Jaká sedla používáte na chladnokrevníky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2016 11:32
Majka111

XXX.XXX.47.1

Majitelé chlaďásků, jaká sedla používáte na svoje ČMB, příp. norické miláčky? Krátce hledáme a zatím ani náznakem nic nesedělo smajlík. Zajímalo by mne, kam sáhnout. Jezdíte někdo v Barefoot sedlech? Bylo mi doporučeno, ale bezkostrových sedel obecně se bojím (často tlačí zámky, špatný rozklad hmotnosti pochopitelně). Dost pravděpodobně nechám sedlo ušít na míru. Neřeším finanční stránku věci, ale zdraví koně!

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.1.2016 11:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

Doporučuju facebookovou skupinu "Jezdím v Bezkostře či na Padu".
Je tam psané mnohé a zkušenosti uživatelů jsou ve většině případů dobré až výborné. Vzato obecně, Barefoot má různé modely a ne všechny padnou všem koním, taky je nutné vybírat individuálně, i když šance na správnou trefu jen odhadem je mnohem větší než při koupi nezkoušeného kostrového sedla.
Na internetových diskuzích totiž často odpovídají lidé, kteří mají s bezkostráky velmi malé nebo dokonce žádné vlastní zkušenosti, jen třeba od známého známé slyšeli, že...

Jsou i jiné značky, taky je o nich zmíňka na dotyčné facebookové skupině.

Můj osobní názor je, že padnoucí kostrové sedlo bude vždy lepší než padnoucí bezkostrák. Jen co jsem viděla na vlastní oči, četla na diskuzích, čtu na webech různých sedlářů, nejsem si jistá, kolik sedlářů dokáže opravdu udělat sedlo na míru. Obávám se, že zlomek. Zas na druhou stranu, pokud kůň nemá netypický hřbet, zaúhlení lopatek, osvalení, zvládne šikovný sedlář přizpůsobit kostru z běžné produkce.

Používám bezkostráč, od AM reitsport, ne na chlaďase. Kostrové budu řešit až kobylka doroste.

15.1.2016 13:03
cashamalta

XXX.XXX.102.74

No, není chlaďas, jako chlaďas. Jsou takoví, kteří oblečou normální sedlo se čtyřkou komorou a pak jsou ty mastodonti tvaru pravidelného sudu. Takový mám já. Sedel jsem vyzkoušela aspoň 20. Nejlepší kostrové byl Euroriding Topas, komora 5, ale je přece jen trochu úzké, nechala jsem si ho, ale jezdím na něm jen na tech menších kusech. Na ty mega slony mám Balouna s plastovou komorou, ta ani nemá číslo, roztáhne se podle koně. Sedlo celkem dobře sedí, ale stejně se trochu točí, musí se vychytat i dobrej podbřišník s gumama na obou stranách a protiskluzová dečka. Ale abych byla upřímná, za tech 30.000, - co stálo jsem si představovala lepší muziku...

15.1.2016 13:26
Majka111

XXX.XXX.47.1

Děkuji za tipy. My jsme stoloidní ČMB, ale má alespoň kohoutek, takže přetáčení sedla se naštěstí nekoná. Bohužel má opravdu hodně široká záda. Osobně preferuji westernové sedlo, jenže není dobrá doba na zkoušení, kůň je trubka, nedá najevo, když ho něco tlačí a opotit ho v mrazech do mokra, to nechci. Bez sedla je pohodlný, naprosto bez problému funguje, ale to není vůbec dobrá varianta na záda, proto nechci čekat do jara. Tak mě napadla nějaká bezkostra od barefoot nebo možná i jiná (ale kvalitní, což nevím, které jsou), aby sedlo nějakou dobu, možná i napořád, dobře sloužilo.

Baloun mě vůbec na takovou horu masa nenapadl smajlík.

15.1.2016 13:52
aluska

XXX.XXX.223.199

Mám norika,175 cm KVP, sedlám turistického Horala od p. Hauzra. Kozlíková kostra, měkké posedlí, nosí ho od obsedání. Vyšší pořizovací cena.

15.1.2016 14:11
Majka111

XXX.XXX.47.1

Jakou komoru máte? Zkoušeli jsme KT s komorou 5 a bylo úzké.

15.1.2016 14:38
tamtam

XXX.XXX.231.2

Jo, sehnat sedlo na chlaďasku bylo peklo, nakonec jsem si nechala udělat sedlo na míru - turistický speciál (od Vacka, který si dělal sám i kostry na míru, ale ten už sedla nešije bohužel). POkud chcete anglii a neřešíte peníze, v německu je specializovaná firma, která šije sedla na coby a chlaďase, komory maj až do vel 42 ( 32 je běžná střední komora...:) http://www.massimo-der-sattel.de/index.html

pak se taky dají sehnat některé další speciály, třeba abetta dělá typ chlaďas, Thorowgood má sedlo cob (haflinger v německu) s výměnýma komorama a rovnýma polštářema, na rovný hřbet sedí velmi dobře (jen nevím, jam moc extrémě široký kohoutek vaše chlaďaska má), komory jsou velikostně tak do 6-7 (na stránkách je šablona). Některým sedí i Wintecy wide (i když třeba ne mojí kobyle, protože té byla úzká i nejširší jejich komora), ale zas to záleží na konkrétním hřbetu.
Pak jsou tu vojenská sedla nebo jiná kozlíková, ale upřímě, nevěřím že chlaďasovi s hodně plochým hřbetem opravdu padnou, navíc jsou extrémě dlouhá a belgici mívají čtvercový rámec (čímže neříkám že nejsou vyjímky a sedlo sedí). Euroriding topas s nejširší komorou co dělají (5 - hafling) jsme taky jednu dobu měly, než kobyla dosvalila a nabrala ještě víc hmoty kolem kohoutku, pak už bylo malé i to, ale je to velmi dobrá volba, když se do něj chlaďásek vejde. Do bezkostry bych osobně nešla, na plochém hřbetu se bude smýkat a tím odírat kohoutek.. leda na nějaké příležitostné krátké špacíry.

16.1.2016 13:26
Majka111

XXX.XXX.47.1

Děkuji tamtam! Zkusíme wintec wide, sice to není western, ale zato ho mají v sousední stáji smajlík. Jsem na to zvědavá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík