Dobrý den, byl by tady někdo tak hodný a vysvětlil mi úskalí inseminaci zmrazeným spermatem?
Doposud jsem nechala připouštět jen čerstvým, který si inseminační technik sám vyzvedl.
Ráda bych letos kobylku připustila zmrazenou dávkou, kterou však technik nebude moci vyzvednout.
Jak se v takovém případě postupuje?
Je potřeba třeba "mrazící box"?
Zatím nejsem rozhodnutá odkud ta dávka bude, respektive, jakým hřebcem nechám kobču připustit, tak sbírám info, než se rozhodnu a zavolám našemu hodně vytíženému insemiňákovi.
S koňma zkušenost nemám, ale bude to obdobné jako u skotu. Ty dobytčí ID se vždy přendavají z kontejneru do kontejneru, jsou tedy mimo dusík opravdu jen pár vteřin, aby nerozmrzly, rozmrazí se až těsně před inseminací.
Mívala jsem nakoupené ID různých býků u svého veterináře, který mi inseminoval krávy. Prodejci, se kterým jsem se domluvila na koupi ID, jsem předala jméno a telefon veterináře a prodejce už si s ním dohodl místo předání. Když došlo ke smrti veterináře, řešili jsme ID s dědici - sjeli se 3 noví veterináři, co si obvod nebožtíka rozebrali, a dle záznamů a pod dohledem dědice jsme postupně kontejner vyprazdňovali a předávali dávky chovatelů k novým veterinářům, do jejich kontejnerů. Jinak to prostě nejde.
edwina
XXX.XXX.40.41
Myslím, že nejlepší bude kontaktovat s dotazem přímo vašeho inseminačního technika. Když jsem před pár lety řešila podobný problém (inseminace mraženým spermatem), řekl mi ten můj, že v domácích podmínkách je to prakticky nemožné, protože je potřeba klisnu 2x denně sonem kontrolovat, a doporučil mi využít služby koňského reprodukčního centra, což by vyšlo v ideálním případě asi na 22 000, tak jsem nakonec od zmíněného hřebce upustila. A jela připustit jinam - na živo.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Zmrazené dávky je třeba trvale uchovávat v kontejneru s tekutým dusíkem, takže je není možné poslat vlakem apod. jako u chlazených. Zjistěte si u chovatele hřebce kde jsou dávky uložené - málokdo je bude mít doma, pravděpodobně budou na klinice, kde se sperma odebíralo a dávky připravovaly (např. VFU v Brně). Pro dávky tam musí dorazit osoba vybavená kontejnerem s tekutým dusíkem, do kterého se přendají a budou v něm až do rozmrazení těsně před inseminací. Potřebujete tedy někoho, kdo bude ochotný dávky k vám převézt a vlastní k tomu vybavení. Pak samozřejmě musí být dodržen správný postup pro rozmrazení, ale to už bude vědět inseminátor.
Ještě bych upozornila na to, že na rozdíl od skotu, kde se zmražením nebývá problém, koňské spermie jsou háklivější a významnou roli v tom hraje i individualita hřebce. Pokud po tom vašem nejsou ze zmrazených dávek již narozená hříbata, je riziko, že po rozmrazení nebude dávka tak kvalitní, aby klisna zabřezla a vy vydáte zbytečně peníze.