Dobrý den,
potřebuji co nejdříve odčervit koně. S veterinářem jsme odčervení naplánovali na příští týden. Vím, že někteří koně mají pár dní po odčervení průjem či jiné metabolické problémy. Já mám koně v režimu 24/7 a nerada bych je, teď v mrazech, vystavila nějakým problémům. Může jim odčervení narušit proces fermentace? Mám počkat, až budou plusové teploty? Veterináři je to celkem šumák, ten přijede, když zavolám. Díky za rady.
Krutak1FlE
napsal(a):
Projížděla jsem nějaké články o odčervení a dočetla jsem se, že v mrazech mají červíci tendenci, zavrtávat se hlouběji do střev, kam na ně účinná látka nedosáhne a tak to odčervení nemá požadované výsledky. No ale koukala jsem, že za pár dní má být tepleji, tak jim to dám za pár dní.
O tomto som nikdy nepočula, no logicky mi to príde ako blbosť lebo predsa teplota tela koňa je rovnaká aj keď mrzne. Tak ale ano pár dní hore dolu pri odčervení je už naozaj jedno.
Takže klasicky nemohu dohledat, nicméně jsem našla článek, kde píšou o malých strongylidech (které se nám u koní, kromě jiných, objevili). Píše se tam, že během zimy přežívají zapouzdření ve střevní stěně. V jiném článku jsem dohledala, že právě v mrazech se jich kvůli tomu nejde zbavit, po tom ještě kouknu. http://equi.wz.cz/ochrana_koni_proti_parazitum.html.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ja si myslím, že to nbude súvisieť s vonkajším počasím, ale bežným vývojovymm štádiom jednoltivých červov. Preto sa na konkrétne druhy červov používajú konkrétne látky a v konkrétnych obdobiach roku.
Jo, souhlasím. V rozboru trusu našim koním zjistili škrkavky, roupy a malé a velké strongylidy. U každého jeden až dva křížky. Od vetrináře jsem dostala Equistrong. Tak doufám, že je to dobrá volba. Znáte to...důvěřuj, ale prověřuj. Co se týče našich zvířat, tak chci vědět, že pro ně dělám opravdu to nejlepší, co jde.
e
XXX.XXX.213.70
Strongylidů se v zimě opravdu nezbavíte, o tom nás náš vet také informoval. Na strongylidy se odčervuje v létě ve vysokých teplotách.
e
XXX.XXX.213.70
Taky jsme měli v min. roce strongylidama celkem zamořeno. Zajímavé je, že koně, kteří sdílejí stejnou pastvinu s krávama, byli úplně čistí.
e
XXX.XXX.213.70
Je to možné, protože z té pastvy dle koprologie byli čistí koně, krávy i ovce.