Preco mi konik nechce skakat ? :(

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.1.2016 19:06
PiaCereSK

XXX.XXX.114.245

Ahojte mam 5 rocneho apolosu x lipican ( prosim nekomentujte jeho plemena )
Pekne nacvala na prekazku no tesne pred nou zabrzdi a odskoci po jej boku bez toho aby sa uhol hadam neskocil ani jednu prekazku nepaci sa mu ked ma ist aj na uplne nizke polienko spadnute na zemi . Aj ak skoci tak iba z jednej strany prekazy z druhej vobec. Piatok sme skocili asi 50 cm priblizne prekazka bola siroka pekne cvalal no tesne pred nou sa chcel odskocit od nej no na boku boli kricky takze nemohol uhnut skocil pekne no take skoky su na zabitie prosim ako ho mam naucit ist rovno na prekazku a neuskakovat od nej. Jazdim v prirode iny problem s nim nieje iba obcas no to je jeho temperament, tazke prekazky su prirodne.dakujem za pomoc

31.1.2016 20:20
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

PiaCereSK napsal(a):
Ahojte mam 5 rocneho apolosu x lipican ( prosim nekomentujte jeho plemena )
Pekne nacvala na prekazku no tesne pred nou zabrzdi a odskoci po jej boku bez toho aby sa uhol hadam neskocil ani jednu prekazku nepaci sa mu ked ma ist aj na uplne nizke polienko spadnute na zemi . Aj ak skoci tak iba z jednej strany prekazy z druhej vobec. Piatok sme skocili asi 50 cm priblizne prekazka bola siroka pekne cvalal no tesne pred nou sa chcel odskocit od nej no na boku boli kricky takze nemohol uhnut skocil pekne no take skoky su na zabitie prosim ako ho mam naucit ist rovno na prekazku a neuskakovat od nej. Jazdim v prirode iny problem s nim nieje iba obcas no to je jeho temperament, tazke prekazky su prirodne.dakujem za pomoc

Tohle chce trenéra, od pc se těžko radí.Pokud nechce skákat překážky, má důvod.

31.1.2016 21:10
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Těžko říct, buď to dělá neschopný jezdec a nebo koně něco bolí, toto mi neporadíme :/.

1.2.2016 07:03
PiaCereSK

XXX.XXX.114.245

polárka.15 napsal(a):
Těžko říct, buď to dělá neschopný jezdec a nebo koně něco bolí, toto mi neporadíme :/.

Neschopny jazdec asi nebudem predtym ako sme ho mali som skakala ma inych konoch uplne vpohode.

1.2.2016 07:59
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Každý kůň je jiný, dobrého jezdce nedělá to, že se udrží a přeskáče překážky s pěti koňmi, dobrého jezdce dělá to, že dokáže pochopit koně jako jedince a dokáže s ním pracovat. Každé své něco má své proto.

Nebylo to myšleno jako urážka, abyste to brala osobně, ale zamyslet se nad tím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2016 08:01

PiaCereSK napsal(a):
Neschopny jazdec asi nebudem predtym ako sme ho mali som skakala ma inych konoch uplne vpohode.

A nebyli to náhodou už koně, kteří skákat uměli? Nechci rýpat, ale něco jiného je starší kůň, který už překážky zná a ví co je skákání a něco jiného je pětiletý mlaďoch, který ještě nikdy neskákal..

1.2.2016 08:08
keira

XXX.XXX.106.7

Obecně - schopný jezdec se pozná podle toho, že mu chodí i méně ochotnější či problémovější koníci.

Koni bych domluvila kontrolu fyzioterapeutem/veterinářem- pokud kůň něco odmítá dělat, je vždy potřeba na první místě ověřit, že nemá zdravotní problém. Mohou to být záda nebo třeba i nějaký problém v nohách, např.bolest při doskoku.

Také je nutná kontrola sedla, zdali má kohoutek při vyklenutí nad skokem dostatek prostoru nebo sedlo netlačí někde jinde.

A do té doby bych s koněm překonávala jen kavalety a nízké překážky na vodítku s obroskou pochvalou a mrkvičkou za skokem. Pokud spolu máte alespoň trošku vztah, skočí to za tebou a bude si zvykat, že skoky jsou od toho, aby se překonávaly.
Problém se zaštyconými koňmi a méně zkušenými jezdci je totiž také ten, že když už se kůň rozhodně to nakonec skočit, jezdec to nevychytá, buď mu visí v hubě nebo naopak nalehne na krk, což obojí koně "potrestá" a problém se zvětšuje.
Takže to pak i na malém skoku může vypadat třeba takto:.

