3,5 leté kobyle praská v kloubech

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.3.2016 14:48
Krutak1FlE

XXX.XXX.128.18

Dobrý den,
tak jsem tu s dalším dotazem. Mé 3,5 leté kobylce, kterou jsem nedávno koupila, při zvedání nohou (zejména předních) praská v kloubech. Je to normální?
A dále mi při zvedání nohou neustále kleká. Doufám, že nemůže mí nějaký problém. Když lítá po ohradě s druhým koněm, tak vyvíjí obrovskou rychlost a vyhazuje a normálně blbne a nevypadá, že by jí něco bolelo. Takže nevím, proč to dělá. Předchozí majitel se nijak zvlášť neobtěžoval se zvedáním nohou, ani s kovářem, takže u mě zažívá vše prvně.
Taky mě ale napadlo, jestli jí nějaký snaživec neučil poklonu. Protože když jí zvednu nohu, podsune ji pod břicho a druhou natáhne před sebe a klekne. Tak si říkám, jestli se jí to neplete.
Ale to jsou jen mé domněnky.
Budu ráda za vaše zkušenosti.
Děkuji.

13.3.2016 15:18
polárka.15

XXX.XXX.102.254

Je to růstový problém - povolení vazu v kloubu a to lupnutí znamená nasátá vzduchu do kloubního pouzdra. Pro můj klid bych to nechala vyřešit veterinářem. Problém to může být ale i nemusí, o to víc bych to v mládí moc nepodceňovala.

13.3.2016 15:24
Krutak1FlE

XXX.XXX.128.18

Děkuji, proberu to s ním v nejbližší možné době. Existuje nějaký kvalitní, opravdu účinný doplněk stravy na výživu kloubů za rozumnou cenu (do 1500)?

13.3.2016 16:22
polárka.15

XXX.XXX.102.254

Ne, žádný přípravek, který se dostává do těla ze žaludku není tak účinný a jsou to více méně jen vyhozené peníze.

13.3.2016 16:33
keira

XXX.XXX.106.7

Myslím, že tímto nic nezkazíte a alespoň to není drahé:
http://4fitness.cz/vyhodna-baleni-naplne/collagen-hydrolyzovany-1000-g-hydrolyzat-kolagenu-289kc-p-113/

Dávám 40g denně.

13.3.2016 20:29
alfi pav

XXX.XXX.30.254

polárka.15 napsal(a):
Je to růstový problém - povolení vazu v kloubu a to lupnutí znamená nasátá vzduchu do kloubního pouzdra. Pro můj klid bych to nechala vyřešit veterinářem. Problém to může být ale i nemusí, o to víc bych to v mládí moc nepodceňovala.

Raději si o tom něco přečtěte a nevěšte nevědomým na nos ptákoviny o vzduchu v kloubu... ŽÁDNÝ VZDUCH V KLOUBECH NENÍ.

Praskání vyvolává nerovnoměrné rozložení tlaku (resp podtlaku) v kloubu. Přikládá se to většinou mírné nestabilitě kloubu, slabším vazům a svalům. Kloub se hýbe trochu jinak, než by měl, podtlak se v něm přesouvá a lupe to. Ve většině případů pomáhá přiměřený pohyb a práce, stabilizace kloubů formou lepší koordinace svalů a někdy i jejich zesílení (svalů). Většinou to jen tak přejde při adekvátně a rozumně vedeném tréninku koně. (zdroj MVDr Švehlová)

U mě konkrétně se to projevilo na téměř 4-letém hřebci Araba, kterého jsem kupovala a který začal po příchodu ke mně s normální jízdárenskou prací ze země cílenou zejména na to, aby se naučil koordinovat tělo a aby se nasvalil a zpevnil. Pravděpodobně jsem to v dobré víře trochu přehnala při stranové práci a ve slabší zadní mu začalo praskat při stranové práci (dovnitř plec/záď). Teď jsem dočasně vyhodila práci na kruzích a když tak jen min koleček, zkrátila práci z cca 60 min na 45 min a začala mu bandážovat nohy. Před cca 2 týdny jsem si toho všimla poprvé a teď už je to znatelně lepší.

13.3.2016 20:41
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Děkuji za reakci.
U nás by to tedy mohlo být naopak způsobeno nicneděláním (jestli to dobře chápu). Přivezla jsem dvě kobylky v né úplně optimální výživové kondici. Takže se přes dva měsíce spíš flákají po ohradě a cpou se. S prací začneme na jaře.
Doporučujete nějakou kloubní výživu, nebo by se to mělo postupnou prací spravit? Ráda jí něco jako doplněk pořídím, ale nechci vyhazovat peníze za nějaké neúčinné placebo.

13.3.2016 20:49
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Jinak holky budou špacíráci, takže občasná vyjížďka a žádné závody. Ale jsou v režimu 24/7 a přirozený pohyb tedy mají.

13.3.2016 20:57
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Krutak1FlE napsal(a):
Děkuji za reakci.
U nás by to tedy mohlo být naopak způsobeno nicneděláním (jestli to dobře chápu). Přivezla jsem dvě kobylky v né úplně optimální výživové kondici. Takže se přes dva měsíce spíš flákají po ohradě a cpou se. S prací začneme na jaře.
Doporučujete nějakou kloubní výživu, nebo by se to mělo postupnou prací spravit? Ráda jí něco jako doplněk pořídím, ale nechci vyhazovat peníze za nějaké neúčinné placebo.

Doplňky nemají smysl, resp ne ty volně prodejné, kůň z nich nedokáže syntetizovat to, co opravdu potřebuje v takové míře, jaké potřebuje (zdroj MVDr Žert). Opravdu pomůže jen Bonharen (Tildren), ale ten je drahý jako prase a pokud k tomu není přímá indikace od veterináře na základě vyšetření, tak bych se do toho nehrnula, určitě ne u tak mladého zvířete. Upravte pohybový režim a práci (pokud už něco dělá ze země typu lonž apod) a počkejte, co to udělá. Nečekejte ale výsledky hned. Situace by hlavně neměla být horší.

Jinak u nás to taky bylo "apriori" způsobeno předchozím nicneděláním = skoro žádným přiměřeným svalovým tonusem, a zařazením do práce, kdy se kůň musel hýbat kontrolovaně a víc, než kdy předtím a tělo na to ještě nebylo připravené tak, jak jsem si myslela. U vás to může být to stejné. Jestli předtím ta kobyla nedělala nic a u vás chodí do výběhu a má činnost, ale prozatím určitě není svalově natolik vyvinutá, aby ustála veškeré její nároky bez újmy. Zlepšení tonusu při pravidelné a rozumně sestavené práci 3-4 týdně trvá cca 2-3 měsíce. Zlepšení kosterní soustavy (tj i klouby) ale trvá 1-2 roky...

Pokud s koněm začnete dělat až na jaře, můžete mezičasem nasát hodně teoretických informací. Pokud vládnete angličtinou, pak by stálo za to, podívat se na stránky Marijke de Jong a Straightness Training - základem je práce s koněm ze země a jde o práci právě na zlepšení svalového tonusu těla rovnoměrnou formou tak, aby se srovnaly případné nerovnováhy a asymetrie.

13.3.2016 21:30
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.252

Děkuji.
Ano, budeme pracovat výhradně ze země. Z více důvodů. Kobylka sice obsednutá (a nejspíš i nějaký čas ježděna) byla, ale myslím, že to bylo příliš brzy a nejspíš dost nešetrným způsobem. Je to irský cob a podle všeho jí obsedli před třetím rokem.
Né, že by se plašila při pohledu na sedlo nebo na uzdečku, je to celkem salámista, ale přijela s několika zlozvyky a ježdění se na ní podepsalo i fyzicky a je třeba nejprve zlozvyky odstranit a napravit. Kobylka měla úplně opačně nasvalený krk a vypadal jako jelení. Neustále zakláněla (i ve volnosti) hlavu a dívala se z "šikmého úhlu". Přisuzujeme amatérskému ježdění a krmení sena pouze ze síťky. Takže jsem jí pro začátek nechala pást a seno i granule dávám jen na zem. Po těch dvou a půl měsících přestala zaklánět hlavu. Na viditelné přesvalení má ještě čas, až se více vykrmí a začneme pracovat.
Pak má na coba vystouplý kohoutek (možná i díky tomu, že je opadlá) - ale tam se domníváme, že bude možná prosedlá (to je ale opravdu jen odhad). Ale raději se na ni vůbec nehrnu.
A nevím, jestli i to praskání nemůže souviset také s tím brzkým obsednutím.
S výcvikem mladých koní nemám až takové zkušenosti, ale právě i proto tolik nespěchám a hodně studuji a vše konzultuji s jedním starším koňákem, který sem cca dvakrát týdně dochází.
Pán má bohaté zkušenosti a netlačí na pilu.
Ale to už je asi na další diskuzi smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík