Quidoa
XXX.XXX.73.230
Zdravím, rozhoduji se nad koupí konkrétního koně QH, ale v amerických plemenech se popravdě moc nevyznám a potřebovala bych radu, zda kvalita koně odpovídá požadované ceně. Najde se tu dobrá duše, která by poradila? Ráda bych konverzaci udržela v anonymitě, nechci tu nic publikovat. Prosím pište na quidoa@email.cz nebo zanechejte svoji adresu, ozvu se vám. Díky
Chápu, že zde asi nechcete jmenovat a konkretizovat. Každopádně kvalita každého koně se odráží zejména ve zdraví a charakteru. Pokud ho kupujete do sportu, na netu si můžete najít výsledky a sportovní výkonnost rodičů. U každého kupovaného amíka doporučuji provést důkladnou prohlídku veterinářem vč. RTG. Pokud se tedy nejedná o odstávče. Tam můžete posoudit pouze pohyb (to vám stejně přes mail nikdo neporadí), výživový stav, postoj, kostru, zdrak atd- továm posoudí slušný veterinář.
Chovám PH i QH a je pravda, že na našem trhu bych si dospělého jedince velmi těžko vybírala... Tak přeji šťastnou ruku.
edwina
XXX.XXX.40.41
Tak tak, hlavně nechte veterinářem zkontrolovat pohybový aparát. Koně amerických plemen bývají často přetěžováni v mladém věku (běžně se obsedají dvouletí, přičemž důvody jsou v USA i u nás výhradně ekonomické) a mnohdy kulhají, což se prodávají snaží dovedně maskovat. Chov u nás je nadto založen z velké části na nepříliš kvalitních jedincích, dost lidí chová na nemocných klisnách (opět dědičné pohybové problémy apod.), zvířatech levně nakoupených v Itálii a Německu a opět hlavním cílem jsou peníze, nikoli kvalita výsledného hříběte. Takže bych byla s koupí opatrná a dobře si vybírala. Myslím, že je z čeho, amerických koní je na prodej dost v různých věkových kategoriích.
Qidoa
XXX.XXX.109.153
Díky moc, RTG i vet je samozřejmostí
Hodně štěstí při výběru.
Také jsme před několika lety hledali.
Bylo těžké najít zdravého koně a protože partner se v amerických koních a chovatelích u nás velice dobře orientuje, bylo to ještě těžší...
Já jsem hledala koně a on je odmítal - od tohoto chovatele ne, nemá kvalitní odchov, po tomto hřebci ne, předává charakterové vady...
Ale nakonec se povedlo.
liva
napsal(a):
Hodně štěstí při výběru.
Také jsme před několika lety hledali.
Bylo těžké najít zdravého koně a protože partner se v amerických koních a chovatelích u nás velice dobře orientuje, bylo to ještě těžší...
Já jsem hledala koně a on je odmítal - od tohoto chovatele ne, nemá kvalitní odchov, po tomto hřebci ne, předává charakterové vady...
Ale nakonec se povedlo.
Můžu se zeptat, jaké jste nakonec vybrali spojení? Vím, že původ není všechno, jen pro zajímavost, jestli to není tajné :) Děkuji.
Nakonec jsme vybrali APH z Ranče Na Paluchu.
https://www.youtube.com/watch?v=WYTR3n0-368.