1.2.2016 08:25
polárka.15

XXX.XXX.171.253

A jen dodám, že více než mrkvičku bych si pořídila trenéra, který se na to podívá v místě a zjistí, kde je ten kýžený problém

1.2.2016 08:32
keira

XXX.XXX.106.7

polárka.15 napsal(a):
A jen dodám, že více než mrkvičku bych si pořídila trenéra, který se na to podívá v místě a zjistí, kde je ten kýžený problém

Trenéra určitě. Byť se domnívám, že po vesnicích se vyskytuje řada rádobytrenérů, kteří koně přes jakýkoli skok tak akorát přemlátí a jejich obrovské sebevědomí způsobí, že méně zkušení nemají odvahu jim odporovat. Je tedy potřeba pečlivě vybírat. A předtím nechat zkotrolovat zdravotní stav a výstroj.

1.2.2016 09:50
katkaa1

XXX.XXX.43.146

PiaCereSK napsal(a):

To ešte neznamená, že keď si skákala na koňoch ktoré to už vedeli, tak to dokážeš naučiť koňa ktorý nikdy neskákal a vo vašom prípade to zrejme nebude ani talent od prírody :)
Ale ako hovorieval môj tréner že do pol metra skočí aj krava tak naučiť by sa ho to určite dalo, ale nie spôsobom akým to robíš.

Takto na diaľku ti len ťažko niekto presne popíše čo máš urobiť aby to fungovalo, každý kôň je totiž iný. S mladými koňmi ktoré sa učia skákať robím najprv na kavaletách, klusové 1,3m a keď už sa naučia trocha zvíhať nohy tak za poslednú kavaletu staviame malý krížik. Ak má kôň tendenciu prekážke sa vyhnúť po bokoch prekážky treba dať brvná ktoré ho navedú pekne na stred. To všetko treba mať ale už trocha v oku a hlavne pri koni ktorý sa učí sa dá toho veľa pokaziť a skákanie mu znechutiť. Dobrý a skúsený tréner má už v oku všetky vzdialenosti, presne vie kam dať odskokovku, či skrátiť, či predĺžiť, pridať kavaletu, alebo ubrať. Preto ak máš možnosť trénera tak neváhaj, na základy skákania ti bude stačiť pár hodín ak nemáš nejaké vyššie ambície. Potom už aspoň budeš vedieť ako si postaviť prekážky aby vám skoky vychádzali a kôň nestácal dôveru.

1.2.2016 10:14
polárka.15

XXX.XXX.171.253

keira napsal(a):
Trenéra určitě. Byť se domnívám, že po vesnicích se vyskytuje řada rádobytrenérů, kteří koně přes jakýkoli skok tak akorát přemlátí a jejich obrovské sebevědomí způsobí, že méně zkušení nemají odvahu jim odporovat. Je tedy potřeba pečlivě vybírat. A předtím nechat zkotrolovat zdravotní stav a výstroj.

Pořád lepší "rádoby trenér" než samouk s mrkví v ruce

Ne, teď vážně, většinou je to jezdcem než tím, že má kůň špatné sedlo či ho něco bolí (což nechci zlehčovat). Stačí pozvat si trernéra, který za něco stojí a ten už sám i podle chodu koně, reakcím pozná, kde je chyba.

Pokud chce zadavatelka opravdu poradit, nebylo by od věci aspoň koníka s výstrojí vyfotit, ať můžeme aspoň něco zhodnotit.

1.2.2016 10:14
kerrynekk

XXX.XXX.53.73

Připadá mi to jako by koník nikdy předtím neskákal a když si ho zadavatelka pořídila hned s ním šla skákat vysoké překážky aniž by ho to někdy učila. Být na vašem místě tak si pořídím trenéra (ne pro vás ale hlavně pro něj) a nebo s nim začnu úplně od začátku (kavalety, skákání ve volnosti, atd..) a hlavně chválit.

1.2.2016 12:54
PiaCereSK

XXX.XXX.114.245

kerrynekk napsal(a):
Připadá mi to jako by koník nikdy předtím neskákal a když si ho zadavatelka pořídila hned s ním šla skákat vysoké překážky aniž by ho to někdy učila. Být na vašem místě tak si pořídím trenéra (ne pro vás ale hlavně pro něj) a nebo s nim začnu úplně od začátku (kavalety, skákání ve volnosti, atd..) a hlavně chválit.

