Beberty

XXX.XXX.19.159
Ahoj, mám pár otázek na které pořád hledám marně odpověď
1. Budu si kupovat koně a vůbec nemám tušení o tom, jak krmit a hlavně čím krmit koně. Nyní se bavím o doplňkovém krmivu(nevím jestli se tomu říká přímo takto :D Ale prostě ne seno ale granule, oves, atd.. :D ). Bylo by to pro hobby koníka, kolem 8-12 let. Trénink cca 4x týdně s toho 2x vyjížďka a 2x jízdárna + sem tam nějaké ty závody(převážně parkur) a také sem tam nějaké to povožení dětí. Dále určitě práce ze země a jeden-dva dny určitě volno. Plemeno buď ČT nebo A1/1. Byl by přes den venku a přes noc box. Přemýšlím o sestavení správného jídelníčku už delší dobu, bohužel nemám moc zkušeností tak se ptám tady :) Tak jestli by jste mi nějak ze zkušenosti poradili a prosím i dávkování a nějakou značku.
2. Dále přemýšlím o tom jestli kovat či ho nechat na boso Měla bych travnatou jízdárnu a na vyjížďkách většinou po cestě a loukách, sem tam nějaké pole :D Já jsem teda spíš pro to ho nechat na boso, jelikož mi to přijde prostě lepší i s toho co jsem četla a s vlastní zkušenosti kde jsem jezdila Ale bojím se aby se kopyto nějak, nepoškodilo´´.
3. Potom bych potřebovala poradit se správně padnoucím sedlem Jakou komoru a posedlí. Popřípadě jaký tvar (samozřejmě vím, že to závisí na tvaru koně, respektive koňských zad).
4. TEĎ PRO MĚ VELICE DŮLEŽITÁ OTÁZKA! Prvně jsem přemýšlela (byla už téměř rozhodnutá) že koníka nechám samotného. Máme kozy tak že by byl s kozama (máme asi 12 koz). Poté jak jsem si přečetla jeden s komentářů tady na IFauně, že by koník mohl mít psychické problémy, nejsem si úplně jistá tímto rozhodnutím. Přemýšlím, že bych k němu koupila poníka, jenže další výdaje na víc :( Proto se radši zeptám ještě zde :)
5. Tak a poslední otázka: Budeme si stavět stáj sami, tudíž se chci zeptat jestli vadí betonová podlaha (jinak stáj ze dřeva a rozměry cca 3x4 metry.. možná 3,5x4 metry). Četla jsem že mohou být i nějaké problémy s klouby Tak jsem teď na rozpacích
Moc děkuji za odpovědi a byla bych ráda kdybych dostala odpověď na všechny tyto otázky :D Jelikož jsem na tyto věci úplně levá :D Tak ještě jednou moc děkuji!
edwina

XXX.XXX.40.41
Asi nebudu sama, kdo vám poradí, abyste s koupí koně počkala, až budete mít víc zkušeností. Šance, že si pořídíte koně, kterého pak nebudete zvládat (zvlášť uvažujete-li o A1/1 či ČT), je hodně velká.
Ad 1. + 3.: Vhodné sedlo a krmení se řeší samozřejmě až pro konkrétního koně. On už také bude na něco zvyklý od předchozího majitele, takže nejlépe poradit se o obou záležitostech s ním. Sedlo napasuje nejlépe sedlář či prodejce (např. p. Hakr z Equiservisu).
Ad 2.: Neznám koně, co by na boso nedokázal chodit a určitě je to pro jeho kopyta i pohybový aparát zdravější (hezký článek k tomu třeba zde: http://www.naturequiway.cz/rozhovor-s-ex-podkovarem-m-ferradorem-preklad-clanku/), ale zase, pořídíte-li si zvíře, které bylo několik let kované, bude ten přechod na boso nejspíš poněkud zdlouhavější. Lze pro větší komfort koně pořídit pro začátek botičky (http://www.boty-pro-kone.cz/).
Ad 4.: Kůň by coby stádové zvíře nikdy neměl být sám! Poškozuje ho to psychicky, což se často neblaze projeví i na jeho jezditelnosti a z hodného zvířete může být po pár týdnech samoty vynervovaná troska. Budete-li mít koně jen dva, budete zřejmě muset řešit závislost jednoho na druhém.
Ad 5.: Kůň nepotřebuje box jako spíše výběh. Možná by stačil přístřešek s hliněnou podlahou, např. takovýto: http://www.venkovni-boxy.cz/. Pokud na boxu z nějakého důvodu trváte a hodláte koně nastýlat slámou/pilinami, beton nijak zásadně nevadí, ale té podestýlky bude potřeba hodně, aby si při lehání kůň neodřel klouby a podlaha ho nestudila. Dala bych proto beton a na něj ještě gumy, např. Replast: http://www.replast-podlahy.cz/produkty/zatezova-mala/.
Asi nejlepší by bylo před koupí vlastního koně nasbírat dostatek zkušeností v nějakém jezdeckém klubu. Rozhodně se pro koně nevydávejte bez zkušeného doprovodu, začátečník si málokdy koupí vhodného koně sám, spíš nějaký protřelý kupec využije jeho naivity a prodá mu nějaké nemocné nebo nezvladatelné zvíře. Ono by vůbec nebylo na škodu zvážit, zda si koně spíše neustájit v nájemní stáji...
Tahle situace hrozí průšvihem. Nejen proto, že si chceš pořizovat koně a neznáš odpovědi na dost základní otázky, ale hlavně proto, že zřejmě nemáš ve svém okolí nikoho, s kým bys to mohla probrat. Protože až koníka budeš vybírat a až si ho přivezeš, příjde neskutečná záplava daších věcí, které budeš muset pořešit a nepo*.
Pokud nemáš základní znalosti o koních a dle otázek, na které se tu ptáš, by nebylo na škodu s koupí koně počkat, dokud si nebudeš umět sama odpovědět na otázky, které tu máš.Navíc hlavní otázka-kůň v samotě vypovídá o tvém příspěvku své.Jak píšeš-jsi na tyto věci levá-tudíž bych o koupi být tebou neuvažovala.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zase na druhou stranu je třeba ocenit alespoň to, že se slečna pídí a přemýšlí, a ptá. Takových, co na to jdou z druhé strany, je nespočet.
Jinak se určitě stotožňuji s výše napsaným.
Některé věci lze vyřešit tím, že od majitele vyzvím vše, co jde - add. žrádlo - i s přihlédnutím ke změněnému režimu u Tebe (zda ubrat nebo přidat, jak je krmitelný...).
Správně padnoucí sedlo je těžké - to sama nenapasuješ, když nevíš. Určité řešení je koupit koně s výbavou, ale to neznamená, že to sedlo, na kterém teď jezdí, je padnoucí...to si může jen myslet majitel :(
Add. kopyta bych řešila až po koupi koně s kovářem, který Ti bude jezdit s přihlédnutím na náročnost terénu u vás.
Add ustájení - nevím, zda myslíš volně přístupnou "stáj" nebo uzavíratelný box. Betonová podlaha je prima, alespoň to nebude mít rozčvachtané jako u hliněné (ikdyž na tu zem neprší, stejně si tam natahá mokro na kopytech a postupně se to rozbahní). Ale na ní určitě nejlíp zmiňované gumy. Box bys stejně nastýlala - určitě nejde, aby kůň stál půlden jen na betonu! Pokud by se jednalo o přístřešek na pastvě, jednodušší je pořídit třeba Tosiplast - snadněji se to pokládá, jen udělat podloží ze štěrku nebo písku a není to tak tvrdé na spaní. Nemusí se nastýlat.
Každopádně - pokud nekoupíš koně, který je nesocializovatelný, tzn. s nějakým opravdu jasným problémem při soužití s koňmi - určitě nenechávej koně samotného! Alespoň malý poník ke koni velkému je nutnost! Ale zas jsou koně, kteří poníky nesnášej
Zvaž dobře, jestli je nutné, abys měla koně vlastního. Pokud bys někam docházela, něco by ses naučila a nestálo by Tě to tolik času, práce a rodiče peněz...
Beberty

XXX.XXX.19.159
Samozřejmě neplánuju koupi teď :D Asi až příští rok v létě či na jaře. Ale přemýšlím už do předu jelikož přemýšlet na poslední chvíli taky není úplně super :D No, přemýšlela jsem že přejdu do jiného jk, jelikož v tom kde jsem teď mě nic nenaučí okolo koní, jen tam jezdím.. Ale mám nějaké zkušenosti z minulého jk :) No a kousek odsud je fajn jk kde se naučím vše potřebné :) Na to bych se ani neodvážila si kupovat koně tak nezkušená :D :) Tak já děkuji za rady! :) Sice mi ty rady typu: Otázka kůň v samotě vypovídá o tvém příspěvku své... moc nepomohly, ale ostatním moc děkuji :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

S takovými příspěvky se tady vždycky potkáš
Být Tebou, tak jestli máš možnost a tušíš, že jinde se naučíš víc a rychleji, určitě bych neváhala a co nejdřív přešla. I za cenu toho, že to bude o kousek dražší třeba... protože to, co Ti pomůže v budoucnu při vlastnictví svého koně, jsou právě ty zkušenosti a praxe. A s koupí nespěchej. Věř tomu, že většinou ani člověk s pár odjetými závody nebo cvičitelskou licencí nemá potřebné zkušenosti k tomu, aby měl vlastního koně. Ono jezdit a pucovat koně a stáj, je pořád něco úplně jiného, než řešit otázky, co jsi nahoře položila - skládat krmnou dávku, řešit vhodnost typu ustájení versus možnosti ustájení ve vlastním, pasování sedla, poznat nemoci, kdy je třeba volat vet, aby se něco neprošvihlo... je toho mraky.
Ve stáji se zkus nenásilně zapojit do dění a hodně se ptej, zajímej se o principy krmení, kde se dá co sehnat, jak se pozná..., jak se dělá... A doufej, že to tam dělaj dobře. Protože to je děsně relativní. Nejlepší je, když člověk postupně projde několika stájemi v rozmezí x let, aby si v tom našel, co jemu vyhovuje a funguje a v tom pak vychovával svého koně...
Hodně štěstí!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
Prosim fakt prosim o dve veci. Nez si konika koupis, zajisti si v okoli nekoho kdo ti pomuze s pripadnymi problemy, se sedlem, krmenim, upravou vybehu a pristresku apod. A druha, porid mu alespon ponika jako kamarada nebo druheho velkeho kone, treba zdraveho dedulku ci babcu na doziti. Udelas tim budoucimu koni velkou sluzbu.
Nekteri kone samotu zvladaji ale maloktery dobre.
A ke koupi si take prizvi nekoho zkuseneho at nekoupis nevhodneho konika ktery by pak musel putovat dal.
Beberty
napsal(a):
Ahoj, mám pár otázek na které pořád hledám marně odpověď
1. Budu si kupovat koně a vůbec nemám tušení o tom, jak krmit a hlavně čím krmit koně. Nyní se bavím o doplňkovém krmivu(nevím jestli se tomu říká přímo takto :D Ale prostě ne seno ale granule, oves, atd.. :D ). Bylo by to pro hobby koníka, kolem 8-12 let. Trénink cca 4x týdně s toho 2x vyjížďka a 2x jízdárna + sem tam nějaké ty závody(převážně parkur) a také sem tam nějaké to povožení dětí. Dále určitě práce ze země a jeden-dva dny určitě volno. Plemeno buď ČT nebo A1/1. Byl by přes den venku a přes noc box. Přemýšlím o sestavení správného jídelníčku už delší dobu, bohužel nemám moc zkušeností tak se ptám tady :) Tak jestli by jste mi nějak ze zkušenosti poradili a prosím i dávkování a nějakou značku.
2. Dále přemýšlím o tom jestli kovat či ho nechat na boso Měla bych travnatou jízdárnu a na vyjížďkách většinou po cestě a loukách, sem tam nějaké pole :D Já jsem teda spíš pro to ho nechat na boso, jelikož mi to přijde prostě lepší i s toho co jsem četla a s vlastní zkušenosti kde jsem jezdila Ale bojím se aby se kopyto nějak, nepoškodilo´´.
3. Potom bych potřebovala poradit se správně padnoucím sedlem Jakou komoru a posedlí. Popřípadě jaký tvar (samozřejmě vím, že to závisí na tvaru koně, respektive koňských zad).
4. TEĎ PRO MĚ VELICE DŮLEŽITÁ OTÁZKA! Prvně jsem přemýšlela (byla už téměř rozhodnutá) že koníka nechám samotného. Máme kozy tak že by byl s kozama (máme asi 12 koz). Poté jak jsem si přečetla jeden s komentářů tady na IFauně, že by koník mohl mít psychické problémy, nejsem si úplně jistá tímto rozhodnutím. Přemýšlím, že bych k němu koupila poníka, jenže další výdaje na víc :( Proto se radši zeptám ještě zde :)
5. Tak a poslední otázka: Budeme si stavět stáj sami, tudíž se chci zeptat jestli vadí betonová podlaha (jinak stáj ze dřeva a rozměry cca 3x4 metry.. možná 3,5x4 metry). Četla jsem že mohou být i nějaké problémy s klouby Tak jsem teď na rozpacích
Moc děkuji za odpovědi a byla bych ráda kdybych dostala odpověď na všechny tyto otázky :D Jelikož jsem na tyto věci úplně levá :D Tak ještě jednou moc děkuji!
Vopred sa ospravedlňujem, že nebudem moc milá, ale bohužiaľ v poslednej dobe je kúpa koňa taký sprostý trend, takmer každý kto 2x sedel na koni už nad tým premýšľa a potom je všade kopa chudákov, zdeptaných zle kŕmených a nešťastných koní (a že ich v mojom okolí nie je málo!)
Takže za mňa: ak si na otázky ktoré si sem položila nevieš sama odpovedať ešte nie je čas na kúpu vlastného koňa. A nemyslím si, že to bude ani za rok. To by si musela byť fakt extra šikovná a ambiciózna a tráviť pri koňoch všetok svoj voľný čas a aj to by som ti doporučila potom jedine kúpiť koňa tak, že ho dáš niekde ustajniť kde bude po ruke niekto kto sa koňom rozumie čo sa týka manažmentu a pre teba tréner, ale v žiadnom prípade nie domov.
Mať kone doma by mal iba niekto kto už úplne presne vie čo to obnáša a rady typu kúp mu kamaráta aby nebol aspoň sám sú aj tak na prd, lebo človek čo kone nemal vyrobí hneď dve nešťastné zvieratá a potom tu o pár mesiacov aj tak začneš riešiť nový problém "čo so závislákom.".
Omlouvám se za ne extra povzbudivá slova, ale...když tohle čtu tak mi vstávají vlasy hrůzou.
Řešit teď sedlo - jakou má mít komoru a posedlí, když ani nevíš co za koně vlastně budete mít.
Žrádlo - to stejné...jinak se krmí A1/1 jinak ČT...
Přemýšlet o tom, že by kůň byl s kozama...to je snad to nejhorší
Jediné co "chválím" je dotaz na stavební záležitosti ohledně boxu, na to je dobré se zeptat.
Co bych vám pro začátek poradila není ani tak JK, protože v dnešní době to není co to bývalo (většinou je to hlavně o ježdění), doporučila bych vám zkusit soukromníka, co má sám koně doma a přivítal by pomoc ve stáji. Ježdění není na prvním místě, pokud chcete mít koně doma. Potřeba je umět se o něj nejprve postarat.
Takže žrádlo řešit až budete mít koně reálně vybraného, poradit se třeba s bývalým majitelem čím krmil a postupně časem krmnou dávku upravit podle toho co s koněm budete zase REÁLNĚ dělat. To že si naplánujete, že půjdete dvakrát do terénu a dvakrát na jízdárnu se rychle změní podle potřeb vašich a vašeho budoucího koně, to co jste tu napsala budete dodržovat tak 3 měsíce nebo přes sezónu maximálně, protože když máte koně doma, vzniká tím práce, o které ani teď nevíte (úprava výběhů, navážení sena a slámy atd...to zabere čas a je to pravidelná práce), budete pak ráda, že si stihnete hodinu venku povozit zadek s tím, že budete každý den kydat boxy od dvou koní nebo koně a poníka.
O rozměrech sedla teď vůbec ani nepřemýšlejte, maximálně o tom jaký styl sedla pořídit west nebo anglie, australské, bezkostrové atd...rozměr nemá smysl řešit, zase bývalý majitel vašeho budoucího koně vám řekne co na koně používá, pokud se vám to nebude zdát, doma vám poradí někdo zkušenější nebo prodejce.
Kování - zase to záleží na koni. Mám dva, z toho jeden naprosto nemůže být bez předních podkov, druhý je na boso (když jsem je pořídila byli kovaní na všechny 4 a postupně jsem to přizpůsobila na to, jak to máme teď), zas nemůžete koupit koně, který je kovaný na všechny 4 a hned zezout, protože vám to někdo poradil na netu, že je to nejlepší. Pokud byste chtěla být tak radikální tak pořídit boty, ale nelze paušálně říct jestli budete nějakého vašeho budoucího koně kovat nebo ne.
podlaha v boxe - beton ano, ale pak hodně nastlat, my to ještě pořešili stájovou gumou do boxu a na to podestýlky, je to super.
Nezapomeňte si i ve vašem okolí zjistit, kdo by PRAVIDELNĚ odebíral hnůj, s tím bývá v dnešní době problém, když nemáte svoje pole...