klid a spát, ale podle mě mají mít koně minimálně do večera co žvýkat. Děkuji za odpovědi.
Ideální to samozřejmě není. Nicméně i kdyby se krmilo v 8 večer tak za pár hodin mají večeři sežranou a stojí opět do rána ohladu. Z tohoto hlediska je aspoň ta sláma jakousi pojistkou. Mrkni do boxu, jestli je sláma sežraná, box vybílený. Záleží také na tom, jaká je to sláma, ovesná, ječná, pšeničná? Pokud ano, tak se koně dožírají slámou namísto sena. Řešením může být větší příděl sena, smíchání se slámou, nacpání do sítí aby žrali delší dobu nebo krmení později večer.
Pro představu jak koně stráví noc, kolik času prožerou, kolik prospí a kolik prolelkují: https://www.youtube.com/watch?v=v692Phh9Weo.
Mně to také přijde dost málo.Já mám teda koně doma, což je k nezaplacení, ale kdybych je měla někam dát, tak poslední krmení v boxe nejlépe kolem 17-18h a ráno v 7h buď koně dát do výběhu, kde je normální kvalitní seno v krmelci nebo ráno do boxu a přes den ve výběhu. Ve tři chodím koním přihodit sváču a nedokážu si představit, že by to bylo poslední dohozené žrádlo ten den, přes zimu chodím ještě v 18h dohodit a ve 20h jdou do boxu, kde je další večerní dávka.
frontera
napsal(a):
Zdravím, mám ustájeného koně v boxovém ustájení ve stáji, kde jsou 2 ošetřovatelé. S přicházející zimou, začali koně (3 členné stádo) z výběhu zavírat ve 3 hodiny odpoledne. Koně dostanou kupku sena, kterou mají sežranou v půl 5. Od té doby tam koně stojí na slámě bez kousku sena od 5h odpoledne do půl 8 do rána, kdy dostanou další kupku sena. (tj.skoro 15 hodin bez sena, pouze s možností dát si kousek slámy). Potom jdou ráno kolem 9 hodiny do výběhu, kde mají balík méně kvalitního sena, ze kterého si uždibují, dokud nejsou zase odvedeni do boxu. Myslíte si, že je to z hlediska frekvence a množství krmení správný postup? Ošetřovatelé mi tvrdí, že přes noc má kůň mít klid a spát, ale podle mě mají mít koně minimálně do večera co žvýkat. Děkuji za odpovědi.
Ne, není to správný postup. Jak tak čtu dotazy na diskuzních fórech, čím dál víc žasnu, za jakou péči se někteří ustajovatelé nestydí brát peníze. Jenže dokud jim majitelé budou bez řečí platit, nic se nezmění - a proč taky?
Tady je jasně vidět, že ustajovatel nemá potuchu o základních potřebách koně, jeho fyziologii, o zootechnice vůbec. To, co tvrdí ošetřovatelé o nočním klidu je samozřejmě naprostý blábol, možná si to popletli s dětmi nebo tak. Koně to mají jinak - pěkně je to vidět, jsou-li v režimu 24/7 - obvykle se většinu noci pasou.
Mají mít nikoli do večera, ale až do rána co žvýkat.
frontera

XXX.XXX.160.17
Děkuji všem za odpovědi !
Řeším teď to samé po několika letech 24/7 jsem byla donucena kobylu přestěhovat do boxové stáje. V 9 chodí ven, před tím dostane seno a krmení, venku je cosi jako tráva, ale výživově nula, nula nic. Zavírají se v 5, což se bude pomalu zase prodlužovat. Mají krmení a seno, do rána jim to nemůže vydržet ani omylem. Na druhou stranu ustajovatelka teď začala té mojí dávat seno do sítě, protože ho vždycky roztahala a pak už ho nechtěla žrát, takže se vyhazovalo.Tak zas takový hlad asi mít nemůže, ne?
No a proto mám koně už desátým rokem na pastevku. Žerou kdy chtějí, kolik chtějí, hýbou se 24 h denně, mají stálý kontakt s ostatními členy malého stádečka. Spokojenost na jejich i mé straně. V zimě si jednou denně dokrmuji jádrem, ne moc, tak litr, když si myslím, že je zima tak tuhá, že to potřebují
Dřív, když jsem měla koně v maštali, v komerční stáji, to bylo podobné. Aby nemuseli koně zavírat potmě, ve čtyři už všichni byli v boxech, v sedm sežrané všechno (protože senem se přece musí šetřit i ve venkovních boxech) a do rána do osmi (přece se nebude krmit za tmy?) byli bez žrádla. Vydržela jsem to jedinou zimu...