Konika sme mali viac ako pol roku ano skakali sme zo zeme a nie prve skoky boli uplne nizke zo zeme nebol problem ten nastal az zo sedla jedina na nom nejazdim skakat nechcel stale. fotku s vystrojom nemam dlho za nim nepojdem takze mat ani nebudem. No rozhodli sme sa ze prestaneme skakat.

1.2.2016 13:22
mgtka

XXX.XXX.22.55

PiaCereSK napsal(a):
Konika sme mali viac ako pol roku ano skakali sme zo zeme a nie prve skoky boli uplne nizke zo zeme nebol problem ten nastal az zo sedla jedina na nom nejazdim skakat nechcel stale. fotku s vystrojom nemam dlho za nim nepojdem takze mat ani nebudem. No rozhodli sme sa ze prestaneme skakat.

Pokud nechce skákat kvůli zážitkům z minulosti, či ho to prostě tuze nebaví, je to to nejohleduplnější řešení.

1.2.2016 13:32
PiaCereSK

XXX.XXX.114.245

mgtka napsal(a):
Pokud nechce skákat kvůli zážitkům z minulosti, či ho to prostě tuze nebaví, je to to nejohleduplnější řešení.

Ja viem preto sme sa tak aj rozhodli.

1.2.2016 14:26
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Otázka je, jestli to je jen o tom skákání...

1.2.2016 17:19
kerrynekk

XXX.XXX.52.22

PiaCereSK napsal(a):

Aha, takže jak ho to nebaví tak se o něho přestanete zajímat? Někdy je potřeba s koněm pracovat tak aby ho to bavilo, pomalu a časem ho to chytne. Třeba jste mu někdy špatně dopadla na záda při skoku, nebo někdo jiný. Může tam být milion důvodu, proto je třeba hledat kde a ne že když nechce skákat tak ho nejlépe prodat jinam.

1.2.2016 18:05
koně

XXX.XXX.205.252

PiaCereSK napsal(a):

Jestli jsem to správně pochopila, tak toho koně vlastně ani nikdo skákat neučil.A možná v tom bude zakopaný pes.
"Skakali sme zo zeme" asi znamená, že na ruce ho někdo přes nějaký ten klacek převedl a tam problém nebyl.
Jenže bohužel, učit skákat neznamená párkrát na ruce a pak hop nahoru a cvalem do toho a děj se vůle Páně...
Chtělo by to koníka učit na kavaletách, kavaletových řadách pro krok a klus.Začít skutečně od klacků na zemi a postupně dojít až k 50cm křížkům.Nějak zhruba to popisuje katkaa1.
Zkuste si o tomto něco načíst, nebo zaplatit skutečného trenéra, který by vám alespoň napoprvé ukázal, jak tyto řady stavět a jakým stylem je překonávat, aby to mělo smysl.

1.2.2016 18:46
PiaCereSK

XXX.XXX.114.245

kerrynekk napsal(a):
Aha, takže jak ho to nebaví tak se o něho přestanete zajímat? Někdy je potřeba s koněm pracovat tak aby ho to bavilo, pomalu a časem ho to chytne. Třeba jste mu někdy špatně dopadla na záda při skoku, nebo někdo jiný. Může tam být milion důvodu, proto je třeba hledat kde a ne že když nechce skákat tak ho nejlépe prodat jinam.

Nikdo nevravel zebho ideme predavat kvoli tomu predavat -, - No k tomu dojde kvoli pokazenej rodinnej situacii. Mali sme pri nom veterinara a ano robi mu to zle tazke preto sme s tym prestali.

1.2.2016 18:54
keira

XXX.XXX.106.7

PiaCereSK napsal(a):
Nikdo nevravel zebho ideme predavat kvoli tomu predavat -, - No k tomu dojde kvoli pokazenej rodinnej situacii. Mali sme pri nom veterinara a ano robi mu to zle tazke preto sme s tym prestali.

Aha, takže zdravotní problém? Veterinář tam byl již dnes? Tak dobře že jste na to přišli. Co mu našel?

1.2.2016 22:24

Hele, rozumím tomu, co se tu řeší. Slečna neví, co s koněm a kůň neví, co se po něm chce. Navíc jestli k tomu má nějaký zdrav.problém, tak není co řešit. V tomto stavu a kombinacích skákat nebude.
Ale jen pro ty, co tvrdí, že vše, co nese sedlo, musí nutně zvládat skákat, byť nízké skoky:
Mám doma mladou tinkerku, která prostě práci na place nemá ráda. Sice si to oddrndá, když musí, ale je na ní vidět, že by radši stála u žlabu... když jsme zkoušely něco přejít (jsem ze skok. oddílu, něco odježděno už mám za těch 20 let, atp. :), tak maximum, co respektuje a přes co je ochotná zvednout nohy, je zvýšená kavaleta v klusu. V cvalu prostě proboří, co může. Nohy zvedat odmítá, nemá chuť skákat. Takového koně nemá cenu na tom trápit. Vždycky se nechám překecat na sranda závodech, na které jednou za rok jezdím, že všichni jezděj parkurek, tak že mi ho snížej na křížky a ať si to přejdu taky. Jak já bych si ráda zaskákala! Ale ona to víceméně projde všechno skrz - nohy zvedá, ale ledabyle, jednou pod sebe, jednou před sebe, a ikdyž jí vyjde odskok, prostě to klidně projde nebo porazí... fakt ne každej kůň je prostě zvědavej na skákání.
Jiná tinkera, kterou jsem jezdila, v pohodě přejde metrový parkurek. Sice z toho je uhnaná, ale dá to. Pro mě ale stejně nemá smysl posílat takovýhle typ koně do skoků, pokud o to opravdu nejevěj zájem. Další věc je jejich konstituce a to, co s tímhle tělem dělají dopady za skoky...
takže asi tak...

1.2.2016 22:36

Ten pro ilustraci, jak "skáče" můj tinker :)
První dvě jsou ve 4 letech - ten den to byly její první kavalety, které v životě viděla - přešla fakt ukázkově :) "skoky" jsme zkusily a poradila si s tím po svém. Snažila se.
Třetí fotka je za rok - již po nějakém ochození na klackách doma - byla daleko míň snaživá - už věděla, že nohy jí to nepřerazí a že se tedy nemusí snažit... na startku jí přidávám spíš pro pobavení fandících. Je jak slon v porcelánu.
Takže prostě po vyzkoušení jí nemám ambice něco stavět. Občas přidám kavalety v práci na place, aby ty nohy od země odlepila, ale to je tak vše

1.2.2016 22:58
kerrynekk

XXX.XXX.52.22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ten pro ilustraci, jak "skáče" můj tinker :)
První dvě jsou ve 4 letech - ten den to byly její první kavalety, které v životě viděla - přešla fakt ukázkově :) "skoky" jsme zkusily a poradila si s tím po svém. Snažila se.
Třetí fotka je za rok - již po nějakém ochození na klackách doma - byla daleko míň snaživá - už věděla, že nohy jí to nepřerazí a že se tedy nemusí snažit... na startku jí přidávám spíš pro pobavení fandících. Je jak slon v porcelánu.
Takže prostě po vyzkoušení jí nemám ambice něco stavět. Občas přidám kavalety v práci na place, aby ty nohy od země odlepila, ale to je tak vše

Ta druhá fotka je boží Je vážně krásná . Někteří prostě na skoky nejsou, koníka zadavatelky by to možná bavilo kdyby věděl jak na to. Já bych zase byla ráda kdyby můj kůň neskákal, je to kříženec snad všeho (typ hucul) a nevím po kom to má ale skákání miluje a skáče úplně přes všechno, dokonce i na vyjížďkách skáče přes kde jakou větvičku jako by měl 3 metry

1.2.2016 23:13

Díky :) Dala jsem tam schválně takové ty "skoky neskoky" :)
Jj, to mám tu druhou. Je to WPBR a taky děsně ráda skáče. Jenže je to ještě miminko, tak si budeme muset počkat. Zatím pracujeme na rovnováze a tak vůbec na úplných základech. Snad se dočkám. Děsně se těšim! :).

phaint

3.2.2016 11:27
phaint

XXX.XXX.208.145

Musím souhlasit s těmi, co navrhují ZKUŠENÉHO trenéra a prohlídku veterináře. K tomu bych přidala návrh k zamyšlení - ani appaloosa, ani lipicán nejsou plemena určená primárně pro skákání, taCož samozřejmě nemusí být váš případ, je to téma na větší diskusi.

phaint

3.2.2016 11:28
phaint

XXX.XXX.208.145

No, z 20 napsaných vět se zobrazily 3, takže o ničem...

Přidejte reakci

Přidat smajlík