Kolisajici vaha kone podle obdobi

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

M.P.

8.3.2016 12:46
M.P.

XXX.XXX.205.222

Ahoj,

Jaky mate nazor na kolisani vahy kone podle rocniho obdobi? Ted jsem se setkala s nazorem, ze kone na zimu zhubnou a na jare priberou, coz je normalni... Tito kone jsou krmeni pouze senem v zime a v lete travou na pastve.. Nic vic, krome obcasnych pamlsku..

Myslim ze byse ale tohle dit nemelo a podle me to neni normalni... Pr. Kun mel na zimu osvaleny cely telo a byl tak trochu tlusty a na konci zimy na zacatku jara mel videt zebra...

Jaky na to mate nazor?

ff12345

8.3.2016 14:25
ff12345

XXX.XXX.172.226

Že koně na podzim přiberou a přes zimu nadbytečnou hmotu postupně spalují je normální. Na konci zimy by ale kůň měl být ideálně zpátky na své váze. V horším případě (jako je ten můj) pořád ještě trochu obtloustlý. Pokud jde do deficitu, krmíte málo nebo je mu zima.

jasnenkova

8.3.2016 14:42
jasnenkova

XXX.XXX.41.2

Souhlasím s příspěvkem výše. Navíc je rozdíl, mezi zhubnutím a opadnutím ze svalů. Koník může přes zimu opadnout ze svalů, jelikož většina lidí s koňmi pracuje v zimě méně a každý koník to snáší jinak.

Ale zhubnout jakože zhubnout v pravém slova smyslu by koník moc neměl. V takovém případě je buď krmen málo ( což je teď - přijde mi - moderní v komerčních ustájeních... "aneb krmíme koníky jako morčátka, abychom ušetřili trochu sena") nebo jak bylo řečeno výše, spaluje více proto, že se potřebuje více zahřát.

M.P.

8.3.2016 14:48
M.P.

XXX.XXX.139.4

A pokud se jedna o kone ve vyvinu?

jasnenkova

8.3.2016 14:51
jasnenkova

XXX.XXX.41.2

Pokud píšete, že před zimou byl koník relativně tlustý a na konci zimy má vidět žebra, pak je něco v nepořádku. Svaly pominu, některý opadne více, některý méně.
Zeptám se.. má koník seno non stop ve výběhu, nebo je krmen přídělově ?

M.P.

8.3.2016 14:54
M.P.

XXX.XXX.139.4

jasnenkova napsal(a):
Pokud píšete, že před zimou byl koník relativně tlustý a na konci zimy má vidět žebra, pak je něco v nepořádku. Svaly pominu, některý opadne více, některý méně.
Zeptám se.. má koník seno non stop ve výběhu, nebo je krmen přídělově ?

Nonstop a jedna se o kone typu hucul, hafling a podobna plemena...

8.3.2016 15:00
liva

XXX.XXX.32.237

Pokud kůň v zimě hubne, je s jeho výživou nebo managementem něco špatně.
Nikdy jsem neviděla, že by koně, které mají majitele doma v zimě hubli.
To, že je zhubnutí koní v zimě normální opravdu nejčastěji tvrdí ti provozovatele komerčního ustájení, kteří nejsou ochotni přidat koním v zimě seno...
Majitelé v takových stájích tento stav většinou berou za normální, protože zhubne většina koní...
Majitelé, kterým tento stav normální nepřijde, takovou stáj časem opustí...

M.P.

8.3.2016 15:06
M.P.

XXX.XXX.139.4

liva napsal(a):
Pokud kůň v zimě hubne, je s jeho výživou nebo managementem něco špatně.
Nikdy jsem neviděla, že by koně, které mají majitele doma v zimě hubli.
To, že je zhubnutí koní v zimě normální opravdu nejčastěji tvrdí ti provozovatele komerčního ustájení, kteří nejsou ochotni přidat koním v zimě seno...
Majitelé v takových stájích tento stav většinou berou za normální, protože zhubne většina koní...
Majitelé, kterým tento stav normální nepřijde, takovou stáj časem opustí...

M.P.

8.3.2016 15:09
M.P.

XXX.XXX.139.4

Me to prijde pro kone velmi spatny, protoze pokud kun je velmi tlusty na podzim, tak mu sedlo sedi... Jezdi se na nem pravidelne a ma svaly, tak si myslim ze v pohode... Kdyz ale konik do jara zhubne a ma videt zebra, tak kdyz se na nej da sedlo, tak ho musi bolet zada apod...a jeste kdyz se na nem plnohodnotne jezdi... Sedlo mu taky uplne nesedi...

jasnenkova

8.3.2016 15:10
jasnenkova

XXX.XXX.41.2

Přesně s tímto problémem se nyní potýkám já. Dovolila jsem si požádat o více sena přes zimu a teď jsem za nepřizpůsobivého exota, co vlastně ani neví, jak se o koně starat :). A to u nás koně nemají ani seno ad libidum, pouze na příděly 3x denně. Teda aspoň doufám (:-D), že 3x denně, pracuju a přes oběd se ke stájím nedostanu.. Samozřejmě ustájení měníme, nehodlám se s lidmi dohadovat.

K tématu, pokud se ještě navíc jedná o tato plemena, pak je něco opravdu špatně buď s krmením, nebo se zdravotním stavem koníka. Bývají to odolná plemena, na kterých by neměl být úbytek tolik vidět. Zima není tak dlouhá, aby koník - a ještě hucul/hafling byl na počátku tlustý a na konci mu byly vidět žebra. To je moc razantní rozdíl.
Viděla bych to buď na hooodně špatné seno které jim nic nedá, nebo na zdravotní problém - špatně odčervený apod...

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.3.2016 15:55

M.P. napsal(a):
A pokud se jedna o kone ve vyvinu?

U mladých a rastúcich koní to môže byť iné, sú obdoboia veku koňa, kedy niektoré kusy vyzerajú fakt zle( ako poskladaní z viacerýchkoni). U mladého koňa by som nejakú menšiu(zdôrazňujem menšiu!) podváhu tak dramaticky nevidela, pre jeho vývoj je to lepšie, než obezita.
Udospelého koňa je to vo väčšine prípadov niečo zanedbané, či už zloženie stáda, kvalita sena, množstvo sena, prístup k nemu... A hlavne extrémne zmeny, ako popisujete-z obezity na podvýživu v poriadku určite nie sú.

8.3.2016 21:39

Jééé, jak já bych si přála, aby moje tinkera alespoň přes zimu zhubla!
Sice mají seno na příděl, v sítích, pořád si říkám, že toho dávám fakt málo, ale ani to nemaj dožrané (seno je krásně voňavé a zelené - nejlepší seno, co jsem zatím měla..)...no a pořád jsou stejné (tedy nehubnou).. dostávají ráno 1 síť + vidle volného - občas, když jdu kolem, jim hrst přihrnu, ale stejně u toho nestojej pořád, na noc pak 2 sítě + trochu volného a to jim z toho ještě užíraj ovce (ale ty mají jinde i svoje)... pohyb každý den buď řízený, nebo velký výběh... a pořád je v nadváze. Sice nijak strašně, ale o pár desítek kg míň bych si přála, to by jí prospělo. Kort teď před začínající novou trávou (bojim bojim schvácení...).

Lina225

9.3.2016 08:15
Lina225

XXX.XXX.131.91

Pokud se jedná o snadno krmitelné plemeno, seno je k dispozici nonstop a kůň přesto hubne, bude tu nějaký problém.
1) Zkontrolovat kvalitu sena
2) Zajistit přísun dodatkových látek (vitamíny, minerály)
3) Provést koprologii
4) Zkontrolovat zuby

U mladých koní jsou běžné období, kdy vypadají jako hubený pavouk, ale to spíš v nižším věku a vy píšete, že se na koni již jezdí. Nesedící sedlo je samozřejmě hodně špatné, zvlášť u koníka ve vývinu. Podle příspěvků ale tipuju, že koník stejně není váš a nic s tím nenaděláte.

M.P.

9.3.2016 08:34
M.P.

XXX.XXX.168.58

Konik muj opravdu neni... Ale zajima me nazor jinych :) seno maji obcas i plesnive a tam moc vitaminu nebude..

9.3.2016 17:29
náhoda

XXX.XXX.123.22

jasnenkova napsal(a):
Přesně s tímto problémem se nyní potýkám já. Dovolila jsem si požádat o více sena přes zimu a teď jsem za nepřizpůsobivého exota, co vlastně ani neví, jak se o koně starat :). A to u nás koně nemají ani seno ad libidum, pouze na příděly 3x denně. Teda aspoň doufám (:-D), že 3x denně, pracuju a přes oběd se ke stájím nedostanu.. Samozřejmě ustájení měníme, nehodlám se s lidmi dohadovat.

K tématu, pokud se ještě navíc jedná o tato plemena, pak je něco opravdu špatně buď s krmením, nebo se zdravotním stavem koníka. Bývají to odolná plemena, na kterých by neměl být úbytek tolik vidět. Zima není tak dlouhá, aby koník - a ještě hucul/hafling byl na počátku tlustý a na konci mu byly vidět žebra. To je moc razantní rozdíl.
Viděla bych to buď na hooodně špatné seno které jim nic nedá, nebo na zdravotní problém - špatně odčervený apod...

Také na mne hulákal ustajovatel, že je normální, že koně v tomto období hubnou, tak proč chci víc sena, když koně na pastevku dostávají doporučených 5 kg sena podle výživových tabulek.

No a už jsme odstěhovaný.

Přidejte reakci

Přidat smajlík