Sandre:-)

XXX.XXX.168.43
Dobrý večer, mám dotaz, koupila jsem 6leteho plnase který byl v dostihovém tréninku. Koník je velice citlivý a vynervuje ho každá prkotina. Nic méně přijdu k věci, konik že země na lonzi i v kruhovce je ohebný ochotný chodí uvolněně cvala pomalu.Protože máme jízdárnu samé bahno, vzala jsem ho na louku vedle spolu s kamarádkou že si dame jizdarenckou práci, krok klus všechno fajn.když jsem začala klisat po pomyslne dlouhé stěně a zamnou klusala kamarádka konik skočil dopředu zskousl se vyrazil dopředu hlavu hodil úplně nahoru letěl neskutečnou rychlosti směrem k silnici tam jsem ho stočila ale to se ritil na baráky kolem, když už byl opravdu blizko uznala jsem že by asik klidně skočil i do baráků tak jsem vydala nohy že trmenu a seskočila (skončilo to vyndanym kotníkem a otřesem mozku) koník udělal pár koleček a zastavil se u ohrady v mém stavu jsem stejně nakonec nalezla a tonse spinal a točil pak udělal kolečko v neklidném klusu vykrokovalo se a šel domu. Teď když ho vezmu i na jízdárnu a je semnou kůň a klišé kolem nás cuka sebou couva jde do boku klepou se mu nohy.venku na vyjížďce nemůže s druhým konem normálně fungovat aniž by se nevyvazal.Poradce prosím něco co sním mám ho strašné řada nevzdam se ho ale chci aby chodil v klidu a nenervoval se tímto způsobem děkuji za každou radu
Sandre:-)

XXX.XXX.168.43
Naprosto chápu jeho mozek a samozřejmě proč to dělá;) on je úplně jiný než dalších 20 plnasu na stáji.Proto jsem se sem svěřila a chtěla vědět názor konaku co by doporučili:) nic víc nic min
Uživatel s deaktivovaným účtem

Plnokrvníci vždy pracujú v lote viacerých koní, tam nemáš čo učiť, kôň to pozná. Ale zároveň je naučený aj to, že robí to, ćo kôň pred ním.
Trochsi myslím, že jazdecky na toho koňa nestačíš, nedokážeš predvídať reakcie a tým sa dostaneš do situácie, ktorú nevieš nijako vyriešiť. To je sakra problém, keď máš koňa, ktorý reaguje na stres útekom. Možností veľa nemáš. Buďto budeš rjazdiť na koni ďalej, budeš to brať viac opatrne, jazdiť krokom, veľa pešo, alebo za druhým kľudným koňom a budeš dúfať, že časom sa kôň spraví. Alebo si zavoláš nejakého odborníka, ktorý ti s koňom pomôže, ideálne aj zo sedla. Musíš hlavne uvedmiť, že momentálne je kôň naozaj životu nebezpečný a môže to skončiť strašným pruserom- keď napríklad niekomu an tej ceste skočí do auta.
Pro zadavatelku :
Mela jsem podobnou zkusenost s moji 6 letou plnaskou.
Da se jim domluvit ale kazdy kun je jiny.
Ja s ni zacala pracovat ze zeme. Ono bylo problemu vic nez jeden. Neumela chodit na voditku, nedodrzovala osobni prostor. Neustale se mi snazila ppd sedlem utikat, vesela se do otezi, hazela hlavou... atd... no bylo toho vic nez dost.
O praci ze zeme jsem toho moc nevedela. Neco jsem nastudovala na internetu, koupila par knih a objela par kurzu abych aspon trochu vedela jak na to. Musim rici ze to trvalo 4 mesice nez jsem si kobcu prvne vzala do terenu ale dnes chodi jako hodinky na volnych otezich.. snazte se konika ppchopit. Snazte se predvidat. Drzim pest se vam to podari
Uživatel s deaktivovaným účtem

Upřímně právě z toho důvodu, co např.22verunka popsala, vůbec nechápu, proč si lidi vyřazený dostiháky kupuje. Měli by si nejdřív přečíst několik desítek vláken, které se tu na iFauně plňasům věnuje, a až pak se rozhodnout pro levného koně...
Tím nechci říct, že si s tím někdo neporadí. Ale je otázka, za do opravdu stojí za ty nervy, čas, peníze za pomoc...
Good luck, zadavatelko. Nápadů, co s tím, jste tu dostala dost. Chce to čas, klidného koňského parťáka a nervy a důslednost.
Pro příště, kdyby se ještě někdy stalo, že to s Vámi zbalí tak, jak jste popisovala, tak za každou cenu koni stočit hlavu ke koleni - směrem, kde je prostor točit (myšleno ne proti zdi, stromům - klidně Vás do toho lesa odveze a sundá o prvních pár metrů stromů). Klidně tak, že si přehmátnete jednu otěž do obou rukou (!sedět na zadku, ať Vás nestáhne ze sedla!). Oni jak se kousnou nebo vyhodí hlavu mimo udidlo, tak se s nimi po dobrém nedá :( jste teda odvážná - já bych v plnym trysku z koně dobrovolně asi nesestoupila (a že jsem se tehdá v oddíle něco napadala...).
No, pokud má zadavatelka v okolí nějaké dostiháky, možná by stálo za to zkusit se domluvit s jejich majitelem, jestli nepotřebuje jezdce - pokud jste tedy opravdu jezdec a nevozíte si jen p*del.
Povětšinou jsou tam schopní vysvětlit vám co a jak máte dělat a získáte mnohem lepší představu o tom, co vám doma stojí ve stáji a hlavně co na něho platí, abyste byla schopná ho správně a rychle zastavit a ukočírovat. Může se ale taky stát, že si uvědomíte, že na převýchovu podobného koně nemáte a půjde pryč. Už teď semu pod váma třepou nohy, což neznamená, že má strach, ale že vy máte stracha on to z vás cítí a ventiluje to a to je přrostě špatně.
Já bych do vysloužilého dostiháka nešla, ani kdyby byl zadarmo. S několima už jsem měla tu čest a jakkoli jsem zvyklá na velmi, ale velmi temperamentní zvířata (araby), tak folbluti a zejména ti vysloužilí z dostihů mi povahou nikdy nesedli. Jsou vychcaní, velmi rychle si člověka přečtou a pokud opravdu neumíte, budou si z vás dělat jen srandu a rychle si vás naučí skákat, jak oni budou pískat. Nikdy bych je ani nedoporučila začátečníkovi do rukou a toho, kdo to udělal u vás, bych označila za nezodpovědné ho*ado, pokud jste mu samozřejmě nevěšela bulíky na nos, jak moc zkušený jste jezdec.
Ja uz se chovu techto koni venuji od svych deseti let. Vyrustsla jsem v prostredi dostihaku a proto kdyz jsem kupovala prvniho valaska byla volba jasna.
Bohuzel jak pise pani v prispevku nade mnou. Tez nechapu proc si je lide kteri jim nerozumi kupuji. Ale myslim ze je to hlavne o cene, ktera se pohybuje od 15 000 kc.
Byt zadavatelkou zacala bych pracovat na vzajemne duvere a respektu. Zacit uplne od nuly jako s remontou. Dejte konikovi cas a pak zacnete pomalu od zacatku.
22verunka
napsal(a):
Ja uz se chovu techto koni venuji od svych deseti let. Vyrustsla jsem v prostredi dostihaku a proto kdyz jsem kupovala prvniho valaska byla volba jasna.
Bohuzel jak pise pani v prispevku nade mnou. Tez nechapu proc si je lide kteri jim nerozumi kupuji. Ale myslim ze je to hlavne o cene, ktera se pohybuje od 15 000 kc.
Byt zadavatelkou zacala bych pracovat na vzajemne duvere a respektu. Zacit uplne od nuly jako s remontou. Dejte konikovi cas a pak zacnete pomalu od zacatku.
Čas, to je to, co většině majitelů koní chybí... Resp nejsou ochotní si na koně počkat a dát mu čas, aby dozrál nebo aby se naučil a pochopil to či ono. Nejsou ochotní dělat něco s koněm, aby z toho profitoval právě ten kůň a ne oni (ve formě vožení si zadku). Kdysi jsem byla taky taková, hodně hodně dávno, ale podařilo se mi dozrát do koňácké pokory, která přichází se zkušenostmi. Neumím toho moc, ale dřu na sobě, abych se někam posunula a aby to bylo ku prospěchu jak mému koni, tak i mě.
Paradoxně, čím víc má člověk zkušeností, tím víc má i času, kterého koni může dopřát, protože ví, že se mu to stonásobně vrátí.
Čili, zadavatelko nečekejte, nemožné ihned a zázraky do tří dnů. Tahle cesta, pokud na ní vytrváte, může trvat i rok a víc a nikdy nebudete mít úplně vyhrané, u koně s takovou minulostí bude vždy nějaké "co kdyby". Nechci vás odrazovat, je mi to venkoncem úplně fuk, ale nemůžete počítat s tím, že to budete mít lehké a rychlé a že kůň bude navždy dokonalý. Nikdy to nepůjde hladce. Pokud s něčím takovým počítáte, tak to raději koně rovnou prodejte někomu, kdo bude schopný ho zvládnout a poradí si s ním, protože v takovém případě si troufnu tvrdit, že jste ještě nenazrála na to, abyste se mohla označovat za koňáka, který to s koňmi umí.
A nemyslim si ze by plnokrevnici byli kone zly ci zakerni. Vetsi dostihaku funguje naprosto normalne i v pozdejsim veku nebo po vyzareni. Nekteri jen hure snaseji treninkovy dril a proste se brani.
Naopak na jejich obranu. Jsou to velmi inteligentni a obetaví tvorove. Jsou jen vice vzrusivejsi a mozna trochu senzibilni. Nejsou to kone pro kazdeho ale myslim ze zastanci tohoto plemene mi daji zapravdu ze lepsi kun neexistuje
alfi pav
napsal(a):
Neříkám, že jsou zlí.
Jen jsem se s pohodovým folbutem za svých 25 let praxe ještě nesetkala nebo lépe řečeno, nikdy mi ještě žádný nesedl. Prostě nejsou můj šálek kávy.
Když už, tak VOLLBLUT prosím takdy ty zkomoneliny mě bijí do očí...
A pokud chcete sednout na pohodového, mám plno typů, klidně můžete přijet i na mého