Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

K1234

19.1.2016 09:19
K1234

XXX.XXX.127.99

Dobrý den, mám 5 let starého valacha a neustále řeším otázku krmení. Loňskou zimu ztratil hodně na váze díky špatnému ustájení. Změnila jsem ustájení a v nové stáji začal dostávat odměrku ovsa a 2 odměrky ječmenu ráno i večer, seno má. Přes léto se dostal do suprové kondice a konečně vypadal jako kůň, nyní zase trochu opadl ze svalů, protože ve stáji mu nechtějí dávat moc oves, aby prý neměl moc energie. Chtěla bych se zeptat zda by mi někdo doporučil krmivo, kterým lze nahradit obiloviny.. případně ponechat pouze oves. V létě je ve střední zátěži, v tomto období víkendové vyjížďky. Bohužel kůň nechce žrát řepné řízky ani vojtěškové granule, takže tímto to nevyřeším. Nebo pokud má někdo kontakt na krmiváře ze Středočeského kraje, který by mi sestavil krmnou dávku přímo na koně. Hledám nějaké kompletní a kvalitní müsli, které je zároveň i dostupné. Děkuji za všechny rady a poznatky :).

19.1.2016 10:36
Terven

XXX.XXX.110.147

K1234 napsal(a):
Dobrý den, mám 5 let starého valacha a neustále řeším otázku krmení. Loňskou zimu ztratil hodně na váze díky špatnému ustájení. Změnila jsem ustájení a v nové stáji začal dostávat odměrku ovsa a 2 odměrky ječmenu ráno i večer, seno má. Přes léto se dostal do suprové kondice a konečně vypadal jako kůň, nyní zase trochu opadl ze svalů, protože ve stáji mu nechtějí dávat moc oves, aby prý neměl moc energie. Chtěla bych se zeptat zda by mi někdo doporučil krmivo, kterým lze nahradit obiloviny.. případně ponechat pouze oves. V létě je ve střední zátěži, v tomto období víkendové vyjížďky. Bohužel kůň nechce žrát řepné řízky ani vojtěškové granule, takže tímto to nevyřeším. Nebo pokud má někdo kontakt na krmiváře ze Středočeského kraje, který by mi sestavil krmnou dávku přímo na koně. Hledám nějaké kompletní a kvalitní müsli, které je zároveň i dostupné. Děkuji za všechny rady a poznatky :).

Vidím tady hned několik nejasností - píšete, že máte 5 let starého valacha a pak, že mu ve stáji nechtějí dávat moc oves. O krmné dávce přece rozhoduje majitel. Odměrka je nicneříkající údaj, pokud nenapíšete, jak je velká - může být dvě deci, půl litru, litrová...
Opadnutí ze svalů nebude způsobené ubráním ovsa, ale spíš ubráním práce. Chodí-li jen na víkendové vyjížďky, možná opravdu tolik obilí nepotřebuje- nechávám stranou, že pouze "víkendová zátěž" není pro pohybový aparát koně nic moc.
Celkem důležitý údaj by byl, o jaké jde plemeno - jinak to bude u hucula a jinak třeba u A1/1.
Kompletních müsli je celá řada, v různých cenových relacích.
Ing. Mechová je osvědčený krmivář, sestaví vám krmnou dávku i po mailu
http://krmeni-koni.cz/uvod/.

K1234

19.1.2016 11:13
K1234

XXX.XXX.127.99

Jedná se o plemeno český teplokrevník. Přes den pobyt ve výběhu (velký výběh a stádo je celý den v pohybu), přes noc box. Odměrky jsou litrové. Také bych brala ježdění v týdnu, ale vzhledem k práci, počasí a tmě v půl 5 jinou možnost nyní nemám. Vyjížďky jsou jenom lehké, cca na hodinu, délka 6 km. S tou krmnou dávkou - proto hledám jinou alternativu, aby ve stáji za mé nepřítomnosti nemohli upravovat krmnou dávku podle toho jak se jeví chování koně. Chtěla jsem spíše názor na konkrétní značku müsli. Za kontakt děkuji.

19.1.2016 11:38
liva

XXX.XXX.78.31

Nebude to znít hezky, ale místo jiné alternativy krmení bys měla hladat jinou alternativu ustájení.
Jako spousta jiných jsem závislá na komerčním ustájení, protože pro chov koně doma podmínky nemám, koně vlastnit chci a do zapadlé vísky se stěhovat nehodlám.
Při poptávce na ustájení mě majitel seznámil s chodem stáje a s tím co všechno a v jakém množství zahrnuje základní cena ustájení a já jsem se rozhodla co a kolik bude můj kůň žrát a nikdo si nedovolil se mnou polemizovat a mé rozhodnutí je dodržováno...

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2016 11:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

A čo seno, o tom vôbec nepíšete. Zo svalov kôň pri žiadnej práci môže opadnúť rýchlo, ale keď má dostatok sena a nehladuje(tým myslím aj čas kedy napríklad nemá čo žrat- ak nedostávajú nič do výbehu), tak nemá dôvod prečo by nevyzeral dobre, ani pri minime jadra. Liter a pol je zbytočná dávka jadra pre koňa, ktorý vôbec nepracuje( tá víkednová vychádzka fakt práca nie je). Zabezpečte mu dostatok sena a kontaktujte výživara, aby vám poradil nejakú nízkoenergetickú diétu.
Nemyslím si, že je nutné radikálne meniť zloženie krmiva, stačí ubrať. Dávame koňom symbolických cca 100g ovsa ráno a 100g večer, k tomu zhruba rovnako extrudovaného ľanu a minerálka, kone na tomto bezproblémov dokážu odpracovať jazdeckú hodinu 2-3x do týždňa a majú skôr problémy s obezitou. chápem ale, že nie každému také "nič" stačí. U nás je ale základom stravy seno, od toho by som sa odpichla.
Z müsli si ľudia dosť pochvalujú novaequi, má sympatické zloženie aj pre nepracujúce kone. Inšpiráciu by som pohľadala aj v starších diskusiách, dosť sa tu táto téma opakuje.

K1234

19.1.2016 12:05
K1234

XXX.XXX.127.99

Stáj měnit nechci.. tato má výborný management a kůň je spokojený. To budu případně řešit krmení přímo s majitelem stáje. Všude se člověk dočítá, že pro hobby koně je obilí zbytečné, což je druhý důvod, proč se poohlížím po něčem jiném.. jenže je těžké z dnešní nabídky vybrat něco opravdu kvalitního.. o NovaEqui jsem četla a sama mám dobré zkušenosti s müsli Höveler. Sena má dostatek.

ff12345

19.1.2016 12:50
ff12345

XXX.XXX.172.226

Novaequi je poměrně slušné krmivo za dobrou cenu. Pokud bych hledala v levnější cenové kategorii, určitě bych do něj šla. Za dražší peníz samozřejmě pořídíte lepší alternativy.

27.1.2016 11:38
Terka 7

XXX.XXX.34.110

Máme rekreační koníky s tím, že přes den jsou venku v noci v boxe, nikdo nic nedělá, jsou fakt nyní vzhledem počasí jen tuláci po pastvinách. Dostávají 300 g otrub a plus hrstku musli od NOvaEqui a koníci jsou všichni moc pěkní. Ráno a večer ještě hromady sena. KOně nestrádají a vypadají moc spokojeně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík